Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.20 0 0 1482

Feltétlenül meg kell látogatnod! ;-)

Előzmény: apepee_ (1481)
apepee_ Creative Commons License 2007.01.20 0 0 1481
Naggyon szuper, dolgozol rendesen :) Kiváncsi is vagyok, má' várom a felmenetelemet...
Előzmény: Törölt nick (1480)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1480
Persze, köszi, szuper, lelóg a kép az 1,30-as vászonról. Most amúgy is nagyon szépen müx a masina, mert sikerült bele szereznem vadiúj fotocellát is, mindent beállítottam, lefestettem, most aztán döbbenet jól működik, legalábbis ahhoz képest, hogy 48 éves szerkentyű.
Előzmény: apepee_ (1479)
apepee_ Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1479
Szebben megfogalmazni sem lehetne...
Tényleg! Működik a Meotar obber? Irnok majd imélt, de a seggem megrázni sincs időm...grr
Előzmény: Törölt nick (1478)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1478

Na ja, a szűrőzés jó játék.Klasszikus példa a zöld mezőn piros pipacsok lefényképezése ff-re. Ha szűrő nélkül teszed, az egészből csak egy szürke maszat lesz. Ha zöld szűrővel, akkor világos réten sötét virágokat kapsz. Ha piros szűrővel, akkor sötét réten világos virágokat. Nyiván ha a virág a téma, akkor annak kell világosnak lennie, mert az emberi tekintetet a világos foltok vonzzák. (Megj. a vörös szűrővel vigyázni kell, mert a kék eget is egészen elsötétíti - ez viszont éjszakai hangulatú felvételeknél hasznos lehet, de ekkor vigyázni kell, hogy ne legyen felhs az ég, mert a fehér az bármilyen színű szűrőn át fehér, és oda az illuzió.)

Alapjában véve elmondható, hogy minden szűrő a saját színét világosítja, a komplementer színt pedig sötétíti. E módon meg lehet egy kicsit hamisítani a valóságot, hogy a képen tetszetősebb, vagy könnyebben értelmezhető legyen.

Egyébként a különböző színszűrők hatása a fotosoppban is szimulálható, így aztán nulla forintból pár perc alatt ki lehet próbálgatni otthon, hogy mihez mit érdemes használni.

Előzmény: apepee_ (1475)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1477
Azért mert pankromatikus film, vagyis fokozott vörösérzékenységű. A vöröses tónusú műfényvilágításnál kék szűrő nélkül az arc, ajak, haj nagyon világos lesz.
Előzmény: rollei (1474)
q4 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1476

A Tilos rádióban voltunk:

szerdáig letölthető:

http://tilos.hu/mp3/96/Wednesday/1000.mp3
http://tilos.hu/mp3/96/Wednesday/1030.mp3
http://tilos.hu/mp3/96/Wednesday/1100.mp3
http://tilos.hu/mp3/96/Wednesday/1130.mp3

Rózsa Peti a super 8 világáról beszélget Weinner Sennyei Tiborral.

apepee_ Creative Commons License 2007.01.19 0 0 1475
Szeritnem sem kell... én napfényen is használok pl. egy 2x-es Y szűrőt. Sokkal szebb lesz a kontraszt a szabadban.
Előzmény: rollei (1474)
rollei Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1474
 Mért kell műfénynél kék szűrő a fomához?
Előzmény: Törölt nick (1471)
apepee_ Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1473
...mik vannak? :)

Én Fomát Agfa40T-s kaziba töltöttem, igy szűrő ki (így mér 40 ASA-t) és 1.3 blendével zártam. A Quarzomnál meg a fénymérő blendéje beragadt, azt ki kellett operálni, ott marad a jóöreg kézi. Apropó, tavaly láttam a Syrexnél egy Minolta Spotmeter-t a régi mutatós félét, csodaszép állapotban 10-eért...akkor inkább vakufénymérő kellett, ugyanilyen áron vettem a Gossen Sixtomatot. Gyönyörűek. A kézi fénymérésnek iszonyatos varázsa van ;)
Üdv!
Előzmény: Rollei (1472)
Rollei Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1472

Szia druszám:

én ugyan nem foglalkozok filmezéssel, csak gondoltam hogy üdvözöllek, ha már ilyen hasonlóra sikeredett a nevünk. :-)

Előzmény: rollei (1469)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1471

Napfény, és felvételkor ki kell kapcsolni a beépített színkorrekciós szűrőt is (műfény kapcsolóállás). Műfénynél meg kék szűrőt kell rárakni.

Előzmény: zooyork (1470)
zooyork Creative Commons License 2007.01.18 0 0 1470
Sziasztok, Fomával töltött kazettán a bevágást hogy állitottátok be? Lehet hülye a kérdés! Tehát napfény , vagy müfényes 100 asa -t kell rajta bereszelni?
rollei Creative Commons License 2007.01.17 0 0 1469

Ha az orosz típusú vágód van, akkor azt (a ragasztott előlap eltávolítása után) szét lehet csavarozni két részre. A vágókerekek alatt pedig egészen kicsi alátéteket találni. Azok számát kell növelni - csökkenteni aszerint, amerre csal a masina.

Szilárd, ugye tudod hívni a negatív vision2-t is?! Ezt digi után szoftveresen egyszerűen át lehet fordítani pozitívképpé, vagy van rajta valami narancssárga réteg?

köszi

Előzmény: zooyork (1468)
zooyork Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1468

Jah , van nekem egy vágóm, hihetetlen mázlimra volt a soosnál, volt egy. Csak valamelyikőtök írta, hogy a vágó nem vágott egyenesen, és ezt probálgatásaimnál (régi filmel) egyszer egyszer tényleg előfordult,hogy nem tökéletes.

Vettem egy 'álomszép' ds8-m et minden tartozékával, remélem hogy rendben müködik, fogok venni egy fénymérőt,hogy összehasonlitsam mert elképzelhető hogy egy kicsit keveset mutat.

Meg azt tervezem,hogy a Szilárdot felzaklatom,hogy egy 20cm-es próbát hívjon nekem elő olcsóért, sörért.Még nincs merszem felhívni. 

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.16 0 0 1467
A vágókészülék két pici golyóscsapágy, amelyeknek egyik szélük esztergapadon support köszörűvel ki van köszörülve, mint az olló éle. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy olló, csak hát az éle végtelen hosszú, mivel a csapágyak körbe forognak. Kell még hozzá valami görgő vagy csúszósín, ami pontosan megvezeti a filmet vágás előtt, és kész is.
Előzmény: zooyork (1465)
apepee_ Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1466
Quarzozol?
Előzmény: zooyork (1465)
zooyork Creative Commons License 2007.01.14 0 0 1465
És hogy csináltad meg a vágókészüléket? Fomát akarok majd hívni, és szeretném a hibákat minimalizálni!
Előzmény: rollei (1461)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1464
A szovjetúnióban volt szétszedhetős kazetta, és otthoni utántöltögetés. Biztos lehet találni a neten valami neppert, aki jó pénzért küld neked néhányat. És hát ezek végülis nem nehéz dolgok, olcsón elhozza a posta. De az alján a furatot meg kell nézni, az enyimek pl. nem voltak pontosak, és szorult a feltekercselő orsó, emiatt mindenféle üzemzavarok voltak. Minima reszelés után jól működtek.
Előzmény: zooyork (1458)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1463

Ja, most jut eszembe, hallókészülékekben használnak 1,3V-os elemet... nagyanyámé is azzal ment, valahol van is még egy levélnyi... valami "zinc-air cellnek" hívják, szerintem varta szaküzletben biztos, hoyg lehet venni. Vagy valami hallókészülék gyártó vállalatnál.

Előzmény: Törölt nick (1462)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1462

A szűrő szorzószáma egyszerű: az 1x nem változtat, a 2x -hez egy rekeszértéket kell nyitni, a 4x-hez kettőt... de azt is megteheted, hogy egyszerűen odateszed a szűrődet a fénymérő elé. A fénymérőt egyébként át lehet hangolni, de kell hozzá egy etalon, amihez hozzá lehet hitelesíteni. Na most én a papámtól örökölt Leningrad-3-amhoz nem merném hozzáhangolni a lunasixedet... ;-)

Ha viszont két darab 1,35V-os telep helyett használsz két darab 1,5V-osat, akkor azt is megteheted, hogy a teleppel sorba kapcsolsz egy germánium diódát (pl. OA1160), azon pont 0,3V esik (áramtól függetlenül), tehát végülis a 3V-ból 2,7V-ot csinál, és az bingó. De ezt csak akkor lehet megcsinálni, ha két elem van sorba kapcsolva. Valamint germánium diódát már vagy húsz éve nem gyártanak. No mondjuk ez utóbbi ne legyen gond, mert adok én neked, ha eljössz érte...

Előzmény: rollei (1459)
rollei Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1461

A chinon is nagyon jó volna, de próbálok vásárolni egy nizo 6056 vagy 6080-ast. Ha valakinek van jó tippje magyarországiról, akkor várom a jelentkezéseket... Ezek csendesebbek. Éppen a karcosságra gondoltam, hogy azért nem lesz jó a lyukról fűzés.

Nekem egyedül egy dologgal volt problémám, de nagy nehezen rájöttem mitől van... Többször megállt a film a felvevőben. Azt hittem először, hogy valami fűzési vagy kazettahiba, de aztán rájöttem, hogy a hülye ruszki kettévágó nem azonos méretekre vágja a 16 mm-t. Így az egyik - a vastagabb - megszorult a kapucsatornában. Azóta megjavítgattam a kütyüt, no problem.

Előzmény: apepee_ (1460)
apepee_ Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1460
Csak csupán a karácsonyi "túlhajtás" okán vettem merszet aktívságodat megkérdőjelezni :) Ezúton is bocsánat... :)
Már átállatam én is a másik betöltésre, tk. 3 kazi után elégeltem meg a dolgot...atomkarcos, megfdogdosós volt, meddő út, csináltam egy kis padot én is, aztán átkurblizom a filmet. ide-oda. Szerintem is járható út.
Na 60 m ügyben kiváncsi leszek a végeredményre. A Chinonnal próbálod?
Üdv!
Előzmény: rollei (1459)
rollei Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1459

A Rollei nagyon aktív fórumos! Igen, ő is betöltögetős módszerrel filmezik. Főleg azért, mert nincs sok pénze és így sokat lehet spórolni. Ha pl. akarsz csinálni egy kisjátékfilmet, amiben fél percnél hosszabb snittek is vannak, vagy egy kicsit nagyobb optika kell hozzá, vagy pl hangot szinkronba szeretnél rögzíteni, azt már nem lehet megcsinálni a kvarccal. Viszont meg lehet csinálni egy komolyabb géppel de olcsó nyersanyagból, ahogyan én is tettem ezt a legutóbbi rövidfilmemmel, és a mellékelt ábra azt mutatja, hogy járható út, utólag tényleg megérte, mert első díjas lett a dolog kisfilm kategóriában a Faludi-Vízenjárás-szemlén. Szóval mióta a foma van, szerintem érdemes, mert harmadannyiba kerül, az sok pénz.

Különben egészen máshogyan csinálom, mint Pepe, múltkor, amikor leírtad a dolgokat, meg lerajzoltad, csodálkoztam is nagyon. Én egyszerűen a forrasztásnál szétvágogatom a kazikat, betöltöm, és fekete szigszalaggal körberagasztom. Nagyon klassz, mindig működött eddig. Csináltam egy vágó-átcsévélőt is, amit Zápkörte bácsi már meg is csodált múltkor, amikor itt járt - így csak a film legelejéhez és végéhez érek hozzá kézzel.

Most azon vagyok még mindig, hogy elkészítsem végre a 60 méteres magazint, mert olyan kisfilm sorozatot találtam ki, amiben 4-5 perces snittek alkotnának egy-egy epizódot. Nem könnyű a dolog, NyKrisz most gyártja hozzá az esztergálandó elemeket (köszönet értük ezúton is!), és a tervek is készen vannak, már csak el kell majd készíteni, ami szintén nem egyszerű, de reménykedem. Így nem kéne 15 métereket fűzögetni, jobban lehetne gazdálkodni a nyersanyaggal, mert nem volna folyton tekercskifutás, és a kahltól vagy wittnertől vásárolt nyersanyagot egy az egyben be lehetne fűzni a gépbe. (Persze csak a "nagyobb produkcióknál"...)

Más: Valaki el tudná magyarázni nekem, mit jelent - ill. hogyan kell értelmezni a szűrők szorzószámát - vagyis azt, hogy mennyivel csökkentik a fényerőt?

Megint más: van-e valakinek ötlete, ki volna képes áthangolni egy Gossen Lunasix 3 fénymérőt 1,5 Voltos elemekre? Zápkörte bácsi, nem értesz hozzá véletlenül?

Köszi a válaszokat előre is!

Előzmény: apepee_ (1457)
zooyork Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1458
És azt tudja valaki ,hogy  gyárilag szétszedhető kazettát hol lehet venni. A kahlfilmnél csak a készletben van külön nem láttam,hogy árulnák. A wittner oldalán is csak az egyik cikknél mutatják,de a shopban nem lehet kapni. Melyik lehet jobb a 3 darabos oldalról összerakós,vagy a két darabos egymásba csúsztatható?
apepee_ Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1457
Ne szóljatok már le :) Szeretem az s8-as gépeim és elmondom, hogy nekem az 1700-as Foma ár is sok...azzal is spórolok. De úgy érzem meghálálja a dolog, betöltöm, kiszedem, befűzöm stb...jó érzés :)
A DS8 is jó, de sokszor dupláz, meg valóban jó ez a kifut, túlexp hatás, de van olyan gépem, ami másként nem kapna filmet...nem hagyom őket porosodni, inkább balettozok :) Egyébként Rollei is írta, hogy töltögetős megoldással forgatott, nem tudom, hogy most mennyire aktív fórumos...
Előzmény: Törölt nick (1452)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1456
Jó, majd szólj, ha már biztos.
Előzmény: D94A (1454)
Superb_ Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1455

Azért nem akarom leszólni azokat akik tölthető kazettával filmeznek, és nálam ügyesebbek.

Nekem a rekord most egy zorki 1-es fényképezőgépbe való sima filmbefűzés, viszonylag elsőre idegbaj nélkül úgyhogy jelenleg ülök a babérjaimon, nem törekszem más csúcsokra. :)) 

Az a baj, hogy a kicsi gyártók is drágák, de mondjuk az USA-ban vagy Németo-ban ez egy megfizethető hobbi. Itt sajnos nem az.

D94A Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1454
Eggyetértek! Sajnos csak jövő héten tudok menni! Ha minden igaz, kedden!
Előzmény: Törölt nick (1452)
D94A Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1453
122m 35mm-es Plus-x ff nega 44000ft+Áfa! Nem olcsó! Én ritkán forgatok, most a vonalbezárások alkalmával fogok nagyobb mennyiségű filmet forgatni. Fomára nyomom egy Qarz 5-ös DS8-as kamerával( kell a lassuló kamera és kifutó film effekt).
Előzmény: Superb_ (1451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!