Ó, a csudába! Rákerestem a neten, 5 és 12 kilós kiszerelések vannak... Egy nagy piskótába kb. egy mogyorónyi kell.... Úgy látszik, ez hamvába holt ügy :((
Sziasztok! Nem tudja valaki véletlenül, hogy jilkpasztát kis mennyiségben hol lehet beszerezni? Asszem, hogy a nagykonyhaicucc-forgalmazóknál, cukrászboltokban minimum kilós kiszerelésben lehet kapni. Vagy álljunk össze páran, és vegyünk egy kilót? Kétszer sütöttem már vele életemben, még nagyon rég, valaki hozott egy picit, de szédült jó cucc.
Igen 3 féle színűt vettem, itt a recept, ha esetleg valakinek tetszik:
PIZZA ZSÖMLE - Muffin / Latsia
1 zacskó porélesztő / 5g friss élesztő 1 tk sütőpor 1 tk cukor 270 ml langyos víz 2 ek olaj 500 g liszt 2 ek pizzafűszer 1 tk só 2 ek paradicsompüré
250 g színes paprika felkockázva 100 g szalámi felkockázva 100 g reszelt sajt
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az első 9 hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd hozzákeverjük a második 3 hozzávalót. Muffinformákba töltjük és 20-25 perc alatt készre sütjük. Nekem 12 muffin lett, és a maradék tésztából ami nem fért bele a mélyedésekbe, egy pacsnit sütöttem.
Az őszibarack-konzervet alaposan lecsepegtetem –a levét elteszem a hűtőbe másikorra, pl. jéghideg pezsgővel finom koktél lesz belőle-, majd apró kockákra vágom. A chilipaprikát kimagozom, és vékonyan felszeletelem. Végül apróra vágom a friss fűszernövényeket.
Első lépésként egy keverőtálban alaposan összekeverem a mézet, a chilipaprikát és az evőkanálnyi olívaolajat.
Aztán a sonkát kettévágom, hogy 2 vastag, szép szeletet kapjak. Megforrósítok egy kevés olívaolajat egy nagy serpenyőben, beleteszem a sonka-szeleteket és alaposan megkenem őket a mézes mázzal. Kb. 2 perc múlva megfordítom a húsokat, és a másik oldalukat is alaposan megkenem a mézes mártással.
Az apró kockákra vágott barackhoz kanalazom a mustárt, a málnaecetet és az apróra vágott menta nagy részét, majd az egészet jól összekeverem.
Tálaláskor elosztom 2 tányéron a csípős őszibarackot, melléteszek 1-1 sült sonka-szeletet, és megszórom a félretett fűszernövénnyel.
nem tudom mar, melyiktek irta a muffinformaban keszult, racsos teteju almaspitet. tegnap megcsinaltam, ember vaniliasodot is rendelt hozza, brutalisan jo volt, na meg szep is. es nem volt annyira maceras, mint szamitottam ra (egy baja, hogy ez utan tenyleg sokat kell mosogatni a format). Viszont anyukamtol kaptam szilikonos format - hoember, telapo meg karacsonyfa van benne. Egyelore a pudingon kivul nem tudok mast elkepzelni benne, ami finom is+formajat is felismerhetoen megorzi. Szerintetek?
20 deka liszt 5 dióbél, illatosra pirítva és megőrölve 2 teáskanál ún. „Mézes fűszerkeverék”, finom porrá őrölve ½ teáskanál sütőpor ½ teáskanál szódabikarbóna 1 citrom reszelt héja 10 deka cukor 15 deka reszelt alma, pár csepp citromlével megintve 1 tojás 1 dl tej 10 dkg joghurt 10 deka vaj, felolvasztva és langyosra hűtve 2 evőkanál méz
a tálaláshoz karamellás tejszínhab
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A lisztet, a dióbelet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a reszelt almát összekeverjük egy nagy tálban.
A tojást, a tejet, a joghurtot és a felolvasztott, langyos vajat és a mézet kézi habverővel összevegyítjük, aztán fakanállal hozzádolgozzuk a lisztes-almás keverékhez. Ez lesz a tészta. A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat kb. 20 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk önmagában, de karamellás tejszínhabbal is. Ez úgy készül, hogy 3 dl tejszínben méréskelt tűzön kevergetve feloldunk pár szem apróra vágott tejszínes karamellt, majd a karamellás tejszínt alaposan lehűtjük, és szifonba töltve vagy robotgéppel habbá verjük.
Én már tudom is, hogy milyen tésztából próbálom! Debreceni mézes! Hozzávalók: 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1/2 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 dl méz, 1/2 dkg őrölt fahéj, 3 dkg őrölt szegfűszeg, 5 dkg apróra metélt dióbél
A tojásokat a porcukorral verjük habosra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót a dió kivételével, a felsorolás sorrendjében, jól dolgozzuk össze. A keverés könnyebb, ha a méz langyos. Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amiben az egész massza kb. 2 cm vastagon elteríthető, terítsük bele a tésztát, és még a sütés előtt szórjuk meg a tetejét a dióval. Közepes hőfokon süssük aranybarnára. Kb. 4x4 cm-es kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk. Azt hiszem, ennek a mennyiségnek a negyedével fogom sütni, majd beszámolok. ribizli
Érdemes a PLUSZ ill. a Penny market hirdetéseit nézni, mert ott többször is van és nagyon jó áron. Én a Penny-ben úgy emlékszem 6-700 Ft körüli áron vettem kb. egy hónapja.
Ma megsütöttem a Sthal Judit féle Mici mackó muffint. Hát mit ne mondjak.......... isteni finom. Nekem nem volt itthon mézes füszerkeverékem, de helyette tettem bele egy teáskanálnyi forraltbor fűszerkeveréket, kicsi őrölt fahéjat, és még plusz egy fél ek. mézet. Személyenként 1-1 muffint tálra tettem, leöntöttem karamelles tejszínnel, hmmmmmmmmm Azt hiszem nem fokozom tovább. Kóstóljátok meg, érdemes.
Ezt kostoljátok meg:)) Annak idején a neten találtam,és már sokszor csináltam,nagyon finom:))
Adventi muffin Hozzávalók: 20 dkg aszalt sárgabarack 5 dkg mazsola 3 evőkanál barackpálinka 12,5 dkg vaj 10 dkg cukor 25 dkg liszt fél csomag sütőpor fél mokkáskanál őrölt fahéj fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék 2 tojás 1 evőkanál méz fél dl tej Elkészítése: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
<!--
var url=3205;
var un = Math.floor(Math.random()*1000000);
dref=escape(document.referrer);
if((dref=="")||(dref=="undefined")){dref="1";}
var link='';
link+='';
document.write(link);
// -->
Tegnap meg túrótortát sütöttem, és pont arra gondoltam, hogy azt is meg lehetne csinálni muffinnak. :-) Mazsola helyett aszalt meggyet tettem bele, hát isteni volt! :-)
Én meg buheráltam. :-) A búvár túrós alapján elindulva akartam csinálni egy búvár kókuszost. A kakaós alaptészta maradt, a kókuszos rész a Stahljuci féle kókuszmuffin volt (kb.). De nem búvározott le az aljára. A tetején szétterült. Így is finom, de nem így képzeltem el. :-)
Ma megláttam ezt a receptet, és muffinosítanom kellett azonnal :)
Mézes kókuszos
Hozzávalók: 2 tojás 30 dkg cukor, 3 dl tej, 15 dkg kókuszreszelék, 6 evőkanál méz, 5 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 60 dkg liszt
A tojást a cukorral jól elkeverjük, lassan hozzáadjuk a tej felét, a kókuszreszeléket, majd folyamatos keveréssel a híg mézet, az olvasztott vajat, a tej másik felét, végül a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet jól összedolgozzuk.
Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és lassú tűznél megsütjük. Még melegen felszeleteljük, és olvasztott csokoládéval lecsurgatjuk.
Finom lett. Mondjuk liszt kevesebb kellett bele, úgy 50 dkg, de ez gyakorlat során kitapasztalható.
pécsi bolt, de rendelhettek "vidékre" is, a telefonszám a weblapon. Ez a cucc nincs fent a weblapon, de ezek mind kaphatóak (a kosárkákból 12 db, khm, 3000 Ft-ot kóstál, a többi cucc közül a legdrágább is 2400.-).