Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2419

Valahol azt olvastam, erősen sarjadzik. Nálad nem?

Előzmény: BAttila1964 (2417)
55judit Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2418

Jó lesz ha árnyékosabb helyre teszed, a nap miatt töpped.

Egyébként a kánikulát a piros málna és a fekete szeder sem kedveli. Sőt, valósággal megfőnek az érésben lévő szemek. Én a szedremet csak napra tudtam tenni, vagyis ha nő előtte a paw banán, az ad neki árnyékot. Jó soká. Most rashel zsák van a termések elé téve oda, ahol a déli nap éri. Ezt már szereti. Esetleg árnyékold le te is.

Előzmény: BAttila1964 (2417)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2417

http://www.egzotikusdisznovenyek.hu/node/696

Hm, nálam full napon van... (Majd "készítek" róla bébit és megy a félárnyékba...)

Előzmény: 55judit (2416)
55judit Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2416

Azt olvastam róla, hogy kifejezetten árnyékos helyet kedvel. Erdőből hozták be kiskerti tartásra.

Érdekel milyen íze lesz majd, de nem vagyok biztos benne hogy kell nekem ilyen. Így is tele van a kert, málnám is van többféle, ezek ha kicsit szaporodnak és a fügék is nőnek, zsúfolásig lesz a kert.

Előzmény: BAttila1964 (2415)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 2415

55Judit

Szombaton jöttünk haza nyaralásból, akkor még pirosak voltak a fekete málnák, de az utóbbi két napban begyorsítottak... Úgy néz ki, hogy ahol direkt napfény éri a bogyókat, ott egy kicsit ráncosodnak. ill. töppednek, nincs jobb kifejezésem rá...

Az ízről még nem tudok írni, megvárom, amíg "sötétfeketék" lesznek... ;)

ZsuR Creative Commons License 2016.06.30 0 0 2414

...gyonyoruuuu!!!!

Előzmény: beetee (2413)
beetee Creative Commons License 2016.06.28 0 0 2413

55judit Creative Commons License 2016.06.24 0 0 2412

Csak a tapasztalatomat írtam a málnáról és a paradicsomról is, és még egy tipp, ha megengeded: Írd be a keresőbe hogy"a málna betegségei", és nézd meg róla a fotókat hátha felismered a saját problémádat, és talán írnak rá megoldást. Viszont én, ha vírusfertőzött, biztos nem ültetnék a helyére másikat mert az is olyan lesz, de egyáltalán nem biztos hogy vírus. Jelöld meg a tövet kötözővel, és legfeljebb ha olyan lesz jövőre is, ásd ki.

Előzmény: Málnanalfabéta (2410)
beetee Creative Commons License 2016.06.24 0 0 2411

Nem mélyedtem bele a málna növényvédelmébe túlságosan, mert szerencsére nem volt rá szükségem eddig.

És remélem ezután sem lesz. (kopp-kopp)

Nekem is előfordult már, hogy egy-egy vessző furcsán viselkedett, satnyult a hajtása, esetleg sárgult, összesodródott a virágzatnál és hasonlóan deformált termést hozott, mint, amit a képeden látok.

Nem foglalkoztam vele.

Következő évre annak a tőnek a sarja képes volt nálam normálisan viselkedni, úgyhogy részemről ennyi.

Mivel leginkább érés környékén látszik meg a vesszőn, hogy hibás, permetezni akkor meg már nem fogom, leírom veszteségnek.

Szerintem adj neki még egy év esélyt, esetleg jelöld meg, hogy a sorban hol tapasztaltad, és keresd vissza jövőre a szüretkor.

Gondolom, úgy is válogatsz a sarjak között és a legszebbeket hagyod meg... ennyit tehetsz.

Előzmény: Málnanalfabéta (2410)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2016.06.24 0 0 2410

Ne kérj elnézést!!!Én köszönök minden tanácsot!!!

Lehet hogy félreérthetően fogalmaztam!!

Az első málnatöveket ültettem hat éve,és azok/legalább is a fertődi köszöni szépen jól van.../mire az egész soron végig szaporítgattam az került hat évembe....van olyan amit pl idén ültettem és csak jövőre fog elsőnek teremni /ha fog/!!

Permetezni pedig azért permeteztem már ősszel is,mert tavaly is úgy jártam főként/így utólag visszagondolva/a mailingal,hogy kb akkorra jött elő rajta a nyavaja,mikor teremni kezdett!!!!!És már tavaly is pl az első termést ki kellett dobnom mert még nem járt le az élelmezés ügyi várakozási ideje!!!

És idén is azért kezdtem el tavasszal permetezni mert az első oszlop utáni első tövön láttam hogy valami nem stimmel/a mailingon/és most ahogy három naponta szüretelem,feltünt/pl ma reggel/hogy az ahhoz legközelebb lévő fertődi is mintha kezdene megbetegedni,és kissebb szemeket szedtem rla mint az előrébb lévőkről...........!!

Nem csak kissebbek a szemek,a mailingon,hanem maga a szem szerkezete is csak néhány/gyakran csak négy-öt magnyi csümölcs gerezdecskékből áll/És van hogy a szem egy része pl fehér,vagy sárgás marad,és a levelei aprók,a szára jopaszabb maradt,és látszik rajta hogy valami baja van....!!!

Ha virus fertőzött töveket szaporítottam annó végig,lehet vele valamit kezdeni??????Ha valahogy kiírtom és másik fatát ültetek a helyére az is megbetegedhet???

Vagy lehet valamit ellene tenni???Máshol nincs helyem a málnának!!:(

A paradicsom szerintem nem jó példa...nekem is van évek óta,és tavaly is volt egy tő ami beteg lett és ki kellett húzbom,és idén is úgy tünik hogy van kettő.............a paradicsom vészről meg már nem is beszélek.......az akár egy két  nap alatt elviszi az egésszet/aamennyire én tudom/!!!!

Én se rajongok a permetezésért de azt tapőasztaltam hogy muszály.....leginkább az időjárásonm múlik hogy kell-e vagy nem...........teszem hozzá hogy nem értek hozzá,de ezt tapasztaltam!!!!!!

Köszi minden tippet,segítséget!!!!!!!!!!!!

Előzmény: 55judit (2408)
55judit Creative Commons License 2016.06.23 0 0 2409

Jézusom, ez a bőség zavara. Ez mind olyan mint amit a tálon mutattam? Nem olyan fontos a neve, ha majd terem, legyen édes. :) 5 szem lesz rajta idén. :)

Előzmény: beetee (2407)
55judit Creative Commons License 2016.06.23 0 0 2408

Először is elnézésed kérem, amiért nem szakértőként válaszolok, csak úgy gondolomra.

A málnát nem szoktuk permetezni, csak ha baja van. Ugyanaz lehet mint a paradicsomnál, a sok permetezés rontja a növény védekezőképességét. Gyengül. Tavaly 9-10 naponta permeteztem, mégis nem győztem a beteg leveleket szedegetni, hogy minél lassabban terjedjen a fertőzés tovább. (Paradicsomnál.) Idén még egyáltalán nem permeteztem, és a paradicsomos fórumban megnézheted milyen egészséges növényeim vannak gyönyörű paradicsomokkal.

Azt nem tudom miért apró. Ha első évtől ilyen, akkor lehet hogy vírusfertőzött növényeket kaptál, nem tudom. Még azt tudom, hogy a málnát 6-7 év után másik helyre kell telepíteni, mert kiéli a talajt. lehet hogy a tápanyag utánpótlás miatt vannak ott ásványi anyagok, de ami a málnának kell, abból kevés lehet már. Nálam is tapasztalom, hogy ugyanazon a helyen a málna 8 év után semmitérő volt szinte.

Előzmény: Málnanalfabéta (2405)
beetee Creative Commons License 2016.06.23 0 0 2407

Fallgold, Golden Bliss, Autumn Bliss sárga változat, Autumn Cascade, Zsófia, Fertődi Aranyfürt, Fertődi narancs sárga málna, Poranna Rosa...

lehet válogatni a nevek között.. :)

Előzmény: 55judit (2406)
55judit Creative Commons License 2016.06.23 0 0 2406

Megint keresgéltem, és lehet hogy mégsem Valentina amit kaptam.

http://borostyanfaiskola.hu/gyumolcstermok/rubus-idaeus-valentina-malna/

Az enyém egészen fagyokig érik, a Valentina pedig csak júni-júli.

Előzmény: Lactarius Curtis (2401)
Málnanalfabéta Creative Commons License 2016.06.23 0 0 2405

Talán jól látszik a két féle fajta málna termése közt a különbség.......!!!!????????:((((((

Málnanalfabéta Creative Commons License 2016.06.23 0 0 2404

Üdv Mindenkinek!!

Sajnos megint itt vagyok!!!:(

Ami azt jelenti hogy sajna megint gond van a málnámmal.......!!

Tanácsot,tippet szeretnék kérni,amiket előre is köszönök........!!!!

A probléma a következő:

Kb hat éve csináltam egy 24 méteres kordont amit három egyenlő szakaszra osztottam.........

Az első két oszlop közé ültettem két tő fertődi zamatos málna tövet a második.és harmadik szakaszra pedig összesen 5 tő mailing expoitot amiből 3 tő fogta meg...........!

Aztán az évek során mindkettőt végigszaporítottam gondos munkával és sok kínlódással..........!

És most jön a lényeg...............

Idén lett volna az első rendes,és teljes soron termés,de annak ellenére hogy már tavaj őszzel,metszés után is bepermeteztem többször is az egész sort/amolyan megelőzés képpen/réz tartalmú és rovar ölő szerekkel,és ősszel meg tavasszal is kapott vasgálicot,meg műtrágyát meg ősszel több éves humuszt a trágyagödörből.............

Tavasz óta kb két-három hetente szórtam/eleinte/dithan+mospilan+score /később/ridomil+actara kombinációval/úgy hogy az első termést el is kellett dobnom mert az élelmezés ügyi várakozási ideje még akkor nem telt le/........

És ugyan ilyen időközönként permeteztem/ahogy az esős idő engedte/woldünger+vuxál+vas lombtrágyával...............!!!!

Mindkét fajta ugyan azt és ugyan akkor kapta a kezeléseket,mégis a mailingon folyamatosan látszott hogy valami baja van,a levelei aprók,nem egészségesek,mostmár el-el száradnak........és most a gyümölcse apró,csak néhány magnyiból áll/sajna nem tudom mi a málna szakszerű elnevezése a részeire...:(/és vagy leszedem szinte éretlenül,vagy az a néhány csökött szem széthullik a kezemben ahogy húznám le a kocsányról.........!!!:(((((((((((

Kérdés/ek/.......

Vajon a mailing azért beteg állandóan mert beteg töveket kaptam annó,és a büdős életben nem fogom tudni kikúrálni a nyavajájából,vagy pedig egy "túlhibridizált "érzékeny szar fajta és mihamarabb írtsam ki és cseréljem le...............?????????

A ciki az egészben hogy a szüleimnél van olyan nevesincs fajta ami nem hogy permetet nem látott,de még permetező kannát sem és még sincs semmi baja................!!!!!!!

A termés kiesésről pedig csak annyit hogy a fertődin az egy oszlopköznyin egy szedésre,kb három nagy tejfölös vödörnyit szedtem le/gyönyörű szép,nagy egészséges szemeket/,a mailingról pedig a két oszlopközről nem egészen ugyanennyit...........!!

Pedig tavasz óta egészen virágzás utánig permeteztem,mert már az oszlop utáni első tövön látszott az elején hogy valami nem stimmel..........most viszont már nem nagyon szeretném permetezni a málnát......kell a francnak a vegyszeres málna..........!!!

Ismer e valaki olyan gyomírtót ami úgy kiviszi a mailingot/ha nem lehet kikúrálni /hogy írmagja sem maradjon......???????

Még egy kérdés:

Az idei vesszők már kb 30-40 centivel túlnőtték a drót magasságát........le lehet már most is vágni a kívánt magasságra vagy meg kell várni mire leterem a tavaji vessző és együtt metszeni azzal...????/tavaj úgy jártam hogy megnőttek vagy három-négy méteresre,és eldöltek egymásra......../!!

Megpróbálok néhány képet felrakni háthasikerül...:

Valamiért nem engedi feltölteni a képeket.........!!:(

55judit Creative Commons License 2016.06.21 0 0 2403

Rákerestem, valóban olyasmi. Csak édes legyen. :)

Előzmény: Lactarius Curtis (2401)
iimi Creative Commons License 2016.06.21 0 0 2402

Ez nagyon szép.

Az enyémek nem ilyen szép egységes méretűek. Vannak benne kicsik és mégkissebek és szedéskor elég sok széthullik, narancssárgább is... de nagyon finom...

Előzmény: 55judit (2400)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2016.06.20 0 0 2401

Szerintem ez a Valentina, nálam is most érik.

Előzmény: 55judit (2400)
55judit Creative Commons License 2016.06.20 0 0 2400

Na még egyet megpróbálok, hátha így nagyobb lesz:

Ha nem jelenik meg, bocsánat.

55judit Creative Commons License 2016.06.20 0 0 2399

Ez meg nagyon pici lett. Sajnos nem tudom más módon megmutatni.

Előzmény: 55judit (2398)
55judit Creative Commons License 2016.06.20 0 0 2398

iimi Creative Commons License 2016.06.19 0 0 2397

Nem lehet a képet megtekinteni... :(  bejelentkezért kér, te ha be vagy jelentkezve láthatod... mi nem!

Előzmény: 55judit (2396)
55judit Creative Commons License 2016.06.18 0 0 2396
Előzmény: 55judit (2395)
55judit Creative Commons License 2016.06.18 0 0 2395

Na de hova lett a kép??? Betettem pedig. Megpróbálom újra.

Előzmény: 55judit (2394)
55judit Creative Commons License 2016.06.18 0 0 2394

Ilyet terem a málna, amiből kaptam 2 kis tövet fehér málna gyanánt. Gazdája nagyon finom, zamatosnak mondja. Ezt a képet tőle kaptam most. Amikor nagyon érett, akkor ilyen a színe.

ZsuR Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2393

Engem is nagyon erdekel az ize!  Remelem finom lesz... persze, hogy megmutatom :))

Előzmény: 55judit (2387)
CBNora Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2392

A bogyósba majd még írhatsz róluk!

Előzmény: nézek (2391)
nézek Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2391

most nézem ez málna topik, nem akarom félrevinni..

a mézédes fehér az egy felújított öreg bokor...visszametszve, tuningolva, és csoda történt...

Előzmény: CBNora (2390)
CBNora Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2390

Jól hangzik az a mézédes ribizli!

A mi 2 fehérünk is finom, de mézédesnek azért nem mondanám. Két különböző magonc.

Előzmény: nézek (2389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!