A zöldbe fás oltást meddig lehet megkísérelni tapasztalataitok szerint. A tavaly ősszel ültetett vadalanyaim közül ugyanis most kezd egy-kettő oltható fejlettséget elérni, de félek már késő ahhoz, hogy a vesszők beérjenek.
gyula, jó lenne tudni milyen idősek a tőkék ,?egy kar felfelé vezet, nem látni fent milyen a lomb,de jól gondolod hiánya van, szerintem éjszakai anyag /ganéj/ szervestrágya kell ,egy úttal fel lazítod alatta a talajt kell a gyökérnek a "szellőzés". és ha van rá mód öntözés /árokban/ a mű dolgokat mellőzném/ műtrágya stb ,de ha nincs más egy hordóban beáztatol csalán és más zöld növényi szárat, és ahogy erjed annak levével folyamatosan locsolod a gyökér zónát/ az lehet 2m távra a tőkétől/ ott veszi fel.
Sziasztok legyetek szívesek segítsetek a szőlőim nagyon-nagyon sárgák valami hiánya lehet gondolom vagy csak az időjárástól ilyen , valami lomb trágya vagy vas tartalmú műtrágya kellene nekik ??
Adni sajnos már nem tudok semmit, mert eloltogattam az összes letárolt vesszőt (zöldhajtást viszont tudok vinni zöldoltáshoz), de ha nem akarod kidobni a megmaradt vesszőket, én szívesen elmegyek a maradékért, mivel én is a nagy faluban rontom a levegőt. És mivel nem nagyon sikerültek a zöldbe fás próbálkozásaim. :-(
Szerintem bárkinek, de nem erkölcstelen, ha kérsz érte... Egyébként kér lenne az oltóvesszőkért.
Én is kaptam, többtől is s tkp nem tudtam felajánlani szinte semmit... Köszönet Nekik!
Én elfogadok -térités ellenében... Ha igen emailban (itt a legizgalmasabb hogyan jut el?).
Persze, ha van más "méltóbb", akkor legyen másé... Idén nem fagytak meg az alanyok tavasszal, van üres, ahová oltani tudok. S ha sikerült télen szivesen továbbadom akinek kell (én is igy kaptam)
üdv PJ
u.i: egyébként a legtöbb zöldre fás oltásom sikerült, aminek még jobban örülök, hogy a faluban több helyen is
Döbbenve olvasom amit írsz,elég szomorú hogy vannak ilyen emberek akik becsapják a másikat úgy hogy valószínűleg cserébe lehet bezsebelt valami kitűnő fajtát! Megérdemelné hogy nevén nevezd,hogy másokat ne csapjon be! Viszont az is benne lehet a pakliba hogy ő is abba a tudatban van hogy Velikája van de még nem termett nála így nem szándékos volt az átverés.Persze ha a leveledre sem válaszol akkor az útóbiaknak kevés esélye van.
Vettem egy 50 m-es tekercset, így sokkal olcsóbb, 5 m-es 3e.Ft, 50m 11e.Ft.! Bizony sodródik és könnyen összeragad ahogy mondod, ezért én 3-4 cm-es darabokat tépek le, (vagy még rövidebbeket) szakaszosan nyújtom nem egyszerre és 2-3 db-al csinálok meg egy oltást. Mindez múltidőben, mert végeztem.
Május 8.-án oltottam elsőként ezt a két fajtát, mai képek, itt tartanak jelenleg:
Szerintem sem csak az oltástól eltelt idő számít. Volt olyan csapom, ami oltáskor még teljesen nyugalmi állapotban volt és olyan is ami már kicsit duzzadt. Emiatt akár egy hét eltérés is lehet a fakadásban.
Április 27-én kezdtem oltogatni, de nagyon eltérő a fejlődésük. Ez május elejei, viszont erős tőkébe került és az oltóvessző rügye is duzzadt volt. (Az áprilisiak még csak most fehérednek egy gyengébb tőkében.) kb. 30 oltást csináltam máj. 19-ig, de láthatóan nem az időpont a döntő a kihajtásban, bár nyilván függ tőle.
Alapvetően egyetértve veled, egy erős, rugalmas kötözés az oltás körül elég, persze teljes fedéssel, légmentesen, de az oltócsap tetejét azért hasznos lekenni, mert ahogy mondtad, nagyon nyomja a nedvességet, ha kijön a tetején, a szemre ráfolyva azt tönkreteheti. De a fakadó hajtással nincs gond, nem lesz napégése, ilyesmi. Viszont a zöldbe-zöldet hasznos teljesen körültekerni (rügy, illetve a kis hónaljhajtás kivételével), és még árnyékolni is.