Van egy igen öreg lepkeorchideám. Minden évben szépen virgázik, és hatalmas vaskos méregzöld leveleket hoz. A baj csak az, hogy az évek során felkopaszodott. Hogyan kell, vagy lehet visszametszeni? Gondolom az alsó része kuka, de mit kell kezdeni a felső résszel? Az átültetésről sok írást találtam, de a visszavágásról nem igazán. /vagy átsiklottam rajta:)/
Az én orchideáim tavasszal még virágoztak, de azóta nagyon sok gyökerük elpusztult, sokat romlott az állapotuk. A nyáron szinte semmit nem nőttek. Ezért gondoltam átültetésre. Ha levágom a sok korhadt gyökeret, nem kéne/lehetne valami gombaölővel megakadályozni a további gyökérrothadást ?
Attól is függ, mennyi ép gyökere maradt még. Minél kevesebb, annál kevesebb nedvesség kell neki, mert kevés a felület, amin fel tudja venni. Ha egyetlen gyökér sincs, akkor érvényes elsősorban a kizárólag spriccelés, mert ilyenkor értelem szerűen nem a gyökerével veszi fel a vizet, hanem a levelein keresztül (úgy is tudja). Szóval ha a tiédnek néhény gyökere maradt, akkor szerintem spricceld meg naponta a leveleit (leginkább alulról a fonákját, mert ott veszi fel a vizet), ügyelve, hogy a levélközökben ne maradjon összegyűlve víz. Öntözni vagy áztatni inkább csak hetente vagy 2 hetente, de látni kell hozzá, milyenek a gyökerek, mennyire zöldek/szürkék - ezt figyeld leginkább, s akkor locsolj, ha szürkék már.
Általános szabály, hogy egy kis kiszáradást jobban elviselnek, mint egy túlöntözést.
Szép napot kívánok ! Fenyőkérget szeretnék venni. A mulcsnak használatos 50 l-es zsákosat találtam, de néhány cserép orchideaföldhöz annyi nem kell. Hol lehet kisebb kiszerelést venni ? Egyszer olvastam hogy valahol Szentendre környékén van egy jó fenyőkéreg gyártó. Ismeritek? Tud valaki közelebbi címet ?
Átültettem, egyik helyen azt olvastam ilyenkor ne locsoljuk, hanem 5 naponta csak spricceljük. Ez elegendő vagy gyakrabban spricceljem? És olyan levélre spriccelhető tápom van, azt használhatom tovább? Köszönöm a segítséget.
Hoztam egy frissebb képet a betegemről, hátha így már egyértelműbb, mi a baja. Én mozaikvírusra tippelek a netes képek alapján, de hogy a fenébe került az hozzám???? :(
Ilyen volt egy hete:
és ilyen most:
egy másik levél, ezen látszik, hogy "belesüllyed a minta":
Szia, túl lett öntözve, elrohadtak a gyökerek. Átültetés után próbáld sokkal kevesebbet öntözni, inkább spriccelni. Levélközökbe ne kerüljön víz, ha belemegy, töröld ki papírtörlővel. Jó tartás esetén életre kell kelnie, gyökereket, leveleket növeszteni. Sok sikert! :)
Segítséget szeretnék kérni. Nemrég kaptam két lepkeorchideát, egy héttel ezelőttig mind a kettő szépen virágzott elfele, de az egyik sorsa megfordult. A levelei kókkadni kezdtek és a még néhány virág is egymás után hullot le. Egyformán öntöztem de ennek valami baja van. Kiszedtem a cserépből és a gyökerei majdnem mind sárga volt és nem volt benne semmi élet, azokat levágtam. Ilyenkor hogy lehet életre kelteni, mert van még 3-4 gyökér ami kb. 7-8 cm. Kérlek segítsetek. Most kezdtem az orchideákkal foglalkozni és szeretném ha nem halna meg. A másik szépen elvirágzott és most várok míg le lehet vágni a szárát.