Számomra II. Leto és Ghanima még enyhe fokozata csak annak, hogy elszabadul a történet. A későbbi könyvekben még inkább éreztem ezt (nyilván az előzményekben is így van, sőt úgy vélem, azok még mesterkéltebbek lehetnek, bár még nem olvastam őket, pont mert félek a Dűnéhez képest gyenge sztoriktól).
Paul speciel, úgy is, mint Kwisatz Haderach, leginkább bárki gondolataiba belelát, de az iker-dolog valóban valami meglepően új. Az elme-dolgokhoz is passzol, hogy számomra emlékezetesen markáns és meglepően új az, hogy asszem a Káptalanházban a Bene Gesseritek már szimpla homlokérintéssel is ki tudják cserélni a tudatukat (asszem így mentik ki egy haldokló Tisztelendő Anya emlékeit). Ez is kissé furcsa volt az eredeti Dűne világának dolgaihoz képest és szerintem ez se volt feltétlenül szükséges (bár amúgy nagyon tetszetős ötlet tulajdonképpen). II. Leto átalakulása Shai Huluddá már hovatovább a no comment kategória. Bár nekem ez meg az ikrek beleférnek, talán Paul megvakulása az első, ami már nem tetszett teljesen nekem.
Ott lehetett a keverés, mert nyilván kihasználták ezt Paulék, mert hiszen pont ilyesmire számítva készítette elő ilyen módon a terepet a Missionaria Protectiva. Kvazi összhangban a Bene Gesseritnek a Kwisatz Haderach felé irányuló fajnemesítési programjával.
Igen, az végülis véletlenül (de persze mégsem annyira véletlenül) esett egybe, hogy a fremenek Lisan Al-Gaibja és a Bene Gesserit által kitenyészteni kívánt Kwisatz Haderach ugyanazon személy lett, Paul Atreides.
Rémlik valami, hogy Paul Jessicának mondja: én vagyok a KH, sőt, több is annál. Tehát Paul tudja, ki és miért KH, és hogy ő telejsíti a kvizachaderágság feltételeit :-) És utal az anyjának arra, hogy többet is tud annál, amit a BG szeretett volna és kicsúszott az irányítás a BG kezéből. Nem véletlenül korholja a Reverend Mother Jessicát, hogy hogy tehetett ilyet (mármint, hogy fiút szült és ráadásul BG kiképzést ad neki). Paul amikor rájön, hogy ő a KH sőt több, és az élet vizét átváltoztatja fiú létére (amit ugye a BG csajok csinának, hogy tisztelendő mutterrá váljanak), akkor Paul elmegy oda, ahová még a BG asszonyok és Anyák se mernek a lázálmaikban. És erre még Jessica se számított. Tehát Paul tényleg a KH, csak annyiban nem egyértelműsített, hogy ő ennél többé válik. Kissé olyan ez, mintha valaki méregetne engem, hogy le tudok-e érettségizni, aztán előkapok egy nagydoktorit a zsebemből, hogy na idesüssetek. Ugyanakkor II.Leto és Ghanima még Paulnál is többek, ami kissé gyengíti a történetet Úgy érzem az írónak fokoznia kellett a cselekményt és a szereplők tudását, így muszáj volt a gyerekeknek többet tudniuk. Vö. az iker vonulat, nem emlékszem, hogy Paul, a BG vagy bárki előttük tudott volna pszichódolgokat, meg gondolatolvasás meg ilyesmi. Ez egy jól felépített sci-fi-be is sok. Az az igazság, hogy a Dűne alapkönyv egy kész sztori. Van kezdete, van vége és kellően sűrű, értelmes eseményeket ír le. Az előzmények hozzá már csontrágás, az utózmányok meg olvashatók és érdekesek, de valahogy nem az igaziak.
Így visszaemlékezve nem tudom, hogy ezen a fórumon vagy egy másikon de valaki azt mondta őőő írta pl, hogy Paulék csak kihasználták a fremenek mende-mondáit (amit a bene Gesseritek ültettek el a fremenek között) és, hogy ezért nem ő a Kwisatz Haderach. SZerintem lehet, hogy itt volt a keverés.
A Bene Gesseritek várták a Kwisatz Haderach-ot és nem a fremenek. A fremenek a "külvilágból szolo hangot" várták ami elvileg 2 különböző dolog de a gyakorlatban mindkét személy ugyanaz: Paul Atreides
Ez szamomra is meglepo dolog. Paul ugyan egyszer tagadja, de aztan vegul kesobb bevallja, hogy o a Kwisatz Haderach, tehat ezt szerintem aligha lehet vitatni (vegulis o csak tudja, hogy o az :-D). De aztan a jelek is, hogy tovabb birja a Gom Dzsabbar probatetelet, mint barki (lany!) oelotte meg amiket erzekel a tudataval neha, meg a kismester vizenek atalakitasa...
II. Letoval kapcsolatban viszont emlekeim szerint sehol nem kerul meg csak utalaskent se leirasra, hogy o lenne a Kwisatz Haderach, szoval kivancsi lennek, miert is lenne o az.
Az, hogy egyikuk sem az, innentol szinten minimum velemenyes. Az sem perdonto szerintem, amit a BG-tel kapcsolatban irtal, hiszen ok nem egy nev szerint azonosithato szemelyre szamitottak, csak a megfelelo kepessegeket birtoklo szemelyre, aki ezen tulmenoen barki is lehet. Gondolj bele: a Bene Gesserit eredendo elvarasa is valojaban 'csak' valoszinusites volt, noha nyilvan mar szinte biztos (de ugye megse 100%), hogy majd az I. Leto es Jessica Atreides lanyanak Feyd-Rautha Harkonnentol valo gyermeke lesz a Kwisatz Haderach. De a nagy valoszinusegen tul meg ez se volt 100%, ahogy a zarojelben is utaltam ra, hisz egy generacioval elobb jott a Kwisatz Haderach, hala Jessicanak. Szoval meg a Bene Gesserit nyilvan nagy pontossagu kalkulacioja sem volt 100%.
Mondjuk ez nem csak neked szól hanem a többieknek is akik olvasták már a könyvet, könyveket.
Érdekes, hogy mindenkinek a véleménye (kicsit vagy nagyon) eltér valamiylen szinten egymástól. Valaki azt mondja, hogy Paul nem a Kwisatz Haderach valaki azt , hogy Ő.
Mások azt mondják, hogy II. Leto az de már oylat is hallottam, hogy végül is sem Paul és sem II. Leto nem az, hisz a Bene Gesseritek nem Paulra számítottak.
Ertelek, de szerintem a parhuzamod egy kicsit eros. En effektiv elokeszito jellegu munkara gondoltam (oda utaztak az adott bolygora a Missionaria Protectiva Tisztelendo Anyai es talan ott is eltek le hatralevo eletuket), te meg elore josolt nagy emberekrol, 'megvaltok'-rol beszelsz. Szerintem tul nagy a kulonbseg. Ezzel az erovel (kis tulzassal) a Kwisatz Haderachot is felhozhattad volna peldakent...
A későbbi szekvenciákban végbemenő Shai Huluddá válás (II. Leto) ennek nem mond ellent. Mégis, az eredeti K. Haderachságot furcsán eltorzítja és homályba borítja.
De II. Leto nem a Kwisatz Haderach. A Kwisatz Haderach az az apja, Paul Atreides. Aki talan pont ezert nem mer elindulni az Arany Osvenyen, es II. Leto talan pont ezert igen.
A kesobbi Dune-konyvek szerintebb is egyre gyengebbek.
Nézzük csak... a könyvek közül a Dűne a kedvencem, a csúcs. Meg a gyermekeket is szeretem, de időnként az agyamra megy Herbert túlfilozofálási hajlama. :-))
(ja, és csak ezt a három könyvet olvastam: Dűne, messiás, gyerkőcök)
Nos, a filmek közül: a messiást kivéve mindegyiket többször is láttam. A nagy klasszikus Lynch-filmet úgy istenigazából túl leegyszerűsítőnek találom, viszont szinte minden szerepben valamelyik kedvenc színészem játszik.
Nagyon szeretem ezeket a béna cseh-amcsi-angol-ésmégkitudjamilyen filmeket is. Azt hiszem, ha rangsorolni kell, akkor a Dűne minisorozat első része a kedvencem.
Még egyszer köszi a linket. Épp arra igyekszem rávenni a gépemet, hogy fogadja el a bittorrentet. :-)
Akartam én pótolni a hiányt, de hogyan? :-)) Kölcsönzőben nincs meg. Boltban sincs. Csak a netről tudnám megrendelni, de annak meg egyéb, személyes akadályai vannak.
És én pont a Messiást nem láttam. A fenébe. Nem tudom hogyan, de a tévében folyton csak a gyermekek két részét kaptam el, az első részt sehol sem találtam.
Van a 2000-es Dűne minisorozat ami 3 részes és van még a Dűne Gyermekei ami szintén a sorozat része és ez is 3 részes. (Messiása 1 rész, Gyermekei 2 rész)
Ezek közül a filmek közül nekem a Dűne Gyermekeinek az első része azaz a Messiása a kedvencem.
EMBEREK!
Lehet valamit tudni a Dűne Istencsászáráról? A Sci Fi Channel elkezdte már csinálni? Vagy nem lesz belőle semmi?
Könyvek közül nekem a Dűne a kedvencem, valszeg leginkább azért, mert azt olvastam először; meg mert nem olyan (túl?)hangsúlyozott benne filozófiai/politológiai/stb tartalom, mint a cselekményhez közvetlenebbül kötődő részek.
Nem tudom, milyen filmekre gondolsz, én csak egy Dűne-filmről tudok, így természetesen az a kedvencem.
Azoktól a cseh vagy milyen szobaszínházas izéktől lábrázást kaptam, még TV-be szánt minisorozatnak is felettébb gyengék, filmnek meg semmilyen körülmények között nem nevezném őket.
Éppenséggel ha ennyire elkötelezett gyűjtő vagy és van rá pénzed, akkor megveheted a némileg átfésült fordítások miatt; de szerintem van egy-két új SF most magyarul ami inkább megérdemli a pénzt.