Erre senit nem kényszerítenek. Orvos a közelben sincs. Szakképzett emberek vágzik a dolgot, nyilván valaki felírja erre a célra a szert. Aztán a beteg magának kell, hogy beadja.
Valószínű tudós kormányunk is különféle tévhitekben van az ügyről. Pedig igen egyszerü utána nézni, olvasni kérdezni stb.
Nem lehet re kenyszeriteni senkit, ha valakinek ilyen igenye van es nincs ereje leugrani magasrol vagy a konnektorba nyulni, lehetosegkent adassek meg az, hogy az anyja, gyereke parja vegzi ki.
Hogy itthon mi van, azt nem tudom, de elvben mindenkinek kell segíteni aki halálos beteg és szenved. De itthon hiányszakma, ugyanúgy mint a gerontológus meg még egy két más is. Nőgyógyászat vagy sebészet, nyilván jövedelmezőbb.:-(
Akarata ellen, szerintem, nem tehetik. De biztos van olyan orvos, aki szép csendben és a megengedett keretek közt segít rajta. Erre valók a palliativ orvosok. Sajnos még kevés van, de létezik.
Sajnos a szerető családtagok sokszor beleszólnak az idősek életébe, mert nem látják be, hogy idősen már nem öröm élni.:-(
Ezzel szemben már olvastam olyan anyáról, aki belátta, hogy a lánya akkora pszichés problémával küszködik évek óta, amivel a lány már nem akar tovább élni és elkísérte a lányát Svájcba.
Nincs sajnos linkem, de németül nagyon sokat lehet olvasni róluk. Engem nem most kezdett el érdekelni ez a dolog, és már vagy 20 éve követem. Akkoriban még voltak nehézségek Svájcban is de végül megtalálták azt a megoldást, ami átmegy a törvényeken.
Nekem, ez a hirtelen halál tragikus volt! Hiába simogatom magam azzal, hogy ápoltam volna még, csakhogy lássam, tudom, hogy így csak kicsit zakkantam meg, úgy meg tovább tartott volna de ez a saját önzőségem. :(
Nem kell kivárni. Ha valaki tudja előre, hogy mi lesz,annak cselekedni kell. Sajnálom Karsait igazán, de neki még meg lett volna a lehetősége és pénze is arr, hogy időben kimenjen. Hiszen tudta előre mi lesz.Persze nagyszerű, hooy kicsit megmozgatta ezt a posványt, ami itt van. még ha a parlament nem is volt hajlandó tárgyalni erről. De remélhetőleg a probléma bekerült egy kicsit a köztudatba.
Óóóó de szerencsés volt anyukád ! Keveseknek adatik meg . A szerető családtagoknak meg nincs idejük felkészülni a veszteségre , de a tudat , hogy nem szenvedve ért az útja végére , szerintem kárpótlás is .
Nem tudom, hogy milyen lehetőség van itthonról.. Mennyi az annyi..
Olyan cikkek jönnek elém, hogy öngyilkos szándékkal is mennek Svájcba, és vannak olyan klinikák, ahol megtehetik. De "igaz" okoknál, mi a helyzet?
Hollandiában az orvost beperelik, majd felmentik, - úgy tudom -, és szigorú szabályok vannak, hogy 3x kell kijelentenie, hogy vége, nem bírja. De neten erre sem találtam most semmit, egy régi dokufilmre emlékszem.