Pedig résen voltak, annyi szép arcú fiatal lányt, akik összepisilték a bugyijukat a TF-en, meg a millnáris parkban, még nem láttam, irigy is vagyok:))
Lehet hogy tulságosan is résen voltak és csak azon?:)) lehet, hogy ráción is kellett volna?:)pp
A TH természetesen nem múzeum, hanem egy pártpolitikai intézmény. De olyan jól van álcázva, hogy legfeljebb megszorongatni lehetett volna anyagi oldalon.
De nem úgy mint Pető, hanem egy könyvelői tipusú érveléssel, szigorúan számsorok felvonultatásával, bemutatva, hogy egy ekkora intézménynek tipikusan mennyi pénz jár és arra még nagyvonalúan rátéve 10-20 %-ot.
Emellett támadni kellett volna, de nem politikusokkal, pláne nem érdekeltekkel, hanem muzeológiai szakmai oldalról.
Jó rendben, fel kell vállalni a politikát, de itt konkrétan mit kellene, vagy kellett volna Görgeynek felvállalni, mert eddig még konkrétumokig nemigen jutottál...
A felsoroltakból számomra egyedül Bárándy mutatott valami pozitívumot. A politikában fel kell vállalni a politikát. Az is lehet európai, nemcsak az arcuk.
Lehet, de olyan jó volt európeer arcokat látni a minisztériumok élén, mint Görgey, Bárándy, Csillag, Csepeli - jó ö államtitkár - bozótharcosok helyett, akkor akár itt is jöhetnek a Simicskák, ök látnak elöre mindent a sakktáblán, vagy legfeljebb lesöprik a sakkfigurákat és ujrairják a szabályokat, nekem nem kell Kiss Péter, meg Kóródi, meg a hasonló arcok... dehát... biztos neked van igazad...
Nem tudom, nekem szimpatikus, hiteles személynek tünik, a Huszti ügyben tanusított visszalépést is inkább pozitívan itélem meg mint negatívan, lehet én nem vagyok már az a harcos aktivista fiatal, aki azt mondja az erövel élni kell és a hibáink beismerése gyengeség, én inkább úgy gondolom, hogy emberi nagyság, képes erre is, de lehet tévedek, nem vagyok elég modern, nem látom be, hogy mindenkin mindenképpen át kell gázolni és ha egszer valamit kimondtam, akkor csak igazam lehet... lehet...
Nem tudom Egy polgár... az alapítványokkal az a feneség, hogy az alapító határozott idöre nevezi ki a kuratóriumot, általában öt évre és nem szólhat bele a müködésbe, viszont az alapítási összegen kívül nem is köteles a továbbiakban támogatni azt... indokolt esteben viszont lecserélheti az egész kuratóriumot, de mi az indokolt eset?
az alapítványt elvileg arra találták ki, hogy közérdekü célra én vagy te adományozunk egy összeget és rábizzuk tölünk független személyekre, hogy azt, vagy annak a kamatait elköltsék... lásd Nobel Alapítvány, a kamatait osztja és a Svéd Akadémia meghatározott testülete..
Én azt sem bánnám ha így maradna, ahogy van, csinálják, de ne követeljenek pénzt hozzá, egy vasat se, tartsák fenn azok, akiknek fontos, vagy a Muzeumot vegye vissza állami kezelésbe az állam és akkor muzeumi finanszirozást kapjon, az a helyzet, hogy nem is számítottak rá, hogy elveszíthetik a választást, azért volt a kapkodás az utolsó pillanatban...
off mi a véleményed arról a gyönyörü orbániádáról, amit az mno-ról az Orbán dedikálba beidéztem?:))
on
Görgey lehet, hogy jó író, de politikusnak teljesen amatőr. Egy szalon-értelmiségi, akinek fogalma nincs a hatalmi játékról, egy apparátus használatáról, a döntéshozatali mecanizmusokról és még sok egyébről, amire itt szüksége lenne. Ráadásul elég öreg is már a tanulásra, és pláne arra, hogy kellően ravasz és gyorsabban gondolkodó ellenfelekkel megbírkózzon.
Így amolyan pofozógép szerepére van itélve és végülis ebben a minőségében nem is olyan rossz.
:-))
Asszem itt merült fel (vagy egy másik THM-es topic-ban), hogy a Kuratóriumot nem tudják leváltani, csak felbővíteni.
Valami olyasmi volt, hogy ahhoz be kellene bizonyítaniuk, hogy veszélyeztetik a Közalapítvány (nem a múzeum!) céljait és érdekeit.
Na ez biztos nehéz lenne.
Én egyébként megkérdeztem volna a mostani kuratóriumot, hogy mégis hogy legyen?
Persze nem ezekkel a szavakkal.
Na, ez sem jutott eszémbe Görgey miniszter úrnak.
Ez a kinevezés dolog nem megy neki.
(lásd még Nemzeti Színház).
Ja, és a kuratórium tagjai fizetést sem kapnak (ha lehet hinni egy THM sajtótájékoztatónak), az meg vicces lenne, ha az új, kiegészített kuratórium gyorsan megszavazna magának havi fizetést.
Hallgatni tudni kell
– Rádió –
NSZ • 2003. január 27. • Szerz?: Gy?rffy Iván
A Klubrádió szakmájukban már sokszor bizonyított, kit?n? újságírók és a közszolgálati rádióban már bevált, de onnan egy id? után kiutált m?sorok gy?jt?helye. A Klubrádió hányatott élet?ek és pótcselekvésb?l rádiózók, jobb sorsra érdemes programok otthona. Mindkét állítás igaz, de egyik sem teljesen; valamennyi rádiósnak (minden embernek) vannak jobb és rosszabb percei, szinte minden m?sort szerkesztettek már fél kézzel, mégis ragyogóan, és kínnal-keservvel, vérszegényen. A különbség a rádiózás és az élet között csupán az, hogy míg az utóbbi esetében – így vagy úgy – mindenképpen viselni kell a következményeket, az el?bbiben elkövetett ballépéseket nem szükséges feltétlenül a hallgatóra terhelni.
A 168 óra m?sorsávjában jelentkez? Hetes stúdióban mégis ez történt. A magát közéleti-politikai magazinnak nevez?, a hét legfontosabb történéseivel hétvégenként foglalkozó összeállítás úgy indult, mint máskor: hosszú, id?nként unalmas, id?nként felsziporkázó beszélgetésekkel, negyedóránként közlekedési információkkal, félóránként hírekkel. Bolgár György a t?le megszokott rutinnal kezelte a mikrofont, kedélyesen elcsevegett a kormányszóviv?vel, telefonvégre kapta a Kereszténydemokrata Fórum egy képvisel?jét. Mindent megtudtunk, amit t?lük érdemes volt megtudni, legfeljebb csak néha okozott gondot a mosolygós, aláfekv?s kérdezési stílus, ahol a kérdésben már eleve benne rejlett a válasz. Mondom, alapvet?en az ember kényelmesen érezte magát, már el?re kéjelgett a jólértesültségben, maga el?tt látta, ahogy a közértben kéretlenül a pénztáros arcába vágja a májustól esedékes gázárakat. A világ egyértelm? volt, ésszer? és elfogadható. Aztán beütött a ménk?. Egy rejtett ajtón keresztül bebocsátást nyertünk a Terror Házába, ahol a reáliáknak kevés helye van, a b?beszéd?ek dadogni kezdenek, riporter és nyilatkozó egyaránt elveszti józan ítél?képességét. Tanúi lehettünk a rendszerváltás utáni magyar rádiózás abszolút mélypontjának; valami olyasféle szürreális társalgásnak, amilyet Pálffy István és Selmeczi Gabriella néhány hónappal ezel?tt a televízióban a sajtos kifli ürügyén adott el?. Annak az elméje, aki ezeket látta/hallotta, a rémlátomások és hallucinációk között biztos beválogatja az élete végén leperg? egypercesbe.
Orosz József készített interjút Kiszely Gáborral, a Terror Háza szakmai igazgatójával. A drámáról beszélgettek, melyet utóbbi személy egy volt titkosszolga miniszterelnök parlamenti meghallgatásáról írt. Két értékrend ütközött egymásnak: a tudatlansághoz és az értelmetlenséghez való jog. A riporter nem olvasta a drámát, furcsa, követhetetlen bakugrásokat tett az egyes témák között, ellen?rizetlen információk nyomán durva támadásokat intézett alanya ellen, prekoncepciókat gyártott, s mindezt nem azért, hogy valamit kiszedjen bel?le, hanem hogy bebizonyítsa, a tények és a válaszok között szakadék van, magyarán: az illet? hazudik. A nem aláfekv?s, hanem rámászós kérdezési módszer meghozta gyümölcsét: a szakmai igazgató felvette a nívótlan stílust. Összevissza habogott arról, hogy mikor mit csinált a múltban; hogy története – jóllehet, a magyar valóság talaján termett – valójában fiktív országban játszódik, s a meghallgatásban gyökeredzik (pedig annak fontosabb, zárt részén az önjelölt drámaíró jelen sem volt); hogy az irodalomnak úgymond nagyon kevés köze van a való világhoz; s hogy a szakmai igazgató ugyan nem engedheti meg magának a túlzott elrugaszkodást attól, de ?, a nem szkizofrén magánszemély igen. Egyszóval a kérdez? és kérdezettje is mindent megtett azért, hogy a Terror Házát nem ismer? rádióhallgatók halmaza is bepillantást nyerjen egy sajátos, zavarodott lélekállapotba, a verbális borzalmak helyhez nem köthet? boszorkánykonyhájába.
A Hetes stúdió a következ? szöveggel reklámozza magát: „Azoknak, akiknek nem elég a hallgatás öröme”. Érthet? ez úgy is, hogy a közéleti-politikai magazin segítségével a készülék el?tt ül?k sokkal tájékozottabbak lesznek az ?ket érint? eseményekben. Hallgatják, pedig nincs benne semmi örömük: egyszer?en csak jól informáltak szeretnének lenni. De érthet? úgy is, hogy ebben a m?sorban szólalnak meg azok, akiknek nem elég a hallgatás öröme, érdekb?l vagy számításból, vagy olthatatlan önkifejezési vágytól szenvedve muszáj megnyilatkozniuk. Az említett riport – és mindkét szerepl?jének megnyilatkozása – a második feltételezést támasztja alá.
Hát ez az, aki meg vállalja, az meg olyan lesz, ebböl nincs jó megoldás, mert azt se fogadná el senki, legalábbis a jobboldalon, ha egy teljesen új kuratóriumot állítanának fel...
A jó megoldás az lett volna,ha a kormány felvállalja, hogy felmondja a szerzödést, amit jogellenesen kötött az elözö kormány az utolsó napjaiban és ténylegesen valós költségvetés alapján egy muzeum költségvetését szavazza meg nekik eleve, vagy az se lett volna jó, ki tudja...
Több mint egy hete egy másik topic-ban már leírtam, hogy senki, aki valóban szóba jöhetne, nem fogja vállalni. A kormány hülye, ha ezt nem látta előre.
Úgy értem: már megint hülye!
Most szólj hozzá? Nem akarnak egy ilyen illusztris társaságban együtt lenni Balás_pirivel, Schmidttel, Tökéczkyvel, Tórth Gy.-vel? ahelyett hogy odalennék a megtiszteltetéstöl:))
Én is csak vároma fejleményeket...:))
A népszabadság már a jövöt is ismeri, úgyhogy itt egy cikk, ami holnapi:)))
Kuratóriumi tagok kerestetnek
A kormány dönt a Terror Háza új koncepciójáról
NSZ • 2003. január 28. • Szerz?: Munkatársunktól
A kulturális tárca arra készül, hogy hat f?vel kiegészítse a Terror Háza Múzeumot m?ködtet? Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumát. Az új kurátorok feladata lenne, hogy gondoskodjanak a kiállítás kiegészítésér?l. A kuratórium jelenlegi öt tagja: Balás-Piri László elnök, Schmidt Mária történész, egyetemi tanár, Tóth Gy. László politológus, T?kéczki László történész, egyetemi tanár, Kapronczay Károly történész.
A kuratórium kiegészítéséhez az alapító, vagyis a kormány döntésére van szükség, az új koncepcióról és a kuratóriumi tagokról valószín?leg a pénteki kormányülésen döntenek. Mint ismeretes, Görgey Gábor kulturális miniszter az MTA-tól és történelmi m?helyekt?l kért javaslatokat azzal, hogy január végéig jelöl új tagokat a testületbe. Csakhogy a szóba jöv? szakemberek közül információink szerint sokan nem vállalják a megbízatást, és a miniszter tegnapi tárgyalásain sem jutott közelebb a megoldáshoz.
Úgy értesültünk: abban sincs egyetértés, hogy napirenden tartsák-e a kiállítás kiegészítését a szomszédos épület igénybevételével vagy sem. Forrásaink szerint az utóbbi álláspont az er?sebb.
KIhallgatta, nem LE. Az egyik csak sima bunkóság, a másik már keményen titkosszolgálat. És milyen bugyija volt, ha már ezt is tudod?
Továbbá mit vett Pokorni tőled? Leckét jómodorból?