Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 869

Szintén hobbi borász vagyok, több mint 20 éve, de a kérdéseidre még én is keresem a választ. Valószínűleg nem mindenki adna hasonló választ még a profik közül sem, de szívesen leírom tapasztalataimat:

Rosét nem csináltam még soha, de szerintem az saválló tartályban jó helyen van. A rosénál nem hátrány a kevés szénsavtartalom, illetve a harmonikus savasság.

A vöröset két hónapnál tovább semmiképp sem hagynám a fahordóban, mert ilyen kis hordóban túloxidálódik vagy ahogy írtad elfárad. Az nem baj ha a vörösnek tompulnak a savai.

Az üvegballonban lévő pedig, a vörös borral szemben támasztott követelményeket tekintve " nyers" marad, feltéve persze ha testes vörösbor a cél. Amennyiben gyümölcsös bor a cél, akkor a többit sem fahordóba kellett volna tenni.

A vörös borral kapcsolatban persze sok kérdés felmerül az előbbieken kívül is. Pl. milyen volt a szőlő, mennyire volt érett, mennyi idős a fahordó, milyen fából készült...stb.

A fehér bornál szintén a célhoz kell megválasztani az eszközt. Ha hordóban érleled ne csodálkozz rajta, hogy barrique jellege van. Én a fehér boromat reduktív módon tartom, saválló tartályban.

Finom seprőn lévő bort semmiképp  ne palackozz még, ezt egyébként még a borok kora sem célszerűsíti, mert még nem stabilak.

Palackban is változik a bor, de jóval lassabban.

Előzmény: gombászok (867)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.03 0 0 868

Használtam ezt a műanyag töltőfejet is, egész jól el lehet vele játszani, tényleg elzárja magát, amikor eléri a töltési magasságot, 50-100 üvegre teljesen vállalható.

Fahordó: gondolom 55literes a hordót, teli van. De! Egy 55l-es hordó egységnyi borra jutó felülete olyan nagy, hogy a benne tárolt anyag nagyon gyorsan érik/öregszik. Ha meg még új is, olyan mennyigésű fát old ki a borod, hogy végén fát iszol, nem bort ;-).

Tehát legjobb lenne őket kiszedni tartályba/ballonba, és ott megvárni, amíg a maradák szediment kiválik, hogy ne a palackba tegye később. Télen ha tudod, vidd ki a hidegre, már a 0 fok is jó a borkőkiválás elősegítésére. Mivel nem nagy mennyiségek, elhagyható, de ha gondolod próbaderítés, melegpróba után derítsed, ülepítsed, aztán ha még szűrni is tudod, azt is tedd meg, aztán kénbeállítás, palackozás. De szerintem ne siess vele, a bor fejlődésének idő kell, akár késő tavaszig elhúzhatod ezeken munkákat.
Ha viszont nem zavarnak a palackbéli kiválások, akkor le is töltheted.

Előzmény: gombászok (867)
gombászok Creative Commons License 2019.11.03 0 0 867

Mint korábban említettem, kezdő hobbi borász vagyok.

Tanácsotokat szeretném kérni a fejtés, borkezelés, érlelés, palackozás témájában.

Van 3 féle borom:

- 50 liter rosé saválló edényben

-  55 liter vörös, régi fahordóban + 20 liter üvegballonban

-  55 liter fehér, új fahordóban+10 liter üvegballonban.

Mindegyik finom seprőn, forrást befejezték, kevés szénsavat még őriznek. Ízre, illatra, tisztaságra az én értékítéletem szerint a rosé és a vörös kész, akár lehetne palackozni, a fehér még kissé opálos, de úgy gondolom, 1-2 hét múlva utoléri a többit.

Határozottan érzem az ízbeli különbséget a fahordós és a ballonos tételek között, üvegesek frissebb, gyümölcsösebb ízűek, a vörös fahordós mintha kezdene "fáradni", tompábbak a savai. Nagy meglepetés számomra a fehér, új hordóban erjedt, határozott barriq jegyekkel.

Kérdésem: meddig tartsam még így őket, várható-e még javulás, vagy palackozzam a további minőségromlás megelőzése céljából?

Palackozás után is várható még érés, változás?

gombászok Creative Commons License 2019.11.03 0 0 866

Kíváncsian várom a beszámolódat, nekem is felkeltette az érdeklődésemet ez a Ferrari!

Nyáron egy másik Ferrari volt az érdeklődésem tárgya egyik Bp.-i utcán.

Képzeljétek egy biztonsági őr vigyázott rá, neki a "munkaautója csak" egy Rolls-Royce volt! A vejem el is beszélgetett vele, tényleg sofőr volt, szerinte a F. kétszer annyit ért, mint a gazdájáé, csak véletlen??? volt, hogy együtt parkoltak.

Ja, és mindkettőnek magyar rendszáma volt.

Előzmény: szervezkedő (865)
szervezkedő Creative Commons License 2019.11.03 0 0 865

Meglátjuk milyen. Jövő héten kipróbálom. Fejtenem kell úgyis, összerakom és játékként megtöltök pár üveget. Kissebbet nagyobbat, pet palackot stb. és beszámolok a tapasztatokról!

:-)

Előzmény: granov (864)
granov Creative Commons License 2019.10.31 0 0 864

Tölcsérezni nagyon szar. Én ferrari-t haszálok:

http://www.bi-bor.hu/termekek/palackozasi-kellekek/toltogep-muanyag-kezi-csak-toltofej

Ennyiért nem érdemes tölcsérrel kínlódni, néha két darab is dolgozik akkor elég jól lehet haladni.

Előzmény: szervezkedő (860)
Maci_P Creative Commons License 2019.10.31 0 0 863

Így már értem, tényleg más. Ha a gravitációs részt meg tudod oldani, akkor az ilyen is jó lehet - de egy vákuumtöltővel sokkal gyorsabban lehet dolgozni, nincs mellécsöpögés sem.

Előzmény: szervezkedő (862)
szervezkedő Creative Commons License 2019.10.31 0 0 862

A vákumos az más. Ez egy egyszerű gravitációs töltő. Olyan primitív, hogy már majdnem azt mondom gagyi. 

Palackozás, kanna töltést, a tároló és erjesztő tér melletti helyiségben kell kialakítanom, amihez ez teljesen jó lenne.

Előzmény: Maci_P (861)
Maci_P Creative Commons License 2019.10.31 0 0 861

Enolmatic vákuumtöltő, ha az hasonlónak minősíthető.

Előzmény: szervezkedő (860)
szervezkedő Creative Commons License 2019.10.31 0 0 860

Mesterek!

Használ valaki hasonlót borhoz esetleg szörpökhöz, paradicsomléhez stb.???? Vagy ilyen kis kapacitás mellett egyszerűbb tölcsérezni?

granov Creative Commons License 2019.10.27 0 0 859

Semmi, hébe hóba megmozgattam. Tudtam, hogy csak szesz marad, főzés után semmi borpárlat jellege nem volt.

Előzmény: Monek Tamás (857)
Maci_P Creative Commons License 2019.10.27 0 0 858

Nem tudom, milyet vettél, de a modern készítményeket általában bentonittal, csersav-zselatinnal együtt szokták használni, nem áztatni. Utána szűrni. Persze kivesz sok mindent a borból, tehát csak végső esetben érdemes használni.

Előzmény: granov (856)
Monek Tamás Creative Commons License 2019.10.27 0 0 857

Értem. Kevergetés? Rázogatás?

Előzmény: granov (856)
granov Creative Commons License 2019.10.27 0 0 856

Vettem aktívszenet amit áztattam a borban. Egy hét után steril volt a bor.

Előzmény: Monek Tamás (855)
Monek Tamás Creative Commons License 2019.10.27 0 0 855

Pontosan hogy csináltad az aktív szenes szűrést? 

Előzmény: granov (854)
granov Creative Commons License 2019.10.27 0 0 854

Rosszul kezelt hordó miatt egyszer küzdöttem borhibával. Aktiv szén kiszedte, de minden mással együtt. Csak szesz lett belőle,  ami eperhordóban kapott új életet.

Előzmény: Monek Tamás (848)
zsorsz Creative Commons License 2019.10.26 0 0 853

A csirátlanított mustot kierjeszteném (fajélesztővel újraindítani),az ízhibás bort lefőzném,majd aktívszénnel a párlatból kiszedném a rossz ízt. Az így kapott semleges szeszt likőr alapnak használnám fel. A főzőt tökéletesen ki lehet tisztítani.

Ha a must kiforrt és rosszízű,detto az eljárás.

Előzmény: Monek Tamás (850)
Maci_P Creative Commons License 2019.10.26 0 0 852

A must már alacsonyabb (akár 60-70°C körül) körül olyan állapotváltozást szenvedhet, ami után bort nem érdemes erjeszteni belőle. Egyfajta főtt íze lesz, és ez valószínű, hogy a borban is érződni fog. De ettől még meg lehet próbálni, hátha mázlid volt, és nem szenvedett maradandó károsodást.

Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.26 0 0 851

:) Ezt így nem nagyon értem. Én főzök szilvát, barackot, szőlőt, meggyet és kis hibás bort is de még soha nem éreztem mást mint az aktuális gyümit :)

Persze minden főzés után illik tisztára mosni a készüléket.

Előzmény: Monek Tamás (850)
Monek Tamás Creative Commons License 2019.10.26 0 0 850

Köszi. Az ízhiba miatt a főzőt nem akarom összegányolni. Van ugye aki borokabogyós cefrét rakott a főzőbe és azóta mindenből gin lesz amit abban főz :D Szeretném még főzés előtt kiiktatni az ízhibát. Erős szűréssel vagy valami kezelőanyaggal.

Előzmény: Jocó0423 (849)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.26 0 0 849

Szia,

1, Az élesztő tápsó és fajélesztő tökéletes megoldás, elfog indulni az erjedés, feltéva ha cukor maradt benne :)

2, Én az ízhibás borból konyakot készítek, nincs értelme vegyszerezni szerintem. De lehet, hogy kapsz jobb tanácsot :)

Monek Tamás Creative Commons License 2019.10.26 0 0 848

Sziasztok! Rögtön két kérdéssel nyitnék!

Az egyik az az, hogy egy szó szerint túlfütött, csírátlanított musthoz mit adagolnátok, hogy elinduljon az erjedés? Még forráspont alatt sikerült kikapni belőle az üzemben lévő merülőforralót, de az élesztő és annak vitaminjai tuti kinyiffantak. Valójában egy erősen csírátlanított must van most, ami nem forr. Borélesztő és élesztő tápsó adagolásán gondolkodtam, hogy menthető legyen az anyag. Beindítható ezek adagolásával az erjedés? Mit tanácsoltok? Kb 1 hl mustról van szó.

Másik kérdés ízhibás borral kapcsolatos. Eléggé dohos és egyéb ízhibák lettek szakszerűtlen kezelés miatt kb 60 liter tavalyi bornál. Nem szeretném megmenteni, hanem a törkölypogácsát szeretném felönteni vele. Főzőbe ilyen hibával nem rakom bele, de tisztítva le szeretném főzetni. A cél az lenne, hogy egy teljesen íztelen folyadékot kapjak, ugyanakkor az alkoholfokából ne veszítsen a folyadék. Adnátok javaslatokat, hogy milyen módszerrel tudnám teljesen kiiktatni az összes ízt a fehérborból?

Jöhet szájbarágósan a válasz, eléggé kezdő vagyok a borászatban, úgyis mondhatjuk, hogy idei évjárat :)

szervezkedő Creative Commons License 2019.10.19 0 0 847

Ha nagyon magas lenne a kén, egy jó csobogós, szellőztetős fejtéssel tudsz rajta segíteni. Ha nagyon brutál a szint (amit így látatlanban nem hiszek, szerintem annyi kénlapot csak nem égettél el) esetleg házasítással gyógyíthatsz.

Közszolgálatilag jelentem azoknak akik a pincéjület csinosítanák, a Praktikerben akciós a 20x25os I. osztályú, matt fehér Zalakerámiás csempe! 2190Ft/m2. (Obiban 2600volt egy hete.)

Előzmény: maffin (844)
Ba3 2101 Creative Commons License 2019.10.13 0 1 846

Nem feladni kell hanem tudatosan elkezdeni.Ha teljesen kezdőként vágsz bele,akkor venni kell szakirodalmat és tanulni belőle.Például Eperjesi Imre Házi Borászkodás című könyvét csak hogy említsek egyet a sok közül.

Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.13 0 1 845

Szerintem nagy baj nincs. Mérd meg a kénszintet, reméljük nem túl magas.

maffin Creative Commons License 2019.10.13 0 0 844

Sziasztok,

kijelentem nagyon amtőr KEZDŐ lennék, de máris bakiztam.?

kikéneztem a ballont kénlapot égetve, és ráöntöttem az otelló nedüt a füstre, amitől bebarnult a must.

Van esély a mentésre, vagy adjam fel a borászkodást máris végleg?

köszi a segítséget

Z

zsorsz Creative Commons License 2019.10.06 0 0 843

Rendben,köszi!

Előzmény: Jocó0423 (842)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 842

A 9 az a felső határ. Én nem bántanám mert még csökkenhet. Borkősavkivállás, almasavbomlás.

Előzmény: zsorsz (838)
Barret02 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 841

Amíg nincs túladagolva a cukor,addig csak alkohol lesz belőle. 20 alatt még bőven nem beszélhetünk túladagolásról...

Előzmény: zsorsz (839)
zsorsz Creative Commons License 2019.10.06 0 0 840

A ként meg majd a fejtés után gondoltam bele rakni,van még egy kis utópezsgés.

Előzmény: Jocó0423 (837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!