Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Egyébként annak amit belinkeltem két AC bemenete van, meg lehet talán vele csinálni, hogy az elsődlegesre az éjszakai áramot, a másodlagosra a fő hálózatot kötni.
(Bár azt nem tudom, hogy lehet-e konfigurálni a visszatáplálást a másodlagosra, mert ekkor ezt is kéne).
Többen hívtak, hogy csökkent a hozam a mai nap.Mi történt?A válasz egyszerű:A mai nap volt árnyékban 34 fok, a napelem felületén meg 60-70 fok. A hozamnak a legnagyobb ellensége a hőmérséklet. A modulok névleges teljesítménye 25 °C -on, és 1000 W / m2 besugárzással van megadva, tehát ha nő a hőmérséklet, vagy felhős az égbolt, akkor rögtön kevesebb a hozam is. Ezért lehet egy áprilisi, illetve egy szeptemberi hónap nagyobb hozamú, mint most a júniusi.
Fölösleget eldobni könnyű, biztos, hogy érdemes emiatt direkt lerontani (vagy mittudomén) a tájolást?
Másik kérdés, hogy vajon mennyibe kerülhet egy olyan forgató, ami elégséges a feladathoz. A komplex, kéttengelyes szörnyek nyilván túl drágák, de ha nem kell olyan...
Szoinkronizálás nélkül nem hiszem, hogy jó lesz. Akár fel is robbanhat.
A jó megoldás a hálózathoz szinkronizált hibrid inverter.
De ezen kívül is sok mindent még meg kell oldani.
Az összes mai inverter kőkorszaki méregdrága vacak ahhoz képest ami kellene.
Részproblémákat oldanak meg, pedig csak teljes fogyasztási, tárolási, megosztási, jóslási és áramértékesítési és felvásárlási integrálással és folytonso árképzéssel lehet jól megoldani a nap- és szélenergia felhasználását.
Mostanában akarnak úgynevezett "okos" villanyórákat beállítani.
Ezt a 100 milliárdos kalandot jó lenne nekünk kihagyni.
Nem azért, mert nem nincs szükség okos villanyórákra, hanem azért, mert a mostaniak nem elég okosak ahhoz, amire néhány év múlva szükség lenne.
Ez is egy félmegoldás lesz, mint a mai vacak inverterek.
Én egy 480 wattos rendszeren tesztelek. (Nem tévedés: 0,48 kW)
Ez a max. névleges teljesítmény, ráadásul majdnem seggel vannak egymás felé a napelemtáblák, 200-250 watt között jön a teljesítmény, de ezt nagyjából egyenletesen adja.
nem jobban járnál 1 forgatóval?
hozammaximálás esetén nem éri meg a forgató, mert a napelemfelület növelése olcsóbb, deha az egyenletesebb termelés a cél (tehát a termelés bizonyos teljesítmény felett kukába megy), akkor már simán nyerő lehet a forgatás...
Akku nélkül sem jön ki a jól a befektetés, meg akkuval sem.
Még felére kell csökkennie a napelemmodulok árának ahhoz, hogy munkahelyi célokra, nappali felhasználás esetén, vonzó legyen a hálózat kiegészítéseként.
Otthoni használara még tovább kell csökkenie az áraknak, mert a felhasználás nem nappali és tárolni kell.