Egyszer bementem egy modellkereskedésbe és megmondtam hogy mennyiért tudok hozni Vektor-modells Ikarust úgy hogy nem sokat kerestem volna rajta, és csak sziszegtek meg hörögtek :) Mondjuk nem a magyar pénztárcához méretezték ezeket az tény. Szóló Ikarust átszámítva 54 000.- Ft alatt még nem láttam. Talán a gyártótól be lehet szerezni 30-40 ért de még arra is húznák a szájukat.
A modellkereskedéseket megértem hogy méreg drágák, mert nagy rezsit kell fizetni, havonta meg kell élni valamiből. Én is vállalkozó vagyok, tudom hogy milyen pénzek mennek el üzlethelyiségre, rezsire és folyton csak emelik az árakat. Aki aukciózik annak viszont minimális költsége van, mert otthon is tudja csinálni. Egy kereskedés ha hozzájut pl. 5000.- ért egy modellhez, legalább 10 000.-ért kell hogy adja különben bukóban van. Szerintem az a baj inkább hogy más, aki viszont nem ebből él és nem tart fenn boltot, az is ilyen haszonnal adja, és ez nem korrekt. Ez a véleményem. Én pl. fix árrést teszek minden modellre, emiatt ha olcsóbban szerzem be akkor annyival olcsóbban is adom. És inkább szenvedélyből csinálom, nem a pénzért.
Eleinte én is ugy voltam vele hogy majd kettőt veszek mindegyikből hogy az egyiken a lámpákat megcsinálni de miota nincs állásom - 2009 szept - nem engedhetem meg magamnak.Igyis örülök hogy még egy darabig be tudom szerezni őket mivel volt tartalékom és remélem addig az állás dolog is megoldodik amiből tovább gyüjthetem.
Ugyhogy bár elvileg csak a Ladábol van még egy darab de az kivétel.
A belső kidolgozás az engem nem nagyon szokott érdekelne mert nálam az lényeg hogy egy auto tetszen szép legyen a belső nálam mindegy hogy megcsinált vagy fekete az egész de a lámpákra nagyon allergiás vagyok.Mondanom sem kell mikor a Pobeda-t megvettem azt hittem utána kibaszom mert mondom szar festett lámpák és igyis a jobb oldalin alig volt ilyen rozsaszines szin ugyhogy......Az nem baj hogy megkülönböztetik az igényesebb modellektől de ez a lámpák változása nélkül is eléggé észrevehető........És ebben is csak az idegesit hogy elől meg tudják csinálni hogy egy kis sárga pöttyet odaforrasztanak de hátul........
És javaslom, hogy 1 modellből vegyél kettőt, és ezen kipróbálgathatsz mind ötletedet. Gyakorlatilag nálam a kispolák és a trabi a bétateszter verda! ;-PPP
Ohhh... nem ecsettel... az csúnya :-))))) Hát hogy néz az ki! Anyagában... hogy átlátszó legyen és sárga :-))))). És ha minden jól megy működnie kell az ötletemnek, melyet ha hiszel ha nem, a két éves gyerekem ajándéka miatt jöttem rá!
Hát ilyen lámpafestéseket én is csinálnék nekik csak nincs olyan vékony ecsetem és nemtudom melyik a legideálisabb festék azonkivül meg félek hogy elcseszném és csak rondább lenne mint volt és még egyet nem akarok ezért mindegyikből venni....
Na látod, én pont ezért kezdtem el gyűjteni a lebutított változatokat, mivel szeretném a kreativitásommal felturbózni a modelleket. A hátsó piros lámpák tökéletes besárgítására úgy néz ki, meg van a megfelelő módszerem :-))))))))
Szóval: Műszerfalat csinálok, a hiányosságokat pótolom, ha kell átfestem az "anno használt" eredeti színekre stb...
És ha ránézek elmondtahtom, benne van több tizen órám, rengeteg agyalásom, és így már tényleg az ENYÉM... EBBŐL CSAK EGY VAN!
Ami a hátsó piros lámpát illeti, ez is csak azért van, hogy ezzel is megkülönböztessék az újságos verziót a gyűjtői változattól, ez minden modellnél így van. Ha megnézed a német oldalon, ott a gyűjtői változatnál rendben van a hátsó lámpa, és világos színű a kormány és az ülés, míg a linkelt képeken a teljes belső fekete.
Ki miért kezdte el gyüjteni a Retróautókat?Az ujság a modell a kettő együtt?
Én nálam is - mint gondolom a legtöbb embernél - a modell volt a fő mérvado amiért elkezdtem de még azért is szeretem mert nem elég hogy egy szép modellt kapok az ujság mellé hanem az ujságban megtalálok minden informáciot az adott kisgépről és egy csipet történelmet is ami a kedvenc tantárgyam volt általánosban.Ezenfelül ugyebár a Retróautok egy olyan téma ami a valoságban is elkápráztatja az embereket régiségével és mégis azzal az élménnyel hogy egy darab történelmet látunk ami még mindig működőképes és jo állapotban van.Ezeknél a modelleknél is ez a helyzet kivéve hogy itt a mi kezünk szolgáltatja a kerekek gurulását.Én szoktam néha velük játszani 25 éves létemre.A minap is leszedtem a kispolákot a Wartbit a Polonezt meg a Nivát és az M24est aztán GO:):)Azonkivül mondjuk az ára lehetne alacsonyabb de sajnos szerintem az a minőség rovására menne azonkivül meg van amit nem nagyon lehet áron alul adni.Még mindig jobb egy ilyen modell mint - ami pár aproságban más ugyan - de különbözik és 4000-6000 körül mozog az ára.Azok is bár nagyon szépek de nemnagyon van olyan köztük amelyiket ennyiért beiktatnám.Viszont ez a mellékletes széria jo mert igy a kisebb pénztárcájuak is beiktathatják:):)
Nem sirni akarok mert örülök a modelleknek de elől nem hiszem el hogy tudtak külön index sárga lámpát csinálni neki hátul pedig mindig csak piros lámpa van.Mondjuk még igyis örülök neki mert jobb mint a festett de akkor is....
Hát nem rosszak ezek a német modellek de nem értem hogy a kombi trabinál meg tudták csinálni a hátso lámpákat piros-sárga párositásban a kék sedan változatnál már nem tellett erre?
Ja valoban odabasz a ponyvás Barkasz és a ferdén lógó kipufogo.Állat.Elképzelem a nagy füstfelhőt amit hagy:):)
Én láttam már Retroautót a licitálós oldalakon 6000 Ft körül is. Akkor még megértettem volna az árat, ha az Orosz sorozat valamelyik darabja lett volna. Ami pedig a kamu "nem a Retroautós butított változat" szöveget illeti, az ember kisebb Guglizással rátalálhat az eredeti változatra, és ha az illető saját fotót rakott fel, össze tudja hasonlítani a két változatot (pl. festés), ráadásul a gyűjtői kiadások általában talapzatra vannak rögzítve.
" A közép és felső árkategóriás modelleket nem nagyon ismerik, és igény sincs rájuk."
Szerintem ez azért lehet, mert a modellkereskedések főleg német és amerikai modellcégek által gyártott autókat forgalmaznak, és ahogy a licitálós oldalakon láttam, azokon sincs túl sok nagyobb/drágább orosz/szovjet gyártású modell, és mivel nincs itthon választék, így a gyűjtők vagy nem is tudnak az általad említett Zilekről, Ikarusokról, stb, vagy pedig jobb híján beszerzik őket külföldről.
Nekem is két példány volt mindegyikből az elején. Vaterán adtam el őket 1990ft-ért.
Tényleg pofátlanság eladni egy zuk-ot 9000-ért főleg, hogy nálunk is valószínűleg lesz. Egy Oroszországi modellért vagy Lengyel különkiadásért én sem sajnálom a stexet. Szemfülesnek áll a világ, aki úgy is eladja 3, 4, 5ezerért, hogy a vevő észre sem veszi, hogy nap mint nap elsétál a kirakat előtt ahol mindezt megkapná 2-ért.
Nem.Az egy Omega kombi és ELADO de kizárolag csak a kis piros Mercedes és a türkizkék cabrio Porsche-val együtt 2000Ft-ért.Azért pont 2000Ft-ért mivel az Omega még igyis talán megérne 1500-t viszont kedves barátom szerint a katalogusa ami van az 2006os és ez a modell vagy pont akkori vagy azutáni igy nincs pontos érték mennyit érhet de megszabtam érte 1000et mivel nem egy sűrű darab és hibátlan is a piros Merci meg bár kopott szerintem 500at még simán megér ahogy a szélvédőkeretes deformált türkiz porsche is és bár - SIKU járgányokat SOHA nem adok el - most kivételt teszek és nem utolsosorban egy Retróautok ára (2000Ft):):)
Igen ezt használják ki sokan.Én pl csak gyüjtöm nem kereskedem velük több okbol is.
1:Nincs pénzem még egy modellre vagyis volna de azon a következő számot akarom megvenni.
2:Ha meg is hirdetném a többi "olyan" emberke miatt ugyanugy nem menne el szerintem.
3:Ezt használják ki hogy aki anno kereste vagy lemaradt rola most ujra be tudja szerezni igaz magasabb áron.
4:Anno mikor vettem az egyik számot éppen egy anyuka kereste az első számot a Ladát és akartam neki mondani hogy nekem van egy poszterrel meg minden de minek fájditottam volna a szivét?Mondjuk én is 2500-3000ért adtam volna mivel az első számot manapság már ujsággal poszterrel nehezen lehet beszerezni ezért rak rá mindenki kicsit magasabb árat mert már " nem könnyen beszerezhető" az ujság nem olyan régota indulása ota.De mivel nem vagyok ilyen igy inkább csak kussoltam és hazaballagtam.
Én pl az első két számot ugy szereztem be egyik forumtársamtol aki nagyon kedves jo fej és örök hálám neki ezért hogy mindössze csak a postaköltséget rakta rá ami teljesen érthető mivel eleinte Pesten nem nagyon lehetett kapni az ujságot - legalábbis ahogy én tudom - és ettől a vidéki sráctol szereztem be.Igy számomra ez teljesen korrekt dolog volt és azt hittem csak vidéken lehet majd kapni.És mikor tudomást szereztem az ujságrol mondanom sem kell mennyire örültem hogy: "Vééééégre egy ilyen ujság is lett" mivel azelőtt is láttam ezeket a rendőrautos meg tankos meg ki tudja milyen modelles ujságokat de ez végre egy olyan ami engem is megfogott érdekel.
Amugy Zsolt_T3 barátomtol egyik másk retros járgányt be lehet szerezni utolag.Most néztem hogy a Polonez-t pl 1500ért adja szerintem az jo ár.Ő nem egy haszonleső bár volt egy két járgány amelyiket szintén megvette de nem rakott rá hasznot csupán nehezebb napokra bebiztositotta magát ugymond és ha olyan helyzetbe kerül eladja ő is jol jár mivel nem rak rá hasznot és a vevő is mivel ugyanannyit fizet érte mintha az ujságosnál venné meg.Jo a mostani Polonez-t 1500ért adja mert nyilván nincs meg hozzá az ujság vagy ilyesmi igy én se adnám ujság nélkül 2000ért bár ez még a sok hülyének is betudhato akik megveszik 3000-3500-4000ért az "olyan" emberkéktől mert amig lesz rá kereslet lesznek olyanok akik mindig haszonszerzés céljával vesznek meg több darabot...Én inkább először akkor a kiadonál kérdezősködnék.És ha nem is lehet utolag rendelni akkor igy jártam.Persze ott a másik hogyha szülői szemmel nézzük hogy a gyermekünk tudomást szerzett rola és vágyakozik utána akkor szemrebbenés nélkül kiadunk érte annyit hogyha már utolag tudjuk csak beszerezni mert a gyermekünk boldogsága megér minden pénzt nem?
De mint emlitettem én csak mint egy 25 éves nagy kölyök gyüjtői szenvedéllyel gyüjtöm ezeket a szépséges gépcsodákat:):)
Én meg azt vettem észre, hogy nagyban megy a "PaliVadászat". A Retroautós modelleket 3500Ft, sőt még 5500Ft-ért is láttam kínálni pl.: a Vaterán. És még csal is, mert kiemeli, hogy ez nem a butított Retroautós változat (pedig az).
ÁÁÁ szóval ez komolytalan.
A modellkereskedések meg nagy haszonkulccsal dolgoznak, más külföldi aukciósoldalak áraihoz viszonyítva!
Véleményem szerint, nagyon ott kell lenni a szeren, mert még az "ÖregRókát" is átb@szhatják, mint a .... a palánkon.