Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Üdv! Aki lovas ekével szánt mennyit szoktatok fogatni vele? Én ahogy mértem az eke vasat 24 centit lehet fogatni vele maxon, de nekem az sok, megállítja a vasat, pedig nem kicsi a gép se meg súlya se és csak rug vág (homok földen is). Lehet elég lenne egy olyan 15 centi?
Egy közbetét darabbal mondjuk 10mm kazán lemezből csak az öninditó lehet gond mert a lada váltóharang nagyobb mint a kispolskié és emlékeim szerint a kispolák öninditó a váltóharangon van felfogatva .az az igazság látni kellene élőben mert kicsit régen csináltam már ilyet úgy 15 éve .
ja ja ezért írok le mindent mert én is örültem volna annó ha valaki segít pár szóval. nem kellet volna anyit potyára hegeszteni és utána le vágni. tudod az a legnagyobb pocséklás. a drót a co2 gáz az áram stb.
üdv! holnap jön haza fönököm és próbálok kérni előleget ha sikerül hívlak és megbeszéljük. az a gond csak hogy 21 edikén indul ki a hízóm és akorra már megrendeltem a dokit hogy rakja be és arra is tartogatnom kell egy ki pénzt. rá adásul mielőtt írtad hogy el akarod adni a barit pont le beszéltem a tiszaszentimrei állatorvossal. lehet hogy ismered is. Lőrinc doktor nála tartottam le 3-4 barit. de már csak május elején lesz nála. tehát ott is visza kel mondanom legalább egyet. ha sikerül pénzt szereznem holnap hívlak. üdv!
Igen köszönöm a választ értem. Énis előszőr magasra tettem az ekén a 3. pont felfogatását de lejebb kellett venni, sokat tapasztal az ember a saját bőrén. ;)
ja bocs én most a fügesztő karokat írtam a harmadik pont még rövidelem is. bele kell toldanom mert a tárcsánál nagyon orra húzza és a hátsó tárcsa tag nem éri a földet. az szerintem nem lényeges mert úgy is magad gyártod hozzá a tartozékokat és olyanra méretezed amilyen a géped. de legalább olyan hoszant érjen mint a két alsó karod. úgy képzeld el hogy a traktorom is háromszöget alkosson a három pont és a eszközön is. remélem érted hogyan gondolom.
nekem 50 cm az előző trakimon kb 30 cm volt és nem volt jó vagy nem emelt elégé magasra vagy nem engedte le rendesen mindig álligatni kellet a két függesztő orsót. ja és a lényeg mikor szántottam mindíg tenem kelett egy 17 cm toldást mert az ekét mindíg ki emelte. mert nagyon lefelé lógot a fügesztő karok. és agogy elindultam ki emelkedett a földből.
nekem is van ilyen kecskeszarvú gépem de utálom. egyszer eldobott azóta csak vész esyetén veszem elő. na meg sokkal nagyobb kihívásnak gondoltam egy ilyen négy kerekű gépet össze hozni. őszre szeretném már 4*4 re megoldani. csak egy kissebb difi mű kelene mert az első féltengelyek benne vannak csak a hajtást kell elvinem odáig. de most vennem kell egy nagyobbat és most nem igazán tudok erre költeni.
na ja .az összes maszek pénzemet szerszámokba meg szerszámgépekbe fektetem. az esztergám egy kis PITLRE tipusú az országban szerintem ez az egy van. nem nagy egy 125 ös tokmány van rajta és 350mm max hossz befogás. de amire nekem kell arra elég a nagyobb cuccot úgy is esztergályos komámhoz viszem.
nekem is feszítőnek ezek a képek ekég régiek most a fügesztőorsóim az egyik mtz feszítő a másik forrás vegyszerező lengés gájtlólyának a feszítője ami 18.as menetel van és acélból készült. a két összekötőt ki akarom cserélni 16-os feszítőkre aminek a menetes részét én esztergálom ki.
üdv! igazad van a tz4k trakin nincs ilyen gömbcsuklós szerkezet. azon fix a kolonc. de ott fügesztő padot alkalmazol amibe tudod az ekét jobra balra tenni. illetve az ekén tudod állítami a kerszt vízszintet. de a hosz vizszintet azon is a harmadik pont nyújtásával ill. rövidítésével oldod meg.
Szia jól értelmezem, aluminiumból készült keritésdrót feszitő? Ara nem gondoltál, hogy készittetel két jobbos és két balos anyár és japosvasakkal öszekösd.
T25-ös traktoron birta a megterheléseket ez a megoldás, három fejes eke 26cm es osztással.
Keretbelsö mérete:55×33.nyomtáv teljes szélessége:75cm,hasmagasság:17cm.
De sok minden menet közben derülki ahogy építed mert füg attól mid van nekem a keret 65-ös U-vas mert az volt othol.Milyen motor hajt majd az sok mindent befojásol.
Sajnos én még erő próbát nem tudtam csinálni és igy nincsen tapasztalat amit meg oszthatnék,hog mit tud az 5.5hp motor. Demajd meg mérem az ékstijtárcsa átméröket és meg irom,a lánckerék nekem a nyeles tengejyen simson nagy a közbensö tengelyen pedig a kicsi 12 fogas ha jól emlékszem a nagy meg 34 fogas.
Szia, én vagy két alkalommal szántottam tz4k 10 esel és annak a vonólapjára ráakasztható eke volt, aminek csak dőlés szög álitási lehetősége volt a mélységet a vonólap orsója álitotta. Azon én nem láttam önbeállós gömbfelyet, ezért bátorkodtam írni, hogy nem kell. A te tapasztalatod mást igazol, most tanultam
ja igen és még egy dolog a gép felé szüküljön kicsit a fügesztőkarjaid. tehát mondjuk az ekének a felfügesztése kicsit szélesebb legyen. egyébként el fogja hajlítani a fügesztő karokat. az én gépemen ha megnézed látszik miről beszélek. nekem is egyforma volt de az ősszel gyorsan megszélesítettem az ekén. így már másabb.
Hát remélem is :). 1 hete csinálom a 3 pontos felfogatást, előtte nem ilyen volt hanem csak 1 sima csapon lehetett fel le emelni az ekét de kidobálta a föld felhúzta földfelszínre. Így tértem át énis erre a 3 pontos dologra de már sokkal jobb mint volt.