Keresés

Részletes keresés

Briell14 Creative Commons License 2012.09.22 0 0 1504

Óóó, köszönjük! Egy egész tálcával hoztál? ☺

De jól néznek ki!

Előzmény: ninovarga (1502)
ninovarga Creative Commons License 2012.09.21 0 0 1503

ninovarga Creative Commons License 2012.09.21 0 0 1502

Briell14 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 1501

Előzmény: ninovarga (1499)
Briell14 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 1500

De guszta! 5-6 kg? Az jó. ☺

Előzmény: Zotya71 (1497)
ninovarga Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1499

"De mit csináljak, hogy jövőre időben induljon."

Érd el, hogy ne fagyjon el!

Előzmény: oiuz (1496)
ninovarga Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1498

Na, és a bor, hogy' ízlett? Úgy jártatok netalán, mint valamelyik TV ripoterei és operatőre? Kimentek riportot készíteni a Bussay borászatba és úgy belefeledkeztek a fügékbe, hogy rájuk kellett kérdezni, hogy a szőlő és a bor esetleg nem érdekli-e őket. :)))

Előzmény: örökkéúton (1494)
Zotya71 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1497

Pár  darab füge a másodtermésből. Az első az teljesen elfagyott, de másodtermésből biztos van vagy 5-6 kg.

oiuz Creative Commons License 2012.09.19 0 0 1496

Hali!

A fügebokrom 2 hónappal el van tévedve legalább!

Most hozza a terméseket! Olyan bosónyitól a nagy méretű cseresznyéig (mandula mondjuk) terjedő skálán van rengeteg gyümölcs a bokron. Amúgy baromi nagyot nőtt az idén!

Gondolom, ezeknek a gyümölcsöknek reszeltek, mert nem lesz ideje beérlelni. De mit csináljak, hogy jövőre időben induljon.

Most már vagy 5. éve küzdök vele, de még 1 db gyümölcsöt nem ettünk róla!

Perkele!

Juma la utta!

Dick out! (csak magyarul is tudóknak)

Javaslatokat várok és megköszönöm előre is.

üdv

oiuz

borsika79 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 1495
Jó ötlet,sok sikert hozzá.
Előzmény: örökkéúton (1494)
örökkéúton Creative Commons License 2012.09.17 0 0 1494

nem :) a Bussay pincészetben jártam egy egész jól sikerült borkóstolón, ez kb. a szomszéd telek, és amellett hogy boroztunk jó sokat meg ettem jó sok hatalmas fügét, begyűjtöttem nem több mint három vesszőt :) remélem a legjobbakat velük kapcsolatban!!! aztán meg tényleg elkezdtem arról ábrándozni hogy kellene csinálnom egy saját ligetet fügéből! na majd meglátjuk!

Előzmény: borsika79 (1493)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 1493
Szia. Írígyellek érte. Sokfélét szereztél? Voltál ninovargánál?
Előzmény: örökkéúton (1492)
örökkéúton Creative Commons License 2012.09.16 0 0 1492

kedves mr freestyle x, borsika79 és flanell! köszönöm a gyors hozzászólásokat! amúgy konkrétan azokról a bokrokról sikerült vesszőket sereznem amiket ninovarga fotóin (is) csodálhatunk! :)

még egy dolog: júliusban írtam még hogy a fügém mindig másfélét terem! hát most a másodtermése lilásbarnás lett, bordó belsővel. kész :))) és jahajj de finom! ráadásul tele van a harmadik menet még zöld gyümölcseivel, remélem jó őszünk lesz!

és tényleg köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1491

Nálunk meg leérett a másodtermés is mostanra,érdekes hogy gyorsabban termett le a második hullám,mint az első,holott a bokrot,öntözött körülményekről lévén szó,se aszály,se túl hatalmas hőség nem érte.Mostmár csak fagyasztottan fogom kóstolni,meg lekvár alakjában.:)

borsika79 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1490
Jaj. Majdnem elfelejtettem eleldicsekedni,ma megettem az első idei érett fügéimet. Sajna osztoznom kellett néhány tyúkkal mert amit elértek megcsipedtek. Ahol a bokor áll,idén már a tyúkudvar része.
borsika79 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1489
Nálam fásnál és félfásnál is működött.
Előzmény: Törölt nick (1488)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1488

fásat,félfásat,vagy zöldet ?

Előzmény: borsika79 (1486)
Flanell Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1487

Igen, a legbiztosabb a tavaszi, egyből helyre vagy edénybe. Földbe minél nagyobb rész, kintre minél kisebb, akár csak csúcsrügy.

De ha van hideg, világos telelő helyed, akkor most is lehet. Flakon tetejét levágod, hogy egy kicsi azért tartsa, beleszúrod a vesszőt földbe, itt is csak 1-2 levél látszódjon ki, amit 5 cm átmérőre szabsz, flakon tetejét visszahajtod (párásítás végett), és nedvesen tartod, de nem öntözöd agyon.

Előzmény: örökkéúton (1482)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1486
A nekem bevált módszer:vízben gyökereztetem amíg a fehér gyökérkezdemények megjelennek,majd elültetem cserépbe és gondosan locsolom.
Előzmény: örökkéúton (1482)
Flanell Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1485

Nincs valami fűtetlen melléképületed otthon?

A fűtetlen nyaraló is jó, ha ki tudsz járni időnként, mert totál kiszáradni nem szabad nekik. A legvilágosabb, leghidegebb szobába tedd őket, ahol nem sokat van 0 fölött, de csak ha kint -10-et közelít az idő. Addig csak ott kint a szabadban, a fal mellett legyenek. -10-ig nem lesz bajuk cserépben sem. Nekem a lépcső alá berakva telelnek mindig a cserepesek, csak egy cúgos deszkaajtaja van.

Előzmény: gomba2008 (1481)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1484

én eddig csak fásdugványozással,ill.bujtással szaporítottam.

a vesszőket mindíg a kemény fagyok előtt szoktam megszedni,tehát pl.januárban.a nem beérett vesszők ekkorra mutatják már magukat.

kötegelem őket,majd elvermelem pincébe félszáraz homokba.a nedves nem jó,mert könnyen gombásodnak a vesszők,a túl szárazban meg kiszáradhatnak,de jobb a száraz sztem.

itt pihennek egyet márciusig-áprilisig,majd vagy homokba,vagy simán földbe vannak dugványozva.a talpukat hormonporba mártom,bár sztem anélkül is megerednének.ha túl száraznak tűnnek,akkor előtte egy napra beledobom őket langyos vízbe,hogy megszívják magukat.csak olyan vesszőt kell eldugványozni,ami még mindíg zöld a kéreg alatt.

mindenképp mélyárnyékba dugványozom őket,hogy majdan a földjük ne száradjon ki könnyen.ezután már csak igény szerint öntözöm,ügyelve,h még véletlenül se száradhasson ki a talajuk.homokon naponta lehet nedvesíteni,földben ritkábban,vanhogy csak hetente egyszer kaptak,mégis szépen megeredtek.

a vesszők kb.30 cm körüliek,és ebből csak a felső 10 cm áll ki a földből,melyen van egy,vagy két rügy. 

Flanell Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1483

Nem lehet megmondani. lyen méretnél leállnak hónapokra, aztán egyszercsak gondolnak egyet, és növekedésnek indulnak.

Előzmény: keveregve (1467)
örökkéúton Creative Commons License 2012.09.15 0 0 1482

sziasztok! dugványozásra melyik a legjobb módszer? mi az ami nektek már tényleg bejött? először próbálkoznék ilyesmivel, szeretnék biztosra menni, a neten pedig túl sokféléről írnak! minden választ köszönök előre is!

gomba2008 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 1481

Köszönöm szépen a választ. Volt valami hasonlo ötletem. A fény hiánya nem lesz baj? Még egy életképes gondoltom van,  a nyaralo. Ott nincs fűtés. Gondolom télen enyhe fagyok is lehetnek bent, viszont van legalább fény. A muskátlik anno ott teleltek. Tény, hogy felnyurgultak ők is.

Igazad van egyébként, egyetlen növény sem szereti ezt a Csiki-csukit ősszel tavasszal. Komoly gondom, hogy nincs teletetős helyem a tropusikanak. A citrom is mindíg eldobálja a termését így.

Előzmény: Arth_ur (1480)
Arth_ur Creative Commons License 2012.09.14 0 0 1480

Ha a fügéket megpróbálod lakásban teleltetni, legkésőbb a tél közepén elkezdenek majd hajtani. Nyurga, vézna fényhiányos hajtásaik lesznek, tavaszig csak szenvedni és gyengülni fognak. Tavasszal meg kinlódhatsz majd azon, hogy hozzáedzd őket kinti tartáshoz megint.

Ha át is vészelik ezt a "húzd meg - ereszd meg"-et, jobb akkor sem lesz nekik, mintha egész télen kinn tartanád őket, végig nyugalomban, csak az extrém fagyoktól megvédve. Én szó szerint elásnám a fügéket, ez a legegszerűbb. Áss egy akkora gödröt, hogy mindhárom fügét edényestől bele tudd fektetni (a hajtásaikat össze is kötheted, ha túl elágazóak), takard be őket avarral, vagy növényi szárral, és aztán lazán húzd rájuk vissza a kiásott földet. Így épségben kitelelnek.

Ráérsz elvermelni a fügéidet a nagy fagyok beállta előtt, és ki kell bontani a nagy fagyok elmúltával, a meleg beköszönte előtt, hogy ne tudjanak befülledni, és ne a sötétben, a takarás alatt hajtsanak ki.

Előzmény: gomba2008 (1475)
Briell14 Creative Commons License 2012.09.13 0 0 1479

"Aztán valami marha bekapcsolta a telet, de nagyon."

Ez nagyon tetszett! ☺

Előzmény: gomba2008 (1475)
gomba2008 Creative Commons License 2012.09.13 0 0 1478

Egyet kiultettem. Alig hittem hogy átvészelje az abajgatást. Mire szép lett újra, rátaláltak a kutyák..sebaj, legalább nem lesz nehéz télire betakarni. :))) Most elég siralmas látvány szegénykém, de úgy látom hajt.

Előzmény: Törölt nick (1477)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.13 0 0 1477

jah,hogy ezek cserepesek,aszitem ki vannak ültetve

unartis: Creative Commons License 2012.09.13 0 0 1476

Sziasztok!

Létre hoztam egy új topic-ot, Mediterrán kert címmel, délszaki típusú kert létrehozásához, fel is soroltam néhány növény halmazt amibe lehet írni, pl. fagytűrő fügefajták, gránátalmák, stb.

Ebben kérném a segítségeteket, mert nem nagyon találtam leírást a világhálón a nálunk áttelelő fügefajtákról, nem akarok olyan badarságot írni, hogy piros húsú vagy sárga húsú füge, mert ezzel semmit sem írtam, ha a fagytűrését is leírnátok az adott fajtának az még jobb lenne :-)

természetesen nem csak a füge, hanem más csoportok részletes leírását is szívesen fogadom, előre is köszönöm.

üdv: unartis

gomba2008 Creative Commons License 2012.09.13 0 0 1475

Nos, amit a kutyák letaroltak, azt nem lesz nehéz letakarni, alig áll ki  a földből valami. De van még 3 edényekben. Gondoltam, őket inkább behozom télire. Kérdés persze, hogy kibírják-e idebent tavaszig? Ez ugyben rosszak a tapasztalataim. Általában megsínylik a növények a ki/be telepítgetést.... Vagy vigyem ki a fűtetlen nyaraloba?

Mennyit bír ki ugyan? A tavaly tél rendkívuli volt két okbol is. Részben februárig szinte tavasz volt, még a záporvirágaim is éltek, a golgoták is, a tobol nem győztem a fonalas algát szedni januárban. Aztán valami marha bekapcsolta a telet, de nagyon. Egy honapba besűrítve 4 honap hidegét. Olyan sem volt még sosem, hogy a kutyákat befelé parancsoljam a házba, de most ez is bekövetkezett. Csutkára fagyott minden növény. A khaki szilvám már több éves, de megint visszafagyott az egész. Kihajtott most is, és magasabb mint tavaly, de ha ez így lesz idén is....nemtom a fugéknek mi lenne az optiomális, nálam újdonság még.

Roluk van szo:

Azota már sokkal nagyobbak lettek, gondoltam edényestől behozom őket.

Van aki már probálta a fűtött lakásban?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!