Több foldback "stílus" van. Az M sorozat alsó manuálját a felsőtől eltérően célszerű/érdemes foldback-elni. Amíg a felső manuálnál a csengőbb hangzás a fontos, az alsónál a teltebb, "vastagabb". Csak ekkor éri meg a +30 kontaktus beépítése.
Spineteknél az alsó manuál foldbackelése gyakorlatilag értelmetlen. Nagy munka, sok idő, pénz, zenei szerepe egyenlő a nullával. Emiatt kb. fehér holló előfordulású.
Ha valamire nagyon nem vágytam ebben a szép nyári időben, az egy tonegenerátor szétszedése - úgy, hogy utána még össze is kell rakni...
Hozzám került egy M-100 azzal, hogy elvileg foldback-elve van, de ez nem nagyon hallatszik rajta és egyébként is át kellene nézni, mert kissé kopott, fénytelen a hangja meg kicsi a kimenő jelszintje.
Ilyenkor első körben meg szoktam nézni, hogy a paraffin szigetelésű kondenzátorok ki lettek-e már cserélve és egy kis célprogrammal fel szoktam venni a tonegenerátor karakterisztikáját. Ebben a hangszerben még az eredeti kondenzátorok voltak (TG_1)és a karakterisztikája (TG_2)is elég elszomorító volt (A hangok sorszámához hozzá kell adni 17-et, ez adja a tonewheel sorszámát, mert a pedált nem néztem, azzal nem volt baj). Látszott, hogy a kondikat cserélni kell és nagy valószínűséggel egy rekalibrálást is kell csinálni.
Megtörtént a kondenzátorok cseréje (TG_3) és a karakterisztika (TG_4) ismételt felvétele - ekkor még csak a kis célprogramommal - és látszott, hogy a jelszintek szépen megnőtek, viszont a generátor közel sem volt kiegyenlített. Előszedtem a "televíziót" és egyenként megnéztem a hangszedőket. Szomrúan konstatáltam, hogy 82. hangkerékbe "beledarált" a hangszedő (TG_5), a 83. pedig csámpásan fut a tengelyen (TG_6). Gyorsan megnéztem az azon a tengelyen szomszédos 18-6 és 59-23-11 kerekeket is, mert tartottam tőle, hogy a tengely lehet sérült, de szerencsére azok rendben voltak, tehát a 83. kerék illesztésével volt baj. Ekkor még úgy voltam, hogy "kicsire nem adunk (a nagy meg nem számít)", a megdarált kerékkel amúgy sem tudok mit kezdeni. A rekalibrálás során viszont kiderült, hogy a 84. hangszedő időszakosan szakadást mutat. Mivel szinte minden pickup be volt ragadva, valószínű, hogy egy korábbi rekalibrálási kísérletnél megpróbálták forgatva megmozdítani és így valamelyik kivezetése leszakadhatott. Ettől a pillanattól egyértelmű volt, hogy a TG-t szét kell szedni...
Mivel minden kritikus kerék a hátsó oldalon volt (TG_7), úgy döntöttem, hogy nem szedem ki teljesen a TG-t, hanem csak a trafók tartóján az hátsó oldali trafókra menő vezetékeket leforrasztom és felhajtom a tartólapot (TG_8). Így hozzáférhetővé vált a TG hátsó tengelye (TG_9)és a hozzá tartozó hangszedők (TG_10). A fedlapon látszott, hogy valami belefolyt a TG-be, ami rendesen meg is marta a kadmiumozott felületet (TG_11)... Nem jó jel...
A csámpázó 83-at sikerült egyetlen mozdulattal a helyére ugratni, nem tudom, mi történhetett vele, semmi egyéb sérülés nem látszott rajta. A 84-ről (TG_12, "11" jelű tekercs) viszont kiderült, hogy le van szakadva - na, melyik kivezetése? - az alsó lába, amihez nem lehet hozzáférni... Viszont ez a testpont, tehát bárhol sikerül elkapni, a test-forrfül kistancolásakor keletkezett résen felvezethető (TG_13) és beköthető (TG_14). Ez történt. Rekalibrálás után a karakterisztika kiegyenlítettebb lett (TG_15). A program felbontása 1 mV/osztás, tehát a valóságban nem ennyire darabos a karakterisztika, a SW finomításának egyelőre határt szab velem született lustaságom. Mindenesetre jól érzékelhető a kiinduló állapothoz (TG_2) képesti változás.
Összeszerelés után egyszeriben hallhatóvá vált a felső manuál foldback-je. Az alsóé nem, dehát csoda is lett volna, ha hallatszik (TG_16). Ez tehát a következő menet lesz.
A mai esti mese tehát véget ért, aludjatok jól, álmodjatok szép tonikai kvartszexteket...
Hét végén már csak elvétve leszek elérhetõ, de ha dobsz egy mélt, akkor megírom a számomat és hétfõn fel tudsz hívni. Egy kis rögeszmecsere még senkinek nem ártott :-)))
Köszi a tanácsot ,évek óta szorgalmas olvasója vagyok ennek a fórumnak ,sokszor olvasom hogy,javitasz hammonndot is klónokat is, sajnos én nem rendelkezem sem szkóppal sem elég tudással . Ha beszélhetnénk ebben az ügyben, jól átkéne nézni s a szükséges javitást karbantarzást elvégezni-nagyon boldog lennék, nem egyszerü cipelni /100kg/
Elsõ lépésként mindenképp célszerû a top oszci lábait megnézni szkóppal, hogy lejön-e a 12 (13, 6, tipusfüggõ) alaphang. Olcsóbb, mint egy felesleges csere.
OK! Kicseréltem,de a mellette ténykedő -XR2209CP -végezte rosszul a dolgát.Csere , most ugy tünik megoldódott a problema! Köszönöm a cÍmet a "VINTAGE" oldalról, jól jöhet még az Wersimhez is.
Na, múltkor kipróbáltuk a japó Hammondot a füleskimenetre tett audio erősítővel.
Mókás hangja van, mint egy csehszlovák villanyzongorának (mer ugye ilyenkor még nincs a hangjában a saját kis leslie-je).
Szól minden billentyű, minden kis hang-mód, egyetlen egyet kivéve, asszem a felső regiszteren a 4" Trumpet talán az, ami nem csinál semmit, a többi mind csiribiri.
Viszont úgy fél óra "muzsikálás" után elhallgatott, azóta se kép, se hang.
Tudom hogy nem alkatrész kereső a topik , de, mivel klónokről ugyanúgy szól a dolog megkérdezem hátha van valakinek elfekvőben 1 két MK50242N tip IC. Korai hammond klónok és japcsi hammondok használták ill,használják. Oktáv Frekvencia Generátor a tisztességes funkciója. Ha akadna ujra használhatnám kedvenc játékszerem. Star Sound DS. Minden megoldás érdekel !
Tudom,hogy nem alkatrészkereső topik, de hátha van valakinek elfekvőben egy -két MK50242N IC . A korai Hammond klónokban ezt használják,oktáv frekvencia generátor-ként. Ha van valakinek priviben megbeszéljük !
Üdvözlök minden topiktársat ebben a pokoli hőségben ; a laci legyen velünk. Akinek eredeti lezlije van ,ugyan adja már meg a felső gyors motor öszes szijtárcsa méretét ne kelljen számolgatni .
Nemcsak asztalos gyakorlottsággal lehet dobrotort csinálni. Lemezes műveltség is jó. Rezonancia ellen az öntapadós filc megfelelő eszköz. Made in Italy.
23.00 Cry Free 23.30 STS 00.00 CC Top 00.30 Gál Csaba Boogie 01.00 Miskolc M.A. 01.30 Piknik Park 02.00 AB/CD 02.30 Good Time Boys 03.00 Room service 03.30 Ace Is God 04.00 Joyride 04.30 Blonday 05.00 Returner
Bevállaltam helyettesi Jon Lord pozícióját a Blonday-ben, így szombaton korán fogok feküdni és vasárnap meg korán kelni. Naná hogy nem fogom az egészet végig virrasztani!
El tudom képzelni hogy a Cry Free-ben Sonkati Hammond M3-at hozza a Solton lezlivel. Tudtommal eladta az XB1-et nincs más neki :-) 1 7-e Pakson kíválóan szólt.
Én a Motion-t, meg ESI-t viszem. Szerintem mire összedugom az egészet, le is jár a műsoridő :-D
Jimmy Smith=Feszítővas Kovács :))) Ez még jobb, mint a wheel brake=kerékfék. Amúgy annyi a lényeg, h Jimmy Smith játszott egyszer kettejüknek 20 percet.