Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7448

Gondolkodom most azon, hogyan tudnék oda berakni még egy radiátort.

...csere nagyobbra?

Előzmény: sur5al (7442)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7447

...akkor nem szívni kell a ventilátorral, hanem befújni a friss levegőt.

granov Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7446

A kandallóknál újabban azt olvasom, hogy igyekeznek saját légellátással megoldani a levegő igényüket, pont a gépi szellőztetések megjelenése végett. 

A kandalló önmagában is szellőzteti a lakást, de egy saját légbevezetés neki, szerintem növelné a biztonságot, még akár barometrikus szabályozással is.

peterch Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7445

Szia !

A paratartalom csokkentesere es a frisslevego utanpotlasra . Vagy tan nem ez a gond? Ha csereled a levegot a rekuperatoron keresztul ,akkor csokkented a paratartalmat, igy a peneszedest is megelozod, valamint kevesebb hot kell utanpotolni.

Udv , Peter.

Előzmény: sur5al (7443)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7444

Igen... a harmatpontból kell kiindulni, mivel a kinti levegőn nem tudsz változtatni.

Illetve a fal hőmérsékleten se sokat a kőfal miatt...

Marad a benti levegő melegítése >> csökken az RH érték.

-----

Az említett garázs falra sem rakható kívülről hőszigetelés?

Előzmény: sur5al (7437)
sur5al Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7443

Köszi a tanácsot. Még nem értem pontosan mire lenne ez megoldás, de visszaolvasok akkor jobban hátha találok benne valami jó ötletet. Tetőtér, padlás nincs ill. teljesen zárt (nem lehet felmenni). Régen volt? Te írtál róla vagy más?

Előzmény: peterch (7440)
sur5al Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7442

Mármint úgy érted, hogy a venti már megakaszthatja annak a természetes huzatát? Igen, erre van esély, ha nem nyitunk újabb nyílásokat. Ha a kandalló szelepeit megnyitom (primer, szekunder, tercier, füstpillangó) és a páraelszívót bekapcsolom, visszarántja a kéményből a putriszagot. Ha nincs tűz. Ha van? Szerintem az erősebb. Égés közben nem próbáltam, kockázatos, de egyébként is, ha megy az elszívó, valamit ki szoktunk nyitni a konyhában. Olyat nem lehet, hogy csak kiszívom az ételszagot és nem engedek be levegőt. Ha a kandalló nem megy és minden szelep zárva, nem szív vissza semmit a konyhai. Ha lesz központi venti, oda kell a betápra figyelni.

Gondolkodom most azon, hogyan tudnék oda berakni még egy radiátort.

Előzmény: Dreamer (7441)
Dreamer Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7441

A ventivel nekem az a bajom, hogy a kéményen keresztüli légcsere ellen dolgozik.

Persze lehet, hogy rosszul gondolkodom, de kémény esetén elégnek kellene lenni a légcserének (ha van honnan és mit "szívni").

Sajnos az a szoba valóban hidegebb lesz :(

Azért meg kellene próbálni, hogy megemeled a hőmérsékletet 23-24 fok közzé.

Dreamer

Előzmény: sur5al (7439)
peterch Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7440

Szia !

Szerintem, ha szeretsz barkacsolni, vagy legalabb van ra hajlamod, akkor epits meg egy cso a csoben rekuperatort a tetoterben es a gondod megoldodik. Evekkel ezelott en megepitettem egyet, ami 21 meter hosszu es azota semmi gondom a paraval es a szelloztetessel. Az egeszhez kell spirocso ,ventik es szigeteles a csovekre. Volt aki a kulso csovet EPS-el oldotta meg. Regebbi Hsz-ekben megtalalod.:) 

Udv , Peter.

Előzmény: sur5al (7439)
sur5al Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7439

Te olvasol is vagy csak írsz?:DDD

Nálatok. Itt a levegő iszonyat párás. Most különösen, de általában is párás. Írtam, hogy jelenleg 95% páratartalom és 15 fok van kinn. Ha ezt beviszem (ezt tettem tegnap), akkor lesz 20 fokos 70%-os levegőm benn. Ez magasnak tűnik? Az is. De szellőzéssel jelenleg nem lehet lejjebb vinni. Idáig tiszta, igaz? Ez most nem gond, mert nincs hideg, a hőhidas rész is csak 18-19 fokos. Nincs gond még a páralecsapódással és a penésszel.

Nem gázzal fűtök, hanem fával, az áram is drágább itt, tehát a becslésed még igazabb lehet majd. Ha kinn szárazabb lesz a levegő.:D Tehát a szellőztetés mellett még egy pont.

A szigetelést könnyen el tudom rontani, bár az a szoba így is elég hideg. Írtam a radiátorról előbb. Alulméretezett.

A szellőztetéssel egyetértek, bár a család már azt is nehezen viseli, hogy naponta 2x full átszellőztetem a házat. Valami olyan kellene, ami nem ennyire drasztikus, csendes, hatékony, elég az egészséges légcseréhez és a páramentesítéshez. Mondjuk most, ha egész nap nyitva lenne minden, az sem segítene, de tegyük fel, hogy ez extrémitás és javulni fog a szellőztetés hatásfoka. Milyen ventit javasolsz? Eddig WC csőventi (100-as, 7 lapátos, fojtás nélkül 240m3/h, 20W ilyesmi) volt, állítólag az nem való oda, mert egy függőleges csövön kell kitolni a levegőt. Meg könnyen vissza is fogható a szállítása. Tönkrement, most kellene valami. Vegyek profit vagy egy hasonló egyszerű is jó, ez a kérdés. Vagy valami a kettő között? Miért olyan jó az a Limodor? Azért mert nem axiális?

Valamint az is kérdés, hogy megúszom-e a higrós beeresztőket ha páratartalom függvényében rontom el az ablakok szigetelését?:D

Előzmény: Takyka! (7436)
sur5al Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7438

Végül is most is minden ablak ereszt be valamennyit, hiszen a tűz normálisan ég. Annyit tudok tenni, hogy a problémás szobában (ez van egyébként legtávolabb a kandallótól) még rontok az ablakon. A gond csak az, hogy már most is alulméretezett ott a radiátor. 1915W lenne a hőigény a veszteségekből számolva és 1400W van csak.

Előzmény: Dreamer (7434)
sur5al Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7437

Ezt a 14,2 fokos harmatpontból gondoltad? 27 fokon már csak 45% lenne a relatív páratartalom.:D Most ilyen az idő kinn, szellőzéssel nem jutok semmire, de ha hidegebb (és szárazabb) lesz, akkor a szellőzés is segíthet. 27 fok még nyáron is ritkán van benn, agyrém lenne télen.

Mondjuk itt általában is párásabb a levegő, télen, nyáron. Lehet emiatt a szellőzés felől a párátlanító felé kell lépnem.

Előzmény: Törölt nick (7435)
Takyka! Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7436

Egy átlagos lakóházban, ha magas a páratartalom a fűtésidényben, az azt jelenti, hogy nincs meg a kellő légcsere!

Nálunk, a jó levegő a szezonban 25-50%-os páratartalommal jár. (kinti hőmérséklettel fordítottan arányos)

Annak a villamosenergiának az árából amit a párátalanító működtetésére költesz kb. 3x annyi hőenergiát előállító gázt tudsz venni. Magyarán jobban megéri a folyamatos, intenzívebb szellőzés, mint a párátalanítás. "Mellesleg" a friss levegő sem káros az egészségre...

Én visszabontanám az ablaktömítést a hálókban, raknék egy kis, folyamatos üzemű ventit a fürdőbe és kész.

T.

Előzmény: sur5al (7433)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.15 0 0 7435

Jobban KELL fűteni... 26-27 fok kell bent, más megoldás nem nagyon van.

Dreamer Creative Commons License 2014.11.15 0 0 7434

Nem próbálsz meg előbb szimplán valahova egy légbevezetőt ami a legtávolabb van a kandallótól és nem zavar a beáramló hideg levegő?

Valamint inkább emelnék a belső hőmérsékleten.

Dreamer

sur5al Creative Commons License 2014.11.15 0 0 7433

Ha valaki nem olvasná a penészes topikot, itt is felteszem a kérdést...

Sziasztok!

Egy 26m2-es (gyerek)szobában (67m3) nem tudom a rel. páratartalmat 70% alá vinni. Ez mennyire rossz?

Berágtam a penészre, elkezdtem kicsit belerágni magam a témába. Kezdésnek a penészesben és itt visszaolvastam 500 hsz-t. Hát, ahogy látom két iskola van. Egyrészt a szellőztetés automatizálása és páratartalomhoz kötése (központi, profi elszívó (Limodor) higrós légbeejtők (Aereco)) ill. a másik a páramentesítő készülékek. Az előbbi érzésem szerint jobban szünteti meg a kiváltó okot (párás levegő a jól záró nyílászáróknak köszönhetően), a másik viszont tüneti kezelés, helyi bevetésre alkalmasabb (teregetős szoba, fürdő, vizesedő fal stb.), ill. hőhidas helyeken hatékonyabb, magas külső páratartalomnál is működik, ellenben sokkal többet fogyaszt, hangos stb.

Úgyhogy most egészen el vagyok bizonytalanodva.

Ez egy régi kőház, szigetelés nélkül. Igaz 50cm vastag falak vannak, de hidegek. Plusszban alu nyílászárók. Ezt úgy értsd, ha kinn 24,5 fokos az ablakkeret, akkor belül 24,4.:D Vagy inkább: :( Na mindegy, a szigetelés nem megoldható meg a ház is bérelt, nem akarok vele foglalkozni. Annyit tettem, hogy a nagyon huzatos ablakokat tömítő szivacs csíkkal "megjavítottam", nem huzatos már, de ezzel a szellőzésen is rontottam nyilván.

20-22 között tartjuk a hőmérsékletet vízteres kandallókályhával fűtve, ami szellőztet is, mert nem külső légbevezetéses. Tegnap néztem folyamatosan. Fűtés közben a kandalló előtt utószárítottam egy teregetőnyi ruhát, a ruhák megszáradtak, a hőmérséklet is csak 1 fokot emelkedett, a páratartalom viszont csökkent(!) pár százalékot. A párolgás hőt vont el, de a ruhákból kipárolgó vizet gyakorlatilag a kémény eltávolította a nappaliból.:D Nem tudom mennyi levegőt húz át magán, de van egy 5,5m hosszú 250-es saválló kéménye.:D Az égési levegő bevezetése korlátozott és szabályozott: primer, szekunder és tercier nyílások is vannak (62/12/15cm2), mind állítható 0-100%-ban. 

Vannak igazán hideg falak. Garázs oldal (nyitott garázs), északi fal, ahol a penész is szeret megtelepedni. Nem is csoda, mert a belső falfelület max. 13-14 fok hidegebb időben. Most még nincs penész, se lecsapódás, hiszen a hideg fal is még 18,5-19 fokos.

A szellőztetést kevés? Lehet. Az is lehet, hogy nem. Reggel csináltam egy 6-7 perceset. A belső 74%-ot levittem 68-69-re, közben a 21 fokos hőmérséklet 20-ra csökkent. Kinn 15 fok volt és közel 100% páratartalom (most már esik is ráadásul). Több (hosszabb) szellőztetéssel a páratartalom már nem megy lejjebb, csak a hőmérséklet csökken. Ha jól gondolom ez a papírforma, mert 95%/15 fok párosnál a harmatpont 14,2 fok, ami egyébként a 70%/20fok paraméterrel egyező páramennyiség.

A fürdőben volt egy elszívó venti, ami nyáron kreppant be (kb. 10 évig ment, siklócsapágyas ARC'S VP2 20W 240m3/h), amit alapvetően a fürdő miatt tettünk be, de máshonnan is szívott valamennyit. Lehet, hogy nem sokat. Különösen zárt ajtónál. Egyszerű csőventi volt. Most kellene helyette valami. A fürdőben van egy kettő db 2-3m hosszú, 100-as átmérőjű függőleges kürtő, ami a nyitott fészerben ér ki. Lehet, hogy a csőventi nem is jó ide?

Dilemma:

1. Veszek egy újabb olcsó ventit és egy drága, mobil páramentesítőt. Kb. 70e összesen. Ezzel elérem, hogy a fürdő elfogadhatóan szellőzzön, a páramentesítőt meg turnéztatom a párás helyiségek között.

2. Veszek egy profi központi elszívó ventit (pl. Limodor LF/M 100/40 52e+sallangok) a fürdőbe és berakok Aereco automata szabályzós légbeejtőket a többi helyre. Össz legalább 100e. Nem tudom a légbeejtőket be tudom-e úgy és olyan helyre szerelni, hogy egy esetleges elköltözés utáni helyreállítás könnyen megoldható legyen. Nem akarom az ablakkereteket szétbarmolni. Inkább mellette fúrnék neki lyukat vagy valami.

Esetleg a 2. esetben nem farigcsálnék, nem is tennék légbeejtőt, hanem picit elrontanám az ablakok szigetelését, azaz visszaállítanám, ahogy volt, akkor ott a venti ereje be tudna rántani megfelelő mennyiségű levegőt. Ha az arány nem megfelelő a szobák között, akkor célzott mérésekkel lehetne finomítani a rontást. Itt olvastam valami ilyesmit ha jól emlékszem. Írtam a kandallóról, az is ezeken a réseken szív. Gondolom, mert külön nem nyitunk neki ablakot, meg a macskajárat is be van csukva mégis boldogan lobog a tűz. Valahol most is betalál ez a rakat levegő.

Szóval a fő kérdés: mikor/mivel járok jobban?

Alkérdés: ha nem a központi elszívós változat lenne, milyen venti passzol egy ilyen kürtős kivezetéshez? Bár tulajdonképp még akár egy rövid (50cm) vízszintes lyukat is tudnék fúrni a fürdőben, amiben a legegyszerűbb venti is elketyeg.

Másik alkérdés: ha a központi lenne, mennyire fog szenvedni a profi venti ha a keresztmetszet, amit a szigetelőcsíkok elrontásával létrehozok az ablakokban, nem lesz elég? Mennyi kellene legyen egyáltalán?

Előre is köszönöm a hasznos tanácsokat!

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.14 0 0 7432

Érdemesebb páratartalomtól függően szellőztető (azaz higrós) fali szellőzőt vagy ventilátort használni.

pl. www.aereco.hu

http://www.aereco.hu/product/eht-eft-fali-legbevezeto

Előzmény: pocsolya84 (7429)
pocsolya84 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7431

A radiátor kérdése az még nyitott, mert végül is van ott valami ami régen radiátor volt, de ki lesz cserélve. :)

Előzmény: balsa02 (7430)
balsa02 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7430

1. Minden relatív, nézhetjük úgy is, hogy lerontja. De minden légbeejtő ront a ház légtömörségén, mert ugye ez lenne itt most a cél.

Aztán a következő bekezdésben már ajánlják mint hű de jó megoldást (elszívóval kombinálva).

Az szokott lenni a tévhit, hogy majd a résszellőző elég lesz, miközben igényel még egy aktív elszívást.

2. Nem jó a fali szellőző rács, mert nincs elég ellenállása, így kontrollálatlan lesz a szellőzésed. A résszellőzés egyik lényege, hogy viszonylag nagyobb ellenálláson szívod át a levegőt, nagyobb depressziót létrehozva, így a természetes nyomáskülönbségnek (széljárás) nem igazán lesz hatása a szellőztetésre.

Megjegyzés: újak az ablakok, nem szívesen vágatnék lyukat beléjük, de ha az kell, akkor elfogadom az érveket.

Ahogy Takyka! írta, használhatod az ablakok vasalatának résszellőző funkcióját is (ingyen van), úgy hogy nem zárod be teljesen, picit "lötyögősre" hagyod. Minden fűtésszezon előtt beállítod a vasalatot, aztán nem nyúltok hozzá, amit viszonylag könnyű lesz betartani, mert nem akartok majd magatok szellőztetni. Hátránya, hogy a külső zajok érezhetően jobban bejönnek, mint a résszellőzőn.

Addig felmelegszik a bejövő levegő annyira, hogy ne legyen dermesztően hideg?

Nem lesz dermesztően hideg, különösen, ha fűtőtest felett engeded be a levegőt, ami meg az ablak alatt van. Az is segít, ha hagyod, hogy a résszellőző "belője" a levegőt a légtérbe, és nem teszel elé "légtömör" függönyt. Általában nem szokott gond lenni ebből.

Van radiátor?

Előzmény: pocsolya84 (7429)
pocsolya84 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7429

Akkor nem húszasával haladva a kérdéseken:

1. Az ablakra szerelhető szellőző (aereco) nem rontja az ablak minőségét? 

Valamelyik szellőzőrendszerekkel foglalkozó cég weboldalán ezt olvastam:
    "a pár ezer forintos költséget jelentő, de a jól záró ablakainkat a régi rossz nyílászárók műszaki színvonalára "visszabutító" résszellőzők alkalmazása"

Aztán a következő bekezdésben már ajánlják mint hű de jó megoldást (elszívóval kombinálva).

2. Érdemes -e ilyenben gondolkodni?

Vagy inkább tegyek a falra egy szellőzőrácsot?

Megjegyzés: újak az ablakok, nem szívesen vágatnék lyukat beléjük, de ha az kell, akkor elfogadom az érveket.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7428)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7428

"Szóval elnézést ha kissé meggondolatlan bárgyúságokat írok néha. :)"

Ez nem baj, ezért van a fórum.

A baj akkor van, amikor egyszerre húsz "bárgyúságot" írsz

és elvárod, hogy valaki mind a húszra külön-külön felhívja a figyelmedet, kimerítő magyarázattal (kb fél napi munkával). Már a legelső bejegyzésedben is hemzsegnek a bárgyúságok, de mivel ömlesztve kaptuk, némelyikről talán soha nem fogod megtudni, hogy nem úgy kellett volna csinálni.

Előzmény: pocsolya84 (7427)
pocsolya84 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7427

De, jobb lenne.

Való igaz, hogy megfontoltabb, átgondoltabb terveket jobb érzés lehet olvasni egy hozzáértő számára. :)

Viszont ha megbocsátjátok nekem ezt a hibámat, én innen a fórumról (is) próbálok tanulni. Próbálom megtalálni a megfelelő és számomra megfizethető megoldást a szellőzésre és a penész megelőzésére.

Szóval elnézést ha kissé meggondolatlan bárgyúságokat írok néha. :)

Előzmény: Törölt nick (7426)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7426

...és akkor az nem "rövidzár" gyakorlatilag ?!

A friss levegőt rögtön ki is szívod... az ajtótól legtávolabbi sarokban nem lenne jobb?

Előzmény: pocsolya84 (7425)
pocsolya84 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7425

Gondolom a beömlőnyílástól a legrövidebb úton az ajtó felé.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7422)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7424

Zártcellás szigetelt csövet érdemes használni akkor a falat nem hűti át (polifoam csőhéj). Mindenképpen kifelé kell lejtetni (3 - 5%)  és mondjuk egy radiátor mögött legyen a belső oldala hogy ott azonnal elkeveredjen a meleg levegővel. Magának a konvekciónak is van ott egy minimális szívó hatása.

Legyen kézzel reteszelhető (ne automatikus v. gravitációs, mert az zajos), mert ha szél lesz, nem akarsz hirtelen sokszoros légcserét ;)

Előzmény: pocsolya84 (7421)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7423

"Szerintem hőcserélő nélküli megoldást választok majd,"

Ahhoz viszont negyedannyi levegőcső sem kell,

a teljesen fapados szellőztetéshez meg semennyi.

Előzmény: pocsolya84 (7417)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7422

A fórumokban jól megfigyelhető jelenség: egy bejegyzésben egy kérdésre mindig akad válaszoló, száz kérdést senki sem fog nekiállni megválaszolni.

Ez a bejegyzésed leginkább úgy tűnik, hogy "lusta vagyok utánaolvasni, tanítsátok meg nekem a szakmát öt perc alatt" ;)

Hát én is lusta vagyok mind a bejegyzésedben lévő legalább tíz hibára mind válaszolni,

csak egyre, amit eddig más  még nem említett:

elképzelted-e, hogy a hálószobákban milyen útvonalon fog közlekedni a friss levegő?

Előzmény: pocsolya84 (7411)
pocsolya84 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7421

És hogyan érdemes légbeömlőt csinálni?

Előzmény: Törölt nick (7420)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7420

Felmelegszik, de víz fog csöpögni a csőröl egy szakaszon...  tudod fizika: hideg cső, meleg lakótér.

Előzmény: pocsolya84 (7419)
pocsolya84 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 7419

Ha csak sima légbeömlőt csinálok a hálószobákba, akkor annak van értelme ha mondjuk a falra fúrok egy lyukat, abba csövet teszek és magát a levegőt a szoba másik sarkában engedem be (kb 5 méternyi cső)? Addig felmelegszik a bejövő levegő annyira, hogy ne legyen dermesztően hideg?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!