Keresés

Részletes keresés

Goldman Emma Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3827

Furcsa ez, tényleg. Voltak nehéz időszakok az életemben, amikor szinte hetente kaptam magam azon, hogy már megint Rákoskeresztúron vagyok, a családi sírnál. Kábé tíz rokon fekszik benne, a felét sem ismertem személyesen, az első az üknagyanyám, 1922-ben halt meg. Mégis, nagy bánatomban rendszeresen ott voltam, olvasgattam a neveket, dátumokat, és valahogy az élethez gyűjtöttem erőt. Mostanában ritkán megyek, de ha nem volna, rettenetes veszteség lenne. Közben meg a testvérem húsz éven át felé se nézett, tavaly ősszel nekem kellett itinert adnom, hogy odataláljon. Nála akkor jött el a pillanat, hogy hirtelen fontos lett. Bálványimádás, persze, de a nagyon érzelemteli fajtából.

Előzmény: Boszorka (3826)
Boszorka Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3826

Tavaly meghalt öreg barátom, miközben várta a halált, azon gondolkozott, hogy milyen zenét játszanak majd a temetésén. Ő mesélte, onnan tudom. Aztán felcsattant: Hülye vagyok én? Már ugyse fogom hallani. Szóval valahogy így. Én csak annyit mondtam, hogy ha meghalok kizárólag a kömüvest hivják senki mást.

Előzmény: Goldman Emma (3823)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3825

Hát, igen.

Ugyanez Jósvafőben. És ez nem egy jó kép. Alkonyatkor, amikor durvábbá válnak a kontúrok...

Előzmény: Törölt nick (3824)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3824

Žuljana

Előzmény: Goldman Emma (3823)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3823

Egy időben Jósvafőn szerettem volna nyugodni. Van ott egy fantasztikusan gyönyörű temető, meredek hegyoldalban, pazar kilátással, igen romantikus. Az a probléma még legyőzhető lett volna, hogy nem vagyok református, márpedig ez felekezeti temető - állítólag ha rendesen fizet az ember, a hozzám hasonló hitetlen katolikust is befogadják :) -, de aztán idővel rájöttem, mikor arra kerül a sor, már nem nagyon fog érdekelni a kilátás, meg a miliő. Viszont mekkora kitolás azzal, aki mondjuk akarna hozni egy szál virágot a síromra.

Na jó, félretéve az idétlenkedést, ugyanazt gondolom, mint te, csak másfelől közelítek. A sír nem az elhunytról, hanem a túlélőkről szól, ezért megőrjít, amikor valaki folyton arról beszél, őt majd hová és hogyan temessék. Neki ez legyen mindegy, ha kérhetem. Ellenkezőleg: aki temet, az dönthesse el, ő márvány, urna, felirat vagy a négy fal között emlékezne-e. Ha ez a félreértés nem volna az élők generációi között, nem lenne akkora kavarodás a temetőkben sem - lásd lenti eszmefuttatásomat a szóróparcelláról.

Előzmény: Boszorka (3816)
Boszorka Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3822

Nem túl nagy, áttekinthető és rendezett.

Előzmény: lakos (3819)
VEE Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3821
Divrotcé Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3820

A térkép alpján csak a nevük egyezik. Mondjuk első körben nem nagyon jut eszembe még egy "jogutódló" temető.

Előzmény: Boszorka (3818)
lakos Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3819

Mindesetre érdekessen hangzik a "legélhetőbb temető"...

Előzmény: Boszorka (3818)
Boszorka Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3818

Az óbudaiban még tavaly is voltam egy temetésen. Szerintem a leg élhetőbb temető az összes közt.

Előzmény: tehtube (3817)
tehtube Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3817

A Farkasréti valóban egy nagyon kellemes, értékes domboldalt foglal el. Az óbudai, új köz, kispesti, csepeli eléggé kiesik, nem a legáhítottabb területeken van.

Rákerestem, a belső városba kerültek elég szépen eltűntek. A Kerepesitől eltekintve talán csak a Csörsz utcában maradt egy kis teleknyi emlékhely.

1, Németvölgyi, Tabáni. Javarészt beépítetlen maradt. A szálloda helye beépített volt. A sportközpont, kongresszusi központ és a MOM MH került csak rá.

2, Régi vizivárosi. Csak a Kútvölgyi kórház és Pető Intézet van a helyén, meg az út a közepén.

3, az Óbudainak hűlt helye. Elég zöld maradt.

4, Újpest, ma lakótelep

5, Árpádföld meglévőnek látszik:

Előzmény: Boszorka (3816)
Boszorka Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3816

Repürőlőr nézni a Rákoskereszturit elég rémesen hatalmas. De a németvolgyi helyén pl remek villákat lehetne építeni. Na megyek a sarokba térdepelni. Nem szeretem a temetőket.:-(

Előzmény: Alexander Demeter (3810)
Boszorka Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3815

Erre nekem soha nem volt szükségem. Van templomi urnahely, azért vettem mert a férjem valódi hívő katolikus volt. 3 urna fér oda, kettő már van benne a harmadik hely rám vár. De soha nem járok oda nézni. Nekem nem a márványtábla jelenti az emléket. Viszont nem vagyunk egyformák.:-)

Előzmény: Goldman Emma (3804)
tehtube Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3814

Pl. a Vizivárosi régi temető. Úgy 1936-tól az új Kútvölgyi út szerpentinje halad ott.

A felső részén kórház, óvoda épült. Az alsó fele meg parkoló és kiserdő lett.

A kórház megvan, köszöni, a max. 30 éves óvoda tavaly elköszönt a területről.

A parkolók megvannak. (érdekes, ennél kijjebb is fizettetnek egész lehetetlen helyeken is meg a János körül, itt valahogy nem mertek) A kiserdő kellemes búvóhely fedél hiányában, ill. hulladék illegális elhelyezésére is alkalmas.

Archimédesz Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3813

Az Újpalota helyén lévő temető öt-hat év alatt teljesen eltűnt, persze az egy speciális eset volt. 

Előzmény: Alexander Demeter (3812)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3812

Kell 2-300 év, hogy egy temető ténylegesen is eltűnjön.

Pl. a Varsányi Irén utcai temető, vagy a pesti járványtemető a Molnár utca Dimitrov téri torkolatában. (Ja, Fővám tér.)

Előzmény: Alexander Demeter (3811)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3811

Milyen érdekesen írok!

Alexander Demeter Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3810

Elvesz, elvesz!

Aztán ha megszünteteik, a helye jobbára megmarad.

A tabáni tenmető helyén is park van, meg a ferencvárosuói temető helyén is, pedig már vagy 100 éve megszüntették őket.

Pedig építhettek volna Tesco-t.

Igaz, a váci temető helyén meg ott van a Lehel piac.

A Németvölgyi temető helye is többnyire park.

És így tovább.

Előzmény: Boszorka (3802)
nofRETRO Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3809

Szép hosszú hozzászólásom, pá. :(

röviden-

Ajánlott filmek:

"Az élet büdös"

"Leckék az életről"

tehtube Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3808

És lépten nyomon híres embereket megtalálni.

Előzmény: Archimédesz (3807)
Archimédesz Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3807

Föl lehet fogni park gyanánt is, ahol tényleg nagyon kellemes sétálni és kikapcsolódni, és mellesleg emlékezni is. 

tehtube Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3806

Az utóbbi időben a Duna lett a legnagyobb "szóróparcella". Igen sokféle módozatban.

VEE Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3805

A rákoskeresztúri szóróparcella körül olyan négyzetes márvány- és gránithasábokat állítanak fel, aminek arasznyi méretű négy oldalára, sűrű sorokban, egymás alá vésik fel a neveket a születési-halálozási időpontokkal, a márványoszlopra talán 16 ezer, a gránitra 20 ezer Ft a díj. És az oszlopot 10 év után ledöntik, átcsiszolják...

Goldman Emma Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3804

Lehet, hogy beteges dolog, de nagyon szeretek a Kerepesiben sétálni. Megnyugtató, szép és tanulságos.

Az meg igazán elgondolkodtató, ami az utóbbi tíz évben a szóróparcella körül lezajlott. Pár év alatt annyira elszaporodtak a spontán emlékek (váza virággal és névtáblával), hogy a vezetés kénytelen volt hatalmas márványtáblákat állíttatni, ahová aki akarja, felvésetheti az elhunyt hozzátartozója nevét. Sok száz név van már ott. Azt hiszem, az emberek többségének kell valami kézzel fogható memento az emlékezéshez.

tehtube Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3803

Úgy vélem több temető szűnt meg mint nyílt az elmúlt 80 évben.

Egyébként nem vesz el sok helyet. Vagyis sok helyet igényel valóban, de nem vesz el. (más elől)

Szerintem rengeteg üres, kihasználatlan hely van a városban és mértéke egyre csak gyarapszik.

A rozsdaövezet lassan úgy néz ki mint Detroit. Városi utcák és az utcákat csupán drótkerítés határolja.

Boszorka Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3802

Jómagam rendkívűl temetőellenes vagyok, kétségbeejtő hogy egy nagyvárosban, mint Pest mennyi értékes helyet vesz el egy temető.

Arról itt nem is volt szó, hogy ha 25 év multán lejár egy sír, akkor az ujabb 25 évet 125ezerért lehet megváltani. Pont most beszéltem le egy ismerősömet egy ilyen sir megváltásáról. Már ő is közel 70 éves, minek neki még 25 évre egy sir. Saját helye megvan már máshol.

Gondolom lassan majd talán kimegy a divatból a temetkezés és jó is lesz az majd úgy.

Ismerősömnek ajánlottam, hogy inkább utazzon el valahova a pénzen. Már be is fizetett egy útra.:-)

Előzmény: lakos (3797)
VEE Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3801

Farkasréten egy dupla urnarekesz meghosszabbítása 10 évre 80 ezer Ft, egy sírhelyé 170 ezer.

Egy urna kiszedése (pl. megszűnés vagy máshová temetés miatt) tizenezer Ft.

Keresztúron egy szórásos temetés hamvasztással: 170 ezer Ft.

Kórházból szállítás + hamvasztás urnaátadással: 70 ezer Ft.

Egy kisalföldi falu temetőjében egy dupla sírhely 25 évre 1348 Ft... Ugyanott egy gránit urnasír a temetéskori elhelyezéssel, visszaborítással (azaz nem kell plusz temetői személyzet): 231 ezer Ft.

tehtube Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3800

Ez az "üzlet" sem a régi. Sajnos márciusban megrendelők voltunk. Még a tehetősebb Farkasrétiben is kezd ritkaságszámba menni a koporsós temetés.

A legtöbben a leggazdaságosabb megoldást választják.

Előzmény: Boszorka (3794)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3799

Ez egy ősi üzletág, temetkezési egyletek, ilyen biztosítások mindig is voltak. Aki jó sokáig él, az jó sokáig fizet is, a korán elhunytak meg szinte ingyen temetkeznek, de ez az a dolog, amit senki se irigyel tőlük.

A rezsicsökkentett temetés viszont nem a rászorulóknak szóló üzenet, hanem azoknak, akik a szájuktól megvonva a falatot összekuporgatták az elhantolásra valót, és ahogy lakos írja, nem nyúlnak a pénzhez, ha fene fenét eszik is. Hogy lám, lám, vannak, akik nem átallják a hozzátartozójukat államköltségen eltemettetni, de legalább megdolgoztatjuk őket, áshatják pl. a sírt. (Ad analogiam: árokásás közmunkában tompa szerszámmal, miközben a markoló szomorúan bólogat az út szélén.)

Előzmény: Boszorka (3794)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.16 0 0 3798

Szerintem az "előre látó gondoskodásra" minden egyházi tulajdonu temetőben praktikus lehetőség van, az államiban pedig (ha elég lassú vagy :) lejár a sírhely, mire odaérsz.

Előzmény: lakos (3797)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!