A stiebel igen, mert rendszert akar eledni, nagy pénzért. A másik két gép a listán viszont egyedileg szerelhető gép volt. 3-ból kettőre igaz amit mondtam ;)))
"Szó sincs arról, hogy ezeket párosával kellene szerelni!"
A Stiebel leírásában külön ki van hangsúlyozva, hogy csak párosával lehet szerelni, lévén hogy jelentősen leromlik a légszállítás, ha nagy ellenállás van a szívott vagy fújt oldalon. A leírás szerint - a hozzá külön megveendő vezérlő - úgy szabályoz, hogy az egyik ventilátorral szív a másikkal fúj 70sec-ig, majd csere. Mondjuk az az akár 90%-os hatásfok elég érdekes :).
Igen, szeretek barkácsolni. Elkezdtem olvasni az itteni hozzászólásaidat. 80-90% körüli hővisszanyerés? Tudnál erről többet írni? Ugyan a 21m nekem nem fog menni, mert nincs használható padlásom*, valami más, kompaktabb megoldás kellene, de szintén ellenáramú. Attól tartok, ha kompakt, nem tudok nagy felületet létrehozni. Pedig anélkül a hőcsere nem lesz hatékony. Sok kicsi, ellenáramú cső egymás mellett egy hengerben vagy téglatestben esetleg egy közös víztérben, ez jutott eszembe hirtelen, de nem biztos, hogy ez jó.
Szóval érdekelne néhány részlet: csőátmérők, felület, ventik, rendszervázlat, ha van. Most úgy gondolom, nekem elég lenne egyelőre 1 szobába betáplálni. A legproblémásabb szoba könnyen elérhető. Csatoltam rajzot. Esetleg tennék még a konyhába is, de ott gondban vagyok a páraelszívóval (a gáztűzhely felett) és a kandallóval, ami szintén a nappali-konyha térből fogyaszt. Igaz szellőztet is. Ha szívok el a konyhából is csövön, akkor mi lesz ha megy a páraelszívó és a kandalló is? Vagy elszívás esetén a konyhait helyettesítse ez a megoldás? Nem hiszem, hogy korrektül el tudnám takarni a csövet. A mennyezet téglás, boltíves. A fal kő. Ha nem szívok el, csak befújok és az ajtókon megy vissza a használt levegő, amit a kandalló nem használ el, akkor visszamehet az ételszag is. Ha nem megy a páraelszívó. Ha megy, akkor több levegőt kell betolni a konyhába. Viszont a főzés melegét kidobom a szag miatt. Most is úgy van, ha főzünk és a páraelszívó megy, közvetlen mellette nyitunk ablakot, hogy csak a főzés melegét dobjuk ki, ne az egész konyha-nappali legyen hideggel átöblítve. Jó lenne az elszívónak is egy hővisszanyerő. Az elszívó sapkájába építve.:D Vagy fölé! A plafonig van még 50cm.:D Ááá, de bonyolult ez! Túl sok a paraméter.:(
Lehet, hogy maradok az egy szobás megoldásnál, de nem közvetlen a szobába építve, hanem a dolgozón-fürdőn megjáratva. Lényegében ennek a 3 helységnek a szellőztetését kellene megoldanom ezzel a hővisszanyeréssel. Ez kb. 44m2/114m3. Erre mit tanácsolnál?
*Hacsak nem vágok egy feljáratot valahol.:D Tényleg, nem is rossz ötlet.:D
De így először kétfele majd 3 fele ágazik a befúvás. Nem fogja ez azt eredményezni, hogy a hátsó 15m-re lévő 3 szobában gyakorlatilag állni fog a levegő és minden levegő a legkisebb ellenállás a nappali irányába áramlik inkább? Ez zavar a dologban. Miért menne hosszú útra a levegő, mikor a nappali irányába kényelmesen el tud távozni.
Az olcsó csőventiket felejtsd el gyorsan. Egyenáramú kefe nélküli motoros radiális ventiket nézz, azoknak jó a hatásfokuk és könnyű szabályozni is őket.
Én így raknám őket:
külső beszívás - venti - hőcserélő - csövek - befúvás
belső elszívás - csövek - venti - hőcserélő - kifúvás
Így hangcsillapítós csövezéssel nem hallod a ventik zaját.
Sokat olvasgattam a fórumon és felmerült bennem egy egyszerű kérdés, amire még nem találtam választ. Hová kerül a beszívó és hová kerül a kifúvó ventilátor? Beszíváshoz én vagy az 1-es pontra vagy a 2-es pontra tenném józan paraszti ésszel, de az el fogja nyomni a 15 méterre lévő szobákba és a 10m-re lévő nappaliba úgy, hogy mind a 3 szoba és a nappali egy közös gerincen van? A kifúvó ventilátort értelemszerűen gondolom a kifúvás pontjára kell tenni. Vagy minden szobába saját venti (is) kéne? Teljesen össze vagyok zavarodva.. :)
Azt nem tudom, hogy ti megfigyeltétek -e, de én amikor olvasom ezt a topicot, folyamatosan olyan érzésem van, hogy olyan elhasználódott itt a levegő és szellőztetni kéne.
Ja ja, vagy még jobb lenne alá közvetlen. Valami szétosztó idommal (kör -> vékony téglalap). Csak odáig levinni lenne csúnya a csövet, meg párásodna is. A fürdőben a csempe fölött tervezem az áttörést csinálni, az vissza javítható később. Esetleg a szobában a falba süllyeszteni a csövet és úgy levinni a radiátor aljáig. Lényegesen több meló (ha nem egyenesen lehetetlen) cirka 2m-t kivésni a 30-as kőfalból, de kulturáltabb lenne utána. Mehetne téglalap keresztmetszetűben is. Tudom, hogy áramlásban az rosszabb, de vésni könnyebb valszeg.:D
Hopp! Így viszont a B terv is elérhető. Mármint a rekuperátortól függetlenül lenne egy radiátor normális helyen (nem dobozolva stb.) a szobában, ami egyébként is igényli azt. Ha jön be levegő az áramlási viszonyok miatt, akkor azt is melegíti, de azért anélkül is besegít a szobába legalább a külső felületeivel.
Még mindig gondolkodom rajta, hogy egy pára vezérelt fürdőszobai elszívó megtenné-e hogy kinyomja a párásat az egyik csövön és az ajtókon körbe beszívja a frisset a másikon.
Szerintem ezek nem jók és még drágák is. Ha jól értem a működését, akkor úgy működik, hogy egy picit szív bentről, felmelegszik a kerámia betét, lehűl a kidobott levegő. Aztán szív kintről, a hideg kinti levegő felmelegedik, miközben a kerámia lehűl. A pára a hővel együtt szintén a kerámiában dekkol és megy vissza a lakásba!
Házilag bonyola egy ilyet összedobni? Fém dobozka, sok vékony járat egymás mellett. Valahogy az irányok bekötését kell okosan megoldani és gyí. Vagy egy köteg 10-es rézcső darab? 50cm hossz, egy részükben kifelé, egy részükben befelé megy a levegő. Akár az egész lehetne egy külső hengerpaláston belül is, amit viszont zárnánk és vízzel töltenénk fel a jobb hőátadás miatt. A réz-réz kontakt önmagában jól vezeti a hőt, de így a nem érintkező felületek aktívabban beszállnának a hőcsere felületbe. Mennyi felület kell egy jó hőcseréhez? Ki tudja kiszámolni? Mondjuk 30-40m3/h esetén.
Most komolyan! 80e forintból mennyi rézcső kijön már?:DDD
Hékás! Itt a feleslegesen cserélt 85m3/h légcsere költségére számoltál 30e/év magyar forintocskát. Itt meg a 100-ra jön ki 20e vagy max. 30e? Akkor most mi van? Elszámoltad?:D Melyik képlet a jó?:DDD
Mindegy ez részletkérdés. Nem egy eget verő összeg és az egészség miatt is kell, nem csak a penész ellen.
Mi kell ehhez? Amit vázoltál előbb, abban befújó venti(k) vannak és elszívó is. Gondolom szellőző rések is vagy csak "elrontott" ablak szigetelések. Talán az is elég, ha nem tökéletesen zárnak? Ha elég erős a központi elszívó, berántja a levegőt a szívószálon is. Persze nem hátrány ha az elszívás térfogatárama és a beömlés oldala össze van lőve. Meg aztán az sem mindegy, hol van a beömlés. Pl. a rajzon, amit csatoltam a problémás fal a hátsó, ami legtávolabb van az ablaktól. Ha az ablakon van a beeresztő (végül is, most is ott van, ahhoz képest a fal légtömör:D), akkor a szoba csőszerű alakja miatt a bejövő levegő rövid úton kitalál a szobából, anélkül, hogy nagyon bolygatná a hátsó fal előtt dekkoló levegőt.
Na ezért jön logikusan, hogy oda kéne befújatni hátra a friss levegőt. Az meg már nem megy egy egyszerű résszellőzővel.:D
Most éppen azon agyalok, hogy a fürdőbe tennék valami rekuperátort. Vagy legalább előmelegítőt. Ha megnézted a rajzomat, látod, hogy van ott két cső. Sajnos csak 70-esek, de mindegy, legalább 2 van. Ha kell csinálok még.:D Szóval az egyiken bejönne a hideg, egy nagy hőcserélőn felmelegedne, aztán a falat áttörve közvetlen a problémás szoba, legproblémásabb részéhez érne. Visszafelé jönne az ajtókon keresztül. A fürdőben lévő párás levegő fűtené a hőcserélőt, a lecsöpögő kondenzvíz menne a WC tartályba. A párás levegő menne ki a másik csövön. Pont van ott az álmennyezet alatt még annyi hely, hogy be lehetne rakni az egész cuccost egy a=1040/c=770/m=200 egyik végén derékszögekkel határolt, trapéz keresztmetszetű, 1070 mélységű dobozolásba. Elég lehet-e vajon? Hogyan kell ilyen rekuperátort csinálni?
A B terv pedig az, hogy a fürdőbe hozok még egy fűtés csőpárt, rákötök egy használaton kívüli radiátort, ami mondjuk becsomagolok valamibe (gipszkarton? XPS?). Az alján hideg be, tetején meleg ki és át a másik szobába. Lényegében előmelegítettem a befújt levegőt. A legtutibb a soros kapcsolás lenne. Rekuperátor, majd előmelegítés fűtővízzel.:D
A befújásnál milyen ventit képzelsz el? Csőventi? Az olcsó, de sok hátránya van. Pl. hangos. Limodor vagy annak megfelelő? Elszívásra is kitűnő. Elég drága sajnos, de profi. Valami a kettő között? Több olcsó venti?
Kell egyébként 2 venti a 2 irányra? Ha az elszívás elég erős és csak a megfelelő helyeken (szoba "befújók") tud belépni a friss levegő, akkor szerintem képes lenne mindkét irányt mozgatni. Ha a belépési pontokon nincs venti, csendesebb lesz tuti. Az elszívást meg tudjuk a hálóktól távolabb is intézni. Akár kívülre is szerelhetem a ventit a fészerbe. Eső nem éri, villanyvezeték meg elbírja. Vélemény?
Szó sincs arról, hogy ezeket párosával kellene szerelni! Már egy ilyen gép jelentős változást fog hozni mind a levegűminőségben, mind páratartalaomban.
Mérni kell előtte, szereltetni, utána pedig meg lehet ítélni józan ésszel, hogy kell-e második.
Ugyanakkor, a Marley már páravisszanyerős kivitel, azaz a széndioxid tartalom csőkkenni fog, de a párában nem vagyok biztos...
Az 56nm-es lakásomban én is küzdök a magas páratartalommal (70% körülre is fel tud szökni reggelre), ennek köszönhetően a penész megjelenése sem ritka a fűtési szezonban.
Ha jól sejtem a legjobb amit tehetek az egy (vagy több?) hővisszanyerős szellőztető beépítése.
Én három készüléket találtam ami szóba jöhetne, ezekkel kapcsolatosan szeretnék gyakorlati tapasztalatokat kérni.
Áruk 80e-160eFt-ig terjed, holott a specifikációkban nincsenek ilyen nagy különbségek.
Továbbá kérdés, hogy ezeket valóban csak párosával van értelme megvenni/beszerelni? Ha igen akkor egymáshoz képesti elhelyezésüknél mire kell figyelni?
Igen, ez már volt tervben. Ez a legnagyobb. Itt azért nem adtam fel. Gondoltam rá, hogy át át tudnék csoportosítani tagokat olyanról, ahol nem kell akkora teljesítmény. Pl. a dolgozóban egész télen le van zárva, így is ott van a legmelegebb (közös fal a kandallóval rulez:D). 3 féle radiátor van a házban. Ami itt van, az 14 tagos és nincs párja.:( Szóval lehet nagyítani, de akkor már két radiátorból kell összeépíteni és ezt meg valahová át kell rakni. Ezért gondoltam arra, hogy pluszban, közelebb a problémás falhoz, feldobok egyet a nem használtak közül. Na, ez sem könnyű, mert oda kell vinni valahonnan két csövet a bekötéshez. Futok azért még egy kört ezzel a tagosítással. A nappaliban lévő is 10-20%-ra le van tekerve, mert ott a kandalló, ami így is bőven elég meleget ad.
Mármint a problémás szobába? Aztán majdcsak kimegy valamerre. A kandallón át vagy bármerre. Igaz. Viszont a friss levegő elég hideg is lehet, viszont száraz legalább. Hová érkezzen? A problémás szoba hátsó fala elég hideg. Ezért is problémás.
A rekupátoros dolog nem lenne rossz, de kicsit futurisztikusnak érzem. Valamennyi hely van az álmennyezet felett, de azért nem sok.
Esetleg az előbbi képen látható egyik csőből beszívott levegőt megmelegíteném egy plusz hőcserélővel, amin a fűtést a radiátoros kör látná el és nem a kifelé tartó levegő. Azaz így melegíteném is a szobát, meg szárítanám is a levegőt. Vagy egyszerűen csak a tervezett plusz radiátorra nyomatnám a belépő hideg, száraz levegőt és az valamennyire felmelegedve, de jó szárazon menne így a szobába. Pl. ha a radiátor alatt lépne be, szétterítve. Odáig meg szigetelt csövön utazna. Ha közel tudom tenni a fürdőhöz a plusz radiátort, akkor nem is kell messzire mennie.
Vagy a fürdőbe tenném a radiátoros fűtővízzel fűtött hőcserélőt és onnan már a felmelegített, száraz levegőt nyomnám át a szobába. Ez működhet, bár lehet, hogy hangos lenne.
Tehát cső a csőben és a két iránynak 1-1 lyuk a kérdéses szoba falán. Lokális megoldás, két venti, csak a rekuperátort kellene valahová elrejteni. Erre írtad a padlást. Padlás nincs, ill. nem használható, de az ötletet megfontolom, köszönöm! A fal mellett, szekrény, ágy mögött végigvinni a dupla csövet? A bejövő levegő száraz és melegedni fog, de mi van a másik iránnyal? A kimenő párás és hűl, tehát a benne lévő víz kicsapódik szépen. Hová fog folyni?
Várjál csak! A problémás szoba mellett van egy fürdő. Ott van két kb. 100-as függőleges cső a falban, ami kimegy a melléképület nyitott padlására. Ha oda átmennék a szobából 1-1 furattal, majd a fürdőben az álmennyezet fölé rejteném a rekuperátort, akkor lehetne az egyikből venni a friss levegőt és a másikba kitolni a használtat. Sőt! Tulképp a használtat lehetne az ajtón keresztül beszerezni és elég lenne csak egy lyuk, ami a friss és valamennyire elpőmelegített levegőt viszi be a szobába. A kondenzvíz mehet pl. a WC tartályába.:D Mondjuk gondolati szinten ez így jól hangzik, de a megvalósítás elég körülményes.
Igen értem, hogy a 27 fok sok gondot megold, csak újabbakat is keletkeztet sajnos.:D
Na várjál. Változtatni nem tudok és sok ilyen párás nap van. Ez igaz. Azért lesz még itt hidegebb és szárazabb is. Remélem.:D Most még nincs nagy gond. Nincs harmatponti felület benn. Ill. az alu ablakkeretek, de az nem érdekel már. Megint egy olyan dolog, ami zavar, amin nem tudok változtatni, de nagy gondot nem okoz. A keret nem lesz penészes. Ha az lenne, lefújom hipóval és kész. Éreztem egy kis kellemetlen szagot a kérdéses szobában, bepattintottam 3 gyűjtőnyi sót a szekrények tetejére, a szag eltűnt. Egyelőre örülés van, de agyalok a hogyan továbbon. Szellőztetünk azért, mint eddig is.
A fal hőmérséklet. Szigetelni kellene, akár belülről is, XPS-sel, ha máshogy nem megy, de nem akarok ekkora projektet, nem tudom meddig leszünk még itt. Valami átmeneti kellene. Parafa táblát is javasoltak már a másik topikon. Meg ventizést. Mozgatni a levegőt, kicsit melegebben tartani a falat stb.
A garázs fal ill. részben garázs, részben felette nyitott fészer egy girbegurba kőfal. Ott nem lenne tilos a hőszigetelés, mert lényegében nem látszik (házon belül van, mondjuk úgy). Bár be akarják majd építeni. Akárhogy is. Azt korrektül megcsinálni egy vagyon. Persze ha az enyém lenne, nem gondolkodnék rajta. Mármint már be is építettem volna mindkettőt, így a szigetelési kérdés ezen a kérdéses falon okafogyottá vált volna.:D