Keresés

Részletes keresés

Zs:) Creative Commons License 2014.11.19 0 0 7482

A többinek az elve is ugyanez sajnos, akkor azok hogyan fognak normálisan működni?

Egyet még csak én is be tudnék tenni, de kettőt...

Az árról már nem is beszélve :(

Előzmény: Törölt nick (7481)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.19 0 0 7481

A stiebel igen, mert rendszert akar eledni, nagy pénzért. A másik két gép a listán viszont egyedileg szerelhető gép volt. 3-ból kettőre igaz amit mondtam ;)))

Előzmény: Zs:) (7480)
Zs:) Creative Commons License 2014.11.19 0 0 7480

"Szó sincs arról, hogy ezeket párosával kellene szerelni!"

A Stiebel leírásában külön ki van hangsúlyozva, hogy csak párosával lehet szerelni, lévén hogy jelentősen leromlik a légszállítás, ha nagy ellenállás van a szívott vagy fújt oldalon. A leírás szerint - a hozzá külön megveendő vezérlő - úgy szabályoz, hogy az egyik ventilátorral szív a másikkal fúj 70sec-ig, majd csere. Mondjuk az az akár 90%-os hatásfok elég érdekes :).

Előzmény: Törölt nick (7457)
varadyz Creative Commons License 2014.11.19 0 0 7479

Értem.

Akkor ez így nem tűnik túl bonyolultnak.

Még annyi lenne a kérdés, hogy ventiből tudtok olyat dobni ahol tudjátok hogy jó áron van és jó választás?

Előzmény: digium (7478)
digium Creative Commons License 2014.11.19 0 0 7478

Beállítod egy légszeleppel (más néven: anemosztát) a szükséges légáramot.

http://hungaroairmatik.hu/termek/ham_pd_lsz_100_befuvo_legszelep_allithato_tarcsaval_es_50_mm-es_szerelo_huvellyel.html

Előzmény: varadyz (7476)
sur5al Creative Commons License 2014.11.19 0 0 7477

Igen, szeretek barkácsolni. Elkezdtem olvasni az itteni hozzászólásaidat. 80-90% körüli hővisszanyerés? Tudnál erről többet írni? Ugyan a 21m nekem nem fog menni, mert nincs használható padlásom*, valami más, kompaktabb megoldás kellene, de szintén ellenáramú. Attól tartok, ha kompakt, nem tudok nagy felületet létrehozni. Pedig anélkül a hőcsere nem lesz hatékony. Sok kicsi, ellenáramú cső egymás mellett egy hengerben vagy téglatestben esetleg egy közös víztérben, ez jutott eszembe hirtelen, de nem biztos, hogy ez jó.

Szóval érdekelne néhány részlet: csőátmérők, felület, ventik, rendszervázlat, ha van. Most úgy gondolom, nekem elég lenne egyelőre 1 szobába betáplálni. A legproblémásabb szoba könnyen elérhető. Csatoltam rajzot. Esetleg tennék még a konyhába is, de ott gondban vagyok a páraelszívóval (a gáztűzhely felett) és a kandallóval, ami szintén a nappali-konyha térből fogyaszt. Igaz szellőztet is. Ha szívok el a konyhából is csövön, akkor mi lesz ha megy a páraelszívó és a kandalló is? Vagy elszívás esetén a konyhait helyettesítse ez a megoldás? Nem hiszem, hogy korrektül el tudnám takarni a csövet. A mennyezet téglás, boltíves. A fal kő. Ha nem szívok el, csak befújok és az ajtókon megy vissza a használt levegő, amit a kandalló nem használ el, akkor visszamehet az ételszag is. Ha nem megy a páraelszívó. Ha megy, akkor több levegőt kell betolni a konyhába. Viszont a főzés melegét kidobom a szag miatt. Most is úgy van, ha főzünk és a páraelszívó megy, közvetlen mellette nyitunk ablakot, hogy csak a főzés melegét dobjuk ki, ne az egész konyha-nappali legyen hideggel átöblítve. Jó lenne az elszívónak is egy hővisszanyerő. Az elszívó sapkájába építve.:D Vagy fölé! A plafonig van még 50cm.:D Ááá, de bonyolult ez! Túl sok a paraméter.:(

Lehet, hogy maradok az egy szobás megoldásnál, de nem közvetlen a szobába építve, hanem a dolgozón-fürdőn megjáratva. Lényegében ennek a 3 helységnek a szellőztetését kellene megoldanom ezzel a hővisszanyeréssel. Ez kb. 44m2/114m3. Erre mit tanácsolnál?

*Hacsak nem vágok egy feljáratot valahol.:D Tényleg, nem is rossz ötlet.:D

Előzmény: peterch (7440)
varadyz Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7476

De így először kétfele majd 3 fele ágazik a befúvás. Nem fogja ez azt eredményezni, hogy a hátsó 15m-re lévő 3 szobában gyakorlatilag állni fog a levegő és minden levegő a legkisebb ellenállás a nappali irányába áramlik inkább? Ez zavar a dologban. Miért menne hosszú útra a levegő, mikor a nappali irányába kényelmesen el tud távozni.

digium Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7475

Az olcsó csőventiket felejtsd el gyorsan. Egyenáramú kefe nélküli motoros radiális ventiket nézz, azoknak jó a hatásfokuk és könnyű szabályozni is őket.

Én így raknám őket:

külső beszívás - venti - hőcserélő - csövek - befúvás

belső elszívás - csövek - venti - hőcserélő - kifúvás

Így hangcsillapítós csövezéssel nem hallod a ventik zaját.

Előzmény: varadyz (7474)
varadyz Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7474

A másik kérdés ha ilyen gagyi csőventiket veszek nem melegszenek túl és nem ég le miattuk a teljes tetőszerkezet? :)

varadyz Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7473

Sokat olvasgattam a fórumon és felmerült bennem egy egyszerű kérdés, amire még nem találtam választ. Hová kerül a beszívó és hová kerül a kifúvó ventilátor? Beszíváshoz én vagy az 1-es pontra vagy a 2-es pontra tenném józan paraszti ésszel, de az el fogja nyomni a 15 méterre lévő szobákba és a 10m-re lévő nappaliba úgy, hogy mind a 3 szoba és a nappali egy közös gerincen van?  A kifúvó ventilátort értelemszerűen gondolom a kifúvás pontjára kell tenni. Vagy minden szobába saját venti (is) kéne? Teljesen össze vagyok zavarodva.. :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7471

A kinti -5 fokban és 19 fokos hálószobával a hőlépcső: 24 fok

Ami 2 alvóra: 2x30x24x0,00036=0,52 kW >> 520 Watt a szellőző levegő felmelegítés teljesítmény igénye.

---

Nem a fali lyukon át direktben beszívott levegőről írtam.

Hanem padláson/pincében lévő központi légkezelésről...

Előzmény: Törölt nick (7470)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7469

El ne hidd, hogy valahol is így működik a szellőzés ;)

Előzmény: laspring (7468)
laspring Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7468

Hát azért az hogy 60m3/h-val nyomja egy ventilátor éjszaka ránk a kinti minusz akárhány fokos levegőt az nekem meredeken hangzik...

Előzmény: Törölt nick (7460)
pocsolya84 Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7466

Azt nem tudom, hogy ti megfigyeltétek -e, de én amikor olvasom ezt a topicot, folyamatosan olyan érzésem van, hogy olyan elhasználódott itt a levegő és szellőztetni kéne.

Más esetben nincs ilyen érzésem.

:D

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7465

...zaj szempontból nem tetszik a háló falába vágott lyuk :-(

- utcai zaj

- saját zaj

Éjjel/alváskor a hálóban legyen NAAAGGY CSEEEEND  és sok friss levegő, egyszerre >> hisz pihenni akarok.

Előzmény: Törölt nick (7461)
sur5al Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7464

Ja ja, vagy még jobb lenne alá közvetlen. Valami szétosztó idommal (kör -> vékony téglalap). Csak odáig levinni lenne csúnya a csövet, meg párásodna is. A fürdőben a csempe fölött tervezem az áttörést csinálni, az vissza javítható később. Esetleg a szobában a falba süllyeszteni a csövet és úgy levinni a radiátor aljáig. Lényegesen több meló (ha nem egyenesen lehetetlen) cirka 2m-t kivésni a 30-as kőfalból, de kulturáltabb lenne utána. Mehetne téglalap keresztmetszetűben is. Tudom, hogy áramlásban az rosszabb, de vésni könnyebb valszeg.:D

Hopp! Így viszont a B terv is elérhető. Mármint a rekuperátortól függetlenül lenne egy radiátor normális helyen (nem dobozolva stb.) a szobában, ami egyébként is igényli azt. Ha jön be levegő az áramlási viszonyok miatt, akkor azt is melegíti, de azért anélkül is besegít a szobába legalább a külső felületeivel.

Még mindig gondolkodom rajta, hogy egy pára vezérelt fürdőszobai elszívó megtenné-e hogy kinyomja a párásat az egyik csövön és az ajtókon körbe beszívja a frisset a másikon.

Előzmény: Törölt nick (7455)
sur5al Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7463

Szerintem ezek nem jók és még drágák is. Ha jól értem a működését, akkor úgy működik, hogy egy picit szív bentről, felmelegszik a kerámia betét, lehűl a kidobott levegő. Aztán szív kintről, a hideg kinti levegő felmelegedik, miközben a kerámia lehűl. A pára a hővel együtt szintén a kerámiában dekkol és megy vissza a lakásba!

Házilag bonyola egy ilyet összedobni? Fém dobozka, sok vékony járat egymás mellett. Valahogy az irányok bekötését kell okosan megoldani és gyí. Vagy egy köteg 10-es rézcső darab? 50cm hossz, egy részükben kifelé, egy részükben befelé megy a levegő. Akár az egész lehetne egy külső hengerpaláston belül is, amit viszont zárnánk és vízzel töltenénk fel a jobb hőátadás miatt. A réz-réz kontakt önmagában jól vezeti a hőt, de így a nem érintkező felületek aktívabban beszállnának a hőcsere felületbe. Mennyi felület kell egy jó hőcseréhez? Ki tudja kiszámolni? Mondjuk 30-40m3/h esetén.

Most komolyan! 80e forintból mennyi rézcső kijön már?:DDD

Előzmény: laspring (7456)
sur5al Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7462

Hékás! Itt a feleslegesen cserélt 85m3/h légcsere költségére számoltál 30e/év magyar forintocskát. Itt meg a 100-ra jön ki 20e vagy max. 30e? Akkor most mi van? Elszámoltad?:D Melyik képlet a jó?:DDD

Mindegy ez részletkérdés. Nem egy eget verő összeg és az egészség miatt is kell, nem csak a penész ellen.

Mi kell ehhez? Amit vázoltál előbb, abban befújó venti(k) vannak és elszívó is. Gondolom szellőző rések is vagy csak "elrontott" ablak szigetelések. Talán az is elég, ha nem tökéletesen zárnak? Ha elég erős a központi elszívó, berántja a levegőt a szívószálon is. Persze nem hátrány ha az elszívás térfogatárama és a beömlés oldala össze van lőve. Meg aztán az sem mindegy, hol van a beömlés. Pl. a rajzon, amit csatoltam a problémás fal a hátsó, ami legtávolabb van az ablaktól. Ha az ablakon van a beeresztő (végül is, most is ott van, ahhoz képest a fal légtömör:D), akkor a szoba csőszerű alakja miatt a bejövő levegő rövid úton kitalál a szobából, anélkül, hogy nagyon bolygatná a hátsó fal előtt dekkoló levegőt.

Na ezért jön logikusan, hogy oda kéne befújatni hátra a friss levegőt. Az meg már nem megy egy egyszerű résszellőzővel.:D

Most éppen azon agyalok, hogy a fürdőbe tennék valami rekuperátort. Vagy legalább előmelegítőt. Ha megnézted a rajzomat, látod, hogy van ott két cső. Sajnos csak 70-esek, de mindegy, legalább 2 van. Ha kell csinálok még.:D Szóval az egyiken bejönne a hideg, egy nagy hőcserélőn felmelegedne, aztán a falat áttörve közvetlen a problémás szoba, legproblémásabb részéhez érne. Visszafelé jönne az ajtókon keresztül. A fürdőben lévő párás levegő fűtené a hőcserélőt, a lecsöpögő kondenzvíz menne a WC tartályba. A párás levegő menne ki a másik csövön. Pont van ott az álmennyezet alatt még annyi hely, hogy be lehetne rakni az egész cuccost egy a=1040/c=770/m=200 egyik végén derékszögekkel határolt, trapéz keresztmetszetű, 1070 mélységű dobozolásba. Elég lehet-e vajon? Hogyan kell ilyen rekuperátort csinálni?

A B terv pedig az, hogy a fürdőbe hozok még egy fűtés csőpárt, rákötök egy használaton kívüli radiátort, ami mondjuk becsomagolok valamibe (gipszkarton? XPS?). Az alján hideg be, tetején meleg ki és át a másik szobába. Lényegében előmelegítettem a befújt levegőt. A legtutibb a soros kapcsolás lenne. Rekuperátor, majd előmelegítés fűtővízzel.:D

A befújásnál milyen ventit képzelsz el? Csőventi? Az olcsó, de sok hátránya van. Pl. hangos. Limodor vagy annak megfelelő? Elszívásra is kitűnő. Elég drága sajnos, de profi. Valami a kettő között? Több olcsó venti?

Kell egyébként 2 venti a 2 irányra? Ha az elszívás elég erős és csak a megfelelő helyeken (szoba "befújók") tud belépni a friss levegő, akkor szerintem képes lenne mindkét irányt mozgatni. Ha a belépési pontokon nincs venti, csendesebb lesz tuti. Az elszívást meg tudjuk a hálóktól távolabb is intézni. Akár kívülre is szerelhetem a ventit a fészerbe. Eső nem éri, villanyvezeték meg elbírja. Vélemény?

Előzmény: Törölt nick (7458)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.18 0 0 7460

Igen, is.

----

Magamnak asszem, így oldanám meg...

Első kör.

Az alap szellőzés, ami a hálószobákba fúj be friss levegőt (30 m3/óra fejenként).

Mivel a legfontosabb ugyebár az alvás közbeni friss levegő biztosítása!

(hogy a CO2 tartalom ne dúsuljon fel éjjel, ami ugye >> fáradtan ébredés !!!)

Ez a rész takarékosságból nappal pára tartalom függően megy csak.

Éjjel(alváskor) viszont fixen fújja be a friss levegőt a benti párától függetlenül !

Második kör.

Az otthon lévő létszámtól függő rásegítés, két(három) sebesség fokozattal.

Az előbbitől teljesen külön vezérelve és a nappaliba/dolgozóba fújja be levegőt.

Alapban párafüggő és a (leg)kisebb tempóval van járatva.

De, ha éppen kell, akkor kézzel (vagy akár automatán) a nagyobb tempóra felkapcsolható.

(ruhaszárítás, vendégség van, felszalad bent a pára valamiért ...)

A harmadik kör.

A fürdőszoba, ami viszont elszívó és nem befújó.

Ez alapban kis tempóval megy AKKOR, amikor az első és/vagy második kör is megy.

De a benti párára felpörög automatán, ha elkezd felszaladni a pára a fürdőben (pl. fürdéskor).

A rendszerben biztosítani kell, hogy a helyiségek között tudjon a levegő áramlani.

Tömítetlen ajtók...

A vezérlés egy értelmesebb villanyásznak nem lehet probléma.

----

Padlás (vagy pince) esetén a megvalósítás nem túl nehéz dolog.

Padlás (pince) híján... kicsit nagyobb kihívás.

Előzmény: laspring (7459)
laspring Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7459

Magyarul sima páraérzékelős ventillátort javasolsz inkább?

Vagy ezt mivel lehet megvalósítani?

Előzmény: Törölt nick (7458)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7458

Jók ezek cuccok, de... drágák.

----

Egy lakásban az élettanilag  SZÜKSÉGES szellőzés 30-40 m3/óránként és otthon tartózkodónként.

HA senki nincs otthon és mégis magas a pára, akkor egy alap szellőzés is elég, mondjuk 50-60 m3/óra.

A ruhaszárítás és/vagy fürdés idején pedig. átmenetileg kell egy erősebb szellőzés.

----

A fentiek alapján kell egy ventilátoros légcsere, ami a páratartalomtól függően dolgozik!

- alapesetben, azaz úgy 50-55% páráig ÉS HA nincs otthon senki >> áll

- 55-60% fölötti páránál elindul és mondjuk 60 m3/órával szellőztet

ez 2 főig akkor is elég lesz, ha éppen nem üres a lakás...

- ha 2 főnél többen vannak vannak otthon, akkor emelni kell a tempót mondjuk 120 m3/órára

(elvben fejenként 30 m3/óra kell legalább az tehát 2+2 főre elég)

- ha éppen szárítás/fürdés van és a pára 60% fölé ment, akkor kell a még erősebb szellőzés

mondjuk akár 200-250 m3/óra is....

Így kialakítva a rendszer működést, a szellőzés energia költsége nem túl vészes.

Nem feltétlenül indokolja a drága hővisszanyerős cuccokat.

----

Napi átlagban egy 2+2 dolgozó+tanuló/ovis családban nagyjából 100 m3/óra légcsere adódik.

Ami a fűtési szezonban cirka: 0,00036x100x18x17x180=~2000 kWh energia igényt ad.

Ez gázból ~200 m3 >> 20000 Ft telente...

Rosszabb esetekben sem megy 30000 Ft/tél fölé a szellőzés költsége.

-----

Lehet gondolkodni a hővisszanyerésen, ami MEGFIZETHETŐ árú cuccal, mondjuk 50-60% lesz >> 10000-12000 Ft/tél.

Ha egy ésszerű, tehát mondjuk max 15 éves megtérüléssel számolunk, akkor

átlag esetben úgy 150-180 eFt az a pénz, amit a hővisszanyerésre szabad fordítani ...

A rosszabb esetben is csak 230-270 eFt környékéig ésszerű.

Az e fölötti költségű megoldások már nem az ésszerűség kereti között vannak.

Másként ítélendők meg.

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7457

Szó sincs arról, hogy ezeket párosával kellene szerelni! Már egy ilyen gép jelentős változást fog hozni mind a levegűminőségben, mind páratartalaomban.

Mérni kell előtte, szereltetni, utána pedig meg lehet ítélni józan ésszel, hogy kell-e második.

Ugyanakkor,  a Marley már páravisszanyerős kivitel, azaz a széndioxid tartalom csőkkenni fog, de a párában nem vagyok biztos...

laspring Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7456

Sziasztok!

Az 56nm-es lakásomban én is küzdök a magas páratartalommal (70% körülre is fel tud szökni reggelre), ennek köszönhetően a penész megjelenése sem ritka a fűtési szezonban.

Ha jól sejtem a legjobb amit tehetek az egy (vagy több?) hővisszanyerős szellőztető beépítése.

Én három készüléket találtam ami szóba jöhetne, ezekkel kapcsolatosan szeretnék gyakorlati tapasztalatokat kérni.

Áruk 80e-160eFt-ig terjed, holott a specifikációkban nincsenek ilyen nagy különbségek.

Marley MEnV 180

Stiebel Eltron LA 30 WRG

VENTS TWIN FRESH RA1-50 Comfo

Továbbá kérdés, hogy ezeket valóban csak párosával van értelme megvenni/beszerelni? Ha igen akkor egymáshoz képesti elhelyezésüknél mire kell figyelni?

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7455

Hová érkezzen?

A radiátor mögé...

Előzmény: sur5al (7452)
sur5al Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7454

Elférni elfér, csak nincs most.:D

Ilyenek ni:

Tagonként 100W 70/50-en.

Előzmény: digium (7449)
sur5al Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7453

Igen, ez már volt tervben. Ez a legnagyobb. Itt azért nem adtam fel.  Gondoltam rá, hogy át át tudnék csoportosítani tagokat olyanról, ahol nem kell akkora teljesítmény. Pl. a dolgozóban egész télen le van zárva, így is ott van a legmelegebb (közös fal a kandallóval rulez:D). 3 féle radiátor van a házban. Ami itt van, az 14 tagos és nincs párja.:( Szóval lehet nagyítani, de akkor már két radiátorból kell összeépíteni és ezt meg valahová át kell rakni. Ezért gondoltam arra, hogy pluszban, közelebb a problémás falhoz, feldobok egyet a nem használtak közül. Na, ez sem könnyű, mert oda kell vinni valahonnan két csövet a bekötéshez. Futok azért még egy kört ezzel a tagosítással. A nappaliban lévő is 10-20%-ra le van tekerve, mert ott a kandalló, ami így is bőven elég meleget ad.

Előzmény: Törölt nick (7448)
sur5al Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7452

Mármint a problémás szobába? Aztán majdcsak kimegy valamerre. A kandallón át vagy bármerre. Igaz. Viszont a friss levegő elég hideg is lehet, viszont száraz legalább. Hová érkezzen? A problémás szoba hátsó fala elég hideg. Ezért is problémás.

A rekupátoros dolog nem lenne rossz, de kicsit futurisztikusnak érzem. Valamennyi hely van az álmennyezet felett, de azért nem sok.

Esetleg az előbbi képen látható egyik csőből beszívott levegőt megmelegíteném egy plusz hőcserélővel, amin a fűtést a radiátoros kör látná el és nem a kifelé tartó levegő. Azaz így melegíteném is a szobát, meg szárítanám is a levegőt. Vagy egyszerűen csak a tervezett plusz radiátorra nyomatnám a belépő hideg, száraz levegőt és az valamennyire felmelegedve, de jó szárazon menne így a szobába. Pl. ha a radiátor alatt lépne be, szétterítve. Odáig meg szigetelt csövön utazna. Ha közel tudom tenni a fürdőhöz a plusz radiátort, akkor nem is kell messzire mennie.

Vagy a fürdőbe tenném a radiátoros fűtővízzel fűtött hőcserélőt és onnan már a felmelegített, száraz levegőt nyomnám át a szobába. Ez működhet, bár lehet, hogy hangos lenne.

Amíg csak ötletelni kell, elég könnyű az ügy.:D

Előzmény: Törölt nick (7447)
sur5al Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7451

Igen, ez a gond pontosan.

Tehát cső a csőben és a két iránynak 1-1 lyuk a kérdéses szoba falán. Lokális megoldás, két venti, csak a rekuperátort kellene valahová elrejteni. Erre írtad a padlást. Padlás nincs, ill. nem használható, de az ötletet megfontolom, köszönöm! A fal mellett, szekrény, ágy mögött végigvinni a dupla csövet? A bejövő levegő száraz és melegedni fog, de mi van a másik iránnyal? A kimenő párás és hűl, tehát a benne lévő víz kicsapódik szépen. Hová fog folyni?

Várjál csak! A problémás szoba mellett van egy fürdő. Ott van két kb. 100-as függőleges cső a falban, ami kimegy a melléképület nyitott padlására. Ha oda átmennék a szobából 1-1 furattal, majd a fürdőben az álmennyezet fölé rejteném a rekuperátort, akkor lehetne az egyikből venni a friss levegőt és a másikba kitolni a használtat. Sőt! Tulképp a használtat lehetne az ajtón keresztül beszerezni és elég lenne csak egy lyuk, ami a friss és valamennyire elpőmelegített levegőt viszi be a szobába. A kondenzvíz mehet pl. a WC tartályába.:D Mondjuk gondolati szinten ez így jól hangzik, de a megvalósítás elég körülményes.

Ez itt az alaprajz: 

Előzmény: peterch (7445)
sur5al Creative Commons License 2014.11.17 0 0 7450

Igen értem, hogy a 27 fok sok gondot megold, csak újabbakat is keletkeztet sajnos.:D

Na várjál. Változtatni nem tudok és sok ilyen párás nap van. Ez igaz. Azért lesz még itt hidegebb és szárazabb is. Remélem.:D Most még nincs nagy gond. Nincs harmatponti felület benn. Ill. az alu ablakkeretek, de az nem érdekel már. Megint egy olyan dolog, ami zavar, amin nem tudok változtatni, de nagy gondot nem okoz. A keret nem lesz penészes. Ha az lenne, lefújom hipóval és kész. Éreztem egy kis kellemetlen szagot a kérdéses szobában, bepattintottam 3 gyűjtőnyi sót a szekrények tetejére, a szag eltűnt. Egyelőre örülés van, de agyalok a hogyan továbbon. Szellőztetünk azért, mint eddig is.

A fal hőmérséklet. Szigetelni kellene, akár belülről is, XPS-sel, ha máshogy nem megy, de nem akarok ekkora projektet, nem tudom meddig leszünk még itt. Valami átmeneti kellene. Parafa táblát is javasoltak már a másik topikon. Meg ventizést. Mozgatni a levegőt, kicsit melegebben tartani a falat stb.

A garázs fal ill. részben garázs, részben felette nyitott fészer egy girbegurba kőfal. Ott nem lenne tilos a hőszigetelés, mert lényegében nem látszik (házon belül van, mondjuk úgy). Bár be akarják majd építeni. Akárhogy is. Azt korrektül megcsinálni egy vagyon. Persze ha az enyém lenne, nem gondolkodnék rajta. Mármint már be is építettem volna mindkettőt, így a szigetelési kérdés ezen a kérdéses falon okafogyottá vált volna.:D

Előzmény: Törölt nick (7444)
digium Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7449

"Gondolkodom most azon, hogyan tudnék oda berakni még egy radiátort."

Ha nem fér el nagyobb, akkor vastagabb? Ha 22k van, akkor a helyett 33k? A teljesítményigényed még stimmelne is.

Előzmény: sur5al (7442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!