Pont ezen filóztunk a nejemmel tegnap este. Már nálunk a kertben is OK a fűszerpaprika, és ezt a tényt kicsit korainak tartottunk. A szárazság hatása, nyilván, gondoltuk. Amit a csapadék mennyiségéről és a hőmérsékletről írsz az elképesztő. Na azért nálunk sem esett túl sok eső, a fák alja megint száraz maradt. De ennek is örülünk.
Még egyet azért szeretnék kérdezni kedves Frint! Honnan vannak ilyen pontos információid a csapadék mennyiségéről, a hőmérsékletről stb. Talán valami házi-meteorológiai állomást szereltél össze? Meg kell mondjam, ez engem is igen érdekel. Gyerekkoromban volt barométerem, ahol a légnyomás-hőmérséklet-széljárás visznylatokat figyelgettem, hogy mi újság van odakint. Emlékszem volt egy kék füzetem, amibe egy folyós golyóstollal, görbe oszlopokban vezettem a statisztikát. Kár, hogy elveszett ez a füzet. A mikroklímák szerintem rendkívül változatosak, amiket néha nem ártana jobban elemezni, kiértékelni. Kár, hogy nem mentem meteorológusnak...
Saját népi megfigyelésem szerint igazi nyár után igazi tél jön. (Mint ahogy gyerekkorunkban volt). A fiam meg (elvileg) felnőtt úgy, hogy egyszer látott szép fehér karácsonyt. Tehát a róka is tudhat valamit.
Sziasztok!
M Á Z L I S T Á K !!! Itt 1, azaz egy mm eső volt...Három perc alatt felszáradt.
Kedden leszedtünk másfél hektár területről fűszerpaprikát( illetékes topicban bővebb leszek), de csodálom, hogy maga a növény és a paprika kifejlődött. Nálunk április elseje óta 143 mm csapadék volt, roppant szeszélyes területi eloszlásban, így van olyan terület(a kertem is) ahol 70mm-nél több nem esett. 35 alkalommal volt a napi középhőmérséklet 25 fok felett...
No, de nem panaszkodom, örülök, hogy átléptük a 100-at. Frint, az elszáradt
Ki tudja ezt? Senki. Honnan tudják a szarvasok, hogy mikor jött el a szerelem ideje? Honnan tudják a fecskék, hogy mikor kell elindulniuk?
Apropó fecskék. Felénk úgy tartják, hogy Kisasszony napján mennek el. Szeptember 8. Azaz holnapután. Szoktam figyelgetni, már volt hogy napra bejött. Mindenesetre ha maradnak, akkor még egy kicsit sütni fog a nap ránk. Képzeljétek, hétvégén a mezőn messziről egy szép kövér rókát láttam. A bundája elég vastag volt! Hideg lesz a tél? Nagyon sok egerészölyvet is láttam, egy helyen legalább 5-öt, de nem számoltam meg. Mire ez a nagy zabálás? Tán éreznek valamit?
Már többen írtátok, és magam is tapasztalom, hogy másodvirágzik néhány növény. Ez szép hosszú őszt szokott ígérni. Tavaly nagyon bejött. Vajon honnan tudják a növények előre?
Kedves Barnetto! Gondoltam cikizlek egy kicsit. Bocs mégegyszer..
Nem tudom, hogy figyeltétek-e a rendszeresen beírók lakóhely szerinti megoszlását? Ha nem, akkor ime a statisztika:
Dél-Alföld régió: 3 (Frint, Onobody, +én)
Dél-Alföld-Budapest vegyes: Barnetto
Budapest: 1 (Megyesi Éva)
Ha valakit kihagytam, úgy előre is elnézést kérek tőle. Így a 100-hoz közeledve (tényleg nem kéne áthívni Levendulát gongot csapkodni? Mint díszpolgártársnőt? ), csak azokat a hozzászólókat vettem figyelembe, akik legalább 5-ször beírtak.
Szerintem a statisztika elég érdekes. Ugye? Természetesen nem akarok a Dél-Alföldiek aktivitását felmagasztalni, dehát ami tény az tény. :-)))
Csodálatos napsütés. Reggel enyhe köd. Éjszaka még eső is.
Köszönöm a választ kedves Éva! Én csak olvasgattam a témáról ám lehet, hogy tavasszal ki fogom próbálni. A téli hónapokat az elméleti felkészülésre fogom fordítani. :-)
Mik derülnek ki? Gyogynövényszakértoi vizsgám is van . Miféle vizsga ez? Mesélnél ról? Én ugyanis abszolút outsider vagyok, nem sok konrétumot tudok a témáról. Ám mégis érdekel. Mint tán ki is derült eddig.
Hétvégén a feleségem nagyszüleinél Magyarbánhegyesen voltunk a családdal. Gyönyörűen látszott a gázkitörés, még a hangját is hallottuk!
Sziasztok!
Ma Budapesten 1 csepp eso sem esett, viszont szokatlanul hideg volt, + szél. Most 14 °C, bezzeg 2 hete 36 volt nappal. Ezek a hirtelen hom. ingadozások nem tesznek jót még nekem sem, fázom és várom a tavaszt. Erre szokta anyósom mondani "aztán megint osz lesz", csakhogy vigasztaljon.
Kedves Kopancsi! A Holddal való kertészkedésrol...egy kicsit elmaradtam a válasszal. Tehát, ami muködik: vannak un. virág, gyümölcs, gyökér, levél napok. Ezt tudod, gondolom. A lényeg, hogy az egyes növényeket azokon a napokon vessük, amikor annak a napja van, amiért termesztjük oket. Magyarul a sóskát a leveléért termesztjük. Tehát akkor vessük és akkor szedjük le, amikor a naptár szerint un. levélnap van. Mi a borsóval kísérleteztünk. Egymás után vetettük, pár nap eltéréssel gyümölcs és más napokon is. Sokkal több termést hozott és sokkal jobban viselte az a növény a szárazságot, amelyiket gyümölcs napon vetettünk. A sárgarépát gyökér napon szedtuk fel osszel és sokkal jobban tudtuk tárolni, mint társait.
Haha , Barnetto , hangulatosnak tünik.
Biztosan jol szorakoztatok.
Nálunk is esett , de azért ennyi nem volt.
Ma délután viszont eláztam rendesen.
Mi szombaton steakot sütöttünk.
Nagyon finom lett. Nyomtuk a faszénre
a rozmaringot meg a zsályát.
Eso szerencsére nem esett közben .
Sziasztok!
A hétvégén több mint 100 mm eso esett nálunk Mezotúron.
Péntekre bográcslecsót terveztünk, de szakadt az eso. Foztetek már bográcsban lecsót úgy, hogy végig esernyot kell fölé tartani? Lefedni ugye nem lehet, mert az nem az igazi. Kandi kamerás musor volt, de megcsináltuk. Ja és volt hozzá pántos fejesernyonk. Mire kész lett, a kávéspohár megtelt esovel.
Ma reggel borítottuk ki a talicskát, nem sok kellett volna, hogy csurig legyen. Jó kiadós eso volt, örülök neki, a jósok további esoket ígérnek. De jó lett volna a nyáron csak néha 1 ilyen!
barnetto
Esett szépen az éjszaka , most is
szemerkél néha. Ugylátom a hétvégén
nem kell locsolni.
Egy kicsit elsaccoltam nincs hozzánk
csak 30-40 km-re.
Kiadós esot kivánva;
Onobody
Nálunk sem esik még , remélem éjszaka
azért fog.
Jó nagy tüz lehet , még én is látom
esténként, pedig ide van vagy 70-80 km.
Biztosan van , és lesz környezetkárosito hatása.
Nem tökéletes az égés , ezért különösen
káros anyagok szabadulnak fel.
Le sem irom , nem akarlak riogatni.
Boldog fővárosiak...ott már esik, itt még mindig totál aszály van. Kb 200mmm eső hiányzik. Az öntözetlen fűszerpaprikánk katasztrofálisan néz ki...Itt van 10km-re tőlünk a gázkitörés, félek, hogy ennek is van/lesz környezetromboló hatása.És még mindig ég...Frint
Igen. A fák. Az én legnagyobb kedvenceim. És a falevelek. Nem is tudom, vannak-e szebb színek, mint amiket ilyenkor láthat az ember? No és az erős fűszeres őszi illatok... No kikapcs, még átmegyek itt szenti-mentibe.
Nem tudom emlékeztek-e rá, úgy három évvel ezelőtt -- amikor a nagy lengyelországi árvizek voltak nyáron --- akkor meg azt mondták, hogy csapadékos lesz az időjárás. Valami globális izét emlegettek már akkor is. Mire hinni kezdtem volna, bevágódott ez az aszály. Én azt mondanám, hogy a globális környezetpusztításnak érezzük a hatásait. Előre kiszámíthatatlan módon. Olyan növényeket kell tehát keresnünk, amelyek jól bírják a szélsőséget.
Amúgy szomorú vagyok. Tényleg itt az ősz. Milyen korán sötétedik...
Egyetértek az előttem szólóval...a globális felmelegedés regionális hatásait "élvezhettük" idén nyáron. A növények a legjobb jelzői ennek, a rozs északabbra költözött. Tegnap néztem, a visszametszett szőlőn másodvirágzás kezdődött.
Bizony-bizony ahogy Frint irta valahol , itt van
az osz. Szerintem most valamikor megkezdodik az esozés ,
és megsem áll tavaszig.
Továbra is ugy látom , hogy megváltozott az
éghajlatunk , és egyre inkább száraz ,és nedves
évszak alkul ki.
Ha igazam van , akkor tavasszal mehetünk a gátakra.
Tökéletesen egyetértek veled.
Nem a parlagfü , nyárfa a gond , hanem
a környezetszennyezés, az élelmiszerekben
található vegyi anyagok antibiotikumok
stb.
A parlagfü terjedését szerintem egyébként
sem lehet megállitani. Valószinüleg a felmelegedés
miatt terjed ennyire rohamosan .
Az 1903-as Magyarország virágos növényei
meg sem emliti, az 1934-es Iconografia
pedig "behurcolva terjedoben" -nek titulálja.
Azóta pedig tudjuk mi a helyzet.
Haaa Haaaaaa Hapci!!!
Nem irigylem idén a virágporra érzékenyeket...nálunk az aszály miatt idén kevesebb parlagfű van...gondolom ez mást nem vígasztal. Ezen is rengeteget tudna segíteni az E S Ő. Este 3/5 11 után jó két(2) percig esett. Percek alatt eltűnt...Az elmúlt 5 hónapban 40mm eső esett nálunk, hála a "szeszélyes területi eloszlás"-nak.
Még valamit a parlagfűről, azután nem terhellek Benneteket tovább.
Figyeljétek csak a latin nevét (remélem jól emlékszem): Ambrosia elatior .
De az Ambrosia: biztos OK.
Kulcsszó: Ambrosia = Ambrózia = Nektár= Méz
Magyarázat; (tudtommal) az ókorban a rómaiak a parlagfűféléket kiváló mézelő növénynek tartották. Innen az Ambrosia név. Aki az Ambrosia név eredetére más, érhetőbb megoldást felkínál, köszönettel elfogadom.
XX. század: értéktelen gyomnövény, kiírtani. Ja, eszembe jut, hogy Szegeden is lövöldözték a belvárosban a verebeket (60-as évek vége, 70-es évek eleje). A 80-as években kivágták a nyárfákat. Persze a kérdést nem tették fel akkor sem maguknak; pl. mitől szaporodtak el ennyire a verebek? Ma már jót mosolygunk ezeken. Pedig a történet most is ugyanarról szól.
Most virágzik; libatop, szőrös disznóparéj, útifűfélék, aranyvessző, csalánfélék. Ez mind allergiát okoz! Ha a logikát követem; ezeket is írtsuk ki.
A dolgok összefüggenek. Ez az álszent világ mindig kényszert érez arra, hogy keresztre feszítsen valakit, valamit, ha a civilizáció nem úgy működik ahogy szeretnénk. A problémát a természetben keresi, aminek ő is része. Számomra a parlagfű története is csak erről szól. Elfeljük, hogy milyen csodálatosan érzékeny, összetett testnek vagyunk a részei.
No itt véget is ér az esszém. Nem szándékoltan, de elég OFF-ra sikeredett.
Igen-igen arra! Kedves Éva, mesélnél egy kicsit bővebben a tapasztalataidról?...........
Ezt a parlagfű-allergia dolgot pedig nem teljesen osztom. Nem közvetlenül a pollen a felelős, hanem a kiváltó ok a környezetszennyezés, a benzinfüst, a szmog, az, hogy -törvény ide vagy oda - nem kaszálnak.
Vagy hány parkot építettek mostanában felétek? Ha nő a forgalom, és a városokban nő a népsűrűség akkor: több parkot és szökőkukat kellene építenünk! Dehát ez nem fontos, mindennek ez a szerencsétlen parlagfű az oka. Lakóhelyemen Szegeden ugyanannyi park van, mint volt 50 évvel ezelőtt, amikor a városban fele ennyien laktak, autót meg csak a moziban láttak. Igaz akkor is a legfőbb környezetszennyezési feladat; az elpotoyogtatott lócitromok sorsának megoldása....
Arról meg végképp keveset olvasok, hogy most virágzik a fekete üröm is, amely erősíti a parlagű pollenjének allergiás hatását. Sőt júliustól virágzik a vadkender is, ennek a növénynek talán még erősebb az allergiás hatása. Szegedtől északra (Ásotthalom) környékén nagy mennyiségben található, szél szépen befújja a városba a virágport, úgy tudom Budapesten is hasonló a helyzet. Mindezt nem magamtól találtam ki, hanem egy biológus barátom hívta fel néhány éve a figyelmemet.
Szóval a legfontosabb a tisztaság, amit a parkokkal-szökőkutakkal meg lehetne oldani. Mint pl. a régi rómaiak...
Kopancsi, a Kertészkedjünk a Holddal c. könyvre gondolsz? gyökérnap, virágnap stb? Muködik, én kipróbáltam. Sot, a mamámat is rávettem, s nagy sikerélményei voltak a zöldségfélékkel.