Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
ja értem. így már világos at egyfejes eke. én abba a kaszniba beletennék egy erősebb mocit. már a télre készülsz? hú...... én még a magágyat se készítettem el a tritikálénak holnap akarom becsávázni a vetőmagot és ha levágtuk a napraforgót és lesz egy kis eső azonnal viszem ki a boronát lehúzom vagy kétsorral és utána viszem a vetőgépet. első vetésem lesz saját gépemmel. kiváncsi vagyok az eredményre. utána a másik táblába meg búzát akarok és tavasszal egy kevés zabot. vagy napraforgót. de akkor még csinálnom kell sorközművelő kapát. egyébként a téli munkámnak már beterveztem egy kombinált magágykészítőt. mindenképp féligfüggesztett lesz elől egy sor egyenes tárcsa utána 10 darab kombinátor rugós kapa 12cm-kapákkal utána ismét egyenes tárcsa vagy ásóborona kapák és a végén két sor gyűrűshenger. ezt max egy 180cm szélességbe akarom össszehozni hogy a trakim duplakerékkel még a gép szélességét elvigye. rengeteg ötletem van és meg is valósítanám ha lenne rá időm. a kistárcsámat meg akarom szélesíteni legalább 180cm-re a mostani 95cm-ről két oldalra hozzá toldok három három lapot 16 cm laptávolság és így az egylapos eltolás miatt kb 180 cm lesz . hótolóm van már jobra balra fordíthatós csak a télen meggyötörtem a telepen a durvakövezésen akartam eltolni a havat és állandóan beakadt a kövekbe és szét szakadt.
Én tavasszal trágyáztam meg szántottam mert ősszel vizes volt, de csatornáztak és már lejjebb van a vizszint. Most összel szántok és trágyázni sem kell vagy 3 évig, remélem a bogarak elfogynak és velük együtt a vakond is.
Pannonia P-10 -es motor van benne, a súlyról annyit már nem nagyon lesz rá szükség ma kiszántottam mindent. Készülök a télre tervezek az elejére egy hótolót elképzelés van csak hozzá kéne fogni :)
a hátsó kerekeket súlyozd le hidd el nagyon sokat számít meg fogsz lepődni. eleinte én sem hittem benne mindíg egyes ekével kinlódtam ha már kicsit nehezebb volt már kapart is mindíg rá kellett emelni. na most én csak tátom a számat mikor a tz4k val egymás mellett szántottunk és simán rávertem úgy mélységileg mint gyorsaságra. egyedül az első hajtás hiányzik még amikor végképp lediferál a hátulja akkor nagyon sokat segítene ha az eleje egy picit ráhúzna.
üdv azt is próbáltam mifelénk azt hívják vakond űző növénynek mert a gyökerei olyan illatot ereszt amit nem bír a vakond . de a zöldségeimközt azért csak szétfurkált mindent a palántáka kitúrta . annó szereztem olyan gázosító bogyókat amivel a gabonagázosítását végzik. na az kitakarította az összeset vagy két évig környékemre se jöttek de most hogy új helyre költöztünk itt is azt kellene csak mostmár meg nem bírok olyan bogyókat szerezni pedig vegyszerezős vizsgám van receptre az 1-es kategóriás vegyszereket is kiadják. de ezt csak gázmestereknek adják ki. de olyan kertészekkel baszéltem akik nagyban kertészkednek és ők mind azt mondjk hogy a vakondnak ha nincs tápláléka akkor nem is jön a kertedbe. tehát a fonálférgek giliszták lótetvek túróbékák eltüntetése és utána nincs vakond. tavaj már elkezdtem és úgy tünik hatásos idén kétszer próbálkozott csak mind kétszer ki ástam utána több már nem volt a kertben igaz a tyúkudvart túrják meg a trágyacsomónál de az nem érdekel
üdv! azonnal fel is tenném csak azt áruljátok el hogy két külön kamera felvételt hogy csináljam eggyé? akár hogy próbálom sehogy nem jön össze egymás után lejátsza a ketőt de egy képben sehogyan. úgy meg semmit érő mert nem látszik a fa csak a traki ahogyan erőlködik és rángat egy drtótkötelet. vagy a fa külön mikor hajlik és a végén kifekszik
A mai meló, végeztem a szántással. Jöhet egy kis karban tartás, tervbe van egy normális hidraulika olajtartály fel szerelése, motorház is "új" kell no meg egy kis festés.
Szia. Nekem egy Slávia 2 hengeres motor van a trakeszba, erre közvetlen kuplunggal kapcsolódik egy Zsuk váltó. Innen a továbbmenő egyenes hajtás a kardán, és a láncos lehajtás hajtaná a hátsó hidat, és a szivattút. Utánnaolvasva az 1/2" láncot 15 Le-ig használják. Mivel a motor 20 Le-ős a váltó pl: 1 esbe akár 35 Le is lehet félek kicsi lenne az a lánc. Ezért szereztem 1"láncot csak nincs még fogaskerekem.
Esetleg lenne valakinek elfekvőbe szivesen elcserélném valamire.
Helló! A fükasza miatt én tök.... ágyékon szúrom magam. Most vásároltam üzemanyagot az összes pénzemen! Mindig akkor vannak jó dolgok amikor nincs egy vasam se!
Nekem javasolták a vakond ellen hogy 10 méterenként vessek el ricinus magot. Elvetettem tavasszal, ahogy nőt az oldal ágakat meg a virágokat letörtem hogy ne szórja a magját és ne árnyékoljon. Eleinte a vakond kiröhögött de juliustól eltüntek, egy dúrás nincs de a szomszéd füves kertjét rendesen feldúrták. Átköltöztek. Nembírják a ricinus szagát mikor már nagyobb.
Itt van pl:az én T szöghajtásom!Ezt egy 16Le Pannonia motor hajtotta a gyári Pannonia láncal jobb oldalt,bal oldalt hajtott egy 50-es MTZ olajszivattyút szintén egy Pancsi láncal és hátrafelé pedig ösze volt kötve egy Zuk váltóval- bordás hüvelyel!
Késes csoroszlyát semmi képpen nem tennék rá mert nem látom értelmét!Ha nagyon megeröltetném magam akkor tudnák tenni rá tárcsásat,mert a Méh telepen van vetőgép elővágó tárcsa 4db csapágyazva a tartó szárral eggyütt!Voltam kint ma is és vettem 2db vadi új Khüne lovas ekevasat 800Ft ért!Van egy K25ös Zetor is már eléggé darabokban nagyon széthordták!1db 100-as lánctalpas gép lángal szétdarabolva,kovácsoló gép,meg rengeteg mezőgazdasági gépalkatrész...(eke,kormánylemez,ekevasak,kombájn szöghajtások,kardánok,Függesztett rezgőkéses kasza...stb!)
Helló!Igen ezek a kisebb konyhakertek nagyon jó földek!Van felénk is igazi fekete kötött talaj a Füredi rétnek nevezett mezőgazdaságilag művelt terület!Na oda is csak a nagy Rába való földet túrni!Voltam énis lent idén tavasszal szántani egy 80-as MTZ-vel 2fejjel 15-20cm mélyen terep3 felezve!3,5hektárt 120l gázolajal szántottam ki,de 2,5hektár után megadta magát az eke és az 1fejről leszakadt a kormánylemez!
na azt még nem hallottam. de már nem is szeretném kipróbálni remélem a fertőtlenítés megteszi a hatását. igen kifejezetten jó erőben van. ez egy román tipusú de nagyon super pótkocsi . az udvaron nem tudok végig menni nagytrakival mert a vezetékek alacsonyan vannak és leszagattnám. ezért akasztottam elé a kismasinám
nem az egy román pótkocsi a cégé ahol melózok csak ezt szoktam elkérni mikor hordom haza a búzát vagy ha valami nagyobb rakományt hozok. egyébként az udvarom eléggé merdeken emelkedik és még az sem tántorította a kismasinát.
üdv. bodza? azt még nem de egyébként már mindenféle vakond űző növényt fokhagymát gázolajos rongyot stb. és semmi egyedül az ásó segített kifigyuztam aláástam és már meg is van a kis bűnöző. de másnapra már kettő volt. ezért döntöttem úgy hogy fertőtlenítek. én a baromfikat nem engedem át mert a kutyám igen csak a körmükre nézne.
na ugy tünik hogy sikerült egy videót feltöltenem amikor a kis trakimmal egy 5 tonnás pótkocsit trágyával megrakva húztam. úgy vitte mint ha üresen ment volna
megpróbálom a fa kiszedést is feltölteni látványos nagyon ahogyan első két húzásnál felágaskodik két hátsó kerekére .nem is gondoltam volna hogy a trabant moci ilyen erőt képes kifejteni.
Helló! Vakond ellen a legjobb a bármilyen nehéz gáz amivel elkell árasztani a járatait pl szénsav. És amint belefut az oktondi megfullad, csak arra kell vigyázni hogy a kijáratait bekel tömni, és több helyen kell bevezetni a nehéz gázt mert keszonol a kis szemét.
Helló! Jó a föld felétek. Nálam a 3011-est egy fejjel meg meg fogja és kéri a difizárat 25 cm mélyen, van egy szakasz a ház mögött 15 cm-nél mélyebbre nem ment az eke bár mit tettem vele, a föld csont száraz. Az elövágó tárcsa nagyon jó ha átlagos nedves a föld, ilyen száraz talajnál nem jó mert nem bir bele vágni, és az eke csak sekélyen megy ha fent van a tárcsa.
üdv mindenkinek igen tényleg a marhatrágya a legjobb a földbe én főként sertéstrágyát használok de van ló trágya baromfi marha trágya. de már csak kint a határban. ithon a kertet már csak kifejezetten műtrágyázom. talajfertőtlenítő szántás előtt .tavasszal mielőtt elmunkálom a szántász adok kevert műtrágyát ami főként foszfort és kálit tartalmaz +ismételten talajfertőtlenítőt. ezt mind bekevertetem rotával és várok egy két hetet. utána kiszellőztetem a talajt és jöhet a veteményezés. kelés után rögtön egy kis amónium. utána meg lombtrágya. a szerves trágyát nem tehetem rá mert annyira elszaporodtak a lótetvek meg a mindenféle fonálféeg álhernyók .és ezekre jött ám a földtúróbarátunk aki bizony rendezte a gyönyörű veteményest.és áshatol sörös üveget tehetel gázolajosrongyot a legszuperabb vakond üzőmasinát is körbetúrta és kinevette. most idén első alkalommal már így műveltem a kertet és azt mondhatom hogy 90% .os eredményt értem el összesen két vakondot fogtam idén ki és azóta nem láttam túrást. vasárnap ktépettem egy jókora diófát a kert közepéről a kistrakimmal szeretném is feltenni a videót csak az a gond hogy térfigyelős kamerafelvételem van ami két képben adja és nem tudom hogy csináljak belőle egyet. így meg tök hülyén néz ki mert az egyik képen látszik a fa ahogyan tépem és rángatom de a traki nem látszik. a másik képen meg a traki látszik ahogyan erőlködik és húzza a drótkötelet.
A birkatrágya az jó, magam is használom.Mondjuk ha a nem jól "kiégett" az kissé veszélyes a gom magvak miatt.Szerintem az igazi a marha és disznó trágya kombó .Feltéve javasolt ,ha van lehetőség erdei földet is lehet adagolni.
Javaslom az ekére kellene tenni kormánylemez toldatot ,hogy jobban forgasson.
A késes csoroszlya egyszerű ám könnyen feltorlódi elötte a szerves maradványok és előbb utóbb rontja a szántás minőségét.
A tárcsás CS na az már nehezebb kivitelezni.
@ mindenki:
Ha gondoljátok lehetőség szerint nyugodtan lehet videó ill fénykép megosztásra használni a facebook oldalt is (sajna az index eléggé puritán)
Hello emberek, tele vagyok kisgépekkel, ez a másik kis platós gépem. jelenleg turbóhűtéses simson motorja van, de egy pannónia motort rakok bele mert gyengének érzem. Amúgy honda dio sr eleje van :) Szerintetek tegyek be a híd és a motor közé egy trabant váltót, hogy több sebességem legyen? Amúgy a hátsó hídban van egy irányváltó is. Egyéb okosságot tanácsot meghalgatok és elfogadom!