Nem túl nagy, nem túl édes, de nekem igy is finom. Viszont zöld még annyi van rajta, hogy roskadoznak az ágai. Tavaly eltettem a zöldet befőttnek, de nem volt sikere, igy a fagy fogja megenni.
Megpróbáltam ma betakargatni, de ismét akkor lett, hogy nincs mivel. A héten elmegyek valamelyik boltba, és megpróbálok venni rá valamit, hogy el ne fagyjon megint.
Képes megpuhulni meleg helyen az olyan stádiumban lévő,aminek már tényleg nem sok hét kellett volna a beéréshez,de az íze nem az igazi.Nem elég édes,nem elég lédús.Minőség csakis a bokron érik.
Nálam megjelent a harmadik terméshullám is,bár csak 5-10 darab formájában(10 év alatt elősször),most olyan 2 cm nagyok a gyümölcsök,de természetesen már nem fognak beérni.A bokor idén kitett magáért,rekordtermés volt,bár kilóra nemtudom mennyi lehetett.A veszők is szépen beértek rajta mostanra(már amelyiken nincsenek most is termések),a leveleket most hullajtja a legjobban.Mire bejönnek a fagyok,már nem lesz rajta levél.Ezt nagyon optimális felkészülésnek tartom a télre.Utáltam,mikor a fagy vitte le a még élénkzöld leveleket más években,mert tudtam,hogy nem értek be optimálisan a vesszők.Az olyan vesszőket aztán a nem túl nagy mínuszok is károsították.Most már csak az kell,h ne legyen túl kemény a tél,és akkor jövőre megint dömping.Dehát ne kiabáljuk el !-:)))
Nem elvileg a legmelegebb helye, hanem gyakorlatilag is, de csak nyáron!
És hogy fügéd mennyit teremhet a nyáron, az attól függ, hogy hogy vészelte át a telet. Ebből a szempontból viszont a dé-Alföld egyáltalán nem a legmelegebb, viszont kifejezetten szélsőséges és kiszámíthatatlan.
Ha neked (és ismeretségi körödnek is) szinte minden évben visszafagy a fügéje, és tőről indul újra, nem csoda, hogy nincs energiája termést érlelni.
Egy másik, lehetséges típushiba, ha rendszeresen visszametszed a hajtásait, mert akkor egyrészt lemetszed a nyári, első termést, másrészt erőteljes növekedésre kényszeríted a fügét, ami megint csak a termésérés ellen hat.
Használható tanácsot akkor kaphatsz szerintem (akár tőlem, akár másoktól) ha pontosan leírod, milyen fajta fügét és hogyan tartasz, mert a világgá kiáltott panaszodra tényleg nem tudok mást mondani, mint hogy simán nem úgy van.
Az idei év nagyon gyenge lett, de a korábbi években jó termésem volt nekem is ismerőseimnek is. 2009-10-ben meg kifejezetten sok volt, még mindig a 2009-es házi fügedzsemet esszük.
Amelyik megnő,de nem puha,azt enyhe ecetes vízben pár percig főzöm,utána cukorszirupba teszem,és pár napig felforralom.Tálcára szedem,ráteszem a konvektorra,ahol megaszalódna,ha közben el nem párologna.:-)
Amikor a kis zöldek többszörösükre nőnek,pár nap alatt,akkor közel a szüret.Próbáld meg vödörben,dézsásként tartani,ha van olyan helyed,ahol nincs nagy fagy.Idén vettem egy jégfügét,kíváncsi leszek mennyire bírja a jeget.
De szinte semelyik évben nem érik be:( Nem tudom mit értesz megduzzadás alatt, nálam kis kemény, 3 centis zöld vackok:( Fogyasztásra alkalmatlanok. Max, csalamádéba tudnám elképzelni, hisz abba zöldparadicsomot is szoktak tenni. De lehet, hogy csak elrontaná... Mert míg a zöldpari szaftos, leves, ez kifejezetten száraz, szivacsos. Mire lehetne használni ezt a vackot? A disznóknak se adnám jó szívvel (nem mintha tartanék disznókat).
Szerintem függ a fajtájától és a helyétől is.Idén a fagy miatt újra kellett hajtani a bokroknak,ezért lett későn rajtuk.Nálam olyan lett,mint a dzsungel.Ritkítani kellett volna,hogy a nap jobban érje.Most már érik,pedig én is alföldi vagyok.
Nálad megduzzadtak már?Én az éretlent is felhasználom,ha már elkezdett nőni.
Az elmúlt napok langyos-napos ideje alatt elég sokat értek a fügék, nálam is akadnak hirtelen megnőtt, beérőben lévő gyümölcsök, abból pár szemet még várok, de a hétvégi hideg után már nem tartom valószínűnek, hogy újabb hullám fog jó ízűre beérni.
Az a benyomásom, hogy amíg napközben felmegy 20 fölé, addig akadnak újabb érettek, de utána már inkább csak puhulás, kényszerérés van, hiába nem jön a fagy. A fagy csak a füge további vergődésének és a naív reményeknek vet véget.
Reméljük, nem lesz olyan kutya tél, mint az előző volt, én mindenesetre rákészülök a fügék takarására.
A 15 napos előrejelzés november 3-ig nem mond fagyot! Csak október 29-31-ig 0 fokot 3 estére, az rizikós lehet, de ha megússzuk, akkor talán november 10-ig se lesz fagy!