Hazaértem a dokitól, és nagyon jó volt a vércukrom. Megdicsértek, és kaptam utasítás arra, hogy továbbra is csak így diétázzam.:-) Úgy tűnik nekem bejött a diéta szerencsére.
A dokim azt mondta, ha sikerül végig így megtartani, nem kell császárral szülnöm.:-))
Most nagyon boldog vagyok.
Köszönöm nektek a segítséget, nagyon sokat segítettek:-)
Én Accu-Chek Active vércukormérőt használok. Anyukámé, de most nekem is nagyon jól jön.
A múltkor elvittem a kórházba, és ugyanazt az értéket mutatta mint a kórházi. Úgyhogy kiderült, hogy jól mér. Ma megint mértem reggel és még mindig nagyon jó a cukrom.
Most már több forrásból hallottam, hogy simán is megszülhetek, ha tudom ezt így tartani a diétával. :-)
Kollina, mivel koracsászárom volt, nem a választott kh-ban szültem, és így ügyeletes doki műtött, valszeg ezért nem figyelt rám senki... Ezt a korai rákészülést akkor lassan el is kezdhetném... fú, de annyival nehezebb "ok nélkül" diétázni, mint amikor egyértelmű veszély van ha nem tartom be... jól rá kell szánnom magam.
Ja, akartam kérdezni, h ti milyen vércukormérőt használtok? Mármint márka/tipus?
Annyiban egyetértek piglet-tel, hogy ez nem betegség, és az orvosok a terhességi cukorbetegeket hajlamosak úgy kezelni mint a cukorbetegeket, pedig a kettő ég és föld. Én durvának tartom, hogy olyan szigorú határértékeket határoznak meg egyes helyeken, mint pl étkezés után 1 órával 5,5, hát nem hiszem el, hogy ez nem káros.
És a nem elegendő szénhidrát is káros, pl. kevés lesz a magzatvíz, ami szintén fejlődési rendellenességet okozhat, vagy a gyereknél szívritmuszavar léphet fel.
Például sokszor hallottam, hogy nem baj, ha a kismama nem eszi meg a napi 150 gr CH-t. Én ezt nem hiszem el.
Én is odafigyeltem, de megmondom őszintén néha bűnöztem. Amikor valamit régóta megkívántam akkor megettem. Ha megfáztam, ittam mézes teát.(Ezt engedte a dokim:-) ). És szülés után kaptam egy nagy szelet csokitorát a dokimtól.
Akkor megvárom, hogy mi lesz pénteken, milyen lesz az újabb eredmény. Eddig a múlt heti volt az első jó. Az előttelevők mind magasabbak voltak, mint a határ. Kb. 3 hét diéta után sikerült ezt az értéket elérni.
De az tény, hogy egyre nehezebb a diéta, és én egyre jobban kívánok másfajta ételeket is.
Izgulni meg azért izgulok, mert nem akarom, hogy méhlepényelégtelenség legyen, vagy bármiféle baja a babának.
Dr. Csákány M. György cikke a neten arról, hogy mi történhet, elég rémísztő volt a számomra.
A családunkban anyukám cukorbeteg és valószínűleg a nagypapám is az volt. Bár nem gondoltam rá, de amikor kiderült cukroslötty utáni 8.9-es értékem, és diétával is a kaja utáni 8.0-as, akkor szembesített vele a doki, hogy közbeszólt a genetika.
Szerintem mindenki aggódna, főleg így hogy eddig azt sem tudtam, hogy van ilyen.
Erre csak annyit mondok, hogy egy eredmény nekem ab ovo nem eredmény. Mindkét fiamnál bepróbálkoztak nálam ezzel a dologgal. AZ elsőnél a megismételt terhelés már kimutatta, hogy semmi bajom. A másodiknál a megismételt terhelés picivel emelkedett értéket mutatott, na persze korántsem akkorát, mint az első. Egy ideig diétáztam, mértem mint a kisangyal - 210 grammos diétán voltam, és nem is a szokásos 180-150-en. Aztán egyik reggel úgy döntöttem, hogy unom a banánt, és márpedig én akkoris azt eszem, amit akarok. sikerült 70 grammot ennem, kb. Majd egy óra múlva mértem 5,9-et. Felhívtam a dokimat, az is tény, hogy jó ismerős-barát, és közölte, hogy bátran abbahagyhatom.
A cukorértékeket befolyásolja az időjárás is, a frontok és még sorolhatnám. Van cukros ismerősöm, ő mesélte, hogy a dokik erről nem tudnak, nem veszik tudomásul stb. Pedig tény.
Én amúgy tiltakozom az ellen, hogy betegként kezeljünk egy kismamát, aki amúgy nincs elhízva, semmi egyéb baja stb. Nem beteg. De ezt én gondolom, mert sokan, akik ideírnak, és sokan akikkel beszéltem - és bocs mindenkitől, de ezt gondolom, az én véleményem, nem sértésnek szánom, hanem csak egy megállapítás tőlem - hogy elég jólfejlett kvázi betegségtudatot szedtek össze a cukorkérdésük kapcsán. ÉS szerintük ez húúúú de komoly, meg húúúúú de súlyos, meg úristen, ha 2 CH-val többet eszik valaki reggelire, meg csak a 150 grammos diéta a jó stb-stb. Szerintem a jó diéta az egyénre szabott, és nem pedig egy kaptafára készült.
Azért lettek kételyeim, mert eddig 3 nőgyógyásszal találkoztam és mindegyik azt mondta, hogy gestációs diabeteszeseket nem látnak el a városunkban és hogy majd át kell mennem a tőlünk 50 km-re levő kórházba.
Most pénteken pedig elég bizonytalanok voltak a tanácsadáson ezzel kapcsolatban, aztán az éppen rendelő nőgyógyász az eredményeim láttán mondta, hogy akár a mi kórházunkban is szülhetek, ha ilyen alacsonyan marad a cukorszint. Éhgyomorral 4.6, étkezés után egy órával 5.8.
Most csütörtökön megyek ultrahangra és kiváncsi vagyok annak a nőgyógyásznak a véleményére, aki a magas terheléses vércukoreredmény után elküldött a belgyógyászatra.
Én bizom bennük, de azért felmerült bennem az, hogy miért vagyok kivétel. Eddig még nem hallottam olyan diabeteses kismamáról, akit nem küldtek innen tovább.
Azt, hogy jó kezekben vagy-e, mi nem tudjuk megítélni. Gondolom a dokid nem először találkozik ilyen esettel, bízz benne. Ha nem bízol az orvosodban, vagy inkább helyesen kételyeid merültek fel, akkor próbálj meg más dokival - akár háziorvossal, akár diabetológussal, akár nőgyógyásszal - is konzultálni, és ha ugyanazt mondják, akkor legalább megnyugszol.
Nekem van olyan ismerősöm, akiken szintén magas volt a cukra, diétával megúszta, és nem küldték sehova, a saját dokijánál maradt, nála szült. Én a SOTE I-re jártam, onnan nem küldtek sehová. Igaz, ott sok speciális esetet kezelnek.
Nem mondtál mást. És nem kifejezetten neked válaszotam, csak a Te hsz-edre kattintottam. Írhattam volna külön is új hsz-ben. Csak azért írtam, mert Te pl napi többször is szúrtad magad, nekem pl csak egyszer kellett. Nehogy szegény "kezdők" teljesen megijedjenek attól, hogy mindenkinek naponta többször kell szúrni. :))))))
Igen, reggel nekem is étkezés előtt kellett beadni az inzulint.
Örültem a múlt héten mert nagyon jó lett a vércukoreredményem, ami a diétámnak köszönhető.
A nőgyógyászom azt mondta, hogyha ezt így tudom tartani, nem kell olyan kórházba mennem tanácsadásra, ahol terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamákkal foglalkoznak, és talán a császáros szülést is elkerülhetem.
Van egy-két cikk, ahol azt olvastam, hogy akinél már diagnosztizálták a terhességi cukorbetegséget, azt mindenképpen központba küldik és onnantól már jó kezekben lesz.
Most azon gondolkodom, nem lehet, hogy talán mégiscsak el kellett volna küldeniük?
Neked csak reggel kellett inzulin mert a napközbeni értékeid jók voltak.DE reggel is étkezés előtt ,mindig ugyanabban az időben adtad be igaz?
Akinek napi többször kell az is mindig meghatározott időben,étkezés előtt adja be magának a cuccot.Én azt akartam írni,hogy étkezés előtt adandó az inzulin és azért mert azt ad magának az ember attól még sajnos nem szabad a vásár CH terén,mert a kérdés erre vonatkozott.Remélem voltam félreérthető :)
Működik a diéta, szép lett a vércukorértékem, és egyenlőre semmi nem kell csak további diéta. Kiderült, hogy jó az itthoni vércukormérő:-)
Úgyhogy most boldog vagyok. Azt mondták, hogy rajtam múlik minden. Ha tudom tartani ezt a diétát és ilyen szép eredményeket produkálok, akkor minden rendben lesz. No és hozzátette a nőgyógyász, hogyha a szervezetem is bírja. Hetente kell mennem cukorellenőrzésre a belgyógyászatra, és kéthetente tanácsadásra. Egyenlőre elbírnak velem a helyi kórházba is. Legalábbis a mai doktornő a tanácsadáson azt mondta. Aztán ki tudja mit mond a következő héten a másik doki:-))
A mozgás, és a korai rákészülés (pl, már jóval előtte szoktatod a szervezeted a diétás étkezéshez, vagy legalább lecserélsz pár dolgot az étkezésedben) sokat javíthat a helyzeten.
Én a második terhességem előtti évben rengeteget kerékpároztam, meg futottam. Nálunk beültetés volt, így már előtte elkezdtem a korábbi diéta szerint étkezni. Persze halálosan komolyan nem vettem, de odafigyeltem arra, mit eszek. Ezek biztos segítettek, de lehet mázlim is volt.
Sajnos én sem tudom, hogy mikor kell inzulinozni, mert ahogy Somanyának is írtam, nekem csak reggel kellett. Viszont az étkezések idejét pontosan be kellett tartani, pont úgy, ahogy írtad, az egyenletes vércukorszint elérése miatt.
Én is SOTE-s voltam. Amikor be kellett feküdni, hogy beállítsák az inzulint, akkor sem figyeltek nagyon. A saját vércukor mérőmmel mértem, és az én általam beírt adatokat adták a dokinak. Étkezést sem úgy kaptam, ahogy nekem kellett volna. Napi 6-szor kellett volna ennem, a terhesosztályon meg 3-szor kaptunk. És arra sem nagyon figyeltek, hogy mit adnak. Emlékszem, volt, hogy gulyásleves és túrósbatyu volt az ebéd, és két túróstáskát adtak. A tízórait, uzsonnát, meg pótvacsorát a párom hordta be. Szegény mindig nagy csomagokkal járt. Ja, és nem a belgyógyászaton voltam, hanem a nőgyógyászaton, ill. a terhespatológián (pontosan nem tudom hogy hívják) Szóval, azt írhattam volna, amit akartam. Már előre megmondta a doki, hogy a szülés napján sem kell inzulin és utána sem. A szülés után nekem nézték a cukrot, lehet, ebben a nőgyógyászomnak is szerepe volt. Sőt, 6 hetes kontrollra is kért egy terhelést.
Lehet, ha a dokid jobban odafigyel, akkor a csecsemősök is kérnek tőled mérést.
Szülés után rám se tojtak, én szóltam egy hétre rá (9napot voltunk benn) hogy nem kéne-e mérni, és azt mondták, hogy később sem kell már többet. Akkor megmérték, jó alacsony volt, így onnantól mehetett a kakaós palacsinta meg a magnum ;).
Persze ugye a terhességi cukor az előhírnöke a felnőttkori cukornak, szóval azért csak módjával.
elnézésedet kérem, nem siklottam át rajtad, csak eddig 2x próbáltam válaszolni és nem jött össze (sajnos a gyerek miatt sokszor fel kell állnom idő előtt a gép elől), utána meg mea culpa, de elfelejtettem.
Szóval a N. Erzsébet a dokinőm, akit eddig egyszer láttam, mert a diéta "hatásossága" miatt csak az aszisztensig jutok el, a dokinővel nem kell beszélnem (kivárnom, míg fogadni tud). Ha jól vettem ki a dolgokat, a terhesekkel már csak ő foglalkozik. Amúgy elég nagy a fejetlenség most a Bártfaiban és örülhet az ember, hogy a diabet. ambulanciát még nem szűntették meg...
HA esetleg inzulinra kerülne a sor akor bizony mindig ugyanabban az időben kell beadni étkezés ELŐTT!ÉS nem nagyon ehetsz akkor sem több kenyeret sajnos,mert az inzulin a már meglévő rossz eredményeid miatt kellenek és nem kompenzálják a még több CH-ot.
A 3 dkg kenyér úgy jött ki, hogy reggelire azt javasolták, hogy 5 dkg egyek. Nos ezek után is még rossz volt a cukorérték, és így azt mondta a doktornő, hogy a kenyéradagot vigyem le 3 dkg-ra. Bakonyi barnakenyérből az 5 dkg az egy tenyérnyi szelet plusz még egy pici. Most hárommagvas rozskenyeret eszek, ebből a 3 dkg épp egy fél szelet. Néha pedig az abonett kenyerrel gyötröm magam.
Nekem fel kellett kelnem 5-kor enni valami keveset, pl 2 kekszet, és akkor már több CH mehetett reggelire, mert beindult az inzulintermelés. Mondjuk elég macera volt, félálomban eszegetni.
szerintem te is egyél reggel toast kenyeret, abból egy szelet 10CH, és így 2-t lehet enni. Én ha meg is pirítom, pszichológiailag jobban érzem magam. :-)