Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Valamikor az MHSZ-nél UAZzal tanultam vezetni, úgy emlékszem a terepváltót bekapcsova van 2 tengelyen hajtás átlosan és a difizár csak az első tengelyre volt. Egy biztos a ZUK-on nincs difizár, dolgoztam vele. A terepes ifán van difizár, levegő szelep működteti. Az országúti hosszuplatóson nincs, az országúti rövidplatóson van, a nyergesen van difizár.
Nekem 1t bulgár targonca hidraulikám van a gépen, a vezérlő tömb alján van egy nagy vak csavar benne rugó. Ha beljeb csavarom fel megy 1t-ig ha teljesen kicsavarom engem nem emel meg. Beállítottam féltávra lekontráztam és o.k. Ezt nevezik nyomás szabályzó szelepnek. Nem tudom a tied milyen rendszerű, én azt a nyakasszelepes dolgot nem ismerem, az más rendszer. Az enyém 2 körös, úgy csináltam bele úszó fokoztott mert lefele is nyomott és a földmunkákhoz kell az úszó. Ha a tieden is van ilyen csavar akkor azon lehet állítani a nyomást. Rugóerő legyőzése az elv.
igen minnél nehezebb annál jobb a tapadás. nekem a mostani gépemben zuk híd van és a kerekekben tz4k keréksúlyok. és nagyon meglepő az eredmény! eddig én is csak kapírgáltam de mióta le súlyoztam!!!!!!!!!! le a kalappal.
Én ugye úgy akarom összehozni, hogy a motrot keresztbe meg a trabi báltót is ugyanúgy meghajtaná lácal a féltengely helyére meg fogaskereket és úgy láncal meghajtani a hidat lényeg a lényeg ha lenne benne híd csak nehezebb lenne és nem kaparna el annyira :D
én olyan hídról nem tudok ami magától össze zár. csak ami már elektromosan működik mint a nyugati traktorokban hogy aut. és amikor a beállított 15% kerékcsúszást átlépi akkor össze zárja. ezekben az uri terepjárókban lehet hogy van ilyen rendszer de nem tudom. ugyanis akkor ha kanyarodik is össze zárna mert végül is ugyan az a folyamat mint amikor elkapar az egyik oldal. de ha nem így van nyugodtan javítsatok ki.
én is úgy tudtam hogy az uazok ban difi van mert egyik ismerősömnek olyan uazza volt hogy a tengely végén volt egy furat oda bele dugott egy kocka vasat elfordította és már össze is zárt. de itt a fórumozók azt mondják nem eredeti a híd. mert az uazokban sincs difizár.
igaz itt van egy öreg bácsi akinek pancsis trakija van maga csinálta. és lada hid van benne hátul szerintem trabant váltóval és egy szöghajtással van össze hozva. és ő úgy oldotta meg a difit hogy a két oldali kereket külön tudja fékezni. és amikor megkapar valamelyik kerék akkor azt lefékezi és így a másik indul el.nekem nem tetszik ez a megoldás de ő esküszik rá és tényleg olyan sártengereken keresztül evickél.
De a zuk hídban van meg az uazban ugye?? mert itt nállunk most van egy uaz a méh telepen és ha van benne akkor azt a hidat akarom megvenni ám ám nem olyan ha megkapar magától összezár?? vagy külön lehet kapcsolgatni??
el lehet hogy elbírja csak szerintem teljesen felesleges abba azt bele építeni. szerintem ahoz elég egy lada híd is. a pancsi bllok azért csak pancsi. ha kell van egy lada hidam . valami értelmes dologba elcserélhetjük.
üdv! igazad van és okos is az ötlet. de én már beszereztem egy deltasix szűrőt ami 350 bar nyomásig bírja. és azt akarom a tartály elé a visszafolyó ágba bekötni.
kaptam ma az egyik öregtöl egy pancsi blokot meg ezt-azt gondoltam csinálok belöle egy egytengelyest szántani. a kérdésem az lenne hogy milyen átételt szoktak a lehajtáshoz hogy ne szaladjon az ember. lenne a pancsi kis és nagy lánckerék és onnan még milyen átétel legyen az 1:3 arány az jó? olyan lánckerekem lenne.
na igen meg azért annó 15-20 ezerért egy egész zukot adtak. amíg au uaz-okat még ma se adják . ha meg még is az örök áron. de én most inkább robur vagy ifa hátsó hidakat szerzek és azt vágatom méretre. legyen csak súlya a gépnek. hiába az erős motor hiába a jó átétel a jó lehajtás és hiába a jó körmös kerék. ha erőt kell kifejteni és nincs súlya akkor csak kipördül a kerék és nem mész sehová. de ez az én véleményem. lehet tik másként gondoljátok.
üdv! milyen vezértömböt használsz? vagy hogyan van megoldva az emelés sülyesztés stb.? ha esetleg MTZ-.T25 vezértömböt használsz akkor a nyakas szelepnél keresd a hibát nekem is ott szokott lenni. kosz megy alá és nem zár .az ekét fel emeli de már a tárcsát nem. szétszerelem ki pucolom utána szuper . majd csinálok én is egy szürőt nyomó oldalra és akkor nem lesz gond.
Lehet, hogy az előzó válaszom félreérhető volt, nem az jött le belőle amit szerettem volna. Az alap kérdés az volt, hogy miért épít a többség zuk hidat zuk váltóval a gépekbe.Nos akkor részletezem az én álláspontomat. Ha egy hátsó kerék hajtású gépet építesz, ahhoz tökéletes a zuk váltó zuk híd kombináció. Teljesen feleslegesnek tartom még felező beépítését plusz munka és nagyob hely kell hozzá. Azzal nem értek egyet amit írtál, hogy azért drágább az uaz, gaz híd, mert többet bír. Ezek a hidak zuk, uaz, gaz, nysa, volga szinte teljesen egyformák, mindegyik szerelhető a másikkal. /anno volt szerencsém "hozzájuk"/ E hidakra szerelhető 16" kerék, arra a TZK gumi. Természetesen lehet pl. lada, vagy moszkvics híd is mert teljesen jó e célra, de ott már gondot jelent a felni méret a lyukakkal. Nem megoldhatatlan, de plusz munka. A zuk váltó kicsi, erős és némi súlya is van ami azért nem árt. Ha viszont olyan gépet építesz ahol az eleje is hajt, akkor természetes, hogy az uaz, gaz váltó, híd együtt a felezővel kerüljön beépítésre. Viszont ennek a gépnek megépítése sokkal macerássabb és mire elkészül nagyobb lesz. Gondolom, hogy a két gép alkatrészeinek árkülönbözetéről, nem is kell beszélnem. Persze mnindenki maga tudja milyet szeretne építeni, mire akarja használni. Tehát az egyszerűséget így értettem.
Szép jó estét mindenkinek ! Unatkoztam így csináltam egy "szállító ládát" ne keljen potkocsit akasztani mindenért. De egy dolgot nem értek a hidraulikám olyan 50-60 kg-nál többet nem bír fel emelni. Mi lehet az ok ? Forditva lenne valami a szivatyuban ? Egy t-25-ös hidraulika szivatyuról van szó. Az olaj nem levegős, nincs dugulásom még se értem és ez elszomorit. Hát ha valakinek van valami ötlete.