Szia! Nem akarlak megsérteni de ezek szerint sok gyakorlatod nem lehet még a modell-átalakításban. Simán lehet ilyet milicja Nysából csinálni. Egy lengyel barátom is csinált hasonlót (igaz nem mentőt, hanem a saját Nysáját) a Milicja Nysából. Semmi ördöngősség nincs a dologban, sőt elárulom, hogy sztirol (azaz műanyag) lapból is épp úgy meg lehet csinálni az oldal lemezelését mint fémből. Nem gond a tolóajtó, lecsiszolható, az ablak helye kivágható, az üzemanyagbetöltő-nyílás elkészíthető. Én is így csináltam a mikrobusz barkasból "félig zárt" kivitelűt, illetve a zaporozsec-átalakításom is ilyesmi volt. Sok munka van vele de megéri. Látszik az is hogy semmi köze a Nysa N-59-hez, mert a hátsó ablakok kialakítása ellentmond ennek (nincs olyan jól kidolgozva). mellesleg nem is lehetett volna az N-59-et alapul venni, hiszen számos lényeges ponton különbözik a két autó (már csak a tető magasságát nézve is). Így pedig már érdemesebb az alap Milicja Nysából kiindulni. Bár van egy gyanúm hogy az egész csak elhemerkodott dolog, mert előbb-utóbb biztos kihozzák lengyel tesvéreink a Nysa 522 M-et is (vagy épp S-et), úgyhogy a mikrobusszá (vagy épp mentővé) alakítás fölösleges lesz.
Na! Megvan a Trabi P50, és kezdek rájönni, hogy ugyan azt a hibát elkövették, mint a 1500/1200 Ladánál!! A két Trabi 601, és a P50 méretkülönbségei nagyon szembetűnő.
Nem kell hegeszteni! Leveszi a mintát és műgyantából ki lehet önteni! Jó a másikból vágni kell de az sem bonyolult! Aztán a műgyantát hozzáragasztja tömíti a felesleges réseket majd festi! Ez csak egy mód a számtalan lehetőségek közül! :D Amúgy az n59 csak egy tipp volt! És én is kíváncsi lennék hogy hogyan készült házilag! Ja és nem győzködni akarlak csak én is próbálkozom a megfejtéssel! :)
Az biztos hogy egyedi, de hogy nem a rendör az tuti vagy nagyon jó lakatosok.
egy müa. modelnél oké, de egy fémnél számomra tul macerás és bonyolult.
A RA- nál az elsö oszlopó után már csak egy oszlop van a mentön 2, de ha azt mondjátok, hogy ez a RA nysa-n az alap veszek egy hegesztő trafot meg egy nini flexet ha meggyöztök megcsinálom.
Sziasztok! Ha tényleg átalakított márpedig az első biztos az, akkor esetleg a rendőr nysából és az n59-ből hozhatta össze! Nem egyszerű de nem lehetetlen! Minden esetre én örülnék egynek! Csodaszép mentőt lehetne varázsolni belőle!
Köszi a részletes infót! Régebben én is láttam a lengyel Allegro oldalon több licitet is. Délután kerestem képeket, vannak különböző minőségű mentő átalakítások:
Ismét lenne egy kérdésem: mivel (milyen festék-márka v. keverés arány meg mindenfélét mondhattok ami részlet, illetve festékszóró -makett v más esetleg), hogyan fujjátok át és készítetek ily szép csodákat?
A sedanról én inkább eltávolítanám a díszlécet, az elölhűtősökön ugyanis ilyen már egyáltalán nem volt. A "krómos" hátulhűtősök (tehát a rácsos hűtőjűek) közül is csak a Deluxe változatok kaptak ilyen krómlécet, a touristok többsége pedig sima tourist nem pedig tourist deluxe volt. Véleményem szerint egyszerűbb lett volna a modell készítőjének, ha nem is tesz a modellekre díszlécet, az minden Wartburg évjárat esetében helyes lenne (igaz egyik sem lenne deluxe, de aki ilyet akarna az úgyis megcsinálhatná, eltávolítani viszont macerásabb).
Ez nem gyári, hanem "házi" átalakítás, a "lengyel vatera" tele van ilyenekkel (jobb és rosszabb is akad). Sokminden árulkodik arról hogy "házi" átalakítás: festett belsőtér (nem igazán jellemző a De Agostinire), belülről ragasztott és nem ablakot kitöltő oldalüvegek, és persze a bontott csomagolás. Ezenkívül pont egy ilyet láttam az egyik lengyel oldalon és ott azt írta az eladó hogy ő készítette (valamenyirre értek lengyelül) és közelről bizony látszott is. A Nysa 522 rendőrségi kocsiból lett kialakítva amúgy.
Lengyel fórumon találtam ezt a képet. Ott sem tudják biztosan, hogy ez házi átalakítás, vagy hivatalos különszám lesz? Ott abba kötöttek bele, hogy a bliszter felirata el van homályosítva, és állítólag látszik is, hogy ki volt nyitva. Én viszont összehasonlítottam az előző Nysa különszámmal, és észrevettem, hogy más a rendszáma, és ennek hátul van a tető-szellőzője, míg a Zsuppkocsinak középen. Szerintetek mi a helyzet?
Még vetettem egy utolsó pillantást a 353-as touristra és a sedanra ekkor jöttem rá hogy még a küszöbtakaró alumínium diszléc is hiányzik róla(a másikon egy egyszerű fekete vonal ugyhogy holnap még az is megrajzolom rá és kész is:)))
Hát ha hiszed ha nem, a modellek készítésénél ez is eszembe jutott, ugyanis számos (több mint egy tucat) igazi, lepattant Barkas képét tanulmányoztam és ezek alapján állítottam össze a sérülések, javítások és jellemző rozsdásodási helyek elhelyezését és kialakítását. Láttam pár ilyen szinte fekete tetejű Barkast is, még kék színben is. Csak 2 oka volt amiért sem az enyémre, sem ezekre nem csináltam meg: 1. nem biztos hogy mindenki vágná elsőre hogy a modellen ez mi is (terepasztalon egy fa alatt viszont már nyilvánvaló) 2. ezek forgalomban (még éppen) részt vevő autók lennének (a rendszámtáblának és a fényszóró-világításnak így van értelme), így kizárt a többéves egyhelyben állás. Viszont most hogy említetted kicsit mégis megérintett a téma (és az hogy ezek szerint van aki felismeri az ilyen "koszosodást" is), a következő "lepukkant" modellemen (akár Barkas akár nem) ezt is meg fogom csinálni. :D Kösz a tippet!
Adnék egy tanácsot ha megfogadod meg ha nem nem (nem sértődök meg)
Mi régen egy cég voltunk és volt két ilyen barkasunk azok törfehérfehér színüek voltak és már vagy tíz éve ott áltak egy fa alatt és elég érdekesek voltak mert azok a fekete szemcsék(jobb kifejezést nem találok) fákról ráhullottak.
Az egész teteje ugy nézett ki mint egy 5méter távolságból fényezett autó(sürü pöttyös de nem egybefüggő)
Na a lényeg hoga szerintem ezt erdemes lenne megcsinálnod:)))
Hű, a kék Wartburgodról nincs kép véletlenül? Az a kedvenc színem. Az lesz a következő, csak még nem kaptam olyan színű festéket. 51 -es számú Revell kék kellene, megnéztem. Van otthon 50-es és 52-es is, csak a kettő közt nincs, pont ami kéne. :-)
Én is ugy irigylem a gazdájukat és én is ugy rendelnék tőled eggyet-kettőt de sajnos másra kell spórolnom(simson, robogóvizsga,stb...) De ugyse úszod meg majd eccer fogsz nekem még ilyet csinálni:)))