Írod, h a Körvélyessy-halásztanyáról tudsz térképet szkennelni! Hát nagyon szépen megköszönném, ha elküldenéd.
Kedden barangoltunk egyet a Kása-erdőben, találtunk elszáradt gombákat, de semmi említésre méltó fogás nem volt az aszály miatt. Apropó Kása-erdő! A piros-zöld turistautakról van valami infót, h merre vezetnek?
Szemrevételeztük a kertedet, nekem a komló-kerítés-sövény tetszett legjobban. Azt hiszem kedvet kaptam csinálni hasonlót, otthon. Van valami titka a dolognak? Képzeld aznap este mit találok nagyanyám szakácskönyvében; Komló-leves leírást.
Hát ez tényleg így van - ettől szép az élet...
Visszakanyarodva az eredeti témához: gombásznék én, de az elmúlt 2 hónapban 7(!)mm eső esett nálunk.Katasztrofális állapotok uralkodnak, semmit sem lehet a kertben csinálni...Két ásónyom mélységben sincs nedvesség a talajban. Még mindig locsolok. Ezt látnotok kellene. Már ott tartok, hogy trópusi eső hangját hallgatom, hogy megnyugodjak...de nem nyugszom meg!!!
Sziasztok!
]
""""Nahát átléptük a 200-at. Ez a topic meg a tiéd amolyan kerekasztal-jelleget kezd ölteni,
mindenről beszélünk ami az időjárás, ill. a finom fűszrenövény-receptek kapcsán eszünkbe jut.
Érdekes"""""
Nekem is tetszik!
Hasonlit ahhoz ,mikor a kerités fölött átszólok
a szomszédhoz , hogy szép időnk van szomszéd ,
aztán három perc mulva a háborús élményeit meséli.
Tök jó!
Kedves Kopáncsi!
Felizgattál a gombával, teljesen amatőr vagyok, néhány gombát ismerek csak föl, de mindig bevizsgáltatom, mert nem bízom még az őzláb tippemben sem 100 %-ra. Ez az általam vargányának nevezett gomba a Kőrös holtágának közvetlen vízpartján van. A parton valóban nyárfák - de nem fehér levelű, un. ezüstnyárak - vannak és akácok, kőrisek. A talaj itt nem agyagos, hanem erdei barnaföld. A gomba sosem fekete belül, határozottan sárga és kukacos, az állaga szivacsos, a felülete barnássárga. Ígérem, ha lesz, elhozom a gombavizsgálóba. Biztos igazad lesz.
Többiek! Bocs a hosszú offért, de ezt tisztázni kell a szakemberrel. Szerintem ezek a témák is a topic kapcsán indultak, vagyis valahol csak közük van hozzá, a másik topic is ilyen. Nekem teccik, reméljük a többiek sem utálják nagyon.
Pesten esik szaporán, kb. fél órája. Hajrá gombák!
barnetto
Csak nem hagy a vargánya nyugodni. Gondolkoztam. :-((
Véleményem szerint ki van zárva annak lehetősége, hogy az Alföldön bárhol is a Tisza-mentén,
jobbról- és balról is vargánya megjelenjen. Ehhez savanyú talaj kellene. Békés megyében (Dél-Alföldön) teljesen lehetetlen ez, még az erdei talajok tekintetében is. Ebben a térségben vargánya előfordulást még sosem hallottam és könyvekben sem olvastam. A Te gombád valószínűleg egy vargánya-alkatú tinóru lehet; kivül pirosodó belül erősen kékesedő-feketedő tinóru-félék. Ebbe még beletartozik a mérgező Változékony tinóru vagy pedig a kívül barnás színű belül viszont fehérből rózsaszínen át kékes-fektére váltó Nyárfaérdes tinóru (ami fogyasztható), ez sajnos nagyon hamar kukacosodik. 100 % hogy ez van nálad! Fehérlevelű nyárfák alatt terem, mivel ezeknek a nyárfáknak a gyökérkapcsolt gombája.
Nem a komposztosgödörhöz kapcsolódik a Te gombád, valószínűleg 10-15 m távolságában lehet ott egy nyárfa, annak a gyökérzete, ahogy kiterül, megtalálta a komposztgödröt a tápanyagfelvétel miatt és a gyökerek mentén jött elő - mint mindenütt a világon - a gomba. A Nyárfaérdes tinóru.
A Nyárfaérdes tinóru nagyon finom bármilyen pörköltnek, szárítva nagyon sokáig el lehet rakni, akár ezt a szárítmányt meg lehet őrölni, mártásokba-szószokba nagyon finom fűszered lesz.
Természetesen a szedett gombát mindig nézesd meg szakképzett gombavizsgálóval, enélkül ne fogyasszad!
Nahát átléptük a 200-at. Ez a topic meg a tiéd amolyan kerekasztal-jelleget kezd ölteni,
mindenről beszélünk ami az időjárás, ill. a finom fűszrenövény-receptek kapcsán eszünkbe jut.
Érdekes.
Te barnetto, biztosan varányátok van?, nem valami tinóru-féle? Az én Nyárfaérdes tinórumat is vargányának nézik sokan.
Hát akkor készüljünk a hétvégi kirándulásra. Kollektíve a Napra szavazunk. Remélem nem esünk csöbörből vödörbe, eddig esőt és nap, mostmeg. Ehh, nehogy már vészmadár legyek itten!
Az biztos , hogy egy gombász nem mondja
meg pontosan , hogy hol szedte.
Ha mond valamit az tuti , hogy hazugság.
Kezdő koromban , bizony többször is sétáltam
2-3 kilométert, az "Ott szedtem messze az erdősávnál" -hoz , ahol is térdigérő vizet,
vagy hasonlót találtam.
Sziasztok!
Kedves Kopáncsi, nem titok, a telkem Mezőtúr után a Kőrös peresi holtágánál van, kb. 500 nöl. A vargánya érdekes módon csak 1 helyen szokt lenni, a komposztosgödör körül. Az a baja, hogy mindig kukacos. Tényleg, Ti láttatok már nem férges vargányát, vagy ez nem is baj? A gyertyánok és mogyoróbokrok körül is szoktak boszorkánykörök lenni, de idén semmi.
Hétvégén én is megyek gombászni.(Budai-hegyek)
Levendula! Azt senki sem mondja meg, hogy hová menj, mert félti a helyét, ezt Neked kell megtalálnod. A Fény utcai piacon vasárnap is van gombavizsgálat. Egyszer, több éve itt láttam egy néni kosarában egy kismalacnyi óriás pöffeteget. Azt mondta, hogy a telkén a szőlő végében termett, de a következő héten szántat. A Fehérvári útin is, de a vasárnapi vizsgálatban itt nem vagyok biztos.
Ma is szép az idő, minden percet sajnálok, amit nem tölthetek a szabadban, főleg a szanatóriummal felérő kis telkemen. Bárcsak jövő hétvégén még ilyen lenne!
Ilyenkor állhatna meg az idő kicsit. A házunk előtt van egy kőrisfa, világítósárgák voltak 3-4 napig a levelei, ma reggelre lekopaszodott. Persze a tavasz is így robog el mindig, csupasz és már teli lomb. Na nem baj, mindjárt tavaszodik :-).
barnetto
Szóval: 2000 Ft/kg. Ez hajszálra egyezik a bolti árral, no de a minőség...nem tudok, csak jót mondani róla. A "hardware" eljuttatását megoldom.Frint.Hétfőn leszek legközelebb.
Te Levendula, elfelejtettem írni, hogy kést is vigyél magaddal, csak ekkor tudod a gombát szépen, szakszerűen kivenni. Lágyan megfogod a kalapja alatt és szépen tönk legalájánál, gyakorlatilag már a földben, a tönköt elvágod. Legjobb ha a tett színhelyén a földet, a pókhálót vagy a rájuk ragadt falevelek is szépen, lassan, megfontoltan eltávolítod. Sose siesd el a begyűjtésüket, ezek nem futnak el, mert csak terád várnak. A kosárba is szépen komótosan tedd őket bele, nehogy összetörjenek. Esetleg, ha Nagy őzlábgombát találsz, a kosárba helyezéskor válaszd el a kalapot a tönktől. A tönköt nem kell kidobni, megszárítod, kiváló fűszer levesekbe vagy fasírta. :-)
A vargányának. Általában véve pedig -ezért az ősz a szezon- mindennek.
Nagycsarnokban gombavizsgáló is akad, de ezt bd jobban tudja mint én -nála olvastam- kedves Barátom.
Kösz, ezt teszem, Pilis, ott sokat túráztam régen, és tudok is vargányás helyet a ..... forrásnál. :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Még valami! Minek van szezonja?
A Normafa környékén állítólag szarvasgomba is van. Mások meg azt modják, hogy nincs semmi, mert elvisz mindent Budapest környékén a savas eső. Akkor marad a Csehát, ill. a Cserehát, vagy a Pilis. Sajnos nem vagyok arrafelé különösebben ismerős. :-(( Nem hiszem, hogy különösebben segíteni tudnék. De nem is ez lényeg, hanem, hogy átadjuk magunkat a Természetnek. Engem az ősz mindig kicsit Krúdy-világára emlékeztet; ködök, illatok, színes levelek, fázok egy kicsit, a konyhaaszatlon rozsdásszélű rózsák, az ablakban sárguló körték, bennt almás sütemény, bor. És persze sajt. Az asszonyokról pedig -mivel olvasnak- most nem beszélek. Ez a lényeg. Így együtt.
A gomba az csak díszlet számomra.
Kosár + kis műanyag dobozok a gombáknak, hogy ne törjenek + bakancs + fényképezőgép.
Vidd el a kutyust is. Csak vigyázz el ne szaladjon, ha vadat érez.
Itt vagyok! Augusztusban és szeptemberben 7(!)mm eső esett...Én csak szárított gombával tudok szolgálni. Pedig isteni laskagombát szoktunk gyűjteni...
Utánanéztem: idén eddig 3(!) olyan nap volt, amikor 10mm feletti csapadék hullott. Katasztrófa.
Ezennel és azonnal megnyitom a kertészet.com-ot, kitűnő fűszerpaprika őrleményt kínálok, ha bor lenne, azt írnám, hogy évszázad legnagyobb évjárata...Frint
Offolok egyet, lehet hogy elmegyer gombászni a hétvégén. Hogy csináljam? Hova menjek, mit kkeressek? Annyit tudok, hogy külön kell mindent papírzacskóba a különbözô fajtákat,meg van 2-3 könyvem, az a hónomalá csapom. Vasárnap hol van gombavizsgáló?
A kertemben még nem találtam vargányán kívül ehető gombát.
Tulajdonképpen nem sok minden van felénk. Vargánya egyáltalán nincs. A Tudomány/Mikológia topicban szoktam irogatni, onnan kiderül, hogy mi az a kevés ami mifelénk van.
Egyébként merre van a kerted és mekkora -ha nem árulsz ezzel el itt nagy titkot-, hogy ilyen kincsek vannak benne? Irigyellek barnettokam, nagyon.
Itt is csodálatos a nap. Másmilyen mint szokott. Munkából hazamenet kiültem, a nyugdíjasok közé padra. Behunytuk a szemünket, a napba néztünk, úgy beszélgettünk az őszröl. A nirvánához igen közel jártunk, amikor. Az idillből a feleségem szelíd kérése visszahozott a valóságba; elfelejtetted, hogy ma délután mennünk kell a TESCO-ba?
Errefelé porverő-csöppek szok' csak lenni. Ma reggel, például.
Szia Kopáncsi!
Köszi a gombákról a tanácsokat! Azt a gombafajtát már bevizsgáltattam, azt mondták, hogy mérgező. Nem értek a gombákhoz, így aztán mindig megnézetem, ha találunk. A kertemben még nem találtam vargányán kívül ehető gombát. Hatalmas szappanszagú csiperkék vannak néha.
Egyébként Pesten esett az éjjel elég jól az eső.
Dél-Alföld! Nálatok/nálunk mi van/volt?
Gyönyörű ősz van.
barnetto