Keresés

Részletes keresés

Edka2 Creative Commons License 2010.12.03 0 0 179

Sziasztok! Új vagyok ezen a fórumon, de tetszik a lelkesedésetek. Én is szívesen nézem, látogatom ezeket a templomokat.

Reventlow-hoz lenne kérdésem, hogy a fotóin, az egregyi templom szentélyében jól látom, hogy a jobb oldalon az egy kőmedence? Magam a középkori kő keresztelőmedencéket gyűjtöm a történeti Magyarország teljes területéről. Nagyon szívesen venném, ha jártotokban-keltetekben templombelső fotózáskor - ha láttok kőből keresztelőkutat - azt is lefotóznátok. Sajnos még a templomkiadványokban is sokszor kimaradnak szegény középkori kő medencék. Igyekszem én is bejárni a helyeket, vagy ahonnan van irodalmi adat, de még mindig többszáz helyre kéne eljutni...

Ha valakinek módjában áll segíteni, akár ide feltett fotóval is, azt hálásan megköszönöm, és természetesen (ha megkapom a nevét) a szerzősége tiszteletben tartásával használnám a fotót a továbbiakban. Mivel szorosan kapcsolódik ez a téma a templomokhoz és a templomi liturgiához, szerencsés esetben a románkorhoz is, ezért talán nem kakukktojás a jelentkezésem.

köszönettel (és a továbbiakban reménykedve): Tari Edit

Előzmény: Reventlow (150)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.01 0 0 178

Ezzel az emléktáblával tudom kiegészíteni Csabdiról szóló információidat. Számomra azért volt érdekes a hely, mert a falu nevéből egy betűt elvéve kijön az én keresztnevem :-)) és éppen a 41. születésnapomon jártunk ott.

Előzmény: László67 (177)
László67 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 177

Csabdi, templomrom

A XII. században épült, háromhajós, román stílusú templom volt, mely a XVI. században pusztult el; ma már csak a torony egy része áll, lőrésszerű kis ablakokkal, a hajóból és a szentélyből is állnak még falak.

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.30 0 0 176

Előzmény: Jesper Olsen (175)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.30 0 0 175

Ma egy Budapesthez közeli helyen látogattam meg egy románkori emléket. Az épületnek már csak a nyugati fala áll 5-6 méter magasan a biai református temetőben. A főbb tudnivalók itt olvashatók: "A Szent Kereszt tiszteletére emelt templom legkorábbi része a régészeti feltárások szerint egy kívül négyzet, belül kör alaprajzú kápolna (ehhez hasonló csak kettő található az egész Kárpát-medencében), mely legkésőbb a 13. sz. elején épült. Hozzá kapcsolódott (szintén az 1200-as években) az első hajó és az íves apszis, a kora gótikus átépítés a 14. sz. első felére datálható." (Forrás: Ludwig Emil cikke a Magyar Nemzetben)

Reventlow Creative Commons License 2010.11.19 0 0 174

A listát már volt, hogy felhasználtam kereséshez, hasznos olvasmánynak bizonyult

Előzmény: Jesper Olsen (173)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.19 0 0 173

E szép helyek felkereséséhez túramozgalom is kötődik (ha már írtam róla, akkor bocs).

Az alábbi linken olvashatók a részletek:

http://www.turabazis.hu/mozgleir.php?id=94

László67 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 172

Egészen friss (mai) fényképek.

Sajnos bejutni nem sikerült...

Fehérvárcsurgó, római katolikus templom

Reventlow Creative Commons License 2010.11.14 0 0 171

Az ajtó üvegén keresztül :)

Előzmény: Jesper Olsen (170)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.14 0 0 170

Ahhoz képest, hogy zárva volt, nagyon jó képet készítettél a belsőről! :-)))

Előzmény: Reventlow (168)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.14 0 0 169

És a tihany-apáti templom. Sajnos ezt is csak körbefényképezni sikerült.

Előzmény: Jesper Olsen (162)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.14 0 0 168

Kedvcsinálóként az örvényesi romról és a közelében lévő hídról készült képek. Egy vízimalom is van mellette, de zárva volt, mint a templom is

Reventlow Creative Commons License 2010.11.14 0 0 167

A kérdésedet nem értem, hogy mi igazolható fényképpel?

Előzmény: Törölt nick (164)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.12 0 0 166

Ugye nem a Pusztapalotára gondolsz? Az sehogy sem fér bele eme mozgalomba.

A Sóstókáli rom viszont igen.

Előzmény: Törölt nick (164)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 165

Könnyű dolgod lesz, ott van mindjárt a vonatállomás mellett, alig 100-200 méter. Éb is valami nagyon hajnali vonattal mentem le, aztán busszal mentem tovább az állomásról kékezni.

Előzmény: Jesper Olsen (157)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 164

A fene, jártam arra, és alaposan le is fényképezgettem, de valahogy nem esett le, hogy ez belefér a román kori templomok mozgalmába is......

Fényképpel igazolható elvileg az otárás?

Előzmény: Reventlow (158)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.12 0 0 163

A kisörsi romot nem sikerült megtalálni a bozótban sajnos, és az autót is políroztatni kellett utána. Most már jobban megnéztem, legközelebb meglesz. Alant a balatonfűzfő-mámai templomromról tettem be pár képet

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.12 0 0 162

Kiszivárogtatom a "műhelytitkaimat": erre a télre két túrát tervezek.

Az egyik Tihany - kistihanyi templomrom - apáti templomrom - aszófői templomrom - örvényesi temetőkápolna útvonalon haladna.

A másik Révfülöp - fülöpi templomrom - ecséri templomrom - Kővágóörs - kisörsi templomrom - sóstókáli templomrom útvonalon menne és némi buszozással a zánkai ref. templomot is bevonnánk a látnivalók körébe.

Ezek némi koránkeléssel vonattal/busszal és gyalog bejárhatónak tűnnek.

Off: a túrák egyik legizgalmasabb része számomra a logisztika kitervelése.

Előzmény: Reventlow (161)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.11 0 0 161

Aszófő, kövesdi templomrom. Ez tipikusan a tömegközlekedés+gyalogos megközelítés iskolapéldája

Előzmény: Jesper Olsen (160)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.10 0 0 160

a mostaniakat majd ide pötyögtetem be

Ez jó hír nekünk! Hurrá!

Egyébként én is egyre jobban szeretem a Balaton-felvidéket. Remélhetőleg idén még egyszer eljutok arra a tájra.

Reventlow Creative Commons License 2010.11.10 0 0 159

Köszönöm, képeket még tényleg nem tettem ide. Az utóbbi időben volt szerencsém a Balaton-felvidéken járni, és igyekeztem - természetesen a várakkal együtt - becserkészni a régi templomokat, romokat. Még nem értem a végére, mondanom sem kell:) A tavaszi képeket a váras topikba tettem fel, a mostaniakat majd ide pötyögtetem be.

Autóval jártuk be az utat, meg persze gyalog, ha már végképp nem ment. A romok gyalogosan megközelíthetők, legtöbbjük közel van a műúthoz vagy jól járható földúthoz. Nekem sokat segített a http://www.utikonyvem.hu/ oldal, ahol meg lehet jól határozni az egyes romok helyét, aki használ GPS-t annak is hasznos információkat nyújt.

Előzmény: Jesper Olsen (155)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.10 0 0 158

Íme a Köveskál mellett található pusztapalota. Egy fala áll magasan, a növényzet eléggé eltakarja, de ha bemászik az ember a sűrűbe, talál még külső falat méternyi magasságban, lásd utolsó két kép. Ennek felkeresése is vegetációs időszakon kívül ajánlott.

Előzmény: Jesper Olsen (154)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.10 0 0 157

Nagyon szép! Célkeresztbe került! :-)

Előzmény: Törölt nick (149)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.10 0 0 156

Akkor ezt a romot is érdemes vegetációs időn kívül felkeresni. Egyelőre csak a távolabbi terveimben szerepel. Gyalogosként egynapos túráim hatósugarán majdnem kívül esik már.

Előzmény: Reventlow (151)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.10 0 0 155

Örülök, hogy bekapcsolódtál a fórumba! Több szem többet lát, jó ha így is gazdagodik ez a kis gyűjtemény.

Előzmény: Reventlow (153)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.10 0 0 154

Én szívesen venném, ha egy képet azért erről a Pusztapalotáról is feltennél ide. Talán a többi olvasó sem veszi zokon. :-)

Gyalogosként is nehéz megközelíteni ezeket az objektumokat?

Előzmény: Reventlow (152)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.09 0 0 153

Szentantalfa herendi templomrom. Amennyi időbe került a megtalálása, annyira csekély falmaradvány található a felszínen, ma már nem is ismerhető fel, mi lehetett ez a kőkupac.

Előzmény: Reventlow (152)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.09 0 0 152

Köveskál, sóstókáli templomrom. Ezt nem nehéz megtalálni, bár Köveskál felől nem ajánlatos autóval megközelíteni, hacsak nem aszály idején...Talán mondanom se kell, onnan mentünk. Nem messze tőle található a pusztapalota is, mely szintén érdekes, bár itt off.

Előzmény: Reventlow (151)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.09 0 0 151

Káptalantóti, sabari templomrom. Nem volt könnyű megtalálni, nagy bozót közepében van. El is mentünk mellette, ha nem ott akarok megfordulni - ipszilonban -, akkor nem is vesszük észre. Az első kép ezt mutatja.

Előzmény: Reventlow (150)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.09 0 0 150

Igyekszem én is hozzátenni párat ehhez aszép kollekcióhoz: Hévíz-Egregy

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!