A fizika szerint ha benyomjuk a sarokba a hangokádót és mellette az épületnek, szobának is olyan a kialakítása, még szép hogy remeg az emeleten az üveg, redőny, pohár stb! Ui. a mély hangok frekvenciájuknál fogva különösen az épület mint rezonátor esetén (lásd hangsugárzó egy akusztikai üregben) jóval távolabb alakítják ki az interferencia csomópontjukat adott rezgésszámnál, mint a sugárzó helye. Így tehát egy épület önkényesen is javíthatja a basszusokat, pont mint nálad. Ettől függetlenül persze számít a sugárzó paramétere is, de nem elsődlegesen attól kerek a történet...
Bocsi Miklós, de a lezlid mérete nem kicsi, mégha van magasabb is. Az én ugyanakkora méretűmtől két emelettel följebb rezeg az üveg, remeg a redőny. Derekas basszusa van, emellett vastag, meleg, teljes a hangképe. A hiány okát máshol keresném.
Mindenesetre ha ezzel a nem mindennapi dobhártyával növelni tudtad a basszust, hát basszus, gratulálok! :-)
Egy pár ezer forintos kísérletem végül jelentős sikerrel végződött. A lezlim kis mérete miatt a mély hangok kicsit kevésnek bizonyultak. Az eredeti reflex nyílások le lettek takarva, így jó ötletnek bizonyult egy passzív mély sugárzó beépítésére. Ezzel a megoldással kiküszöbölhető a hangszóró üreg túl kis mérete miatt adódó hangmagasság emelkedése a túlzott csillapítás miatt. A mély sugárzó által megmozgatott üregben lévő levegővel jó hatásfokkal lehet mozgatni egy viszonylag lágy felfüggesztésű membránt.
A kopoltyúmarás legyen a legkevesebb. Ha ovális rést váx, az is jó lesz, működni fog.
Van egy Wersi lezlim amit kétrotorosítottam. Alul rendes fa dobrotor, Fane hanxóróval. Kissé magasan volt, a hely inkább a basszus fölötti légtérnek kell, azt amennyire lehetett, lejjebb tetettem. Fölülre meg pont befért egy Solton fölsőegység, ezért annak megcsináltattam a helyét és a hozzávaló réselést. Egész dobozon már nem lehetséges technológiailag a kopoltyúmarás, így egy keskeny átmarás mellett kívül egy kopoltyúféle szélesítést csináltattam az illúzió végett. A képeken az eredmény. Sajna el is adom a projektem mert teltház van nálam, kell a hely. Van egy hátlapja ahol elhelyezkedik az eredeti tranyós erősítő, meg vezérlés. Egy csöves külső erősítővel kész a klasszikus falezli kis, kompakt méretben. Tehát ami van: szekrény, hanxórók, motorok, rotorok, vezérlés, tranyós e.
Az ÉLET értelme a KÜZDELEM maga /na ezt sem én találtam ki hála Isten/
Ha definiálod magadnak hogy milyen zenei stilusra szertnéd használni, mennyit
szeretnéd hurcolni , esetleg szobád disze legyen akkor csodát tudsz teremteni.
Nekem jelenleg kilenc darab leslie figyel a gyüjteményemben, és most készül a
tizedik az apácarácsos 2 / nem kell ragaszkodni szerintem a "koportyuhoz"sem
hamár lud legyen dagadt/
más
A 70-es években a BNV-éken folyamatosan nyomták a dolgozó néptömegek agyába
hangosan /hogy megértsék/ és torzan/nehogy elbizzák magukat hogy hifit kapnak/
a "Hammond" zenét , ami olyan jó kis "vidám" volt , és "langyos"/mint a sör/
No ezen "hammondos" zenék nagy része WERSI bétán irodott. Szerencsémre
hozzájutottam ezen szerkentyühöz és csodálkozva jöttem rá hogy ebben a
hangszerben benne lakik a csoda , mert alpból tudja az autentikus hammond hangot
11 -es drawbar készlettel , a keyklicket, a gyors lassu lesliet, és a scanner vibrátot.
A dobgép, a kiséret automatika, a dsr kikapcsolása után, egy jól használható jó
"hammond" orgona klón . És még egy csoda ,hogy van benne egy qvadró effekt, /én egy régi SONY qvadró fülhallgatóval élvezkedem/ olyan érzés mint amikor az agyad egy elöadó terem lenne , amit lassan forgatnának és te az agyad közepén ülnél és ott szólna a hammond ".
Szóval ezt a jó kis szerkentyüt az akkori kor egyéniségei , igen érdekesen használták szerintem , na de akkor ez volt a divat
Köszönöm a segitséget neked, s mindenkinek. megerősödött bennem a saját projekt folytatása.iszonyu nagy munka,mivel a hangszórók és motorokon kivül mindent magamnak kell kitalálnom s megvalósitani. Orgonához fogom használni igy nem mindegy hogyszól. Sok /rengeteg/képet megnéztem a neten sok lezli javitás felujitás uj készités , mindenki a maga elképzelése megvalósithatósága szerint ,valóban mind más és ez a jó . Tisztelem a barátságot, nagy kincs ,de nekem ez most üzlet lenne. "tehtube" ajánlott egy ausztrál projektet -kössz-ezt tartom magamra nézve irányadónak , megvalósithatónak. Csak ez a kopltyu marás ne lenne.
Nekem is van egy Leslie 16-om, hát biza az egy hangszórós szerkezet és osztom Techtube véleményét, nem annyira jól szól a Hammonddal, gitárra találták ki. Azért néha az L100-amhoz használom, mert nem kell ide-oda cipelgetni a másikat. A semmitől több, a valamihez képest kevés... Azért szeretem és nehezen válnék meg tőle.
És csak egy pár gondolat / ha nagyképünek tünnék elnézést/, a leslie erösitök aranykora a multszázad 60as éveitól a 80as évekig tartott Ugy ahogy a Hammondokra az Olaszok Farfisákkal Elkákkal stb-vel válaszoltak , ugy a Leslikre
is a különbözö formáju illetve hangu anconai csodákkal...
Az Olasz leslie-k már különbözö hangszeres igényeket is próbáltak kielégiteni ,
tangóharmonikára , gitárra stb Megjelent a rugos zengetö , mely nagyobb térérzetet adott a doboznak és egy csomó más jópofa dologot beépitettek l Az europai piacot is "megszórták", és bedolgoztak a dynacordnak, a honernek, a vox-nak söt a marshallnak is. Mindegyik "leslie"egyéniség , mindegyik másként szól de ez szerintem ez igy jó
Jelenleg a mai napig is Pink floydos Gillmur aki inteziven fejlszti a saját "leslie"
A behozatalal nincs semmi probléma, vannak erre szakosodott cégek, csak mire kifizeted a hangszer dobozolását tengeri szállitáshoz, a hajozási dijat pl Stutgartig
plusz a szárazföldi szállitást, a vámot és az áfát , majd itthon a 220volt 50hertz átalakitást akkor ezen összegeket összeadva rájösz hogy itt Magyarországon
három darabot vehettél volna , Ha repülövel hozatod akkor kb ötöt.
Ha megnézed a Canadai hirdetéseket egy csomó ingyen elvihetö is van.....
Más
Szerbo kollega, én barátságban vagyok Kiss Lacival aki a "leslie 16"-ot árulja
ugy hogy maradjunk abba hogy az autentikus leslie 16-ban tudásom szerint
nem volt két forgó rotoros változat
Az érdeklödésedet kiváltó /rolling 50 tipusu/ szerkezet egy fix hangszorót
és egy forgó hangszorót tartalmaz
De ezen kivül számtalan megoldás létezett , itt egy pár szép megoldás
Egy kallódó 1942-es kórusgenerátort összekötött egy négyoktávos Fatar midibillentyűzet mechanikával. Teljes siker. Indítómotor helyett 1m spárga elegendő. Persze a munka nagyja még hátravan :-)
Szia trambi. párnappal ezelőtt kérdeztem a /lezli16/ ra.Kaptam is választ szépen,ne-ked is van! Tehát nem létezik két rotoros 16-os ? Vagy az ujabbak között van forgó tőlcséres ?
Annyit hozzátennék, hogy azokon a felvételeken ahol L100 szól, a hozzácsatolt hangrendszerek lényegesen drágábbak az orgonánál. És nem véletlenül azólt az akkor úgy!
Méltán híres L100 felvételek: The Nice 67-68. ELP America-Rondo ráadások. The Egg. LGT 1-2. Collegium Musicum 70-72. Karthágó 79-81. Még hasonló a T100 sound: The Frumpys. Balázs Fecó 1971-2009.
Ha visszaolvasol 1-3 évet, sok információt találsz a lezlikről (is).
Köszi az infókat. Szerencsére már többen is jeleztek lezli ügyben és kaptam néhány ajánlatot, ami kellőképpen kielégíti az igényeimet. Egyenlőre még csak az L100 a biztos. És az is november elejére várható, tehát nem rettenetesen sürgős vásárlási szándékról van szó. Remélhetőleg december elejére azért összeáll a szett. Addig még biztosan lesz pár kérdésem. Pl: alapvető karbantartásról, gyakori hibákról, azok orvosolásáról, illetve, hogy kik foglalkoznak Hammond szervizeléssel, mivel nem befektetési céllal veszem a hangszert, hanem azért, hogy tanuljak rajta játszani és megőrizzem az utókornak jó állapotban!!!
Ha egyszer eljutok odáig, hogy koncertezni menjek, mint Hammondos, akkor addigra meg veszek valami XK2 vagy hasonló motyót, de 29 évesen elkezdeni...Pffff...:)De nincs mese. Tízen éve szerelmes vagyok a hangjába, és hamarosan lehetőségem lesz, hogy legyen egy sajátom... Az biztos, hogy kivételesen meg lesz válogatva, hogy az L100 mikor, és hol lesz megszólaltatva a nagyérdemű előtt, viszont a lezlivel kapcsolatosan már nem vagyok ennyire szigorú. Tehát egy jó strapabíró darabra fogok rápályázni.
Egy olcsó megoldás egy igazi L100 és egy európai lezli. Littlebig 75 körül kínálta a Dynacordját? És az nem rossz.
Ezek a régi elektromechanikus orgonák EGY DB monó jelet küldenek ki, úgyhogy a manuálonkénti szétválasztás így nem működik. Egy klasszikus stílus nem is igényli.
Olyan viszont van, hogy többcsatornás leslie. Allsound LA2700, Solton Turbo***, Leslie 315,710,722,822, 2101, Motion Sound KBR 3-D. Ezeknél az egyik csatorna forgatott, míg a másik statikus.
Két lezli, dupla pénz. Inkább egy drágábbat, de jobbat!
Gitárosként Almost Famous KÉT Leslie 16-os passzívját cserkészd be, orgonára is elmegy. Hendrix, Clapton, Harrison is használta. Nemrég volt róla szó.
Ha több billentyűs, többutast kívánsz, tudok eladó MS. KBR3D-t, Leslie HL722-t szerte az országban. Ezekhez az orgonánál lényegesen mélyebbre kell a zsebbe nyúlni.
A vezérlés nem téma. Eltéréstől függő ráfordítandó összeggel bármi összehozható bármellyel. Üdv.
Üdv néktek. Alapvetően gitáros vagyok és nem sok közöm van a billenytyűs hangszerekhez, de a Hammond mindig is közel állt a fülemhez. Ezért is szeretnék magamnak vásárolni egy L100-t, vagy hasonlót egy normális, de megfizethető árú Leslievel. Viszont tök láma vagyok még a témában. Ez ügyben szeretnék érdeklődni, mert az orgona árával tisztában vagyok, és azt tapasztaltam, hogy elég nagy a szórás. Viszont a lesieről nincs sok infóm. Pláne nem a vezérlésről. Nem tudom, hogy szabványos e, vagy több különböző megoldás van hozzá, illetve, ha már Lesliet keresek, akkor olyan lenne jó, ami a manuálokat külön tudja kezelni, esetleg két leslie hozzá...Szóval segítsetek nekem kicsit ez ügyben.
Engem tulajdonképp Laci érdekelt volna. 1960-63 között együtt jártunk összhangzattanra Sipos tanár úrhoz Kecskeméten, aztán mikor felkerült Pestre, akkor eltűnt a szemem elől, pedig akkor már én is Pesten voltam.