Az biztos , hogy egy gombász nem mondja
meg pontosan , hogy hol szedte.
Ha mond valamit az tuti , hogy hazugság.
Kezdő koromban , bizony többször is sétáltam
2-3 kilométert, az "Ott szedtem messze az erdősávnál" -hoz , ahol is térdigérő vizet,
vagy hasonlót találtam.
Sziasztok!
Kedves Kopáncsi, nem titok, a telkem Mezőtúr után a Kőrös peresi holtágánál van, kb. 500 nöl. A vargánya érdekes módon csak 1 helyen szokt lenni, a komposztosgödör körül. Az a baja, hogy mindig kukacos. Tényleg, Ti láttatok már nem férges vargányát, vagy ez nem is baj? A gyertyánok és mogyoróbokrok körül is szoktak boszorkánykörök lenni, de idén semmi.
Hétvégén én is megyek gombászni.(Budai-hegyek)
Levendula! Azt senki sem mondja meg, hogy hová menj, mert félti a helyét, ezt Neked kell megtalálnod. A Fény utcai piacon vasárnap is van gombavizsgálat. Egyszer, több éve itt láttam egy néni kosarában egy kismalacnyi óriás pöffeteget. Azt mondta, hogy a telkén a szőlő végében termett, de a következő héten szántat. A Fehérvári útin is, de a vasárnapi vizsgálatban itt nem vagyok biztos.
Ma is szép az idő, minden percet sajnálok, amit nem tölthetek a szabadban, főleg a szanatóriummal felérő kis telkemen. Bárcsak jövő hétvégén még ilyen lenne!
Ilyenkor állhatna meg az idő kicsit. A házunk előtt van egy kőrisfa, világítósárgák voltak 3-4 napig a levelei, ma reggelre lekopaszodott. Persze a tavasz is így robog el mindig, csupasz és már teli lomb. Na nem baj, mindjárt tavaszodik :-).
barnetto
Szóval: 2000 Ft/kg. Ez hajszálra egyezik a bolti árral, no de a minőség...nem tudok, csak jót mondani róla. A "hardware" eljuttatását megoldom.Frint.Hétfőn leszek legközelebb.
Te Levendula, elfelejtettem írni, hogy kést is vigyél magaddal, csak ekkor tudod a gombát szépen, szakszerűen kivenni. Lágyan megfogod a kalapja alatt és szépen tönk legalájánál, gyakorlatilag már a földben, a tönköt elvágod. Legjobb ha a tett színhelyén a földet, a pókhálót vagy a rájuk ragadt falevelek is szépen, lassan, megfontoltan eltávolítod. Sose siesd el a begyűjtésüket, ezek nem futnak el, mert csak terád várnak. A kosárba is szépen komótosan tedd őket bele, nehogy összetörjenek. Esetleg, ha Nagy őzlábgombát találsz, a kosárba helyezéskor válaszd el a kalapot a tönktől. A tönköt nem kell kidobni, megszárítod, kiváló fűszer levesekbe vagy fasírta. :-)
A vargányának. Általában véve pedig -ezért az ősz a szezon- mindennek.
Nagycsarnokban gombavizsgáló is akad, de ezt bd jobban tudja mint én -nála olvastam- kedves Barátom.
Kösz, ezt teszem, Pilis, ott sokat túráztam régen, és tudok is vargányás helyet a ..... forrásnál. :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Még valami! Minek van szezonja?
A Normafa környékén állítólag szarvasgomba is van. Mások meg azt modják, hogy nincs semmi, mert elvisz mindent Budapest környékén a savas eső. Akkor marad a Csehát, ill. a Cserehát, vagy a Pilis. Sajnos nem vagyok arrafelé különösebben ismerős. :-(( Nem hiszem, hogy különösebben segíteni tudnék. De nem is ez lényeg, hanem, hogy átadjuk magunkat a Természetnek. Engem az ősz mindig kicsit Krúdy-világára emlékeztet; ködök, illatok, színes levelek, fázok egy kicsit, a konyhaaszatlon rozsdásszélű rózsák, az ablakban sárguló körték, bennt almás sütemény, bor. És persze sajt. Az asszonyokról pedig -mivel olvasnak- most nem beszélek. Ez a lényeg. Így együtt.
A gomba az csak díszlet számomra.
Kosár + kis műanyag dobozok a gombáknak, hogy ne törjenek + bakancs + fényképezőgép.
Vidd el a kutyust is. Csak vigyázz el ne szaladjon, ha vadat érez.
Itt vagyok! Augusztusban és szeptemberben 7(!)mm eső esett...Én csak szárított gombával tudok szolgálni. Pedig isteni laskagombát szoktunk gyűjteni...
Utánanéztem: idén eddig 3(!) olyan nap volt, amikor 10mm feletti csapadék hullott. Katasztrófa.
Ezennel és azonnal megnyitom a kertészet.com-ot, kitűnő fűszerpaprika őrleményt kínálok, ha bor lenne, azt írnám, hogy évszázad legnagyobb évjárata...Frint
Offolok egyet, lehet hogy elmegyer gombászni a hétvégén. Hogy csináljam? Hova menjek, mit kkeressek? Annyit tudok, hogy külön kell mindent papírzacskóba a különbözô fajtákat,meg van 2-3 könyvem, az a hónomalá csapom. Vasárnap hol van gombavizsgáló?
A kertemben még nem találtam vargányán kívül ehető gombát.
Tulajdonképpen nem sok minden van felénk. Vargánya egyáltalán nincs. A Tudomány/Mikológia topicban szoktam irogatni, onnan kiderül, hogy mi az a kevés ami mifelénk van.
Egyébként merre van a kerted és mekkora -ha nem árulsz ezzel el itt nagy titkot-, hogy ilyen kincsek vannak benne? Irigyellek barnettokam, nagyon.
Itt is csodálatos a nap. Másmilyen mint szokott. Munkából hazamenet kiültem, a nyugdíjasok közé padra. Behunytuk a szemünket, a napba néztünk, úgy beszélgettünk az őszröl. A nirvánához igen közel jártunk, amikor. Az idillből a feleségem szelíd kérése visszahozott a valóságba; elfelejtetted, hogy ma délután mennünk kell a TESCO-ba?
Errefelé porverő-csöppek szok' csak lenni. Ma reggel, például.
Szia Kopáncsi!
Köszi a gombákról a tanácsokat! Azt a gombafajtát már bevizsgáltattam, azt mondták, hogy mérgező. Nem értek a gombákhoz, így aztán mindig megnézetem, ha találunk. A kertemben még nem találtam vargányán kívül ehető gombát. Hatalmas szappanszagú csiperkék vannak néha.
Egyébként Pesten esett az éjjel elég jól az eső.
Dél-Alföld! Nálatok/nálunk mi van/volt?
Gyönyörű ősz van.
barnetto
Szerintem valamilyen keserű gombád lehet. Törd el, a lemezei között tejnedved ereszt, ezt kóstold meg, valószínűleg csípős-keserű íze van. Feltétlenül nézesd meg gombavizsgálóval! Nagy valószínűséggel ehető (de nem mindenki szereti, ill. a csípős íz miatt nem mindenki javasolja fogyasztásra), elkészítésének módját a Tudomány/Mikológia rovatban éppen Onobody fejtette ki részletesen.
Gombát most érdemes keresni, annak ellenére, hogy aszály van. Igaz a remény kicsi. Viszont a tönkökön, fákon mindig érdemes nézelődni. Ugyanis megjelenésük nem egyenes arányos az esővel, nagy mértékben kihat rájuk a fa nedvszívó képessége. Találhatsz rajtuk Déli tőkegombát (nagyon finom gomba, az ókorban a rómaiak és most az olaszok kiváló fűszernek tartották), sárga gévagombát. Utóbbi most annyira gyakori, hogy szerintem nagy rá az esélyed, hogy találsz. Nagy szerepe van a helyi mikroklímáknak, páralecsapódásnak is, nedvesebb, mohásabb helyeken, patakok közelében az erdőben ezért most is kereshetsz, igaz nincs gombász-szezon. A fagyokig mindenképpen lesz gomba (reméljük egyhamar nem állnak be), és akkor sokáig élhet bennünk a remény. De télen is van ám gomba; a legismertebb a laska- ill. a Téli fülőke. Mindkettő igen finom csemege. Én nem szoktam gombát fagyasztani, de azt mondják, hogy ez a két gomba, éppen mert fagytűrő, nem veszit a fagyasztás miatt az aromájából és az állagából.
Azonban minden gombát nézess meg a gombavizsgálóval, még akkor is, ha 100 %-ig biztos vagy magadban! Felhasználás lehetőségiről és szabályairól javaslom, hogy a gombavizsgálót is kérdezd ki, mindig. Én ugyanis nem vagyok mikológus, a gombákról csak amúgy hobbi-szinten tudok beszélni egy kicsit.
Lefelejtettem a hétvégi beszámolóból, hogy a nyárfáim alatt tenyérnyi gombák voltak. Máshol semmi, de itt feltűnően nagyok. A fajtájukat sajnos nem tudom, egyszer már bevizsgáltattam ezt régen, de a nevére nem emlékszem. Fehér, de nem hó, enyhén tölcséres, semmi illata, gallérja se.
Kedves Kopáncsi! Ezen felbuzdúlva nem érdemes elindulni még gombát keresni? Lassan lehűl az idő, akkor meg azért nem lesz, vagy igen?
Jó lenne még idén gombászni egyet!
barnetto
csak azér' mer' ami hordalék az erőművek(vizire gondoltam) iszaplya máshol rothadó iszap volna, és az mindenfele inkább anaerob, tehát a gázok maradnának.'sztá még tán mocsár meg a fojók végén nagy delták tán máshogy műxenek. De szerintem sem kéne erőltetni, mert óriási rombolás egy vizierőmű manapság (cca.50 éve)
Kedve retúr, ez a szempont nekem eszembe se jutott. De tényleg elgondolkoztató, amire céloztál, amilyen naív vagyok, látod bennem föl sem merült ez a másik körülmény. :-((
Nekem a kuvik nagyon-nagy kedvencem, gyermekkoromban a szomszédunk padlásán lakott egy család, mindig lestem a szürkületben, hogy mikor indul vadászni. Néha -játékból- még a macskákra is "rázuhant". Tisztelték is a cicák, kisbaglyot soha nem zabáltak, vadgalambot (néha kiscsérkét), annál gyakrabban. Az Erdei fülesbagolytól -mivel jó nagy a kuvikhoz képest - én mindig megijedek egy kicsit. Vagy hat-hét éve bennt Szegeden is láttam egyet a fán reggel, forgalmas helyen (!), munkába menet -eltévedt?-. Amilyen hülye voltam akkoriban, fogfájásra hivatkozva szabit vettem ki és egész nap őrködtem felette, mindenkinek szóltam, hogy vigyázzon rá, nehogy valami baja legyen. A Tisza-parti erdőkben imitt-amott még megtalálható, különösen onobody kertje környékén, a mártélyi természetvédelmi területen akad egy két ilyen egérpusztító jószág.
Különben a vizierőműveket én is olvastam, de csak félig tüdőztem le, hátha aki pénzeli ezeket a vizsgálódásokat, nem véletlenül teszi. (azér' lehet benn valami)
Igen, Frint is írta -más is osztja-, hogy a fűszerpaprika kiváló az idei évben. Nálunk is nagyon finom az alma, a szőlő, no és a körte is.
Még annyit, hogy szombat délelőtt egy nagyszerű bórkostokón voltam, a villányi Polgár Zoltán borait csemegéztük. Polgár úr is bennünket igazolt, azt mondja, hogy az idei év páratlanul jó évjárat lett. Aki be akar fektetni, az vegyen majd 2000-es bort.
Tényleg onobody, ill nem tudom ki van itt Szeged környékéről. Legközelebb, ha jól emlékszem október 10-én délután lesz borkóstoló-beszélgetés nálunk, amikor is igen különleges attrakció lesz, ugyanis a kóser-borokról beszél, illetve azok elkészítésének titkaiba fog bennünket a téma egy avatott művelője -nevére nem emlékszem már-, bennünket beavatni. A dolog annyira komolynak ígérkezik, hogy még az is lehet, hogy sábeszdeklivel, de legalábbis sapkában, kell bemennünk a borozóba, ahol ez a kis kötötlen beszélgetés-kóstolgatás szok' lenni.
Ki tudja meddig süt a nap? -- kicsit kirándulgattunk ezért a hétvégén. A csapadékhiány annyira borzasztó, hogy több helyen akkora repedések vannak a földön, hogy kb. 10-15 cm mélységig simán beletudtam dugni a kezemet. Csoda, hogy még él valami. Szerintem a pockok a csapadékos idő beálltával (most is felhős az ég), jönnek, tavasszal felénk sajnos elég szép számmal voltak. Hétvégén, vasárnap különösen igen nagy szél kerekedett. Néztük a Tisza-parton, ahogy veri a hullámokat a homokfalhoz, nagyon szép volt. A szélvédett öblöcskék pedig megteltek a lehullott falevelekkel, kár hogy nem vittem fényképezőgépet, nagyon szép látványt nyújtottak ezek a kis nyugalom-öblöcskék, ahogy a lemenő nap rájuk sütött. Háttérben a Tisza hullámaival. Bennt az ártéri erdőben pedig élmény volt sétálgatni, a szélből semmit nem éreztünk és több fokkal melegebb volt mint a töltésoldalban.
Egy eltévedt nyüszítő kisvakondot megmentettünk egy rárohanó vizslától, persze a kutya gazdija is sokat segitett, csak majdnem későn kapcsolt.
Másutt rengeteg diót szedtünk, nagyon sok a vadon nőtt diófa errefelé, a külterületi részeken.
Szerintem, ha a szél eláll, esni fog.
Csoda idő volt a hétvégén! (Dél-Alföld) Ma délután ötkor árnyékban 25°C volt. A kerti zuhanyból lehetett zuhanyozni minden nap. A talaj viszont repedezett a szárazságtól.
Ma reggel egy bagoly szállt le a lugas tartórúdjára. A konyhaablakból a függöny mögül lestem fél óráig. Úgy járt a feje, mit a radar, hogy tud 180°-ot tekerni a nyakán? Szegény, az idén kevés pockot talál. Volt olyan év, hogy 1 nm-en 3 lyuk volt, az idén nem is láttam pockot. Állítólag a meleg teleken valami vírus támadja meg őket, amitől megfogyatkoznak. De tavaly nem is volt meleg tél.
Az idei szőlők is nagyon jók. A piacokon főleg saszla van, de még ilyen édes saszlára nem is emlékszem. Tényleg, miért nincs több fajta hazai szőlő is a boltokban?
barnetto
Micsoda ragyogó jóidő!!!
Öröm kint lenni a kertben .
Leszüreteltük az almát , elraktároztam télire.
Hihetetlenül jó termés lett , és az
ize is kiváló.
Azért valami haszna is van a trópusi hőségnek ,
nagyon finomak lettek az idén a gyümölcsök.
Bocsánat nyárfásban voltunk, nem akácosban. Ahogy figyelem magam, örömmel tapasztalom, hogy gombák kapcsán már ösztönössé kezd nálam válni, hogy összetévesztek bizonyos dolgokat a titok felfedésétől (=termőhely holléte) való félelemeim miatt. :-)))
Tegnap délután, hogy barátaimmal ne felejtsük el végleg egymást, egy kis gombagyűjtő túrát szerveztem. Szervezői tehetségemet, most terjedelmi okokból tovább nem ecsetelem. Lényeg, hogy Szeged mellett voltunk egy akácosban, homokon, sok-sok bakhát. A legszebb az volt, hogy az érintetlen erdő szélén a homokon tisztán látszottak az esőcseppek nyomai, az is, hogy a giliszták kimásztak, az is, ahogy visszacsúsztak. Szegény természet erőlködik, de hát semmi. Kicsi eső, kicsi pára.
Találtunk gyönyörű vadkender-ligeteket. Nem, nem termesztik, mert elszáradt is volt sok. Ügyes ez a vadkender, nem viszi mélyre a gyökerét, és mégis él. Elgyönyörködtünk a technikáján. Minden kiég, hullik a falevél. A vadkender meg nagyra nől és virágzik. Arra gondoltunk -hiszen a gyökere nem megy mélyre-, hogy valószínűleg a leveleivel is valahogy benyeli a párát. Szóval okos ez a vadkender. Hülyéskedtünk, hogy hollandiai példák alapján előbb-utóbb az Unió is engedni fogja a könnyű drogok termesztését. És akkor eljön a mi időnk, kedves dél-alföldi barátaim (rájöttem máshonnan nem is látogatja senki ezt a topicot), szóval megvan, hogy mit fogunk mi alacsony fajlagos költségszinten és magas árbevétel mellett termeszteni. De hogy mit fogunk enni, az már más kérdés.
Valahol olvastam, hogy az üvegháztartás elméletre, egy újabb, elég jól bizonyítható teória lett kidolgozva. Nem csak a freon, nem csak az ipar, hanem. A vízierőművek! A legtermészetesebbnek tartott energiaforrások. Szóval. Vízierőmű. Lassuló víz miatt: algaelszaporodás. Túltengés. Ez lebomlik. A bomlás valami gázt termel. És puffan az ózonlyuk. Állítólag több erőműnél bizonyítható ez.
Az erdőben három őzikével is találkoztunk. Most kezdik vadászni őket. Ágat dobtam feléjük és "rájuk támadtam", hogy féljenek az embertől. Őzikevédő vagyok.