Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Van egy alapkérdésem. Egy olyan rendszert feltételezve, ami nem hálózatra tölt, hanem nappal, kellő megvilágítás esetén veszi át a ház áramellátását. A vezérlésnek elegendő csupán a panel feszültséget figyelnie vagy próbaterhelésen áramot is kell nézzen? Magyarán van-e olyan, hogy a panel eléri a kellő feszültséget, de még nem terhelhető a kellő módon?
Értem én azert irogattam hogy ha valakinek van némi kézügyessége vállalkozó szellemű akkor van lehetőség arra hogy olcsóbbá tegye. A masik ha megvan a pénzed és mennyi banki kamatot hoz annál talán meg ez a "kamat" is jobb.
Na, ez így korrekt, köszi. Ennyit akartam tudni. Nagyjából semmim nincs hozzá, de talán a tetőt nem kéne macerálni, szerintem elbírná, bár, ha vannak speciális igények is, akkor lehet, hogy baj lenne ebből is. Akkor kiegyezhetünk egy másfél millában kb.
Hát, pontosan ezt írtam, ha hajlandó vagy elolvasni :). Én nem fikázom, hanem azt mondom, hogy nekem a saját helyzetemben nem ér ennyit. Sőt, azt is írtam, hogy nincs is rá ennyim. Hol itt baj?
Akivel én beszéltem és láttam a rendszerét az egy osztrák? cégtől szerezte be 150K forint körüli áron az invertert. Itthon 2-3* áron vesztegetik feláron a cuccot. Ami feltünt hogy rendes elektrolit elkók vannak a cuccban ami ilyen használattól nem tul tartósak .
2600 kw fogyasztashoz kb 2,5kw-os rendszer kell, arak kb:
250w-os nap.tabla 70 000/db --- 700 000 ft
inverter --- 370 000 ft Ezt durvan 3-5 evente csereled, rendszerint 1heten bellul a csereido lejarta utan meghalnak, jol megvannak ezek tervezve :)Ahol 5 ev ingyenes cseret biztositanak hiba eseten ott vedd!
Szereles besegitve a feketemunkasnak --- 30 000 ft
Szerelesi anyagok --- 0 es 250 000 kozott (mid van hozza?), tetoszerkezet csere, stb ertelemszeruen dob rajta akar par millat is
Engedelyek --- mennyire sietsz, mennyit vagy hajlando az ugy gyorsitasara boritekolni?
Nem kell itt bizonygatni hogy szar. Mond azt hogy nincs ra ennyi pénzed oszt' jó van. Nekem sincs sokmindenre de megsem esek neki hogy milyen rossz dolgok azok.
Hát, a fene sem, tudja, hallod. Még az egy mihály is soknak tűnik, bár az talán már a kb 7 éves megtérüléssel számolva, de hát ugye ez így tutira nem igaz, mert akkor még tetőablak helyett is ez lenne mindenhol...
Ha magam eszkábálom, akkor már helyből bukuk mindeféle garanciát, szavatosságot, stb.
Aztán, ha meg mégsem jó valami, akkor ide írjak? :)
Nem kerek ez. Ahol nincs más lehetőség, ott biztosan jó dolog, de amúgy minimum kétséges.
Hát, fél nap olvasgatás és nézelődés alatt oda jutottam, hogy ez az energiaforrás a saját otthonom számára több sebből vérzik. Vagy szinte haszontalan/használhatatlan, de legalább van :), vagy olyan drága, hogy nem éri meg emberi távlatban, vagy leglaábbis én jelenleg tutira nem tudok és nem is akarok ennyit költeni rá.
Nekem az éves áramszámlámn olyan 140,000 körül van. Ha ez a rendszer ott 2 mihály, akkor 14 év múlva lennék nullán. Ha addig sem javítani, sem cserélgetni nem kéne semmit. Nem túl kecsegtető.
Amire szükségem volna, az egy olyan napenergiát hasznosító rendszer, ami csak és kizárólag elektromos áramot állít elő, amit a háztartás fel tudna használni.
Egy kicsit lapozz vissza, erről folyt a beszélgetés.
Köszi a jó szándékot, de elég bazári az egész...MEg egy árajánlatért nem akarok átrángatni senkit az ország egyik feléből a másikba, mert egyelőre a nagyságrendi bekerülés és megtérülés is kérdéses.
Nekem ennél kicsit komolyabb műszaki háttér kéne, mert egyelőre megérteni szeretném, hogy tudjam mi miért és hogyan megy.
Szeretnék egy kis segítséget kérni a témában, mert a neten annyi a mellébezsélés és leginkább fűtésre és HMV-re hasznosítanák a napenergiát, hogy kezdek besokalni az információtól.
Amire szükségem volna, az egy olyan napenergiát hasznosító rendszer, ami csak és kizárólag elektromos áramot állít elő, amit a háztartás fel tudna használni. Nem akarok meggazdagodni azon, hogy az EON-nak adok el áramot :), de jó lenne a saját felhasználásunkat, vagy annak jelentős részét fedezni.
Az évi energiaigényünk kb 2600-2800 kWh környékén mozog. A ház nyeregtetős, a tető hossztengelye kb K-Ny irányú, így a szóba jöhető felület a (tető egyik oldala) D, D-K-i tájolású. A felülete meglehetősen nagy, kb 85m2 igénybe vehető a tetőebalakok és a kémények kiesését követően.
Olvastam a rendszer főbb részeiről és ha jól értelmeztem, akkor nekem kell egy háűlózathoz csatlakozási terv, egy napelem, egy inverter és egy csomó sallang. Egy kb 2 kW-os rendszer volna az, ami nekem elegendő lenne (ez is a neten talált infókból számolva jön, így ha tévedek, akkor elnézést kérek!)
Nagyságrendileg ez a rendszer reális volna szerintetek?
Erre milyen árat várhatok (anyga és munkadíj)? Persze senki nem tud pontos árat mondani, de mégi, nagyságrendileg? 250,000, vagy 1,250,000?
Kell valamiféle építési engedéllyezés ehhez?
Esetleg Fejér megyében (Szfvár) volna valaki, aki tud ajánlani megbízható kivitelezőt?
Beszélgettem itt egy komámmal hogy megcsinaljuk a vasszerkezetet majd szétszedjuk mint a hotródosok a TV-ben és lehorganyoztatjuk ha nagyon spécik akarunk lenni.
Nem voltam itt egy srácnál aki megcsinalta a a tetőre a táblák rögzitését felszerelt mindent. Ma mar lehetséges hogy harmadáron vasarolt megfelelő invertert amit az EOU elfogad. A terveket valaki atnézte neki és nemi pénzért aláirta.
Azóta van uj villanyórája és éli világát.
Példul ugy 150K volt az invertere de ma már van magyar kapcsolat azzal az osztrák céggel aki neten elad és futárral házhozküldi a terméket.
Lehet panelt is venni ugyanigy megfelelő darabszám felett.
A regulátor nem szabályzó? Charger lenne a töltő. Hova raknád a töltőt? Az akkupakk elé? Bővíted jövőben az akkupakkot? Vagy a napelem mennyiséget? Én akkora töltőt tennék be, mint a maximális napelem mennyiségnek megfelelő teljesítmény.
Sztem jó lehet. Érdekel is az eredmény! Tegyél egy wattmérőt a kimenetre, így azt is megtudod, hogy éves átlagban mennyi energiát adtál bele a bojlerbe.
Kezdő vagyok, és tanácsot szeretnék kérni. Az a tervem, hogy veszek 6db 250W -os monokristályos napelemet, (HDS250M-60) Sorbakötöm őket, így a kimenő feszültség 192V - 222V, és közvetlenül rákötöm egy 80l-es 1500W-os villanybojlerre. Ez járható megoldás?
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Ausztráliában élek, vettem egy kis földet, építgetek rajta egy kis házat. A vezetékes áram kb. 8000$-ba kerülne. Gondoltam, megoldom napelemekkel az áramellátást. Eddig vettem: 7 db 230 W-os panelt, 3 db 250 amperórás akkut, egy 3000/6000 W -os invertert. A paneleket párhuzamossan kötöttem ( 1.6 kw ). A feszültség 32-35 V. A kérdésem az lenne, milyen regulátort ( töltöt ) kellene vennem. Ha válaszoltok elöre is köszönöm.
Ha kiválasztod az országot és a települést, kapsz egy kalkulációs lapot, ahol kipipálhatod a Show horizon outline graph gombot.
Ekkor kiadja a településhez tartozó horizontot és a napmagasságokat.
Télen pl.: 20° körüli a minimális napi maximum tehát ha nem akarod, hogy a vízszintes terepen sorolt napelemtáblák takarják a mögöttük lévőket, akkor az első sor tetejének éppen 20°-os szög alatt kell látszani a mögötte lévő sor alsó élétől nézve.
A napelemtábla méretének ismeretében egyszerű szerkesztéssel, vagy szögföggvénnyel kiszámolhatod a szükséges sortávolságot.
(Rögtön látni is fogod miért nem optimális ebben az elrendezésben például a 45°-os dőlésszög és a teljes árnyékolás mentesség.)