A megvásárolható tápoldatokról nem sokat tudok.Amit vettem,azokból nem sok jót néztem ki
pl átlátszó,szagtalan és még jócskán hígítani kell,lehet.A bio módszereket részesítem előnyben,tehát növényi trágyalevet készítettem,de természetesen ez csak kültéren használható,mert elég kemény a szaga...Előnye hogy csak természetes anyagokat tartalmaz ,mert ugye ebből eszünk,vagy mi.Azonkívül szerintem tele van szerves anyaggal meg ásványival meg nyomelemmel meg minden jóval a növényeknek.Kertes házban a kert sarkában egy vödörben senkit sem zavar a szaga.Öntözni persze hígíva kell.Utána szag már gyorsan elillan nem zavaró.Bármilyen növényi v szerves hulladékból lehet csinálni.Egy vödröt megtöltesz növényi részekkel,feltöltöd esővízzel,mindezt 15C hőm felett.1-2 hét alatt kiforr.
Ha már megszünt a forrás 10-20 szoros hígításban lehet vele állandóan öntözni.Fontos,hogy kell valamit tenni a tetejére,hogy ne ússzon a vízszint felett növényi rész,mert abba bizony beleköltöznek különböző organizmusok....
Lehet kapni komposztált trágyát is, annak gondolom nincs erős szaga már,2-3 cm vastagságban beborítva a földjét egyrész a locsolóvízzel másrészt mikroorganizmusok segítségével lejut a földbe is.Bocs,hosszú lett,de hátha érdekelnek ilyen módszerek másokat is.
Nálunk is egy méter széles helye van,kordában kell tartani.Össze lehet kötni,a felesleget levágni,felfelé nőhet.Nyáron is sűrűn kell metszeni,mert nagyon nő.
A dézsást rendszeresen locsoltam és tápoldatoztam is. Most majd megnézem a gyökerét és ha egészséges átültetem. Szegény a 2 kóron is hozott termést, de nem értek be.
Arra már én is gondoltam, nem a legfagytűrőbb fajta lehet, mert akitől kaptam, annak egy épületekkel körbezárt védett helyen volt és hatalmasra nőtt, aztán egyik évben neki is elfagyott. Ki is vágta, pedig rengeteget termett előtte.
Figyu! A kutyák sikerrel megmetszették az egyik fügémet. A letört ágak vízben vannak, amikor kigyökeresedik elküldöm. Fajtáját ne kérdezd, tavaly tavasszal kaptam Dézsalánytól, nála hatalmas, és évek óta terem. A háromból kettő odakint telelt nekem is, már februárban kibontottam, és nem hogy nem volt visszafagyva, de már akkor láttam rajta, hogy a tövénél új hajtások nőnek. Tehát igencsak fagyállónak bizonyult. Kibírta a márciusi mínuszokat is minden takarás nélkül. Szerintem ez kell neked is. Nem fog visszafagyni remélhetőleg.
Ha saját fügét szerenél enni(jelenleg és is ebben a stádiumban vagyok)ajánlom a dézsás megoldást inkább.Mert a helyed is kicsi és a fagyvédelmed sem működött eddig.
A füge jól elvan dézsában is.10 literes dézsától felfelé jól terem is.Hogy miért nem fejlődik nálad arra csak tippjeim vannak.Napfény kell neki ,meg nedvesség meg tápanyag.Dézsában tápoldatozni kell mert gyorsan kifogy belőle a szusz.Szárazságtűrő , de ha fejlődést akarsz locsolni kell bőven.Ha ez mind megvan és nem nő,akkor már csak egy ötletem van: gyökér-gubacs-fonálféreg.Ez megzavarja az anyagcseréjét nem tudja felvenni a tápanyagokat.
De csak pl átültetésnél tudod megnézni .Ha nem egyenletes a gyökérzet,hanem kis gümők-gömbök-megvastagodások vannak rajta akkor az az.
Naszóval,ha faiskolából vetted,akkor felejtsd el a porzást nem az a baja,hanem a visszafagyás.Szerintem is a szomszédtól kellene szerezni fügeágat,ezek szerint az fagyállóbb fajta ,mint a tied.Vagy fórumozók is szoktak adakozni. Ha van helyed,kedved akkor dézsában is tarthatsz,akkor biztos hogy nem fagy vissza ha nagy hideg esetén be tudod vinni valahova.Egyébként itt van,(lesz??) a tavasz, most a legideálisabb dugványozni.
A takarásról rengeteget lehetne beszélni,sokszor csak kárt okoz.Például ha ezt a drótos leveles módszert alkalmazod,akkor az alulról érkező föld hőjét is sajnos leszigeteli és a végeredmény ugyanez, elfagynak az ágak ha nagyon hideg van. visszaolvashatsz itt is vagy aszomszéd fórumokon is(nálunk is termő...vagy a fagytűrő déligyümölcsök) sokat taglalják a témát.
Havasföld-sajnos a növényeknek időre van szükségük,hogy megerősödjenek,teremjenek...
Köszönöm szépen! És ha sikerül meggyökeresedniük, hány év múlva teremnek majd leghamarabb? 3-4 évet olvastam a neten, ez kissé elkeserító. Nem lehetne felgyorsítani kicsit?
Nekem 12 éve van fügém, vagy 6-7 fajta. A telepítést követő években takartam őket kukoricaszárral, fóliával, lehullott levelekkel stb. A takarást sátor módjára oldottam meg. Az első két évben nem fagyott el, ekkor azt hittem milyen nagy ász vagyok, holott csak enyhe volt a tél, nem süllyedt -15 fok alá a hőmérséklet. Ezt követő teleken is takartam ugyanúgy, de kemény hidegek voltak, természetesen a földig fagytak. Rájöttem, hogy az én vidékemen (Szeged környéke) nem érdemes komolyan foglalkozni a fügével. Pár darabot minden évben sikerül termelnem, mert ősz végén pár hajtást lefektetek a földre, rárakok egy téglát, hogy feküdjön semmi mást. Magyarországon hó nélkül -15 fok csak nagyon ritka esetben fordul elő ezért nem fagy el. Amennyiben viszont hó esik az betakarja és a föld hője melegíti, így ezért nem fagy el. Ezzel a módszerrel rengeteg felesleges munkától és bosszúságtól kímélem meg magamat. Neked is ezt tudom tanácsolni.
2 fügém van az egyik kiültetve, a másikat dézsában tartottam. Mondhatni, egyik se fejlődött sokat, a dézsás szinte semmit, még mindig két kis koró az egész. A másik rendszeresen visszafagy, nem jó neki a hely. Az idén nádszövet burkolatot kapott télre, és levelekkel töltöttem fel. Most vettem le róla a takarást.
Az lenne a kérdésem, van egy védett, nagyon napos helyem ahova át tudnám ültetni, a ház oldalához, de csak egy 1 méteres sáv ami nincs lekövezve és mellette egyből a kocsi bejáró. Lehet a fügét valahogy úgy metszeni, hogy elférjen ezen a keskeny sávban, vagy fel kell adnom a füge tartással? Nagyon szeretnék saját fügét enni, de ez évek óta nem sikrül.
Dunavarsányban élek (pest megye) minden évben takarom, faiskolában vásároltam. Ha ültetnék még egy tövet a kertbe az sem segitene a beporzásban? 2 házzal arébb van egy nagy füge fa az egyik szomszéd kertjében Ő nem takarja mégis terem neki a fügéje. (a szomszéd zöldje ugye mindig szebb) Mit tanácsolsz vegyem ki és ültessek egy másik példányt vagy nézegessem még egy darabig termés nélkül -jobban szeretném ha termő bokrom lenne. ? Köszönöm: Üdvözlettel:Mónika
Havasföld34-gyökeresedésről kb:3 hét-1 hónap körül beszélhetünk,addig tartsd párás környezetben néha szellőztesd.Ha látod,hogy kókad a levele ,takard vissza.Nálam amelyik
kókadozott és nem takartam vissza az kiszáradt.
Monkica74-ha eddig nem termett akkor valószínű, hogy már nem is fog.Valószinűleg magról vetett példány, ami szárított fügéből származik.Az beporzást igényelne, ami ha nem a Mecsek déli oldalán laksz nem fog megtörténni.Vagy teljesen meddő példány lett .Vagy ha termő növényről, vagy iskolából származik, akkor nagyon hideg helyen laksz,ahol mindig visszafagy.Akkor takarás nélkül nem is fog teremni.
Sziasztok! Segitséget szeretnék kérni . Pár éve próbálkozom a fügével van egy kb 7 éves tövem ami költözés miatt 2x átültetésre került kb 4 éve van ugyan azon a helyen. A problémám az, hogy még nem hozott termést illetve 2 éve volt rajta pár darab de az lehullott magától. Mi lehet az oka? Maga a bokor nagyon szép terebélyes, csak teremni nem akar. Mit tehetnék, hogy ösztönözzem? Köszönöm előre is a válaszokat.
Normális az, hogy a fügevesszők dugványozása után egy héttel már levél van rajta? Gondolom saját erőből hajtottak ki a vesszők, nem gyökeresek még. Mennyi idő alatt gyökeresednek meg?
Most jött el az a pillanat, hogy tele van a könnyzacskóm is az időjárással..... múlt hét végén fagy erre a hétvégére is azt mondanak......
Én még nem vettem le a takarást a fügéről (szerencsémre talán) de a meggyfa a rózsák meg a ribizlik (1 fekete (2-3 cm-es levelkkel) 2 piros (1 cm-es kipattant rügyekkel, levelekkel)) még elfagyhatnak.
Nálam -5,6 és -9 között lehetett valahol. A -5,6-ot én mértem a háztól bő egy méterre, a weather.com szerint -7 volt a hajnali minimum, a met.hu szerint meg -9. Most akkor döntsem el, melyik volt a legközelebb a ténylegeshez.
Hát én két nap két -három éjszakára gondoltam ,de lehet hogy napközben leveszem a ponyvát. A ponyva alatt nádszövet van ,távtartónak,hogy az ágak ne érjenek a Tescos ponyvához.
Bp, Soroksáron lakom. A met.hu és az időkép is -10-et mond Bp-re.( Nálam a városi hőszenny nem érvényesül, a belvárosban 3-4 fokkal melegebb van a nagy hidegek alatt. Kösz a linkeket. A sat 24, accuweather, weatheronline csak -6 körül mondja. jelenleg -0,1 fok van. a szél lassan megáll, egyelőre még borult az ég.
Az én fügém is kb így néz ki mint az előző hsz . Most úgy döntöttem újból letakarom,bár tegnap a jeges eső lehet hogy már ártott neki . (Szolnokon)Úgy néztek ki az ágak mint ha
Valakinek van tapasztalata, hogy mennyit bír ki ilyenkor a rügy és a fügekezdemény? A nedvkeringés már rendesen beindult, ma reggel-4-et kaptak, de holnapra és vasárnapra -10-zel ijesztgetnek.
Tavaly, a nagy hidegben, hosszan tartó -15-18-nál az érett vesszőkön a csúcsrügyek kb. fele elfagyott, de akkor még tél volt.