Elnézést kérek, amiért ilyen sokára szólítelak meg, de úgy érzem most sem késő! Nagyon szépen köszönöm az értékes gránátalma csemetéket. Elültetettem őket és naponta, esténként a fagyok beálltáig locsolgatom őket. Igaz, a múlt héten a nagy "forró" szél majdhogynem leszárította az összes leveleket a csemetékről. De azért még van néhány élő levél rajtuk.
Remélem ez a levél elszáradás a tavaszi fakadásnál nem okoz majd problémát.
A macskagyökér tövecskékkel kapcsolatban, ha van valami kérdeznivalód, szívesen állok rendelkezésedre. A csomagban található telefonszámon, vagy ezen az oldalon.
A macskagyökér-töveket érdemes szétszedni, több tőre. És így nagyobb bokrod lesz, ha több helyre ülteted a tápanyagot több helyről szívják, jobban hasznosítják, ergo többet fognak virágozni!!!!!!! Pontosítok: illatozni, mert rettentően kellemes illata van, erősebb az illata, mint az estikének. És még az is különbség a kettő között, hogy a macskagyökér nappal is ontja illatát!
Üdvözlettel,
Oxalis
p.s.: Tavasszal komló-szaporítás végett mindenképpen keresni fogunk Kopáncsi úrral (barátommal), nekem 45 méter hosszú drótkerítésem van, arra férne egy pár tő!!!!!!!!!!!!!!!
Látod , itt az este és mégsem esett
egy csöpp sem . :(
Ugy néz ki , hogy megfogta a macskagyökér.
Köszi!!
A gránátalmák hogy állnak ?
Ha esetleg nem fogja meg , bujtatok le néhány
ágat akkor talán nagyobb gyökere lesz.
Hogyne láttam volna őket! Nagyon szeretem őket én is. Egyedül sétálni? Nem tudom, ezen még nem gondolkoztam el, h mi jó van benne. Én ha valamit meglátok, mindját szeretem mással is megosztani, tán ezért nem. Dehát "mindenki másképp egyforma".
Most megosztom veletek, h felénk nem csak h nagyon hideg van, de borul is egyóúttal. Bízom benne, esni fog végre valahára.
Földijeim!
Láttátok az esti Hiradóban, hogy a Dél-Alföldön 30 éve nem volt ilyen szárazság? Remélem nem is lesz egy ideig. Még jó, hogy nem füvesítettem újra. Hátrányos helyzetűek vagyunk.
üdv. barnetto
Láttad az arborétumban a mocsári ciprusokat? Ez a következő vágyam, valahol a parton még szorítanék neki helyet. Érdekes, de én arborétumban egyedül szeretek sétálni, a szarvasi nekem a legkedvesebb.
A télben a rövid nappalokat és a kevés napsütést tűröm rosszul. A karácsonyt, mióta öregszem már főleg azért várom, mert akkortól hosszabbodnak a nappalok. Végül is csak karácsonyig siránkozom novembertől.
A téli léki horgászatokon még én is megkóstolom a pálinkát, ott jó, amugy nekem nem. Meg a boros tea, forralt bor.
Jajj, a csillagok! Már most is olyan furcsa helyeken állnak. Nyáron a Nap átmegy a víz fölött, a túlparton nyugszik le, most már el sem éri.
Azért ezt nem hiszem. :-)) Verbalitás vagy fotózás, az utóbbi szvsz kifejezőbb. Apám egyidúben nagy fotós volt (vegykonyha otthon), valami újság is járt (Fotóművészet?) Na azóta is szeretnék a témával komolyabban foglalkozni, természetfotózás no meg emberek, de hát még nem kezdtem hozzá. Baromi nehéz ám ez, de TE ezt jobban tudod mint én. :-) Hogy el ne felejtsem, sajnos igen drága hobbi ez.
Magam részéről imádom a téli "kopaszságot". Meg azután a csillagok éppen télen a legszebbek.
Én egyébként a hétvégén szarvasi arborétumban kápráztattam el magamat és ismerőseimet a faismeretemmel. Vasárnap megkompoltattam a családot a Tiszán, át a Tápai nagyrétre a Maros-torok felé. Erre láttam rengeteg édesgyökeret kedves onobody (bd-nek meg is írtam, hadd keseregjen, hogy Bp-en ehh-ehh ez sincsen). Vércseveszekedést hallgattunk. Egy magányosan köröző egerészölyvben is elgyönyörködtem. Barnetto is eszembe jutott, amikor a körisfák sárgapiros leveleit rugdostuk. A vadetetőket az erdészek megerősítették, várják a téli látogatókat. Tudjátok-e milyen szép amikor télen kimentek a vadetetőt megnézni és viszonylag közelről láthatjátok az őzikéket, meg a nyuszikat? A hóban a tappancsok nyomát számolgatjátok, hányan jártak itt az éjszaka? Tényleg kiviszem majd a büszkeségeimet, hadd tanulják a nyomolvasást is meg, ill. ki tudja miféle csodával találkozunk még ott? Ill. a pálinka is ilyenkor a legfinomabb... :-)
Sziasztok!
Eső ugyan ezen a hétvégén sem volt, de ilyen kellemes, késő őszi napokra rég nem emlékszem. Csütörtöktől hétfőig sikerült élvezkednem. Minden nap 25°C körüli volt a hő, a szabadban zuhanyoztunk, bográcsoztunk.
Szeretném ezeket a napokat nagyon elraktározni a rövid, szürke, téli depressziós napjaimra, hogy legyen mire vágyódni.
A víz általában nyáron is fodrozódik kicsit, a szél susogtatja szinte mindig a nyárfákat. (Viharsarok)
Most teljes szélcsend, tükör víz volt. A vízen tükröződött a partmenti fasor az ezernyi színével. És akkor nagyon magasan megjelentek a vadlibák, távcsővel figyeltem, hogyan rendezték soraikat, aztán huss délnek. (ezek nem a mieink, azok már elmentek, ezek északabbról jöttek)
És még este, sötétedés után sem volt vége. Feljött a telihold, mint egy égő korong, az ég tetején pedig úgy világított, hogy olvasni lehetett.
Olyan volt mint a valósággá vált mese.
Bocs, hogy giccses lettem, de egészen meghatódtam ezen a csodán. (Ez már nagyon off, de még fogtunk hozzá egy 4,60 kg-os süllőt.)
Sajnos el kellett mennem itthonrol , fél
órával utánatok értem haza.
Egyébként nem vagyok egy társasági ember ,
nem sokat veszitettél .
Legjobb oldalamat látod itt a forumon. :)
Térképet megcsinálom a jövőhéten .
Nyilván a Kásaerdőröl is van valahol térképem
előkeresem .
A komlónál ügyelni kell , hogy termős növényről
szedj hajtást /sokkal ritkább/, mert csak igy
lesznek rajta a kis tobozkák.
Más trükkje nincs. Télen le kell szedni a
keritésről az elszáradt ágakat.
Tavasszal kaphatsz tőlem hajtásokat.
Írod, h a Körvélyessy-halásztanyáról tudsz térképet szkennelni! Hát nagyon szépen megköszönném, ha elküldenéd.
Kedden barangoltunk egyet a Kása-erdőben, találtunk elszáradt gombákat, de semmi említésre méltó fogás nem volt az aszály miatt. Apropó Kása-erdő! A piros-zöld turistautakról van valami infót, h merre vezetnek?
Szemrevételeztük a kertedet, nekem a komló-kerítés-sövény tetszett legjobban. Azt hiszem kedvet kaptam csinálni hasonlót, otthon. Van valami titka a dolognak? Képzeld aznap este mit találok nagyanyám szakácskönyvében; Komló-leves leírást.
Hát ez tényleg így van - ettől szép az élet...
Visszakanyarodva az eredeti témához: gombásznék én, de az elmúlt 2 hónapban 7(!)mm eső esett nálunk.Katasztrofális állapotok uralkodnak, semmit sem lehet a kertben csinálni...Két ásónyom mélységben sincs nedvesség a talajban. Még mindig locsolok. Ezt látnotok kellene. Már ott tartok, hogy trópusi eső hangját hallgatom, hogy megnyugodjak...de nem nyugszom meg!!!
Sziasztok!
]
""""Nahát átléptük a 200-at. Ez a topic meg a tiéd amolyan kerekasztal-jelleget kezd ölteni,
mindenről beszélünk ami az időjárás, ill. a finom fűszrenövény-receptek kapcsán eszünkbe jut.
Érdekes"""""
Nekem is tetszik!
Hasonlit ahhoz ,mikor a kerités fölött átszólok
a szomszédhoz , hogy szép időnk van szomszéd ,
aztán három perc mulva a háborús élményeit meséli.
Tök jó!
Kedves Kopáncsi!
Felizgattál a gombával, teljesen amatőr vagyok, néhány gombát ismerek csak föl, de mindig bevizsgáltatom, mert nem bízom még az őzláb tippemben sem 100 %-ra. Ez az általam vargányának nevezett gomba a Kőrös holtágának közvetlen vízpartján van. A parton valóban nyárfák - de nem fehér levelű, un. ezüstnyárak - vannak és akácok, kőrisek. A talaj itt nem agyagos, hanem erdei barnaföld. A gomba sosem fekete belül, határozottan sárga és kukacos, az állaga szivacsos, a felülete barnássárga. Ígérem, ha lesz, elhozom a gombavizsgálóba. Biztos igazad lesz.
Többiek! Bocs a hosszú offért, de ezt tisztázni kell a szakemberrel. Szerintem ezek a témák is a topic kapcsán indultak, vagyis valahol csak közük van hozzá, a másik topic is ilyen. Nekem teccik, reméljük a többiek sem utálják nagyon.
Pesten esik szaporán, kb. fél órája. Hajrá gombák!
barnetto
Csak nem hagy a vargánya nyugodni. Gondolkoztam. :-((
Véleményem szerint ki van zárva annak lehetősége, hogy az Alföldön bárhol is a Tisza-mentén,
jobbról- és balról is vargánya megjelenjen. Ehhez savanyú talaj kellene. Békés megyében (Dél-Alföldön) teljesen lehetetlen ez, még az erdei talajok tekintetében is. Ebben a térségben vargánya előfordulást még sosem hallottam és könyvekben sem olvastam. A Te gombád valószínűleg egy vargánya-alkatú tinóru lehet; kivül pirosodó belül erősen kékesedő-feketedő tinóru-félék. Ebbe még beletartozik a mérgező Változékony tinóru vagy pedig a kívül barnás színű belül viszont fehérből rózsaszínen át kékes-fektére váltó Nyárfaérdes tinóru (ami fogyasztható), ez sajnos nagyon hamar kukacosodik. 100 % hogy ez van nálad! Fehérlevelű nyárfák alatt terem, mivel ezeknek a nyárfáknak a gyökérkapcsolt gombája.
Nem a komposztosgödörhöz kapcsolódik a Te gombád, valószínűleg 10-15 m távolságában lehet ott egy nyárfa, annak a gyökérzete, ahogy kiterül, megtalálta a komposztgödröt a tápanyagfelvétel miatt és a gyökerek mentén jött elő - mint mindenütt a világon - a gomba. A Nyárfaérdes tinóru.
A Nyárfaérdes tinóru nagyon finom bármilyen pörköltnek, szárítva nagyon sokáig el lehet rakni, akár ezt a szárítmányt meg lehet őrölni, mártásokba-szószokba nagyon finom fűszered lesz.
Természetesen a szedett gombát mindig nézesd meg szakképzett gombavizsgálóval, enélkül ne fogyasszad!
Nahát átléptük a 200-at. Ez a topic meg a tiéd amolyan kerekasztal-jelleget kezd ölteni,
mindenről beszélünk ami az időjárás, ill. a finom fűszrenövény-receptek kapcsán eszünkbe jut.
Érdekes.
Te barnetto, biztosan varányátok van?, nem valami tinóru-féle? Az én Nyárfaérdes tinórumat is vargányának nézik sokan.
Hát akkor készüljünk a hétvégi kirándulásra. Kollektíve a Napra szavazunk. Remélem nem esünk csöbörből vödörbe, eddig esőt és nap, mostmeg. Ehh, nehogy már vészmadár legyek itten!