Tafkó, csak csendben, halkan kérdem meg, megbízásból, vagy saját meggyőződésből viszed ezt a topicot?
Komolyan érdekel.
Tudd, ha nem felelsz erre, úgy veszem, hogy megbíztak vele, noha neked nem tetszik a dolog (azaz értelmesebb vagy, csak nem tehetsz mást, kényszerítenek).
Tehát ha nem felelsz, de írsz bármi mást, az is felelet egyértelműen.
De azt továbbra sem értem, hogy miért akarsz minket vízivóvá tenni? Tudtommal üdvösségileg a választóvonal nem az alkohol-nem alkohol között van, hanem a Krisztus-nemkrisztus között.
Természetesen keresztény (Krisztusban hívő, és követő) gyüli. Nem a HITgyüliről van szó, nem tudom, hogy jön ide a Németh. És a bor attól még kóser, hogy keresztényként iszom. Hasonlóképpen a Pészah attól még benne van a naptárban, hogy keresztény vagyok. Mások a Valentin-dayt ünneplik, én a Páskát. Ha az én Páskám baj neked, akkor legyen baj a karácsony is.
Dehogynem igaz. Ott van megmelítve a kivétel is. Kivétel erősíti a szabályt, és ez a szabály most nagyon erős. Akár a megmaradási törvények is. Bizonyítani ugyan nem lehet őket, mégis, mindig érvényesülnek. Mint itt. Besültél, alulmaradtál, és ennyi, nem több.
Csak bort jelent, erről szól ez a topic. Mindeki így is érti, mindig így is érteték. Kivéve a néhány hülyét, akik valami elhajlás okáért kezdték másnak tekinteni. Jobb lett volna gittet rágniuk, zöld gittet, az ritkább. De ők a Bibliából ragadtak ki részeket, és abból táplálják kivagyiságukat.
Erjedt, és erjedetlen szőlőlét is jelölhet, erről tanúskodik Arisztotelész:
>>In his book Metereologica, Aristotle (384-322 B.C.) speaks of unfermented grape juice (glukus), saying: "though called wine [ oinos], it has not the effect of wine, for it does not taste like wine and does not intoxicate like ordinary wine."<<