Belevettük a közgyűlési pontok közé a közös képviselő megválasztását (mert eddig intézőbizottságunk volt). Az általunk ismert házat jól kezelő képviselő meggyőző ajánlata 2000 Ft/albetét összegről szólt. Még személyesen nem találkoztunk vele, amire csak a közgyűlés előtti napon fog sor kerülni.
Nem kizárt, hogy minden marad a régiben, mert belegondoltunk, hogy amikor valamit intézkedni kell, az általában nem munkaidőben történik, bár a jelölt szerint nekik olyan szuper szerződésük van a gyorsszolgálattal, hogy azok mindent mindig megoldanak. És az árban benne van a pályázatírás is.
És a színházjegy féláron? Hiába terjesztem a maesteszinhaz.hu oldalt? Igaz, hogy azóta többet költünk színházra, amióta ezt hazsnáljuk, de legalább egy csomó restanciát megnéztünk.
a közös költség csökkentése az nem egyenlő a közös dolgokra előre befizetett összeg csökkentésével. Erre próbáltam utalni, csak elfelejtettem mögé tenni, hogy :))
A mi házunk 13 éves és összesen 5 tulajdonos van. Az iroda kivételével korombéliek. De soha semmit nem lehet megcsináltatni, mert egy valaki mindig beleköt. Ha van árajánlat, akkor az nem jó, kérjünk még másik hármat stb. Több beázás, vakolat omlik, balkonszélek potyognak de nem történik semmi. Közgyűlés már csak írásban van, mert vannak akik, ebből a sokból, nem beszélnek egymással.:-(((
Nincsenek, csak én nem fejtettem ki a teljes helyzetet: a csökkentés azért merült föl, mert tavaly jelentősnek mondható megtakarítása keletkezett a háznak, és az idei költségvetés is teljesíthető a kisebb közös költséggel. A megtakarítás pedig nagyon jól jöhet hirtelen gond esetén, ami egy 160 éves háznál egyáltalán nem szokatlan (néhány hónapja például egy életveszélyes födémszakaszt kellett azonnal cserélni).
A szemétdíjjal fordított a helyzet: megpróbálták kevesebb kukával, azóta térdig gázolok a szemétben, úgyhogy nem jött be, felvetésemre remélhetőleg kapunk plusz egy darabot. (Vicces, hogy a szelektíveket csak kéthetente ürítik, és akkor azonnal megtelik, még kint az utcán, tehát gyakorlatilag semmi hasznuk a ház számára. Ráadásul a környéken köztéri szelektív kukákat is megszüntettek a haladás jegyében, úgyhogy egyre rosszabb a helyzet.)
A takarítás egy-két éve elvileg olcsóbb céghez került.
Távol álljon tőlem a kötözködés, de ha az egyéni rezsik csökkenthetők,
akkor a közös költség miért nem?
Kevesebbet égetni a villanyt a lépcsőházban, kevesebbet szemetelni a kisebb kukákba, olcsóbban takaríttatni a közös helyiségeket, lemosható festékkel firkálni a közös falakat, stb.
Szerintem ezektől csökkenne a közös költség!
Vagy talán csak szövegértési nehézségeim vannak? :(
Hm. Nálunk volt egy javaslat, hogy a közös költséget csökkentsük tíz százalékkal, de leszavaztuk, épp ezért: a családi költségvetésben nem jelentene túl sokat, viszont ha beüt a házba valami ménű, akkor milyen jól fog jönni a tartalék.
Nálunk jövő héten lesz, de azt hiszem, idén is passzolom. Van nekem bajom elég, és pontosan három percig tart, míg annyira felidegesítem magam, hogy vagy ordítani kezdek tizenakárhány öregasszonnyal, vagy simán megüt a guta.
Ami nálunk van, azt szerintem senki sem tudja überolni: harmadik éve nem fizetünk közös költséget, mert az öreglányok úgy találták, túl sok a ház félretett pénze, csak büdösödik a bankban. Minden tavasszal jön a papír, milyen ütemesen fogy a tartalék - most meg egy másik is mellé, mi mindent kéne haladéktalanul megcsináltatni.
Két éve megmondtam, hogy higgyék el, a megspórolt pénz nem fog látszani a családi költségvetésen, de majd ha vissza kell állni a közös költség fizetésre, lesz nagy siránkozás, hogy jajj, ennyi pénzt, hát hogyan a nyugdíjból. Most menjek oda jövő héten triumfálni, hogy lám, igazam volt? Vagy várjam meg, amíg a fejünkre omlik a plafon? :-(
A Klubrádiónak van egy ilyen témájú betelefonálós műsora. Azt hallottam, hogy előtte nem árt némi protekciót szerezni, mert rengetegen hívják. Meg a legnagyobb előnye, hogy ingyenes.
Ösztön, de racionális. Tényleg nem lesz később. :) Jó, tudom,hogy ez nem a hiánygazdaság vagy az imprlisták sara, de tény, hogy ha 1. megszeretek valamilyen ruhadarabot, 2. megkedvelek valamilyen ételt, nyersanyagot, kenyérfélét, fülem tudja mit, annak beszerzését a közelemben lévő üzletek vezetői azonnali hatállyal beszünteteik. Monnyanak le, de addig is, grrrrrrr. :))
Itt a közeli plázában is volt egy nagyobb üzletük. Azt már korábban bezárták, én is vásároltam akkor még ott amit csak találtam. Bennem is van valami ösztön az 50-es évekből, hogy jé van harisnya vegyünk sokat, mert ha kell akkor biztos nem lesz kapható. A Délinél és a Kossuth lajos utcában van még üzletük, egyszer megnézem.
Aranypókkal pont ilyen élményem volt tavaly. :( Itt, a körúton volt egy remek üzlet, kiváló minőségű áruval, hozzáértő, nem tinédzser eladókkal. Egyszer csak látom, hogy kiárusítás, efféle. Berontottam, és követeltem a kedvenc fehérneműmet, lehetőleg minél nagyobb tételben (tartalékképzés, háborús időkre).
Az eladó hölgy, akivel semmiféle nexusom nem volt, szó nélkül végighívott fél tucat üzletet, majd begyűjtötte a cuccot, felhívott, amikor megérezett, és még ő volt meghatva, amikor virággal köszöntem meg a kedvességét.
Az üzlet azóta is üresen áll, a hölgyek feltehetően munkanélküliként tengetik, én meg kétségbeesetten vadászom a jó és kényelmes ruhadarabokra, mert a tizenévesekre szabott árukínálatban kissé gyökértelennek érzem magam.