Bár másfél hete volt és nem a börzén, de gyarapodtam egy Yashica electro 35 professional távmérőssel. fekete színű, de még a GSN előtti korszak gyermeke. Viszonylag ritka madár, de szerintem a GSN-nél biztosan nem jobb, valójában a fekete szín tetszett meg, hiszen GSN már van (kettő is ;).
Teljesen működőképesnek tűnik, csak a belső fényzáró szivacsot kell újítani bele. Ránézésre a távmérője jó lehetk, de ehhez hozzá kell tennem, hogy nem a mérnöki-műszaki vonalat erősítem, így a profik lehet, hogy pontatlannak találnák.. :)
Voltam börzén, csak a vasárnapi mise után tudtam menni, nem előtte, mint terveztem. Csak apróságokra vadásztam, meg pár nagyobb darabra, pl. kieves J-9, amit persze nem találtam. A fix 85mm-es keresőt elvitték előlem. Dobozokat, szűrőket, napelenzőket kerestem, találtam mindent majdnem. Filmet már nem nagyon találtam.
Próbálgatom a Jupiter 3-at, jónak tűnik, egyenllőre egy fotóm van vele, lement a film. A motoros börzén az Indu-22-t használtam, csak napelenzővel, nekem bejött! Majd teszek fel képeket.
Kaptam egy szép Kpúpos Kievet+Helios 103-mal, majd sorra kerül próbára...
És ebajon lemaradtam egy kieves J-9ről, pedig rajta voltam rendesen...
Szert tettem egy Yas E35 GSN-re. Felajánlották kedvező áron és nem mondtam nemet. (Apróbb javitások azért kellenek, mert jócskán használhatták). Ez ugyan nem a börzéről való, oda nem mentem, mert már nagyon üres a zsebem...:(((
Most két ilyen minőségi gépem van: ez és egy Canon-csoda, egy kedves olvtárs-barátomtól.... Még egyszer köszönet érte.
A Kiev távmérősnél azért állhat el a bőr, mert az előlap levételéhez fel kell piszkálni kicsit.
Van a gépemben, és CD-re kiírva is egy info gyüjteményem orosz távmérős (és egyéb) témában, ezt szoktam az üres CD áráért átadni, aki igényli. Nagyobb részt oroszul, kisebb része angolul.
Össze lehet szedni az Internetről, a Princelle (angol) katalógus kivételével nem torrent téma. De az még ott sem biztos, hogy elérhető. Persze oroszul kell főleg keresgélni.
3 alap javítási kézikönyv létezik:
Mayzenberg, Visnyevszkiy és Yakovlev. Mindhárom rajta van a CD-men. Sőt a Mayzenberg erdetiben is megvan.
A Zorkij és FED gépek gyári ragasztója a sellakk. Ezért pl. a távmérő függőleges állító gyűrűjét rátett kis alkoholos vattával kell feloldani, tekerés előtt. Ezt írják a javítási kézikönyvek.
Azon az árom már vehetsz egy komoly gépet. Ha egy mérettel dolgozol, akkor érdemes egy sablont vágatni edzett acélból huzalszikraforgácsolással, ez ezred pontosságú is lehet.
Időnként fillérekért lehet szerezni mélységmérő mikrót. Ennek ismétlési hibája 0,01-en belül van. Még pontosabb, ha ezredes mérőórával és befogó (mélységmérő )talppal dolgozol. De van más megoldás is, ha érdekel...
Szerintem is többeket érdekelne. nem szeretnék visszaélni senki idejével, ezért is javasoltam a torrentet. Várjuk meg sefotost, mit mond - aztán kitaláljuk, hogyan tovább.
Közben az adok-veszek topikban találtam egy leírást, illetve ennek az előzményei is jól kivesézik a témát: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=70826371&t=9129092
Kedves sefotos! Írtad, hogy van több leírásod is pdf-ben távmérős gépekhez. Szeretném kicsit rendbekapni a gyűjteményem távmérős részét, sajnos sok a javításra-állításra szoruló darab. Megköszönném, ha tudnál egy tartalomjegyzéket listázni és ide betenni, aztán megkeresem, hátha megvan torrenten, vagy nagy tisztelettel kérnék egy pdf gyűjteményt, és megosztom, aztán vihetik a többiek is. Ma találtam egy gyönyörű 69-es Zorki 4-et, gyári tokban, egy 71-es Jupiter 12-vel kemény 1500 ft-ért egy használtcikk vegyeskereskedésben.
Mindenkitől kérdezem:
Van egy kievem is, aminek csak a bőrözése vált fel kb 5 mm-es sávban az optika két oldalán, amúgy tökéletes. Milyen ragasztóval lehet ezt szépen helyreállítani ? érdemes leszedni az egészet, és újra feltenni, vagy csak a kis csíkot is elég visszaragasztani ?
A bázistávolságot gyártáskor beállítják. Csak a legelső FED és Zorkij gépeknél lehetett ezzel gond, akkor az adott obival jusztírozták össze. Azután bevezették, hogy fix érték, és annyi.
Valószínűleg szétszedték a gépet, akkor baltázták el.
Pl. az én gyönyörű Zorkij-4 gépemre utólag gravíroztak egy felíratot, hogy szuvenír jellege legyen, mely szerint valami tábornok kapta ajándékba... (ha-ha-ha). Sajnos úgy látszik, hogy megbontották az objektív karimát is, ezért ment el a bázistávolság. Nem gond, ha ráérek, helyreállítom. Van 0.02 osztású óraműves tolómérőm. De mérőóra még jobb, az is van (pár db).
Igen, de szerencsém volt, és soha többet nem kísértek. Az obi-felhúzó szerkezet, zakk-pakk lógott, és csak kerreget a felhúzási kísérletnél. Hátúlról, a fílm felől tudtam orvosólni a gondot.
Meghúztam három-négy csavart (persze miután előlről megbontottam, potyára).