Kárpáti blokkos biztos nem. Tirisztoros gyújtás, K60B karbi, 60-as óra van, de nem elég neki, iszonyat hamar a 60-hoz ér, és vége az órának, az biztos, hogy eddig az összes Simsont rövid távon otthagyta! :) Iszonyatosan gyorsul, elsőnek őszintén szólva majdnem leestem, ne röhögjetek! Brutális cucc! :)
Síma gumit?Azt az olaj tönkreteszi hamar. Ha holnap összejön akkor nekiállok a kuplungnak.A henger közbetéten még dolgozni kell,a reszelő lassan viszi a vasat :D A felömlőket kell alakítani.
Helló látom hogy a kúplúgról van szó ismerősöm úgy csinálta hogy a parafa helyet gumit rakót be és jó nem csúszik neki már öt éve van benne ja és a vadi újan vette a mustángját 1980-ban.
Amikor először eljutottam idáig ami a 6-os képen van, úgy tűnt, mintha a motor megkapta volna a hozzávaló hengert.Persze, ez azért lehet, mert méreteiben jóval nagyobbak a bordák, kissé harmonikusabban néz ki a blokk.Később kiderült: menni is tud, csak meg kell tanítani, a lehetőség benne van. Ja, az átömlők kissé eltérnek méretileg a két darab között, de a közdarab segít "kisímítani" ezt az eltérést. A 6 mm vastag közbetét nálam soha nem hajlott, nem deformálódott, nem voltak tömítetlenségi problémák.A menetszám elég volt, lévén, hogy szívós vaslemez, aluban ennek legalább a háromszorosa kellene, azért olyan mélyek a zsákfuratok a blokkban. Összességében jól néz ki, már hallom lelki füleimmel, hogyan muzsikál...
A kuplunghoz annó kerestem erősebb rugót és vágtam belőle méretre, a keményebb rugóerő miatt.Az történt, hogy amikor felmelegedett, valahogy megpuhult és sokat tágult a parafaréteg, ezért nem választott a kuplung egyáltalán.Beállítottam melegen, akkor meg kihűlés után csúszott.Az a valószínű, hogy maga a parafa anyag már kevés olyankor, amikor 3x nagyobb a nyomaték és 2x a fordulatszám. Végül az eredeti rugókkal ment, valamennyi előfeszítéssel.A szabályozható rugóerő jó ötlet, sok motoron ilyen kuplung van, a Hürt pl. mindig ilyeneket gyártott. Talán maradhatna minden eredetiben, ha a lamellákon valami mai modern dörzsanyag lenne, szétnézek, lehetne-e ilyet csináltatni.Állítható rugókkal kiegészítve lehet hogy ez lenne a megoldás.
Nekem anno 4500-ért csinálták... mondjuk valószínűleg átb*sztak vele, mivel egy ismerősön keresztül zajlott az egész, én meg már motorozni akartam, nem volt semmilyen gépműhelyes ismerősöm, szóval szerintem ebben a pénzben benne volt ismerősöm saját blokköntvénybővítése, meg még a viteldíj triplája is...
Nézegettem tegnap,a két parafás lamella 4-5 mm-t mozdul el.Nem kell annyi oda.Aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle.De azt tudom hogy a kuplung összerakás elég keserves munka a seegerek miatt is.Ráadásul ha beakad a seeger még kijjebb jön a alátét,tehát lazul a rugó.Núdli valami.Majd a csavaros kuplung :D Mit szóltok a blokkmaráshoz?Megspóroltam 1-2 ezret.
Ez nem is rossz ötlet... Fater a 70-es években dolgozott kint NDK-ban, ilyen lapraszerelt bútorokat gyártott, pár marék csavart megmentett onnan, ezek ha jól emmlékszem m6-os csavarok, lapos fejjel, se horony, se lapolás nincs rajtuk. Lehetséges, hogy ezek felhasználásával tudnék én is használható kuplungra szert tenni. ...meg mint ismeretes, az NDK csavarok elnyűhetetlenek. :)
Az előbb felkerült a 210-es henger a blokkra.Ebéd után kifúrtam a mustang tőcsavarjainak a furatait,majd a közdarabot a helyére csavaroztam.Utána a közdarab mintájára nagyfordulatú kisgéppel elkezdtem felbővíteni a blokk száját. Végül a köszörűkorong helyett csiszolópapír hengerrel símára csiszoltam a blokkszájat.És végül összepróbáltam az egészet :)
Csőperem, magyarul, de szakmai körökben elterjedt a flansni.Német eredetű jövevényszó, régóta használják. Szóval, egy lemezkorong, amit a cső végére hegesztenek, a peremén lyukak vannak és így csavarozzák össze egy másik ugyanilyennel, közte leginkább tömítés lapul. Gondolom, nyersanyagként említette a kolléga, ha a méretek jól, alkalmas lehet.
Szia Laci! Ez a megoldás nem az én ötletem volt,más már megvalósította és nála bevált.Mondjuk én is gondoltam arra hogy esetleg még egy réteg vaslemezt hegesztek rá az oldalán hogy a menet legyen vagy 10mm hosszú.De ekkor fennáll a veszély hogy a hőtől elhúzódik a tárcsa.Még a középső lyuk nélkül is vetemedik,de így meg pláne.Persze ha nem varrom végig csak odaheftelem,esetleg CO-val odavarratom.Ha vastagítok rajta akkor a henger bordáinak az alsó széléből le kell szedni annyi hogy a hengertalp felfeküdjön a közdarabra.
Ha van víz vagy fűtés szerelő ismerősöd akkor kérjél tőle 1 collos hegeszthető flansnit, az bőven kiadja. Még ha venned is kell akkor se egy nagy érvágás.