Keresés

Részletes keresés

híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2636

Vagyis Pál itt olyan (vmiféle gnosztikus?) irányról beszél, kik az Isten által engedett dolgokkal (házasélet, eledelek fogyasztása) való élést elvetik (megvetik?) egy magasabb "spritituális szint" (gnózis?) elérése érdekében szükségtelen aszkézis által...(?)

Előzmény: híg ember (2635)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2635

Minden teremtmény (ti. minden állat) jó (ti. ehető), ha hálaadással élnek vele (1Tim 4,4) 

Szemforgató, hamis papok hazug belemagyarázása (eiszegézis) helyett következzék az Íge helyes hasogatása (exegézis). Lássuk elébb a teljes szövegkörny.-t, ami a korrekt értelmezés alaptya:

A kik tiltják a házasságot, sürgetik az eledelektől való tartózkodást, melyeket Isten teremtett hálaadással való élvezésre a hívőknek és azoknak, a kik megismerték az igazságot. Mert Istennek minden teremtett állata jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek azzal; Mert megszenteltetik Istennek ígéje és könyörgés által.

Elsőször: az eredeti görögiánus textusban nincs "állat".

Másodszor: Pál olyanokról beszél, kik sürgetik az eledelektől való tartózkodást, melyeket Isten teremtett hálaadással való élvezésre. Eredetileg ezek kizárólag növények voltak. Későbben, lejjebb vívén a mércét, megengedte a tiszta állatok fogyasztását is. Kutyát soha nem nevezte azonban eledelnek, azt soha nem teremté hálaadással való élvezésre...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2633)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2634

Aha, ez mind nagyon vicces, de hogy jön ez ide, bulgár? Ki csinált itt íllyet...?

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2622)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -3 1 2633

Számtalan más idézet is igazolja: az apostolok nem gondolták ezután, hogy tartani kellene a kóser szabályokat.

Krisztustagadó, aki a kósert erőszakolja:

"Senki se ítélkezzék fölöttetek étel-ital miatt, vagy ünnepre, újholdra és szombatra vonatkozó dolgokban. Hiszen ezek csak árnyékai a jövendőnek; a valóság Krisztusban van."

Maga Pál is csak ha zsidókkal volt együtt, akkor tartotta a zsidó szabályokat:

"A zsidók előtt zsidóvá váltam, hogy megnyerjem a zsidókat. A törvény alá rendeltek között a törvény alárendeltje lettem – noha magam nem vagyok a törvénynek alárendelve –, csak hogy megnyerjem azokat, akik a törvény alárendeltjei. 21Azok közt, akikre a törvény nem vonatkozik, olyan lettem, mint aki a törvényen kívül áll – pedig nem állok Isten törvényén kívül, hanem Krisztus törvényének vagyok alárendelve –, csak hogy megnyerjem a törvény alá nem rendelteket."

Sőt:

"A Lélek világosan állítja, hogy a végső időkben némelyek elpártolnak a hittől, megtévesztő szellemekre és ördögi tanításra hallgatnak. Ezek képmutató hazudozók, akiknek meg van a lelkiismeretük bélyegezve. Tiltják a házasságkötést és bizonyos ételek fogyasztását, jóllehet ezeket azért teremtette az Isten, hogy a hívő és igazságot ismerő ember hálaadással fogyassza. Hiszen Istennek minden teremtménye jó, és semmi sem megvetendő, amit hálaadással veszünk magunkhoz, mert az Isten tanítása és az imádság megszenteli. Ha ezt tanítod a testvéreknek, jó szolgája leszel Krisztus Jézusnak, hiszen annak a hitnek és igaz tanításnak szavaival táplálkozol, amelynek követője lettél. Utasítsd el a képtelen, ostoba meséket, inkább gyakorold magad az istenfélelemben."

Tehát te megtevésztő szellem, ördögi tanítás áldozata lettél!

Előzmény: híg ember (2629)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -2 1 2632

Ha értette volna, nem kellett volna zsinat.

Előzmény: híg ember (2628)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -2 1 2631

A kérdésre válaszolj.

Láthatóan nem tudsz idézeteket hozni arról mely zsidó szabályok maradtak hatályban és melyek nem.

Előzmény: híg ember (2627)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2630

Ha a keresztények ettek volna kutyát, nem tartották volna űket a római hatóságok zsidóknak...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2626)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2629

nem logikus a látomás, ha azt értjük alatta, amit te

Én azt értem alatta, mit Péter: senkit se mondjak tisztátalan embernek, csakmert az illető nem - zsidó...

híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2628

A látomás értelme világos: vége a kóser szabálynak

Amit szerénted(!) Jézus mán évekkel előtte "világosan" megmondott, de Péter nem értette, ezért háromszor(!) megismételt látományra volt még szüksége? Logikátlan...

híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2627

Nem olvasod Pál levelit? Szerénted még köll metélkedni, mosakodnyi, étel- s italáldozatot vinni sat., ugyanakkor ignorálandó a Tízparancs s az apostoli rendelvény, bulgár...?

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2620)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -3 1 2626

A látomás értelme világos: vége a kóser szabálynak.

Ezt sok más rész is igazol az ÚSZ-ben.

A kérdés hozzád volt, mert nem logikus a látomás, ha azt értjük alatta, amit te.

Előzmény: híg ember (2625)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2625

És miért kelletett volna látományban tudatnia Péterrel, hogy mán lehetik enni kutyát? Eszerént nem értette volna Jézus ezirányú "egyértelmű" kijelentésit, hogy nem az fertézteti meg az embert, mi kívülről belémegyen? Te bezzeg érted? Péter nem értette? Logikátlan...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2608)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2624

Lehet szombaton körülmetélkedni. De mán ÚSz-ben élünk...

Előzmény: Zellem Estelen (2621)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2623

Nem tettem hozzá. A bulgár orthodoxia tesz hozzá...

Előzmény: Elminster Aumar (2619)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -3 1 2622

Azt ismered, amikor az önjelölt magyar dilettáns sumerlógus annyira nem értett a témához, hogy "lefordította" a jelöléseket is. 25-30 éve volt.

Ugyanis ha van valami régi emlék, felirat, agyagtábla, kődarab, érme, stb., melyből hiányzik egy rész, ami miatt a szöveg is hiányos, úgy írják át, hogy a hiányzó résznél oda írják, hogy "(vac.)" a latin vacant szóból. 

A "szakember" ezt nem tudta, sumér szónak vélte, s "lefordította" hogy ez "vak, vakkant", azaz lám a sumér-magyar egyezés újabb bizonyítéka, hogy még kutya ugatását is azonos szóval mondták.

Előzmény: Elminster Aumar (2615)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.03.04 -2 0 2621

Bizony!

:-)

És nincs mese, mert ha magáévá teszi a mesét, az előbürkéjét is lekőne eopráltatnia!

Lehetőleg nem szombaton.

;-)

Előzmény: Elminster Aumar (2619)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -3 0 2620

Mely törvényeket kell tartani és melyeket nem?

S honnan tudható ez, mely bibliai idézet alapján?

Előzmény: híg ember (2618)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2619

"én szúrtam bele, mi a lényegen mit sem változtat:"

Hogyne változtatna!

"Ha valaki hozzátesz ezekhez, arra Isten azokat a csapásokat bocsátja, amelyek meg vannak írva ebben a könyvben; ha pedig valaki elvesz e prófétai könyv igéiből, attól Isten elveszi az osztályrészét az élet fájából, a szent városból és mindabból, ami meg van írva ebben a könyvben." (Jel 22,18)

Te hozzátettél a Biblia Szent Szövegéhez! Gyehennára veled eretnek pogány! :))

Előzmény: híg ember (2616)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2618

Hogy útmutatást adjék: nem köll körülmetélkedni s a többi tételt megtartani - de valamicskét mégiscsak köll...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2604)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2617

Nem olvasod Pál levelit...?

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2614)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2616

Ugye tudsz róla, hogy a zárójeles kereszthivatkozásokat a modern kori (kábé Guttenberg óta) bibliakiadók szúrták bele a szövegbe UTÓLAG

Nem, én szúrtam bele, mi a lényegen mit sem változtat: a rendelvény sorendben veszi a Lev 17-18-at...

Előzmény: Elminster Aumar (2615)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2615

"tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól (Lev 17:1-9), a vértől (Lev 17:10-14), a fúlvaholt állattól (Lev 17:15-16), és a paráznaságtól (Lev 18:1-30); melyektől ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok. Legyetek egészségben!"...

Ugye tudsz róla, hogy a zárójeles kereszthivatkozásokat a modern kori (kábé Guttenberg óta) bibliakiadók szúrták bele a szövegbe UTÓLAG, hogy szerintük - vagyis az adott felekezet teológiája szerint - mi mivel áll kapcsolatban a szövegben.

Az eredeti görög manuszkript kódexekben nem volt benne egyik se.

Ez itt a Codex Sinaiticus ide vonatkozó lapja, megjelöltem, hogy hol kezdődik az idézett 20. vers:

https://codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?__VIEWSTATEGENERATOR=01FB804F&book=51&chapter=15&lid=en&side=r&verse=20&zoomSlider=0

Megkeresheted a görög szövegben, hogy hol írja a kereszthivatkozásokat!

Előzmény: híg ember (2596)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -4 0 2614

Konkrétan idézettel.

Előzmény: híg ember (2613)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2613

P.o. Pál leveleiből...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2612)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -3 1 2612

Mi lett még eltörölve és ez honnan tudható?

Előzmény: híg ember (2611)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2611

csak a körülmetélés lett eltörölve

Nemcsak...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2609)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2610

Én nem tehetek róla, ha így magyarázta Péter a látományt s nem úgy, hogy: hurrá, megmutatá nékem az Isten, hogy végre ehetünk varangyot, srácok...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2608)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -3 1 2609

Minek kellett ezt eleve kiemelni, mikor végsősoron csak a körülmetélés lett eltörölve?

Előzmény: híg ember (2607)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2024.03.04 -3 1 2608

Tehát Isten nem-kóser állatok evésére való bíztatással értette meg, hogy továbbra se szabad nem-kósert enni, viszont ezentúl nem kell a férfiakat körülmetélni?

Vicces, trükkös srác ez az Isten...

Előzmény: híg ember (2603)
híg ember Creative Commons License 2024.03.04 -1 0 2607

minden marad a régiben

Annyiban, hogy továbbra is tilos bálványt imádni, vért, desznyót s dögöt enni, valamint pajzánkodni - a Lev 17-18 szellemében...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (2605)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!