Szó szerint azt írják hogy az az e.v. akinek az éves bevétele nem haladja meg a 25 millát (kiskereskedőké a 120 millát) az az adóévi adóalapját egyszerűsítetten is megállapíthatja. Ez 2,5 milla, ha a bevétel 12M alatt van, 6 milla ha 18M alatt és 8,5 milla ha 18M felett de 25M alatt.
Lehetnek olyanok akiknek ez előnyös, de a kis bevételekre qrrvára aránytalan. Most majd megpróbálom azt a rohadék új bevallást normál módon kiszámolni, úgy még bonyolultabb de lehet hogy azzal a bevétellel arányos 2% jön ki.
A "dögölnének meg "-ben egyetértek . A semmire szedik .
Ezt meg nem is értem :
" Kiderült a leírásból hogy 6 milla bevétel alatt (mindegy hogy csak pár százezer a bevétel) még egyszerűsített adózásnál is 12 milláig az adóalap 2,5 milla. FIX. "
Mondjuk 500 ezres bevétel esetén , hogy lehet az adóalap 2,5 milla ?!
Nem létező bevételnek nincs adóalapja .
Nem tudok érdemben segíteni , mert a magamét még nem csináltam meg (igaz nem is egyéni váll. vagyok) ? Egyénit , Katást meg assetom' eszik-e vagy isszák . Csak nagyobb cégeket csináltam egész életemben .
Nos, asszem '86 -ban váltottam ki a másodállásos vállalkozóit ('97-ben lett főállású) és ennyi. Visszaadom, szórakozzanak a k (kedves) anyjukkal. Pár hónapja úgyis megbasztak székhely miatti építményadóval. (25E / év, visszamenőlegesen + 150E) Év végéig szépen kigyűjtögetem-töltögetem az összes megszüntetéshez szükséges bejelentő e-nyomtatványt, oszt december közepén év végi határidővel felmondok mindenhol ahol köll.
Szevasz öreganyám. Tudod, írtam hogy beküldtem a megváltoztatott iparűzési-bevallást, némi káromkodással fűszerezve. A NAV átküldte a fővárosi önkormihoz, annak az adóosztályától meg jött az ügyfélkapu-tárhelyre egy adószámla-egyenleg 3600 forint IPA helyett 50000-ről.
Kiderült a leírásból hogy 6 milla bevétel alatt (mindegy hogy csak pár százezer a bevétel) még egyszerűsített adózásnál is 12 milláig az adóalap 2,5 milla. FIX. Az egyenlő 50 rugóval. Nem egyszerűsítettnél meg 25 milla alatt az e.v. átalányadózónak minősül. Az még több lehet.
Hogy dögölnének meg akik kitalálták. Monnyuk kiadva a Vladnak bérkaróbahúzásra.
Jól mondom öreganyám? Javíts mán ki hogy tévedek, lécci, lécci! :))))
... no és az ilyesmik miatti fölcsuszamlások nem változtatják meg a Föld világmindenségben elfoglalt helyét ? Vagy évszázadok/évezredek alatt az emberiség feléli maga alól a létezés lehetőségét ?
Valamelyik nap , hozzánemértőként' azon morfondíroztam , hogy mi lesz azzal a "lyukkal" , ahonnan a vizet/ásványi anyagokat kitermelik . Gázt/kőolajat eszméletlen mennyiségben hoznak felszínre .... mi kerül a helyére , ha víz is kevés van . Egyszer csak beomlik a golyóbisunk istense' tudja hány helyen ?
De szeretnék valamicskét segíteni. Csak lézer, csak fekete, csak régi típusú (ami matrica nélkül tölthető) és csak használt. Én a Brother 2030-as tipus mellett kötöttem ki jó pár éve. Nagyon masszív, házilag egyszerűen tölthető, nagyon olcsó üzemű. A használt gépek hibája hogy a papír felszedésével problémáik vannak. Javítható ugyan a gumigörgők nitrós tisztogatásával, de az nem a te eseted.
Benéztem a Jófogásra, több mint egy hónapja ezt nem meri megvenni senki, még aktuális. Működik, tehát van benne toner. Papírfelszedés-problémás, de én is egyesével etetem a sajátomat, úgy tökéletes és ez előlről, egyesével is etethető tipus.
Sajnos nincs. Mióta lézerprintert használok azóta a régi festékpatronosokat kihajigáltam mert aki keveset nyomtat annak beszáradás miatt kínszenvedés használni. Jellemző hogy a szkenneremet is a kuka tetején találtam, egy patronos EPSON nyomtató/szkenner kombó formájában, amit szinte új állapotban tettek ki a dobozában. Teljes dokumentációval és a telepítőlemezével egyetemben. :))))
van már lakcímszolgáltatás is, telephelyszolgáltatás is, így most a jelenlegi lakcímszolgáltatóm lett nagyhirtelenjében nekem kiszolgáltatva ... mert, ha én nem vagyok, nem fogja kapni a szociális juttatást sem.
szóval valamennyire ő is utánajár az ügynek ...
beszélt vmi alanyi adómentességről az első évben, szóval nem olyan rosszak a kilátások ...
Nem. A korom miatt leépítettem a melót évi 200-250E bevétel alá, azt is itthonról intézve és azt is csak pár nagyon régi, barátnak számító ügyfélnek akiknek problémát jelentene ha visszaadnám a vállakozóit. Egy bizonyos szint alatt semmi átalányjelleg nem jó. Mióta az EVA kifújt, az egyszerű pénztárkönyves könyvelés a nyerő. Nem nullszaldóval, de a kiadásokkal minimálisra csökkentéssel, ha már csak becsületből űzi a zember a zipart. :)
Tanácsként bárkinek: a mindenkori bevétel úgy 15%-át illik meghagyni adóalapnak, a kutya sem fogja kifogásoni. :))))
Kap ám kettőt a szeme alá, nem hasznos információt. Idestova 40 éve vagyok (először melléktevékenységű, később főállású) e.v. Kezdettől magamnak könyvelek. A legelején asztalnyi papir adóbevallással kezdtük, amit önkéntes maszekok vettek át a kijelölt helyeken és segítettek is.
Most oda likadtunk ki hogy majd' negyven éves tapasztalattal az elébb másfél órát kínlódtam az idei IPA-bevallással. Megszüntették a 750E forint alatti nullás kedvezményt és e naccerű alkalomból teljesen új bevallást csináltak. Nem az a pár ezer forint a lényeg, hanem az hogy ha egy tapasztalt és türelmes kitöltő vért izzad vele, akkor micsinál' egy kezdő és idegtotyi vállalkozó akinek nincs pénze könyvelőre?!!
Egy kedves ismerősöm, valami Pamacsmacs stílusával élve mé' nem bassza meg a harapós lovat az a baromállat aki eztetet kitalálta? :))))