Ez így van ,de : a sarangolt fát azért mérik erdei köbben mert ott nem lehet légmentesen rakni hanem
csak hézagosan így egy erdei köb 1x1x1.68 ha pontosak akarunk lenni .
No most 10 csúcsköbölt fát szabvány szerint elhasítasz és sarangba rakod abból lesz 12 erdei köb fa .
Amúgy ezt már számtalanszor leírtam, mivel velünk csináltattak ilyet az erdészetnél, a cél az volt hogy jönnek ki jobban eladáskor . Ha valaha vennem kell rendes áron fát csak csúcsköbölten veszek a fenti okok miatt .
a 10 m3, az inkább 8 szokott lenni legtöbbször. ritka az hogy annyit hoznak amennyit fizetsz, az meg hogy többet hoznak mint kéne már-már álomszerű. Mondjuk nekem eddig annyi volt mint amit kértem, de anyunál régebben sokszor jóval kevesebbet hoztak.
Zalában van erdő bőven ,ha amúgy is veszed a fát akkor rönkben csúcsátmérőn köbölve vegyed úgy jársz a legjobban !! Igaz a feldolgozás több munkát vesz igénybe ,de 10 köb csúcsban 12 erdei köb sarangoltnak felel meg ! Magyarul 2 erdei köböt ,,ingyen,, kaptál .
Elég jók. Egy-két dolgot leamortizáltam már rajta, kb. 10m3-t vágtam fel vele, jobbára nedves és görcsös fenyőt. Néha megszaladt az áramfelvétele, de a 3kW-os automatát nem dobta le.:D
2 hete rendeltem, és nem ért még ide, csak hitegetés, hogy majd válaszolnak... :(
Ma visszamondtam a rendelést, és rendeltem egyet ami neked is van. Remélem ez ide fog érni. :D Ennek legalább van állványa is. Igaz a 4 felé hasító az extra, de azt majd barkácsolok magam rá.
Mik a tapasztalataid vele? A Mallon elég jókat írtak róla.
Azért ha vásárlok akkor tudjam már meg mit veszek.
Ha ugyanis olyan elosztót adnak ami középhelyzetben nem engedi át az olajat akkor a szivattyú a kezembe ugrik.
Tehát ha árulnak valamit illetve fent van a neten árulja már el az eladó milyen is az a vezértömb ne akkor legyen meglepi amikor megjön..
Ha nem árulja el akkor meg keresek más boltot ahol korrektek :) Nekem mindegy melyik boltba megy a pénz mert úgy is ki kell adnom. :) Amúgy a hidra is nagyon korrekt cég meg a gimex és a hikev is csak náluk a drágább szivattyú fajták vannak.
De itt nagyon korrekt áron vannak a bolgár szivattyúk meg vezértömbök.
Ott nézegettem én is mert tény jó áraik vannak de sok dologról nem tud az eladó a hidraulikában :) Tudom nem lehet mindent megtanulni belőle de alapvető szelepek működését jó ha tudják.
Én most agyalok egy tandem szivattyúban.
16ccm meg mondjuk 10 ccm .
Ahhoz megkérdem mennyi a nyomás lekapcsoló szelep . Ha drága akkor marad a gyorsjáratú szelep. Ha az is drága akkor a kétkaros megoldás :)
Szóval nagyjából kiderítettem mit jelent a fószernél a középen zárt állás.
annyi ,hogy a munkahengerből nem engedi el az olajat de alapban kering a szivattyú vezértömb tartály között.Ez a rossz a webshopban hogy nem írja oda pontosan mi mit csinál.
Mert van olyan vezértömb ahol közép állásban nincs semmi keringetés még szivattyú körön sem.
Felén az önkormányzattól lehet venni akácot 12ezerért. A gond az hogy ez a fa lakásfenntartási támogatásra megy el - magyarán ingyen adják segély gyanánt a rászorulóknak. aki fizetne érte, annak nem marad. :( Azt is rebesgetik többen hogy önkormányzati dolgozók - "közmunkások" magukhoz vitetik a fát, és onnan adják el. :)
Amúgy errefelé / zala / 16-7 ezerért megy egy erdei m3 rönkben, illetve drágábban... Szerencsére rengeteg erre az erdő. azt Javasolták vegyek valakitől lábon erdőt, és termeltessem le. A letermelés 3000/m3 házhoz lerakva rakatba. Szóval már csak erdőt kéne találni kb. 10ezer/m3-ért, vagy alatta.
Felénk 15 eft sajnos nincs fa,vagyis van Én vettem hársfát 10em3-t 100 valahány ezerért.Az még szárad ,de csináltam próbafűtést nem lesz vele gond adja az energiát csak persze kg -ból kell több.