9 éves voltam és a Keleti mellett laktunk, ahol az összenyitott padlásokról lőtték a forradalmárok a Kerepesi úton bejövő szovjet tankokat, akik viszonzásul az egész utcát végigsorozták. A mi házunkat, lakásunkat csak géppisztolybelövések érték, de a szomszéd házaknál egész szobákat lőttek ki. Egy hétig laktunk a pincében. Az egész házra közösen főztek az asszonyok. A messzi Százados úti kenyérgyárhoz mentünk kenyérért. Előre ki kellett számolni az aprót, hogy gyorsan menjen a sor.
Mivel az utcal lakásunkban összes ablaküveg kitört, így az egész család a konyhában aludt a földön. Bezsírozott csomagolópapírral pótoltuk az üveget, amíg sikerült üveget szerezni.
Ja, ja, ez nagyon egybecseng a szüleim meséivel. (22 évesek voltak, egyikük a Köztársaság téren, másikuk a Lónyai [Szamuely] utcában, szóval a "sürejében" lakott.)
Nem lehettem mindenütt, de a városban voltam egész nap gyalogosan persze. Szerintem a város nem feltünően avós része mind az utcákon volt. Tudtam pl. hogy az Oktogonon lakott valami nagyon kipécézett Ávós, azt keresték ott néhány napig. Végén egy körúti lámpavason végezte.
Ha nálunk keresik az életünket megkeserítő lakónkat, szivesen beinvitáltam volna őket. De nem keresték, pedig egyesek megigérték, hogy ha kimegy az utcára a hajánál fogva húzzák végig az úton.
A fiatalok tényleg hősök voltak, le is ültették őket sajnos és egy személyes barátomat Szegeden kivégeztek, pedig tényleg csak megmentett egy csomó avóst a lincseléstől. Azok persze hálálkodtak és igérték, hogy ezért majd ők is megmentik őt. Természetesen eszükbe se jutott. Nem hiszem hogy már felnőtt voltál akkor, feltételezem, hogy csak mesékből ismered a dolgokat. Én 21 évesen nagyon benne voltam mindenben és mint született naiva, reménykedtem.
Mint köztudott, mindenkinek megvan a maga története az eseményekről. Például arról kevés szó esik, hogy a hivatalok pártirodáiról megszerzett listák alapján módszeresen keresték a lakásukon a mezei párttagokat a hős fiatalok. Az akkor már zárt házkapuknak köszönhetően ez nem volt számukra olyan egyszerű. Meg nálunk például a házmester küldte el őket azzal, hogy a keresett a családjával már külföldre távozott...
Becsületdobozról nem hallottam, de az Andrássy út és Oktogon környéki üzletekben saját szememmel láttam a kiírást, hogy a kirakatban lévő holmi a házmesternél van megőrzésre. Az oktogonon, ahol később a fotós bolt volt/van egy nagy vesszőből font ruháskosár volt kirakva és abba dobáltak be az emberek pénzt, az elesettek hozzá tartozóinak. Mindez így volt november 4.-ig. Aznap aztán megindult a fosztogatás, inkább mi vigyük mint az oroszok jelszóval. A rendező pályaudvaron végig fosztogatták aznap az ott álló vagonokat, amikhez a kutya se nyúlt előtte.
Mai szemmel elképzelhetetlen dolgok voltak okt. 24 és november 4 közt. Az egész város néhány méterrel a föld fölött járt, velem együtt.
Most láthatók a FortePan megfejtések fórumon azok a Thököly úti május 1-jei felvonulós képek, ahol a Murányi utca sarkán volt Szivárvány áruház is feltűnik. Erről a következő jutott eszembe.
Sokszor hallani róla és látni is egy fotót arról, hogy '56-ban a betört kirakatú boltoknál becsületkasszába dobták a polgárok az onnan elvitt dolgok ellenértékét. Ezt kissé kétkedve hiszem, mert például e kinyitott ruhaboltból úgy vitték haza a ruhákat, hogy nem bajlódtak cipekedéssel, hanem a gurulós ruhaállványon tolták haza a rajta lévő sok ruhát. És volt olyan szomszédunk, aki évtizedekre elegendő ágyneműt is megmentett attól, hogy azokat más vigye el. Ott becsületdoboz biztos, hogy nem volt.
Köszönöm :) De igazából arra gondoltam, hogy talán megleplek egy papírverzióval :) Nem tudom, hogy az utódok mikor fogják átrágni magukat a betűk hadán, nekem meg más emlékezetes könyveim vannak. Alapítvány trilógia mondjuk bármikor újraolvasható. Kicsit nehéz kordában tartani a lapokat, de sebaj.
A 16159-ben megadott linkről letöltve, mind a 231, vagy mennyi, oldalt elolvashatod és gyönyörködhetsz az illusztrációkban is. És cserébe ez a 31 oldalas méretének csak töredéke. Van azonban két-3 oldal, ahol gubanc van, de még úgy is olvasható. Próbáltam megigazítani, de van egy halom háttér hiba, ami nem engedi a javított változat elmentését... ha mégis sikerrel járok, jelentkezek. :-)
Nem, a híd nem így nézett ki:) De a Tisza közelsége jobban foglalkoztatott, óriási élmény volt lent üldögélni a víz melletti köveken. Az egész belváros kincse körbe-körbe karnyújtásnyira volt.
Csak tipp: mindenesetre több alakváltozás van itt, ez a kivonat a doc-ból https://goo.gl/maps/1zpWNHRCzhszQj4U9 "[...] A pestlőrinci szovjet hősi emlékmű a Kossuth téren Pestszentimrén az emlékművet a második világháborúban a község területén elesett szovjet katonák tömegsírja fölé emelték ban a forradalom idején ledöntötték, az obeliszk a szovjet tankok ellen épített barikád közepére került. (A vasúti sínek mellett álló emlékmű darabjait nem kellett messzire vinni, a barikádot ugyanis a sínek másik oldalán emelték az imreiek.) november 7-én a szobor romjainál koszorúztak az imrei kommunisták, és már 1957 novemberére újjáépítették. Ebben a formában látható ma is, a Nemes utca Vasút utca sarkán ben a vasúti sorompó melletti területen a Pestszentimrei Nemzeti Bizottság közös sírba gyűjttette a községben talált 57 szovjet katona földi maradványait, s fölé a község lakói emlékkövet emeltettek a helyi kőfaragóval november 16-án avatták fel a Szovjetunió által átadott új, szürke műkő obeliszket. 6 A pestszentimrei emlékműről lásd PÁNDY: 100 éves falu o. A lőrinci szovjet hősök emlékművét a mai Kossuth Lajos téren augusztus 17-én avatta fel Józsa Sándor polgármester. Az avatáson Tildy Zoltán köztársasági elnök és a kormány tagjai, köztük Szakasits Árpád is részt vett. 7 Az emlékművet az 1937-ben felállított országzászló talapzatának átalakításával hozták létre. Felső részére és talapzatára cirill betűs feliratot, tetejére bronzcsillagot tettek ban, október 25-én, még a pártház ostroma előtt rongálták meg. Visszaállítása után az emlékmű 1970-ig állt, majd Buza Barna Lány galambokkal című alkotása (felszabadulási emlékmű) került a helyére[...]" https://docplayer.hu/104637943-Kenyer-es-tank-1956-pestszentlorinci-es-pestszentimrei-esemenyei.html
A rizs adszorbens tulajdonságát ismerem, van is benne mindig néhány szem (időnként cserélve, mert "elfárad"). De amilyen nedvesek voltak azok a "marhasó-tömbök", azzal még tíz zacskó szilikagél sem bánt volna el.
Tegnap sóletet csináltam. Lényem aki mindenen elolvas mindent, felfedezte, hogy a tarkabab származási helye: Kanada! Az árára nem emlékszem, de vajon hajón jött vagy repülőn?
Köszönöm, azt hiszem rátaláltam a megfelelő sóra. Kékes jellegű zacskója van, jódozott tengeri só a neve, és Nyírtasson csomagolják. Persze nem 49 forint kilója, de ki tudom szórni a sószóróból, nem tömíti el, mint az eddigiek, és nem áll össze két nap alatt egy tömbbé...
Talán még ide sem illő kérdés, de hátha van ötletetek...
Lehet kapni valahol még jódozott FINOM sót? Ami mostanában elérhető a boltokban, az mind szürkés, durva szemcsés "marhasó" (nem igazán esztétikus sötétebb szemekkel), már a bolti csomagolásban összeáll egy tömbbé, nem igazán lehet pl. sült hasábburgonyát ízesíteni vele. Főzésnél még elmegy, de kábé kétszeres mennyiség kell belőle az eddig általam használthoz (Horváth Rozi-féle finomsó, narancssárga jellegű zacskóban) képest.
- Igen! A viking visszatér! Köszönöm! Meg Csokisnak is a linket... :-)
- Ma a Magyar Házban jártam, és elég az hozzá, hát mi vigyorog rám a könyvtár "biztos halálra váró" könyveinek dobozából? Kishijján megállt bennem az ütő: farkasszemet nézett velem, a 16140 hsz.-ban 3.-nak jegyzetelt, Eberhardt Del' Antonio: Gigantum című műve (1958-as kiadás!), ugyanolyan, a fáradt ragasztó miatti, salátásra olvasott plédánya, mint amilyen az enyém volt!!!! Ejh, be sok jó könyv volt ebben a Színes regények sorozatban...
Szóval, akkor már csak az elsőnek ecsetelt könyv "létfontosságú" részletei váratnak magukra, és én készen is lennék...egyenlőre. :-)
Óriási! Kedvencem a "mindenki örül és megházasodik". :-) De nekem sajnos egyik sem ismerős, pedig esküszöm, kiolvastam apuka gyűjteménye mellett a Boráros téri Szabó Ervin vonatkozó polcait is.
Jaj nekem, elfelejtettem.. a nevet de megkeresem szóval két telek is (ez, és szomszédos) egy (zenei életben jelentős) nevű egyéné volt, ő írta a
na megvan Lányi Ernő és neje https://youtu.be/IvMWVkwn5bg (persze másik Lányi Ernő is lehetett) és hogy nyaraló volt-e előtte, vagy üres telek, kisebb lakóház?
Lányi Ernő összevissza utazott (lakott) itthon is, de jelentős volt a kórusszervezői munkája (is) szóval én teljesen beleéltem magam, és esetleg egy nem "végzett művész" de lelkes valaki munkája is lehet a sgraffito, nekem néhol furák az arányok. De pl a figurák: egy felnőtt férfi, kér fiúgyermek, egy kislány. Pont ilyen volt a családja (zenéltek is), + a nej. Már arra gondoltam, ennek kibogozása Emmának való feladat lenne. Érdekes utca volt az a Csap is, de ez főleg benyomás. Különben is a Vígszínháznál vagyok... na meg a scifi