Keresés

Részletes keresés

Reventlow Creative Commons License 2010.12.05 0 0 189

Az újlaki templomot még nem láttam, azt gondolom, ezt pótolnom kell majd

Előzmény: Jesper Olsen (188)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.05 0 0 188

Nem teljesen, mert Örvényesig már nem jutottunk el. De így is "kerek" volt a történet.

Előzmény: Reventlow (187)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.05 0 0 187

Szép túra szép helyeken, látom, sikerült a tervedet megvalósítanod:)

Előzmény: Jesper Olsen (186)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.05 0 0 186

A tegnapi szép időben sikerült egy kis sétát tenni, amelynek során három románkori építményt/romot kerestünk fel. Bár korábban már esett szó némelyikükről, most pár szóban ismertetném is őket 1-1 képpel.

Aszófő, kövesdi templomrom: Kövesd falu temploma a 13. sz.-ban épült (vsz. a tatárjárást követően). Keletelt tengelyű, arányos téglalap formájú hajója, egyenes záródású, négyszögű szentélye van, amely mellett egy mellékszentélyt is találhatunk. A hajó nyugati végében látható a kegyúri karzat pilléreinek lábazata és nyomvonala az oldalfalakon. Magasan álló nyugati oromfalának tengelyében nyílik az egykori főbejárat, felette domborművű, bimbós lándzsaíves fríz. A törökök 1552-ben pusztították el a falut és templomát.

Tihany, Apáti templomrom: a 13. században épült, Apáti község temploma volt; egyhajós, egyeneszáródású szentélyű épület, melyet vöröses tihanyi tufából építettek; újjáépítve 1999-ben.

Tihany, Újlaki templomrom: az egyik legkisebb alapterületű románkori falusi templom a 13. sz.-ban épült, négyszögletes hajójának keleti oldalához kicsiny, szintén négyszögű szentély kapcsolódik.

Reventlow Creative Commons License 2010.12.03 0 0 185

Köszönöm:)

Mint látható, igyekeztem idősorrendbe rakni, a legrégebbiek - az írországiak - alul vannak és így felfelé. Mint említettem, szándékom hogy még teszek fel, csak a feliratozás, meg ilyesmi elég pepecs munka, és nincs mindig kedvem hozzá:). Most sajnálom, hogy mikor a szatmár-beregi részen jártunk, még nem volt digitális gépem. Mert az a táj is vmi csodálatos a kistemplomok szerelmeseinek.

http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=kozepkori-templomok&ID=269821 

Ez a könyv igen jól összefoglalja az ott található értékeket.

Előzmény: Jesper Olsen (184)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.03 0 0 184

Kincstár ez a fotóalbum!

Előzmény: Reventlow (183)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.03 0 0 183

Számomra úgy tűnik, mintha az előző hozzászólásomban egyszerre két mondatot akartam volna írni, és bár észrevettem, látom, nem sikerült teljesen kijavítanom.

http://picasaweb.google.com/giskard.reventlow

Ebben az albumban viszonylag sok templom is található. Most néhányba belekukkantottam, de azokban nem találtam medencét. Márpedig ha látok ilyet, általában lefényképezem. Nem csak Edkának : ha ebből a képalbumból bárkinek szüksége van bármelyik eredeti nagyságú képre, szívesen rendelkezésre bocsátom.

Később még bővítem az albumot is, mert még nincs fenn minden rajta.

Előzmény: Reventlow (182)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.03 0 0 182

Szervusz!

Bevallom,  nem tudom most már  megmondani, vajon keresztelőmedence-e látható-e azon a képen, megnéztem a többi képet is, nem csináltam közeli arról a részről. De ha gondolod, szívesen elküldöm nagyban a képet.

Itt pedig felteszek egy másikat: Felsődörgicsei templomrom, ez a kőmedence nagyon keresztelőmedencének tűnik:)

Előzmény: Edka2 (179)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.03 0 0 181

Most jutott eszembe, hogy van egy híres (név)rokonod, aki Pest megye középkori templomairól írt egy jelentős monográfiát. Ezt egyébként másnak is szívesen ajánlom olvasásra:

Tari Edit: Pest megye középkori templomai. Szentendre : Pest m. múz. ig., 2000. 267 p.

Beszerezni egyébként nem könnyű...

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.03 0 0 180

Üdvözöllek ezen a fórumon!

Szerintem nem off a témád. Nekem kapásból a nagybörzsönyi keresztelőkút jutott eszembe, de valószínűleg azt már ismered (egyébként a 107-es hozzászólásban van róla kép). Ezentúl ezekre is oda fogok figyelni, ennyit ígérhetek.

Edka2 Creative Commons License 2010.12.03 0 0 179

Sziasztok! Új vagyok ezen a fórumon, de tetszik a lelkesedésetek. Én is szívesen nézem, látogatom ezeket a templomokat.

Reventlow-hoz lenne kérdésem, hogy a fotóin, az egregyi templom szentélyében jól látom, hogy a jobb oldalon az egy kőmedence? Magam a középkori kő keresztelőmedencéket gyűjtöm a történeti Magyarország teljes területéről. Nagyon szívesen venném, ha jártotokban-keltetekben templombelső fotózáskor - ha láttok kőből keresztelőkutat - azt is lefotóznátok. Sajnos még a templomkiadványokban is sokszor kimaradnak szegény középkori kő medencék. Igyekszem én is bejárni a helyeket, vagy ahonnan van irodalmi adat, de még mindig többszáz helyre kéne eljutni...

Ha valakinek módjában áll segíteni, akár ide feltett fotóval is, azt hálásan megköszönöm, és természetesen (ha megkapom a nevét) a szerzősége tiszteletben tartásával használnám a fotót a továbbiakban. Mivel szorosan kapcsolódik ez a téma a templomokhoz és a templomi liturgiához, szerencsés esetben a románkorhoz is, ezért talán nem kakukktojás a jelentkezésem.

köszönettel (és a továbbiakban reménykedve): Tari Edit

Előzmény: Reventlow (150)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.01 0 0 178

Ezzel az emléktáblával tudom kiegészíteni Csabdiról szóló információidat. Számomra azért volt érdekes a hely, mert a falu nevéből egy betűt elvéve kijön az én keresztnevem :-)) és éppen a 41. születésnapomon jártunk ott.

Előzmény: László67 (177)
László67 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 177

Csabdi, templomrom

A XII. században épült, háromhajós, román stílusú templom volt, mely a XVI. században pusztult el; ma már csak a torony egy része áll, lőrésszerű kis ablakokkal, a hajóból és a szentélyből is állnak még falak.

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.30 0 0 176

Előzmény: Jesper Olsen (175)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.30 0 0 175

Ma egy Budapesthez közeli helyen látogattam meg egy románkori emléket. Az épületnek már csak a nyugati fala áll 5-6 méter magasan a biai református temetőben. A főbb tudnivalók itt olvashatók: "A Szent Kereszt tiszteletére emelt templom legkorábbi része a régészeti feltárások szerint egy kívül négyzet, belül kör alaprajzú kápolna (ehhez hasonló csak kettő található az egész Kárpát-medencében), mely legkésőbb a 13. sz. elején épült. Hozzá kapcsolódott (szintén az 1200-as években) az első hajó és az íves apszis, a kora gótikus átépítés a 14. sz. első felére datálható." (Forrás: Ludwig Emil cikke a Magyar Nemzetben)

Reventlow Creative Commons License 2010.11.19 0 0 174

A listát már volt, hogy felhasználtam kereséshez, hasznos olvasmánynak bizonyult

Előzmény: Jesper Olsen (173)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.19 0 0 173

E szép helyek felkereséséhez túramozgalom is kötődik (ha már írtam róla, akkor bocs).

Az alábbi linken olvashatók a részletek:

http://www.turabazis.hu/mozgleir.php?id=94

László67 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 172

Egészen friss (mai) fényképek.

Sajnos bejutni nem sikerült...

Fehérvárcsurgó, római katolikus templom

Reventlow Creative Commons License 2010.11.14 0 0 171

Az ajtó üvegén keresztül :)

Előzmény: Jesper Olsen (170)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.14 0 0 170

Ahhoz képest, hogy zárva volt, nagyon jó képet készítettél a belsőről! :-)))

Előzmény: Reventlow (168)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.14 0 0 169

És a tihany-apáti templom. Sajnos ezt is csak körbefényképezni sikerült.

Előzmény: Jesper Olsen (162)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.14 0 0 168

Kedvcsinálóként az örvényesi romról és a közelében lévő hídról készült képek. Egy vízimalom is van mellette, de zárva volt, mint a templom is

Reventlow Creative Commons License 2010.11.14 0 0 167

A kérdésedet nem értem, hogy mi igazolható fényképpel?

Előzmény: Törölt nick (164)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.12 0 0 166

Ugye nem a Pusztapalotára gondolsz? Az sehogy sem fér bele eme mozgalomba.

A Sóstókáli rom viszont igen.

Előzmény: Törölt nick (164)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 165

Könnyű dolgod lesz, ott van mindjárt a vonatállomás mellett, alig 100-200 méter. Éb is valami nagyon hajnali vonattal mentem le, aztán busszal mentem tovább az állomásról kékezni.

Előzmény: Jesper Olsen (157)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 164

A fene, jártam arra, és alaposan le is fényképezgettem, de valahogy nem esett le, hogy ez belefér a román kori templomok mozgalmába is......

Fényképpel igazolható elvileg az otárás?

Előzmény: Reventlow (158)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.12 0 0 163

A kisörsi romot nem sikerült megtalálni a bozótban sajnos, és az autót is políroztatni kellett utána. Most már jobban megnéztem, legközelebb meglesz. Alant a balatonfűzfő-mámai templomromról tettem be pár képet

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.12 0 0 162

Kiszivárogtatom a "műhelytitkaimat": erre a télre két túrát tervezek.

Az egyik Tihany - kistihanyi templomrom - apáti templomrom - aszófői templomrom - örvényesi temetőkápolna útvonalon haladna.

A másik Révfülöp - fülöpi templomrom - ecséri templomrom - Kővágóörs - kisörsi templomrom - sóstókáli templomrom útvonalon menne és némi buszozással a zánkai ref. templomot is bevonnánk a látnivalók körébe.

Ezek némi koránkeléssel vonattal/busszal és gyalog bejárhatónak tűnnek.

Off: a túrák egyik legizgalmasabb része számomra a logisztika kitervelése.

Előzmény: Reventlow (161)
Reventlow Creative Commons License 2010.11.11 0 0 161

Aszófő, kövesdi templomrom. Ez tipikusan a tömegközlekedés+gyalogos megközelítés iskolapéldája

Előzmény: Jesper Olsen (160)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.11.10 0 0 160

a mostaniakat majd ide pötyögtetem be

Ez jó hír nekünk! Hurrá!

Egyébként én is egyre jobban szeretem a Balaton-felvidéket. Remélhetőleg idén még egyszer eljutok arra a tájra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!