A tegnapi szép időben sikerült egy kis sétát tenni, amelynek során három románkori építményt/romot kerestünk fel. Bár korábban már esett szó némelyikükről, most pár szóban ismertetném is őket 1-1 képpel.
Aszófő, kövesdi templomrom: Kövesd falu temploma a 13. sz.-ban épült (vsz. a tatárjárást követően). Keletelt tengelyű, arányos téglalap formájú hajója, egyenes záródású, négyszögű szentélye van, amely mellett egy mellékszentélyt is találhatunk. A hajó nyugati végében látható a kegyúri karzat pilléreinek lábazata és nyomvonala az oldalfalakon. Magasan álló nyugati oromfalának tengelyében nyílik az egykori főbejárat, felette domborművű, bimbós lándzsaíves fríz. A törökök 1552-ben pusztították el a falut és templomát.
Tihany, Apáti templomrom: a 13. században épült, Apáti község temploma volt; egyhajós, egyeneszáródású szentélyű épület, melyet vöröses tihanyi tufából építettek; újjáépítve 1999-ben.
Tihany, Újlaki templomrom: az egyik legkisebb alapterületű románkori falusi templom a 13. sz.-ban épült, négyszögletes hajójának keleti oldalához kicsiny, szintén négyszögű szentély kapcsolódik.
Mint látható, igyekeztem idősorrendbe rakni, a legrégebbiek - az írországiak - alul vannak és így felfelé. Mint említettem, szándékom hogy még teszek fel, csak a feliratozás, meg ilyesmi elég pepecs munka, és nincs mindig kedvem hozzá:). Most sajnálom, hogy mikor a szatmár-beregi részen jártunk, még nem volt digitális gépem. Mert az a táj is vmi csodálatos a kistemplomok szerelmeseinek.
Számomra úgy tűnik, mintha az előző hozzászólásomban egyszerre két mondatot akartam volna írni, és bár észrevettem, látom, nem sikerült teljesen kijavítanom.
Ebben az albumban viszonylag sok templom is található. Most néhányba belekukkantottam, de azokban nem találtam medencét. Márpedig ha látok ilyet, általában lefényképezem. Nem csak Edkának : ha ebből a képalbumból bárkinek szüksége van bármelyik eredeti nagyságú képre, szívesen rendelkezésre bocsátom.
Később még bővítem az albumot is, mert még nincs fenn minden rajta.
Bevallom, nem tudom most már megmondani, vajon keresztelőmedence-e látható-e azon a képen, megnéztem a többi képet is, nem csináltam közeli arról a részről. De ha gondolod, szívesen elküldöm nagyban a képet.
Itt pedig felteszek egy másikat: Felsődörgicsei templomrom, ez a kőmedence nagyon keresztelőmedencének tűnik:)
Most jutott eszembe, hogy van egy híres (név)rokonod, aki Pest megye középkori templomairól írt egy jelentős monográfiát. Ezt egyébként másnak is szívesen ajánlom olvasásra:
Tari Edit: Pest megye középkori templomai. Szentendre : Pest m. múz. ig., 2000. 267 p.
Szerintem nem off a témád. Nekem kapásból a nagybörzsönyi keresztelőkút jutott eszembe, de valószínűleg azt már ismered (egyébként a 107-es hozzászólásban van róla kép). Ezentúl ezekre is oda fogok figyelni, ennyit ígérhetek.
Sziasztok! Új vagyok ezen a fórumon, de tetszik a lelkesedésetek. Én is szívesen nézem, látogatom ezeket a templomokat.
Reventlow-hoz lenne kérdésem, hogy a fotóin, az egregyi templom szentélyében jól látom, hogy a jobb oldalon az egy kőmedence? Magam a középkori kő keresztelőmedencéket gyűjtöm a történeti Magyarország teljes területéről. Nagyon szívesen venném, ha jártotokban-keltetekben templombelső fotózáskor - ha láttok kőből keresztelőkutat - azt is lefotóznátok. Sajnos még a templomkiadványokban is sokszor kimaradnak szegény középkori kő medencék. Igyekszem én is bejárni a helyeket, vagy ahonnan van irodalmi adat, de még mindig többszáz helyre kéne eljutni...
Ha valakinek módjában áll segíteni, akár ide feltett fotóval is, azt hálásan megköszönöm, és természetesen (ha megkapom a nevét) a szerzősége tiszteletben tartásával használnám a fotót a továbbiakban. Mivel szorosan kapcsolódik ez a téma a templomokhoz és a templomi liturgiához, szerencsés esetben a románkorhoz is, ezért talán nem kakukktojás a jelentkezésem.
köszönettel (és a továbbiakban reménykedve): Tari Edit
Ezzel az emléktáblával tudom kiegészíteni Csabdiról szóló információidat. Számomra azért volt érdekes a hely, mert a falu nevéből egy betűt elvéve kijön az én keresztnevem :-)) és éppen a 41. születésnapomon jártunk ott.
A XII. században épült, háromhajós, román stílusú templom volt, mely a XVI. században pusztult el; ma már csak a torony egy része áll, lőrésszerű kis ablakokkal, a hajóból és a szentélyből is állnak még falak.
Ma egy Budapesthez közeli helyen látogattam meg egy románkori emléket. Az épületnek már csak a nyugati fala áll 5-6 méter magasan a biai református temetőben. A főbb tudnivalók itt olvashatók: "A Szent Kereszt tiszteletére emelt templom legkorábbi része a régészeti feltárások szerint egy kívül négyzet, belül kör alaprajzú kápolna (ehhez hasonló csak kettő található az egész Kárpát-medencében), mely legkésőbb a 13. sz. elején épült. Hozzá kapcsolódott (szintén az 1200-as években) az első hajó és az íves apszis, a kora gótikus átépítés a 14. sz. első felére datálható." (Forrás: Ludwig Emil cikke a Magyar Nemzetben)
Könnyű dolgod lesz, ott van mindjárt a vonatállomás mellett, alig 100-200 méter. Éb is valami nagyon hajnali vonattal mentem le, aztán busszal mentem tovább az állomásról kékezni.
A kisörsi romot nem sikerült megtalálni a bozótban sajnos, és az autót is políroztatni kellett utána. Most már jobban megnéztem, legközelebb meglesz. Alant a balatonfűzfő-mámai templomromról tettem be pár képet
Kiszivárogtatom a "műhelytitkaimat": erre a télre két túrát tervezek.
Az egyik Tihany - kistihanyi templomrom - apáti templomrom - aszófői templomrom - örvényesi temetőkápolna útvonalon haladna.
A másik Révfülöp - fülöpi templomrom - ecséri templomrom - Kővágóörs - kisörsi templomrom - sóstókáli templomrom útvonalon menne és némi buszozással a zánkai ref. templomot is bevonnánk a látnivalók körébe.
Ezek némi koránkeléssel vonattal/busszal és gyalog bejárhatónak tűnnek.
Off: a túrák egyik legizgalmasabb része számomra a logisztika kitervelése.