Ma szemügyre vettem a tavaly ültetett kivi csemetéim és úgy látom ötböl csak kettő hajt, a többi vélhetően elfagyott! Van esély arra, hogy az elfagyott növények tőröl kihajtanak vagy muszály lesz pótolni őket?
Még egyszer. Csak a legvastagabb ágat hagyjam meg szárnak,azt futtassam az idén jó magasra amit majd visszahajtok? Esetleg hagyhatok kettőt is? Kép az előző hsz-nál. Segítsetek ki légyszives.
A tavaly ültetett kivik közül úgy látom a fiúcska nem élte túl a telet . A lányok ígéretesek,kaptak is egy kis frissen aprított fenyőt . Viszont nem tudom hogyan metszem meg őket. Csak a legvastagabb ágat hagyjam meg szárnak,azt futtassam az idén jó magasra amit majd visszahajtok? Esetleg hagyhatok kettőt is
Ha gyatrán nő egy kivi hajtása, és kunkorodik össze-vissza, akkor a legjobb visszavágni. Utána jó hüvelykujj vastagságú egyenes hajtást hozhat. Csak ilyenből érdemes törzset, kart kinevelni.
Annyit tudok róla, amit itt a fórumon olvastam. Még sosem ültettem korábban. Azért vagyok bizonytalan, mert nem tudom, hogy vajon megéri-e beáldozni a mostani méretet a későbbi erősebb növényért. Mert a mostani mérete majdnem akkora, mint ahol a pergoletta teteje lenne. A kommented alapján úgy értelmezem, hogy szerinted megéri.
Lehet hogy azt csinálom, hogy az egyiket visszavágom, a másikat nem, és kiderül a különbség.
Bocs hogy ismét megkérdezem, de fontos lenne tapasztalt kivitermesztők véleményét megtudnom:
"Sikerült szereznem 3 tő kivit, 2 Hayward és 1 Tomuri, egy budapesti kertészetből. A kivik hatalmasak, ember magasságúak (!), egy vastag bambuszra vannak ránövesztve. Nem csak egy hajtás megy végig, hanem van második hajtás is kb a magasság 2/3-áig, illetve van több kicsi (30-40cm-es) vessző a tőből kiindulva. Azt mondta a kertészetes ember, hogy ez akár már idén teremhet, legalábbis Olaszországban, ahonnan hozták, biztos teremne.
Mit javasoltok, hogyan ültessem el? Így ahogy vannak, vagy vágjam vissza őket mindenképp 30-40 centire? A vastagságuk olyan méretesebb ceruza és vékonyabb kisujj körüli."
Igen az az! Mikor távolról ránézel a kis lombos csemetére úgy néz ki mint egy sárgabarack (a hegye), de közelről nézve inkább szilvának látszik. Na az az.
A szépséghiba az, hogy az őszibaracknál az oltás kis %-ban ered meg, illetve nagyon el kell találni az időpontot. (Ha jól emlékszem , korán kell.) Chip szemzéssel is próbálkozz. A hajtó és alvó szemzés sokkal sikeresebb lehet.
Ha nincs körbe lenyúzódva az őszibarackfa kérge, akkor sebkezeléssel sokat segíthetsz rajta.