Keresés

Részletes keresés

sane ~ Creative Commons License 2011.07.22 0 0 320

Te jo eg, ezt eszre se vettem :D

(De azert orulnek, ha egyszer visszaternel erre a temara is)

Előzmény: xdone (317)
xdone Creative Commons License 2011.07.22 0 0 319

A linken az előbbi egyenlet felett a relativisztikus kvantumfizika másik gyöngyszeme virít:

E2 = p2c2 + m2c4

Ebből minden tanult ember egyből észreveszi, hogy a levezetésemnek semmi értelme, hiszen az elektron impulzusa ez

p=sqrt((m*m*c*c*c*c*y*y - m*m*c*c*c*c)/(c*c))

Sajnálatos módon én tudok számolni, és tudom, hogy az elektron impulzusa p=m*v*y.

Na akkor kinek van igaza?

Először is kellene a gamma négyzete, valami normális formában:

y=1/sqrt(1-v*v/(c*c))
    y*y=1/(1-v*v/(c*c))
    y*y=(c*c)/(c*c-v*v)

A kérdés az, hogy a fenti egyenletből
    E*E=p*p*c*c + m*m*c*c*c*c

levezethető-e az én rövid, de hatásos impulzusom:  
    p=m*v*y  ?

E*E=p*p*c*c + m*m*c*c*c*c                => E=m*c*c*y
    m*c*c*y*m*c*c*y=p*p*c*c + m*m*c*c*c*c    => /c*c  
    m*m*c*c*y*y=p*p + m*m*c*c              => -m*m*c*c
    m*m*c*c*y*y - m*m*c*c=p*p             => y*y=(c*c)/(c*c-v*v)
    m*m*c*c*(c*c)/(c*c-v*v) - m*m*c*c=p*p        => kozos /(c*c-v*v)
    (m*m*c*c*c*c - (c*c-v*v)*m*m*c*c)/(c*c-v*v)=p*p
    (m*m*c*c*c*c - c*c*m*m*c*c + v*v*m*m*c*c)/(c*c-v*v)=p*p    => c*c*m*m*c*c kiesik
    (v*v*m*m*c*c)/(c*c-v*v)=p*p    =>ez a gamma negyzet! (c*c)/(c*c-v*v)=y*y
    v*v*m*m*y*y=p*p
    v*m*y=p

Sajnos le. 2:0 ide.

Előzmény: xdone (318)
xdone Creative Commons License 2011.07.22 0 0 318

Utánna kellene járni, hogy is megy ez a 4dimenziós téma a nagyoknál.

http://en.wikipedia.org/wiki/Four-vector

Amir most  kellene az a négyes-momentum

Az időkoordinátában az értéle E/c, a 3 térkoordinátában px, py pz. Mivel én csak időben és x-ben dolgoztam/fogok sokáig, emiatt az y és a z koordinátát félreteszem jobb időkre.

Ekkor a négyes vektor szöge a t/x síkra adott:

fi=atan(p/(E/c))

A kérdés az, hogy ez ugyanazt a szöget adja, mint a fi=atan(v/c), vagy nem.

p/(E/c) ?= v/c 

mivel :
    p=m*v*y

és
    E=m*c*c*y

ezért

p/(E/c) = v/c 
   m*v*y/(m*c*c*y/c)=v/c
    m*v*y/(m*c*y)=v/c
    v/c=v/c

Na erről ennyit.

Előzmény: xdone (317)
xdone Creative Commons License 2011.07.22 0 0 317

tudna mutatni nekem valaki

Nagyon vicces valaki. Láthatóan rajtam kívül szinte senki nem ír ide. Majd visszatérek a témára, ha lesz kedvem hozzá.

Először is a levezetésem elég randa. Van ez a atan(v/c), aminek látványára egy rendes topikban elküldenének kvantum elektrodinamikát tanulni.

Lássuk, vajon amit tanítanak, az merőben más, mint amit itt levezettem, vagy egy és ugyan az?

sane ~ Creative Commons License 2011.07.22 0 0 316

Gondolom ez mar sokszor elokerult, de nem tudna mutatni nekem valaki egy olyan oldalt, ahol ertelmesen elmagyarazzak azt, hogy pl. az osszekapcsolodott fotonparok miert nem a szetvalasuk pillanataban "dontik el", hogy milyen allapotba keruljenek, es miert kellett a hetkoznapi ember szamara teljesen felfoghatatlan dolgokat belevinni a fizikaba, mint pl. hogy az informacio gyorsabb a fenynel? Es hogy az egyik "megmondja" a masiknak, hogy az milyen allapotban legyen (ellentete)? Miert nem lehet ezt azzal magyarazni, hogy nem ertjuk, hogy hogy lehet szetvalaskor kitalalni a kesobb megmert allapotot?

(talaltam par oldalt, ahol ezt magyarazzak, de mindenhol csak annyi allt, hogy az informacio pedig biztosan "utazik").

Bocs az OFFert.

xdone Creative Commons License 2011.07.22 0 0 315

Schrödinger "úr" értette amit felírt, sajnos szinte senki más.

A többiek eldobták a klasszikus fizikát, egy olyan ember miatt, aki nem tanulta meg rendesen a hullámok fizikáját.

Szánalom egy világ.

xdone Creative Commons License 2011.07.17 0 0 314

Egy sivatag forgalmasabb hely, mint ez a topik..

xdone Creative Commons License 2011.07.17 0 0 313

Jósol valamit ez a látszólag crackpot-elmélet, amit a többi nem?

Igen, a részecskék generációja nem csak 3 lehet. A diffrakciónál megjelenhet egy újabb, sőt akár több részecske-család is.

xdone Creative Commons License 2011.07.17 0 0 312

Ez ide való

Kiderül, hogy elegendő egy húr mozgását önmagában leírni, ugyanis a húrok egyesülése, szétválása, azaz kölcsönhatása ezáltal már egyértelműen meghatározódik. A téridőben mozgó húr világfelületet súrol végig, és egy nadrágszárszerű szétválása lokálisan mindig olyan, mint egy cső (ami egy húr mozgása). A szétválás pontja nem lokalizálható.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9037567&la=111523262

Amit a húrelmélet ilyen szép közelítéssel leír, az nem más, mint ezeknek a téridőben mozgó lézersugárhoz hasonló konstruktív interferenciahelyek felületére ráhúzható felület. Ennek a felületnek a metszetei a húrok.

Szétválnak összekapcsolódnak, vibrálnak. Természetesen, hiszen egy interferencia minta körvonalait írják le. Ha két sugár találkozik, akkor a körvonalaikat leíró két húr összekapcsolódik. Ha törési szög megfelelő. akkor együtt is maradnak.

De ez egyszerű hullámfizika. Az egész Schrödinger wave-wave scattering leírásából indul. És ezt az egészet egy cikkből kellet megismernem úgy, hogy Schrödinger Compton-effekt leírását csak véletlenül találtam meg, miután a cikk beindította a fantáziám, és rákerestem a témára. Továbbra sem értem, miért kellett ezt a gyönyörű leírást elsüllyeszteni.

http://www.optika.hu/manager.asp?page=http://optika.hu/magazin/atomfeny.htm

http://www.regels.org/Compton-effect.htm

http://knol.google.com/k/lev-regelson/compton-effect-as-wave-process/1i7aar4mqflvt/51#

xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 311

Egy apró részlet mindenképp tisztázandó.

fi=atan(v2(e)/c)-atan(v1(e)/c)

l1(e)*=sin(fi)

l2(e)*=sin(fi)

Miért nem a saját szögével számolom a két elektront? Nos a válasz egyszerű. A két hullámhosszból ezután modulációt számolok

l(e)=l1(e)*l2(e)/(l1(e)-l2(e))

csakhogy...

a két elektron-hullám nem ugyanabba az irányba halad. Nem számolhatok úgy modulációt, mintha egyirányba haladnának.

De számolhatok úgy, hogy az  egyik hullám szögére metszem az összes többi hullámot.

fi1=atan(v1(e)/c)

fi2=atan(v2(e)/c)

l1(e)*=sin(fi1)

l2(e)*=sin(fi1)

d*=sin(fi1)

l(e)*=sin(fi2-fi1)

Az  eredmény is is helyes.

Előzmény: xdone (300)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 310

vagy

l(e időbeli) =l(De Broglie)tan(fi).

kinek hogy tetszik

Előzmény: xdone (307)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 309

Tehát  nincs foton.

Problem?

xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 308
Előzmény: xdone (307)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 307

Honnan szedtem ezt a hülyeséget?

Nos lássuk.  Az hullám időbeli metszetét is ismerjük. Ez az elektron frekvenciája.

f(e)=m(e)ccgamma/h

Amiből felírható egy időbeli hullámhossz :

l(e időbeli) =c/f(e)

Ha igaz, amit a kép állít, akkor  ez az időbeli hullámhossz  egyenlő l(4D)/cos(fi) ahol l(4D)=l(De Broglie)sin(fi).

fi pedig az elektron-hullám téridőbeli szöge, amit fi=atan(v/c) ad meg. Márpedig a két egyenlet ugyan azt adja, tehát a hullám tényleg így mozog a téridőben.

Előzmény: xdone (306)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 306

A 4d hullámhossz talán nem tiszta.

Majd így

Előzmény: xdone (305)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 305

l(e)=h/(p2(e)-p1(e))

l(e)*=sin(fi)

És már itt kitünik, hogy ez egy Bragg-diffrakció. Ugyanis a foton félhullámhoszát is lehet így számolni.

d=h/(p2(e)-p1(e))/2

A különbség a kettes osztó, és a sin fi. Az első azért van, mert egy hullámhosszra két hullám-sűrűsödés esik, a második pedig  a 4d hullámok térbeli metszete miatt kell.

Előzmény: xdone (304)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 304

Lehet, hogy ismeretlen az alábbi egyenlet:

Helyettesíthető ez is:

l(e)=h/(p2(e)-p1(e))
        l(e)*=sin(fi)

xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 303

d=h/(p2(e)-p1(e))/2

elírás

xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 302

1(e)*=sin(fi) jelentése 1(e)=1(e)*sin(fi)

Mint lentebb már olvasható volt, a De Broglie hullámhossz az elektron valódi 4dimenziós hullámhosszának csak a térbeli metszete.

Az foton energiája minden esetben két energia különbségéből adódik ki. Ez annyit jelent, hogy a beérkező és a kilépő hullám interferál, ami egy lebegésként jelentkezik. Ennek a lebegésnek az energiája a két foton energiájának a különbsége.

A belépő és kilépő elektron-hullámra ugyan ez a szabály vonatkozik.

xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 301

E(y)'=E(y)*P

A kiinduló egyenlet lemaradt

xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 300

A Thomson scattering esetében a foton energiája az alábbiak szerint módosul.

http://en.wikipedia.org/wiki/Klein%E2%80%93Nishina_formula

Ee=mcc

P= 1/(1+E(y)/E(e))      ha (1-cosX) = 1

ahol az E(y) a foton kezdeti energiája.

E(y)'=E(y)*E(e)/(E(e)+E(y))
dE=E(y)' - E(y)

dE a fotonból kinyerhető energia.

Ha csak a dE enegiát ismerjük, akkor egy a fenti egyenletből másodfokú egyenletet levezetve kifejezhető a foton szórás előtti és utáni energiája.

a=1      
        b=-dE 
        c=-dE*E(e)
        E(y)=(-b+sqrt(b*b-4*a*c))/(2*a)
        E(y)'=E(y)*E(e) / (E(e)+E(y))

dE=c*(p2(e)-p1(e))

A scattering helyén jelenlevő két hullám-összetevő egy lebegést ad, aminek a hullámhossza d:

l1(y)=c/(E(y)/h)
        l2(y)=c/(E(y)'/h)
    d=l1(y)*l2(y)/(l2(y)-l1(y))/2

ami egyező eredmény ad az alábbiakkal:
    d=h/(p(e)2-p(e)1)/2
    d=h/(dE/c)/2

Ez most foton  fél hullámhossza.

Az elektron hullámhossza szintén egy lebegés eredménye, a mindkét hullám jelen van a scattering helyén.

v1 és v2 az elektron scattering előtti és utáni sebessége.

fi=atan(v2(e)/c)-atan(v1(e)/c)

gamma=1/sqrt(1-v1(e)*v1(e)/(c*c))
        p1(e)=m(e)*v1(e)*gamma
        l1(e)=h/p1(e)
        l1(e)*=sin(fi)

gamma=1/sqrt(1-v2(e)*v2(e)/(c*c))
        p2(e)=m(e)*v2(e)*gamma
        l2(e)=h/p2(e)
        l2(e)*=sin(fi)

l(e) és d ismeretében felírható a Bragg egyenlőség, ami ugyan akkora szöget ad, mint a két elektronhullám téridőbeli szögkülönbsége.

fi2=asin(l(e)/(2*d))

Előzmény: xdone (297)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 299

A foton mindig meglökődik, mert az elektron-hullám ugyan úgy rácsként viselkedik a fény számára, mint az az elektron-hullám számára. A

Előzmény: xdone (298)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 298

Miért felismerhetetlen első látásra a Bragg-diffrakció?

Nos, ami a (275) levezetését illeti, egy idealizált esetet mutat. Csa az elektron-hullám hajlik el egy fényhullámon.

Egyértelmű, ilyen a valóságban nincs. Mindenki ismeri a Thomson és a Compton scattering leírást. A foton mindig meglökődik, és hogy ez még átláthatatlanabb legyen, a többi térirányba is szór az eltérülő részecske-sugár.

Ezek a hatások újabb termeket adnak az egyenletekhez, de a fenti kisérleteket leíró egyenletekben sok hasonlóság mutatkozik a Bragg képlettel, Ezek módosult diffrakciós egyenletek.

Előzmény: xdone (297)
xdone Creative Commons License 2011.07.16 0 0 297

A diffrakciós ábra jól mutatja, ahogy az elhajlott sugarak a középponttól egy adott szög N szeresével térülnek el. A sugarak egyetlen pontból indulnak ki.

Ha a kép egy téridő ábra térbeli metszete lenne, akkor a sugarak meredeksége egyre nagyobb, ami egy adott sebesség N szeresét adja. A pontok a világvonal meredekségétől függő sebességgel távolodnak a középponttól, ami az eredeti sugár sebessége. A széttartási szög attól a rácstávolságtól függ, ami a diffrakciót okozta. Ha ez egy elektromágneses hullám volt, akkor annak a hullámhosszától függ.

H a fény rácstávolsága nagyobb mint az elektron hullámhossza, akkor a rácstávolság növelésével a széttartás egyre kisebb lesz. Ez megfelel annak, hogy a hosszabb hullámhosszú fény energiája kisebb. Kevésbé téríti el az elektront.

Nézhetjük a dolgot egy másik oldalról is. A tömegnövekedés az elektron hullámhosszával fordítottan arányos. Ahogy növekszik az elektron tömege, úgy egyre kevésbé fog eltérülni ugyanazon a fényrácson. Ennek oka a ismét a diffrakció törvényszerűségeiben keresendő. Ugyanarra a rácsra egy rövidebb hullámhossz kisebb eltérülést ad. Ezért bontja a CD lemez csíkjai a fényt összetevőire.

Mindig az számít, hogy a két hullámhossz aránya mekkora. Minél nagyobb a különbség, annál kevésbé térül el a sugár. Ez mindig érvényes, ha a rácstávolság nagyobb a hullámhossznál. Amikor egyenlővé válnak, az eltérülési szög extrém értékeket vesz fel. Ez az a tartomány, ahol fotonokból elektron-pozitron párok keletkeznek.

Előzmény: xdone (294)
xdone Creative Commons License 2011.07.15 0 0 296

Arról nem is beszélve, hogy a pontos diffrakciós kép nem ismert.

Amit Garrett ábrázolt, az csak egy közelítő vázlata ennek a rendszernek. A fizikában ismert néhány szög, pédául a weak mixing angle vagy a Gell-Mann–Okubo mass-mixing angle, de ezek nem biztos hogy elegendőek a megoldáshoz.

xdone Creative Commons License 2011.07.15 0 0 295

Véletlen?

Ha nem, akkor az univerzum több dimenziós. Fogalmam sincs, hol vannak ezek a dimenziók, és miért. De ha az E8 ráhúzható az univerzum ismert részecskéire, akkor ez az egész részecske-sereg egy multidimenziós diffrakció eredménye.

Akkor léteznek olyan dimenziók, amelyek a különféle töltéseknek feleltethetőek meg, és egyéb kvantumfizikai tulajdonságoknak. Ezek a tulajdonságok kvantáltak, mivel a diffrakció szöge mindig a rácsállandótól és a beeső hullámhossztól függ. A dimenzió/tulajdonság megjelenése egy adott részecskénél attól függ, hogy milyen szögben törik meg a sugár az adott dimenzió fele. Valószínű hogy csak egyféle hullámhossz létezik, egyféle "részecske". Bár mint lentebb olvasható, ez nem igazán nevezhető részecskének.

A rács, amin létrejön ez a diffrakció, talán a vákuum. De a többi hullám mindig szerepet játszik egy másik hullám törésekor. A részecskék átalakulása egymásba pontos szabályokat követ. A vákuum önmagában nem elég ehhez a folyamathoz.

A részecskék nyugalmi tömege talán kiszámítható a fentiek ismeretében. Bár én nem válalkoznék kiszámolni, hihetetlenül összetett a diffrakciós kép.

xdone Creative Commons License 2011.07.15 0 0 294

Két érdekes kép. Az egyik Lisi Garrett előadásából egy ábra, ami az E8 szimmetriáját mutatja.

A második egy diffrakció hatására kialakuló kép.

Véletlen hasonlóság?

Előzmény: őszszakál (290)
xdone Creative Commons License 2011.07.15 0 0 293

Pszichológia és filozófia.

Az első fontos, de ismét csak azt tudom mondani, hogy nem tudok vele mit kezdeni a témával kapcsolatosan.

őszszakál Creative Commons License 2011.07.14 0 0 292

Aki keres, az talál!

Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.09 0 0 291

Én szerettem volna elolvasni, és ezt találtam:

Sajnos nincs megjeleníthető bejegyzés...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!