Apasági nyilatkozat, erről nem nagyon volt szó, legalábbis mostanában. (Talán mert mindenki férjnél van? :))) De hátha érdekel az én kálváriám Abszrdisztánban... Hallottam suttogni, hogy az eleve tök bonyolult procedúrát (bonyolult, mert ezerféle papír kell hozzá a feltételezett sikeres dugás időpontjáról szóló orvosi igazolástól kezdve - nem, nem elég a kiskönyv - a népességnyilvántartóban beszerzendő hajadonsági nyilatkozatig) megfejelték még azzal, hogy egy közjegyzőtől beszerzett igazolás is kell, miszerint nem élek senkivel se házastársi, se bejegyzett élettársi viszonyban. Ám amikor oda jutottam - jókislányként már vagy egy hónapja - hogy intézem az ügyet, az önkormányzatnál úgy tájékoztattak, hogy ez utóbbi mégsem szükséges. Vidáman beszereztem (volna) mindent, amikor kiderült, na mégis kell ez a papíros, amit kétféleképpen lehet kézhez kapni. 1. elfáradunk egy közjegyzőhöz érte (előzetes időpontegyeztetés persze, nemcsak úgy beesünk) és kiperkálunk 23 ezer!!! forintot. Vagy 2. írásban kérem az önkormányzatot, hogy ezen iratot egy közjegyzőtől szerezze be, ár 2000 Ft! Természetesen az utóbbit választottam, bár még ezen is megütköztem, hogy miért is kell bármit fizetni azért, hogy egy közjegyző tudassa egy önkormányzati munkással, hogy nincs bejegyzett pasim.Én enélkül is ellennék... És halkan jegyzem meg, milyen rendszer az, ahol a közjegyzőknek van egy ilyen adatbázisa, de az önkormányzatok nem férhetnek hozzá - pedig csak napi szinten használnák... Elküldtem a kérvényt, telefonban pár napot mondtak, és hogy a mobilomon értesítenek, ha megvan, még mondtam is, milyen jó fejek. Hát nemértesítettek két hét múltán sem, akkor én telefonáltam. Mint kiderült, a közjegyző mindenféle jogi passzusokra hivatkozva MEGTAGADTA az adat kiadását az önkormányzatnak, mondván, azt csak nekem árulhatja el!!! Most folyik a gyámügyi felső vezetés és a közjegyző között a vita, hogy hogyhogy ilyet lehet csinálni - nem értem, én vagyok az egyetlen csaj, aki szülni akar és a pasija a nevére akarja venni a gyereket??? Eddig ilyen nem volt január óta, mióta állítólag ez az új rendszer van? Vagy csak ez az egy konkrét közjegyző baszakodik??? Öröm az ürömben, hogy az önkormányzat úgy döntött, azért, hogy ne szenvedjünk hátrányt az elhúzódó vitájuk miatt, kiállítják ezen papír nélkül is az apaságit, merthogy majd ha megszületik a gyerek, az anyakönyvvezetőnek amúgy is újra kell ezt az apa dolgot vizsgálnia, nem csak nálunk, minden esetben, a születési anyakönyvi kivonat miatt... What???? Akkor mi értelme van az egésznek??? A lényeg, meglesz az apaságink végre, ha befáradunk hozzájuk, de mindenkit arra sarkallok, akit érint, hogy ne hetekkel, inkább hónapokkal előbb nézzen utána, a saját önkormányzatánál mi a módi...
ehhez kellett a jó öreg Magyari doktorbácsi, aki amugy olyan volt mint egy mesebeli dokibácsi, írtó édes pasi volt, már nekünk is ő volt az orvosunk...ha kellett kjött hajnalban, éjjel, és mindennap, ha az kellett, hogy elkerüljük a korházat...volt hogy naponta kétszer jött inekciozni és amikor másodjára akartam neki pénzt adni, akkor azt mondta, hogy gyu az égeti a tenyerét...sosem pánikolt...
Sok fiatal furcsálta a stilusát, mert pl-ul mindig a gyerekhez beszélt a kicsiket csikizte és butaságokat mondott, a nagyobbaknak meg mindig azt mondta, hogy büdös az az iskola, mert telifingják a gyerekek és mindig ki is irta a kölköket...aztán egyszer azt mondta, hogy szerinte minden jól teljesitő kölöknek kell idönként a szabi, mert az iskolai hajtásban lemerül az immunrendszerük és akkor tényleg betegesek lesznek...
mellesleg csúnya szája is volt idönként, de azt már nem a gyereknek mondta...
szóval imádnivaló öreg volt és sosem felejtem el neki, hogy ugy csináltuk végig Anna igen komoly asztmáját, hogy sosem került korházba...söt volt ugy, hogy bejött szólni, ha anna lefulladna, akkor itt meg tt lesz különteremben lagziban...
a felesége is ilyen volt, az fül orr gészként dolgozott...Sajnos egyikük sincs már meg, viszont sok ezer ember szemében ő egy legenda...
tyű, ez nem semmi :O és őszintén gratuálok neked, hogy nem csavarodtatok bele ebbe, mert csupa olyat láttam, aki hasonló helyzetben totál rágörcsölt a témára, és szünet nélkül próbálta tömni a gyereket, aztán persze így is maradt (az egyik öt éves, és a mai napig a fő napi program, hogy könyörögnek neki szünet nélkül, hogy egyen. pedig nem sovány.)
hehehe, beszállok a jótanácsosztásba - mint látod, semmiben nincs egy egyetemes igazság, fő a megérzés! :)))
- szerintem totál évszak- és időjárásfüggő, hogy mikor lehet kivinni az újszülöttet. Ha bent ugyanannyi fok van, mint kint, akkor nem nagyon hallottam soha értelmes indokot, hogy miért ne lehetne odakint. Mert ha a pollenektől féltjük, akkor szellőztetni sem szabad, gondolom... Szélben és hidegben később vinném ki, de az április 8-án született fiamat a hazahozatal után két nappal már sétáltattam, mert 20 fok volt kint. De januárban szült barátnőm is már az erkélyen altatta egy hetesen a gyereket. Nagyon jó immunrendszere is van. (na nyilván nem szélviharban.)
- igény szerinti szoptatás: áruljátok el nekem a titkot, honnan tudtátok párnapos anyukaként, hogy a sírás az szopási igényt jelent? hogy működik ez az igény szerinti szoptatás a gyakorlatban? minden sírásnál cici a szájába? vagy először végignézni, mi mástól sírhat még, és ha semmi nem megy, akkor cici? vagy hogy? nekem több hónap volt, mire kapisgálni kezdtem, hogy melyik sírása mit jelenthet vajon...
- nekem nem működött ez a folyamatosan szoptatás, teljesen kisebesedett a mellem a nyálától meg a rágcsálástól, mert az elején én is állandóan a szájába nyomtam, ahogy megnyikkant, és ott ázott félórákat-órákat. úgyhogy erről leszoktam, és onnantól kezdve tartottam a két-három órás közöket. másfél évig szopott végül, és nagyokat hízott, úgyhogy annyira nem árthatott neki.
- a cumit szerintem is próbáld elkerülni, amíg bírod. még annyi mindentől elhallgathat! ringatás, éneklés, pózváltás, büfiztetés, akármi. viszont mikor a hasfájásos rohamok kezdődtek négy-öt hetesen, és három hónapig eltartottak napi hat óra esti üvöltéssel, akkor mi néhány hét múlva rájöttünk, hogy ha cumit kap, enyhül a görcsös feszülése, elernyed és kicsit könnyebb neki. így kezdődött a cumi minden egyéb elv ellenére. nem lett tőle semmi baja :)
- köldökcsonk: én sem úgy értelmeztem a dolgot, hogy nulla víz csöppenhet rá. láttam a kórházban, hogy a csap alá tartották őket, elöl-hátul kis simi, fenekét, arcát alaposabban, aztán annyi. itthon is így csináltuk. érte víz, de csak amennyi úgymond átcsapott a hasán. szerintem is az a lényeg, hogy ne ázzon. végülis a bevarrasodott sebed sem ázik el másodpercek alatt, csak ha beülsz egy kád vízbe, nem? meg utána annyi fertőtlenítőt nyom rá az ember, hogy szerintem tényleg csak szerencsétlen véletlen kellhet hozzá, hogy valami gond legyen. van ilyen, persze, mindenből.
én sokszor leírtam már a Peti fiam esetét, aki 30-40 gr-okat evett és 3 honposan, ha napi 3-4* megtudtam tömni, akkor már jó volt...Amikor hazahoztam, a korhzból első reggel majdnem infarktust kaptam, mert este 10 fele evett és reggel 6 után ébredtem és a gyerek csendben volt, azt hittem meghalt, de a gyerek édesdeden aludt...
Ilyen is maradt kb 1 éves koráig...Ritkán kevesett evett és havi 30-40 dk-nál sosem hizott többet...Ő a harmadik volt, de sokáig totál kétségbeestem emiatt, a dokibácsink meg mindig nyugtatott, hogy ő sosem látott egy vigyorgó gyermeket bepisilve és bakakilva éhen halni...és nyugi, csak jól hasznosit...
Tulkép kicsinek ő egy baromi stabil immunrendszerű gyerek volt és a mozgása is sokkal rendezettebb volt, mint agyorsabb növésű tesóié...
Egy ideig én is méregettem, de amikor már sokadjára ugy tünt, hogy tulképpen visszatölti a kaját, mert mintha evés után könnyebb lett volna, mint elötte, hát feladtam a méricskélést...
A köldökcsonkról jut eszembe: van közületek, aki hosszabbra hagyatja? (Hosszabb = legalább 10 cm) Tudom, nem néz ki valami jól és ezért lehet tőle idegenkedni, viszont fertőzések szempontjából sokkal jobb - legalábbis azt olvastam sokhelyütt. (közvetlen környezetemben volt kisfiú, akinek jó szar volt amiatt, hogy elfertőződött a csonkja, pedig nagyon odafigyeltek a szülei)
Ja, a 3.-ashoz még megjegyzem, hogy hiába volt meleg, úgy engedtek ki a csecsemős nővérkék, hogy "persze, vigye, csak takarja be és adjon rá sapkát". :-) Nem tudom, ott hogy, itt most nagyon hideg van, magamat sem szívesen viszem ki, ha ott is ilyen, lehet, hogy megvárnám, amíg kicsit enyhül az idő.
Jaj te szegény, most kapsz jól mindenféle tanácsokat, hogy ilyeneket kérdezel. :-D Hát akkor én is beszállok a gyűjteménybe. :-) 1.-2. Sose mértem, sem a mennyiséget, sem az időt, fel sem merült, nekünk ez így teljesen jól működött. Nem is cumiztak, pedig amikor nagyon nem volt más ötletünk, megpróbáltuk bevetni, de nem kellett nekik. :-) 3. A nagy decemberi, őt kb. 1 hetesen vittük ki (amikor hazamentünk a kórházból). A kicsi szeptemberi, jó idő volt, reggel született, délután már játszótereztünk a két gyerekkel. :-) 4. Mi addig nem fürdettük, amíg megvolt a köldökcsonk, csak lemosogattuk itt-ott benedvesített vattával vagy valamivel. De én is olvastam, hogy lehet hamarabb is, csak jól meg kell szárítani utána, nem dörzsölni, csak letapogatni, vagy nagyon óvatosan hajszárítóval.
Mindenben a 4165-ös hozzászólással értek egyet, nem is tudok mit hozzátenni igazából, talán csak annyit, hogy amikor mi 5 nap után hazajöttünk a kórházból, akkor az Iván 10-20 grammokat evett, és a mérleg sokszor mutatott csökkenést evés után közvetlenül is. De ő császárral született, 36 hétre, besárgult, a 3 kilóhoz képest két és féllel jött haza, az első 24 órában nem is láttam. Nálatok nem ez a helyzet, így szerintem a mérésen parázni, meg csakazértis kivárni, ha ő gyakrabban akar enni, vagy felkelteni, ha kicsit többet alszik, szerintem butaság. Egy ilyen kismuki egy pár hét alatt tökéletesen beszabályozza magának, hogy mennyit szeretne, milyen rendszerességgel enni, és annyit is fog kapni, mert beindul a kereslet-kínálat sztori... Persze akkor, ha nem zavar be semmi. Mondjuk cumi, vagy egy nem általa kialakított "rend". Szerintem. Még nálunk is így volt, minden nehézség ellenére. És a végén lett belőle 27 hónap szoptatás :) (nem kell mindenkinek ennyit, nyugi:) csak nekünk így volt jó :)
1. Én is mértem eleinte Zalán néhány evését, soha nem evett többet 60-nál, állítólag ez teljesen normális. Aztán elég hamar átálltam arra, hogy hetente egyszer mértünk.
2. Ilyen fejrázás is olt, főleg akkor ha nagyon éhes volt, próbáltam kevésbé éhesen cicire tenni, na meg gyorsan beletalálni a szájába. Illetve én is inkább igény szerint szoptattam, az óra nézésről elég hamar leszoktam.
3. Én 10 naposan vittem ki először Zalánt, vittem volna hamarabb is, de én nem bírtam annyit mozogni, emlékszem az első séta után (fél óra) is hulla voltam.
4. Mi eleinte csak csap alatt lefürdettük Zalánt, de én is úgy tudom, hogy áznia nem szabad.
Szerintem arra gondolt, hogy többes számban beszéltél, mintha te meg a baba egyek lennétek.
Én a t többes számban beszélés továbbfejlesztett verzióját űzöm: ha kérdeznek valamit a gyerekemtől, akkor válaszolok helyette. Brrrr. Nagyon kell figyelnem, hogy ne csináljam :)
Nekem volt olyan nap, hogy óránként szopott és nem szokott hozzá, mert a következő nap megint kb. 3 óránként kérte. Én sem adnék cumit, inkább cicit :).
Nagyjából müxik az igény szerinti etetés, mert kb. 2-3 óránként kér enni, ha már tovább alszik mint 3 óra, akkor fel szoktam ébreszteni. Én is jobban járok, mert különben szétdurranna a mellem. Megeszi a magáét, aztán alszik vígan tovább.
Annak nem látom sok értelmét, hogy 1 órával a kaja után ismét mellre tegyem, mert akkor nem ürül ki a gyomra.
Ja, és a kórházban a cukros vízet is ajánlották, hogy 2 etetés között azt adjak. :)
Hát ez az: legalaább 1,5-2 óra kell ahhoz, hogy ki is ürüljön a gyomor, de ha 2 etetés között megint kér enni (pedig eleget eszik, inkább csak szívesen van mellen), akkor szoktam bevetni a cumit, de lehet, hogy ez zavarja össze egy picit.
Allia, az utolsó mondatodat sajnos nem értem. Miről fogok leszokni?
A digitális mérleg nem egyszer mért kevesebbet szopi után, mint előtt, úgyhogy olyan is van, hogy a manó visszarakja a tejet :-))) Nálunk az elején egyszerűen mérhetetlen volt a dolog, folyton rajtam lógott, úgyhogy az alkalmanként kb. 50.hez szerintem bőséggel hozzászopizott a nyugicumival is.
meg az jutott eszembe, hogy a tapszer maskent hasznosul mint az anyatej. Akik merik, azok ugye a tapszerbol fogyasztando mennyiseghez viszonyitanak (egyaltalan hogy lehet pontos 40-50 g merese egy izgo-mozgo csecsemonel???), anyatejbol meg mas a helyzet. Csak arra jo hogy az ember stresszeljen es potoljon tapszerrel, ami egyenes ut az apadashoz.
masik tipp meg arra hogy a baba nem ehezik: a feje tetejen a kutacs ne legyen behorpadva tulsagosan, az lehet esetleg a kiszaradas jele. De a legbiztosabb a napi pisis pelenkak szamolasa, ugye kijonni csak az tud, ami be is ment :))))
csak a sétához: egészségügyis barátnőm babája a hazaérkezés másnapjától délutánonként az erkélyen aludt a friss levegőn! nem is volt beteg - bár lehet, hogy nincs összefüggés!
én is igény szerint szoptatnék, az ismerőseim közül, akik mértek minden étkezést, mind tápszerhez nyúlt elég hamar. Én sose mértem, havi egyszer, tanácsadáson...
Séta: március elején 10 naposan vittem ki először, kendőben, hosszabb sétára.
Szia, válaszoltak már néhányan, de azért én is mondom :-))):
az én lányom is 4o-5o-eket evett alkalmanként az első hónapban, a védőnő a sírba kergetett, hogy kevés, mígnem gyerekgyógyász ismerős megnyugtatott, mondván: ha a baba kiegyensúlyozott, jól alszik, fényes a bőre, akkor minden rendben van. És heti egyszeri mérés, valóban! (Említett gyerekorvos tanítgatott, mennyit kell hazudni a védőnőnek, hogy megnyugodjon :-)))
Ha az elején mindig mellre teszed, amikor igényli, akkor nem kell cumi, jobban jársz vele te is, ő is.
És szerintem is ki lehet menni már a friss levegőre.
Mi rendesen fürdettük a manót, utána alaposan megszárítgattam a köldökét, alkoholos tisztítás (hintőport nem, a gyerekorvos nem tanácsolta.)
ha meg sebesedik a mell, akkor szopatatas utan par csepp anyatejet ra, es szabadon hagyni (pl mellnel kivagott regi poloban) a sebesedes oka amugy a rossz pozicio, erdemes vegignezetni egy szoptatast a vedonovel, esetleg szoptatasi tanacsadoval, hogy korrigalni tudjak.
Amugy teljesen egyetertek, a kendozes erre is kivalo, lehet haztartani mig a gyerek szopik :))) aztan ahogy no, beall rendszeresre magatol, bar nalunk 45 perc volt egy atlag szoptatas meg 3-4 hosan, onnan csokkent le 20 percre.
cumi helyett max. a kisujjamat kapta neha meg nyammogni rajta.
Csak a szoptatáshoz: ha bírja a melled, szoptasd annyit, amennyit szeretne. Ha egész nap, akkor egész nap. Az én kisebbikemet már hagytam és két hetes koráig délelőtt 4 órát szopott egyfolytában, 8 és 12 óra között. Így főztem, pakoltam, láttam el a nagyobbikat... Ez a baba soha nem sírt, nem nyűglődött és az egész mindkettőnknek nagyon jó volt. Ha megadod neki, pár hét múlva a baba ritkítja és rövidíti le a szopikat 6-8 alkalomra és 20-10 percre. Cumit nem adnék - legalábbis ilyen kicsinek semmiképpen.
1. fogalmam sincs, sosem mertem. Te miert mered? Rendes sullyal szuletett, idore. De biztosan eleg ha elalszik utana, ehes baba ordit es nem alszik. Kiveve ha sarga. De akkor meg a szeklete lenne zold, ha ehezne, vagy nem is lenne. Ha van napi 5 pisis pelenka, sargas szeklet, akkor eleget eszik. Legalabbis a szoptatasi tanacsadoi tanfolyason ezt tanitottak es mindig is ezt lattam. De a merlegelest en elfelejtenem a helyedben, csak stresszel, heti egyszre boven eleg megmerni.
2. Cumit nem adnek az elso honapban, nagyon konnyen kialakul a cumizavar. (ez nem annak tunik, de akkor sem adnek). Miert baj ha gyakrabban szopna? Igy serkenti a tejtermelest. Ne hagyd bealudni, amikor szopik (talpat masszirozni, ilyesmik), hogy egyen eleg sokaig (legalabb 20 percet ugy hogy nyel is kozben), de ha igy is ker egy-masfel ora mulva, en adnek neki. Az orat csak tapszeres babanal szabad nezni, szoptatottnal nem, tobb tej-apadast lattam amiatt hogy az anyuka megprobalt _mindenkeppen_ 2-3 orat betartani ket szoptatas kozott. Sarga babat en is keltenek 2-2.5 orankent, de ha gyakrabban ker, hat kapjon.
3. En 5 naposan vittem telen 3 orat setalni. Es 3 eves koraig sosem volt beteg. Most mar jo ido van, nincs kod, nagy szel, en siman vinnem levegore, jol feloltoztetve akar orakig. (azt tervezem, hogy ha a kiscsaj kibujik, minden nap legalabb 2*2 orat a teraszon fog aludni, ha nem esik az eso).
4. az elso heten en mosdokesztyuvel mostam le, igy a hasat nem tettem bele a vizbe, mig le nem esett a koldokcsonk.
Ja, még a 2-höz, ha igény szerint szoptatod, akkor nincs szükség cumira, megzavarhatja akár a technikáját - nem mindenkire igaz. 2 órát minimum hagyjál ki két etetés között, ezt szokták tanácsolni. De ha úgy érzed, keveset evett, hagyd még mellen, de csak ha eszik is, és nem ázott szét a mellbimbó, nem sebes.
Tudom, hogy édes, meg minden, de csak a baba sárga és pici, te nem. :-)) De majd leszoksz róla. Vagy nem. :-)))
1. elég, ha nem ordítva, sírva engedi el 2. ha rázza a fejét, lehet, hogy csak nem találja, vagy lehet, hogy büfizni kéne 3. 2-3 hetes korában általában, és fokozatosan szoktatva, eleinte 10-20 perc 4. nem kell agyon fürdetni egy újszülöttet. kicsi víz, ne érjen a hasára, vagy betartod a csap alá és átmosod kicsit. a kórházban sem viszik túlzásba, legfeljebb ha kifolyt a pelenka tartalma.