Keresés

Részletes keresés

lesi fotós Creative Commons License 2019.11.06 0 0 3551

HA nanod van: beállítod a listában a nano-t és az "old bootloader"-t jelölöd meg.

Néha nagyon lassan tölt rá az ardura,de jól működik.

Előzmény: janitoth (3549)
Prof Creative Commons License 2019.11.05 0 0 3550

Szia,

Oprendszertől is függ. Alapvetően segíthet, ha a kártya típusát átállítod Duemilanove-ra vagy Diecimilia-ra. Már ha még engedi.

Google keresés meglepően sok találatot ad rá, sőt, itt a fórumon is volt róla szó korábban.

Előzmény: janitoth (3549)
janitoth Creative Commons License 2019.11.05 0 0 3549

Sziasztok,

van egy arduino klónom ch340 (kinai). az a gondom vele,hogy amikor rákötöm a pc-re beismeri, a portot is megadja, viszont amikor sketchet töltenék fel rá sokáig "gondolkodik", majd kiír egy STK- 500 hibakódot. mi lehet a gond? bootloader vagy valami hardveres izé? Feltöltés alatt az rx-tx ledek nem villódznak.

vfp Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3548

Köszönöm!  :)

Igazad van.

Előzmény: LyPapa (3547)
LyPapa Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3547

Nézd meg az aját, lehet, hogy találsz egy 'Low level trigger' feliratot :) Ez egyben válasz is lenne a kérdésedre.

Üdv:LyPapa

Előzmény: vfp (3546)
vfp Creative Commons License 2019.11.04 0 0 3546

Sziasztok!

Egy Arduino MEGA-val szeretnék vezérelni egy 230V-os ventilátort.

A D5-ös lábra rákötöttem egy SSR modult, és írogatom a D5-re a HIGH és LOW értékeket.

Lehetséges, hogy ezek a modulok negativ logikával működnek?
(A D5-on 5V-van, akkor nem vezet, ha 0V-van akkor vezet)

valami ilyen modul

Prof Creative Commons License 2019.10.15 0 0 3545

Nextion és teljesül minden vágyad.

Ha kicsit több van, akkor 4DSystems (kb. ötször annyiba kerül, de annyival is jobb).

Előzmény: MsDwSoft (3544)
MsDwSoft Creative Commons License 2019.10.07 0 0 3544

Sziasztok!

Arduinoban Mega2560 -at programozgatok hobby szinten, de most szeretnék egy komolyabb project-et létrehozni, és ebben kérném a segítségeteket.

A problémám: szeretnék érintőképernyőt és rajta elég sok információt és gombot, almenüt megjeleníteni.

Létezik valamilyen grafikus szerkesztő program ilyen célra?

A MikroE Visual TFT-je megvan, de annak a kódját át lehet vinni Arduino-ba?

Vagy találtam még az MS Visual Studio-hoz az Arduino IDE for Visual Studio and Atmel Studio, illetve ott van még az Atmel Studio, de ezek kódjai átvihetők, vagy közvetlen belőlük leprogramozható a Mega2560 (CH-s USB illesztő van a panelen)?

A MikroE -vel az a "problémám", hogy kényelmesen tanultam meg programozni, és a tris és egyéb bitek beállítása nem nagyon megy, mert hát ugye Arduino-ban nem kellenek...csak input output..szóval sokkal könnyebb, de most érzem a kényelem hátrányát!

Előre is köszönöm a segítségeket!

Sanyi

LyPapa Creative Commons License 2019.10.05 0 0 3543

Ellenőrizd a bekötéseket. Nekem volt olyan 1602-es displaym, I2c vezérlővel, ami nem volt hajlandó csak 5 volt tápról megszólalni -  az elvileg ikertestvére meg 3.3V-ot kért, az 5V-ot nem szerette :(  Nem méregettem az alkatrészeiket, egyébként sem rutin művelet nálam a felületszerelt panelek forrasztgatása.

Üdv:LyPapa

Előzmény: vfp (3542)
vfp Creative Commons License 2019.10.05 0 0 3542

A kijelzőn nem jelent meg semmi. A potit tekergettem. :(

Scopom nincs, majd egy másik panellal is megpróbálom, és a felhúzó ellenállással is próbálkozom.

Köszönöm a tippeket.

Előzmény: ruzsa janos (3541)
ruzsa janos Creative Commons License 2019.10.05 0 0 3541

és nem is jelez ki semmit az LCD.

szerintem minden, hozzánk hasonló amatőr megszívta már, hogy nem állította be az LCD kontraszt-feszültségét.

ez egy sima trimmerpoti a nyákon - az LCD már az inicializálás során kiír értelmezhetetlen karaktereket - ha azokat SEM látod, akkor én ezzel a potival kezdeném.

Előzmény: vfp (3528)
Prof Creative Commons License 2019.10.05 0 0 3540

Szia,

Az i2c lcd meghajtó pontos típusától és paraméterezésétől (gyakorlatban: címzésétől) függ. Ha hardveresen alkalmas a 3,3V-ról való működésre (és ezt a kijelző is támogatja), akkor minden további nélkül működnie kellene. Ha nem, akkor két eset van. A jobbik az, hogy bár az i2c meghajtó 5 V tápfeszt kér, de elfogadja magas jelszintnek a 3,3V-ot és alacsonynak a 0 és 1 V közötti értéket az i2c buszon. A nehéz kérdés itt mindig az, hogy a 4k7 felhúzást mihez képest csinálod, 3,3 V-hoz, vagy 5 V-hoz... Elrontani ezzel nem tudod, érdemes mindkettőt kipróbálni (ha és amennyiben az illesztőn magán nincs ilyen -- ez ahány, annyi féle interpretáció).
Mindent i2c szkennerrel. Ha semmi sem megy, érdemes megnézni, hogy egyáltalán jön-e ki bármi is az ESP-ből. Ehhez egy bármilyen alap szintű oszcilloszkóp elég.

Nekem 10 ilyen esetből 9-szer az volt, hogy szoftveresen el sem indult az i2c. Ez sok tíz óra szívást jelent. Szkóppal ez 2 perc. Se.

Előzmény: vfp (3528)
vfp Creative Commons License 2019.10.03 0 0 3528

Sziasztok!

2 év pihengetés után most elővettem újra az Arduino-t. Rájöttem, hogy szinte mindent elfelejtettem. :(

adott:

1db ESP8266-12e

1db QC2004A (LCD)

1db I2C LCD vezérlő

kérdésem:

Kellene ennek működnie az ESP-ről táplálva?

Háttér világítás megy, de nem tudom az I2C vezérlőt megszólítani (I2C scanner), és nem is jelez ki semmit az LCD.

Prof Creative Commons License 2019.09.13 0 1 3538

Ja, egyébként ha bármi megjelenik a szalagokon, ami legalább hasonlít arra, amit szeretnél, akkor a könyvtárak jók, csak az adatkezelést kell megoldani.

Előzmény: nemtudom81 (3532)
Prof Creative Commons License 2019.09.13 0 0 3537

Ez nem hardver, hanem szoftver feladat. Ha a betűk szétesnek, annak az az oka, hogy rossz címzéssel megy ki az információ.

A megfelelő megoldás, hogy négyzethálós papírra felrajzolod azt a négyzethálót, amit a ledek kiadnak, és sorban megszámozod őket, ahogy be vannak kötve. Erre kerül egy mátrix, amely a kiküldött adatokat kell tartalmazza. A megoldás lényege, hogy a kiküldött adatok sorrendjét kell egy megadott szisztéma szerint megváltoztatni. Nem ördöngősség, de gondolkodni kell hozzá.

schlumberger Creative Commons License 2019.09.11 0 0 3536

Köszönöm, akkor tudatlanul beletenyereltem, annál inkább figyelem a megoldást.

Előzmény: halaloszto (3535)
halaloszto Creative Commons License 2019.09.11 0 0 3535

a WS2812b nem egy mezei led. van benne kontroller. a bejövő adatból levesz 24 bitet a saját színéhe, a többit továbpasszolja. ha a szalag az 100led, akkor az elején betolsz egy 2400bites keretet, és szépen az összes led olyan színű lesz, amilyet akartál.

Vajk

Előzmény: schlumberger (3533)
nemtudom81 Creative Commons License 2019.09.11 0 0 3534

Tulajdonképpen semmi mást nem tettem, mint hogy minden levágott szalagot összekötöttem forrasztás nélkül (ilyen csatit lehet kapni). Az első szalag alá tettem a  másodikat , ez alá a harmadikat és így tovább.... Tulajdonképpen az első szalag -mondjuk 10-ik ledje a második szalag 25-ik ledje....  ehhez hasonló az elrendezés (remélem sikerül belinkelnem) : https://subethasoftware.com/2014/03/15/simple-scrolling-led-sign-for-neopixel-ws2811-or-lpn8806/

Ebből a "c" verziót csináltam...

Előzmény: schlumberger (3533)
schlumberger Creative Commons License 2019.09.11 0 0 3533

Érdekes ez a sorbakötés... A szalagon minden (hármas csoport) LED árhuzamosan van kötve. Hogyan vezérled az oszlopokat?

nemtudom81 Creative Commons License 2019.09.11 0 0 3532

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni, amennyiben ez lehetséges. Elsősorban leszögezném, nem vagyok programozó, hobby célból próbálkozom. Van egy 5 méteres WS2812b led szalagom (300 led), melyet feldaraboltam 8-szor 36 ledes csíkra.

Sorba kötöttem őket (, nem párhuzamosan, hanem sorba-, láncba), így helyeztem el minden csíkot egymás alá. Így készítettem egy led panelt, egy oldali betáppal (5 V). Olyan szeretnék hogy ezen a panelen egy irányba betűk és számok fussanak (jobbról-balra például). Találtam hozzá kódot, de nem működik, azért nem, mert a betűk "szétesnek". A program elvileg kimondottan ilyen láncra van írva.

Létezik-e olyan kód  Arduino alá, ami ezt megoldja. Azt tudom, hogy minden második szalag "adata" ellentétes irányú. Hiába próbáltam ki a különböző könyvtárakat Arduino alatt (FastLed, FabLed, Ledws, Ms Parola stb....) nem találtam olyat ami "visszafordítja" a ledeket. Remélem értitek, hogy mit szeretnék Előre is köszönöm mindenki segítségét...

Minden jót nektek...

Prof Creative Commons License 2019.09.02 0 0 3531

Nincs jelentősége, hogy utángyártott, a filléres kínai modulok 99 százaléka ipari hulladék sajnos, a legtöbbnek eleve elbaltázott a tervezése minden szempontból.

Előzmény: kutya_moso (3528)
Prof Creative Commons License 2019.09.02 0 0 3530

Szia,

Alapvetően kód nélkül nem lehet megítélni, hogy mi jó és mi nem jó.
A ledes visszajelzés jó, de ha számítógép mellett vagy és érdemben nem befolyásol semmit, a soros vonal (Serial) használata debura jó megoldás. Sajnos más sincs... :-(

Nem adást, hanem vételt.

Változódeklarációk C++ viszonylatban nagyon egységesek, csak nagyon magas szinten vagy speciális esetekben vannak kivételek.

Ha void függvényeket használsz és van memóriád szabadon, akkor a legtöbb esetben praktikus eleve globális változókat deklarálni.

djz Creative Commons License 2019.09.01 0 0 3529

Procedurának az eljárást hívják. Annyiban különbözik a függvénytől, hogy nincs visszatérési értéke.
Persze, ha beteszel egy végtelen ciklust, akkor tényleg csak avval foglalkozik. Pont mint egy függvény.

kutya_moso Creative Commons License 2019.08.31 0 0 3528

Szia Prof !

Végül sikerült asztali körülmények között mindent egyszerre működtetni .

Tulajdonképen összeállt. Valószínű , több jó megoldás lehet:

CE, CSN lábakon tiltani

radio.startListening();   radio.stopListening(); / ezt a 60 napos TavIr tanfolyamon olvastam

mindenképen le kell állítani az adást, mert végtelen ciklusban marad/

Turbo Pascalban procedurának hívták , hogy egyszerre csak egy témakörrel foglalkozott a program , itt több ilyen void procedurát csináltam és végül bejött.

méri a hőmérsékleteket

páratartalmakat

pontos időt

kiírja lcd 16,2 kijelzőre

veszi a távadók rádójeleit

SD kártyára menti txt fájlba

Turbo Pascal sokat segített, de mindig volt benne egy kis hiba .

Sokat szívatott a globális és lokális változók deklarációja is.

Mindig tettem bele egy kis késleltetést és egy kis ledet , hogy lássam merre jár a program .  Nem vagyok teljesen képben , de úgy tűnik az RF24L01 rádióval kell nagyon vigyázni , ha megszerzi az irányítást akkor nagyon nehéz kizökkenteni.

A rádióról azt írják : 100 métert is tud szabadban. Én 3 falon keresztül próbáltam , ott a 8-10 méter is bizonytalan .  Egy melegvíztartáy hőfokát majd relézni fogom,  átküldöm a hőmérőhöz és úgy a szobába.

Lehet az is benne van , hogy ezek utángyártott darabok .

Előzmény: kutya_moso (3526)
Prof Creative Commons License 2019.08.26 0 0 3527

2900 forint? Hm... Az alkatrész bele többe kerül.

Előzmény: kutya_moso (3526)
kutya_moso Creative Commons License 2019.08.25 0 0 3526

Köszi az ötletet. Vettem egy logikai analizátort " ma vettem át " , nem volt annyira drága 2900 Ft.

Letöltöttem a programját és kicsit szótáraztam . Most még ismerkedem vele .

Nagyon praktikus, elképesztően jól tudom nyújtani a jeleket , most még csak egyszerűbb jeleken tréningezek.

Ha már kapizsgálom  az I2C és SPI kommunikációt és tudok normálisan kérdezni akkor újra felbukkanok.

Addig nyugton maradok , amíg: MOSI , MISO , CE , CSE nem teljesen világos .

Azért a GND , tápfesz és CLOK esetében minden rendben van .

Előzmény: Prof (3523)
balage8888 Creative Commons License 2019.08.19 0 0 3525

Sziasztok!

Kellene nekem egy bátor vállalkozó, aki tervezne két áramkört/nyákot:

1, egyszerűbb "breakout board", 6db M12-es csatit kellene kivezetni egy idc csatira

2, arduino mega shield:
- jon a szalagkabel, es optocsatolon keresztul megy a digitalis bemenetekre

- jon a szalagkabel, es megy analóg bemenetekre

- i2c busz van kivezetve a shieldre, amire 3-4 belso periferia (forgato gomb, rtc, stb) kapcsolódik

A nyákok mérete adott, arról tudok rajzot küldeni. A nyákról olyan doksi kell, ami alapján le tudom gyártatni.

Egy-két kérdés még finomodhat, de lényegi változás nem lesz.

Mailem publikus.

Köszi

Balázs

kutya_moso Creative Commons License 2019.08.19 0 0 3524

Szia Prof !

Azt hittem , követhető lesz az ábra :

Baloldalt fentről lefelé :

-          SD kártya

-          RF24L01 rádiómodul

-          Dallas 18B20 három lábú hőmérőmodul

-          Lcd 16,2 kijelző I2C modullal

-          DS1307 RTC óra

Jobboldalon

Arduino UNO vevő

Apró lépésekkel haladtam előre, már régebben tudtam több adatot SD kártyára menteni txt fájlba , majd később excel táblázatban grafikon képezni belőle .

Valójában ezek a lábak közösek :

Rádió és SD kártya             MISO         Arduino  D12     fekete színnel

„    „    „     „                   MOSI           „   „      D11     piros     „ „

„   „     „                           CLOK          „   „      D13     rózsaszín      „ „

Itt az RF24L01 rádió képe

Azt hittem , lesz valami pár lépéses szoftveres ötlet mint a kimenetek megerősítése.

Most a következőket fogom tenni:

-          megpróbálom nagy szkóppal megnézni „ hálózati 20 MHz .-es „ szerencsére szkópom van  4 db

-          különösen a hidegítéseket , tápfesz kondikra gondolok

-          először megpróbálom a tápfeszűltséget felváltva elvenni, ez a könnyebb  

-          ha nem jutok dűlőre , akkor a MOSI és MISO lábakat relével átkapcsolhatóra teszem, mivel egyszerre nem kell adatot átvenni és adatkártyára rögzíteni.

Ha beindul , akkor megpróbálok valami elektronikus megoldást.

Csak régebben láttam ilyen 3 állapotú „ tri state „ illesztőket, de soha nem csináltam.

Olyan volt mint kettő műveleti erősítő és egyik vagy a másik esetleg egyik sem „ ekkor lebegett „  kapott tápfeszültséget.

Beteszem a kódját , ezt ne nézd túl kritikusan, biztosan sokat tudnál rajt fésülni , de működik .

Én ezt nem tanultam iskolába , csak össze ollóztam több működő kapcsolást és bele változtattam

2 - 3 - 4 - 23.69 -
2 - 3 - 4 - 23.69 -
2 - 3 - 4 - 23.69 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.75 -
2 - 3 - 4 - 23.81 -
2 - 3 - 4 - 23.81 -

Itt látszik , hogy a mentés működik, csak nem veszi a rádió jeleket, de a hőmérsékletet méri D2 lábon.

Utoljára a program

.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.

// Mikor megírtam azSD progit, leállt az óra  !!!! kártyát lehúzva elindult !
/*  GND barna , 3,3V üres, +5V piros,CS fekete, MOSI fehér, SCK szürke , MISO lila, GND üres   */
// kezdődik a kártyára mentés ,megnyitiotta, de mégsem írt rá ÉS LEÁLLÍTOTTA A RÁDIÓT
//  SD      : MOSI D11, MISO D12, CLOK D13 , CS D10
// RF24L01  : MOSI D11, MISO D12, CLOK D13  CS D10, , CE D3 ,  CS  D4
//  PRÓBA 4 ADATTAL     LEFORDÍTOTTA  !!!!!!!!!!!!
//  https://www.how2electronics.com/nrf24l01-based-wireless-temperature-monitoring-with-dht11-arduino/
#include <SPI.h>
#include <DS1307.h>  // az órának a cucca
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#define ONE_WIRE_BUS 2
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);
#include <SD.h>            // SD könyvtár
#include <dht.h>          // azt hiszem , hogy ez a hőmérő könyvtár
//dht DHT ;
#include <nRF24L01.h>
#include <RF24.h>
#include <Wire.h>
#include <LiquidCrystal_PCF8574.h>
LiquidCrystal_PCF8574 lcd(0x27);  // set the LCD address to 0x27 for a 16 chars and 2 line display
DS1307 rtc;
int adattomb[] ={1,2,3,4}       ;  // 4 adatos tömböt kreáltam csak most "int"
RF24 radio( 3, 4 );      //  CE  ,  CSN         (9, 10); !!
const uint64_t pipe = 0xE8E8F0F0E1LL;
const int chipSelect = 10;   //4
//     pinMode ( 10 , OUTPUT );       // Róbert ajánlása, tegyük erős kimenetté
File dataFile ;
float Celsius = 0;

//   ---

void setup(void) {
    Serial.begin(9600);
    sensors.begin();  // próbára
    pinMode ( 10 , OUTPUT );       // Róbert ajánlása, tegyük erős kimenetté
    Serial.println("Init RTC..."); // inic. RTC óra
 // rtc.set(0, 20, 21, 11, 8, 2019); /*20:24:00 24.12.2014 //sec, min, hour, day, month, year*/        //fasza: átugrom a beállítást

rtc.stop();   /*stop/pause RTC  -.-  NEM TUDOM MÉG MIÉRT KELL */
  rtc.start();     /*start RTC       -.- NEM TUDOM MÉG MIÉRT KELL */
    radio.begin();  
    radio.openReadingPipe(1, 0xE8E8F0F0E1LL );  // pipe
    radio.startListening();
    lcd.begin(16, 2);
    lcd.setBacklight(255);
    lcd.clear();
    lcd.setCursor( 0,0);
    lcd.print("lcd felallt");
    //                 x.x.x-x.-x-
     while (!Serial) {        ; // várjon a soros port csatlakoztatásához. Szükség van a natív USB portra
  }
   if (!SD.begin(chipSelect)) {
    Serial.println("Kártya nyitási hiba");    //ne csinálj többet:
    lcd.setCursor( 0,1);
    lcd.print("SD befosott");
    return;
  }
  Serial.println("Kártya nyitása sikerült");
    lcd.setCursor( 0,1);
    lcd.print("SD faszentos");

//                 x.x.x-x.-x-              

delay(2000);
}
                                //   --
void loop(void)
{
 //sensors.requestTemperatures();
 // Celsius = sensors.getTempCByIndex(0);
 // Fahrenheit = sensors.toFahrenheit(Celsius);
uint8_t sec, min, hour, day, month;
  uint16_t year;
  /*get time from RTC*/
  rtc.get(&sec, &min, &hour, &day, &month, &year);

lcd.clear ();
  lcd.setCursor (0,1);
  lcd.print(hour,DEC);
  lcd.setCursor (2,1);
  lcd.print(":");
  lcd.setCursor (3,1);
  lcd.print(min,DEC);
  lcd.setCursor (5,1);
  lcd.print(":");
  lcd.setCursor (6,1);
  lcd.print(sec,DEC);
  lcd.setCursor (9,1);
 // lcd.setCursor (11,1);
 // lcd.print(Celsius);    // még nincs programozva

if ( radio.available() )
  {
    bool done = false;
    while (!done)
    {
      radio.read(&adattomb, sizeof(adattomb));
      delay(500);  
     // lcd.clear  ();
      lcd.setCursor( 0,0);
      lcd.print(adattomb[1]);
      lcd.setCursor( 5,0);
      lcd.print(adattomb[2]);
      lcd.setCursor( 10,0);
      lcd.print(adattomb[3]);

//  lcd.setBacklight(0);  
      Serial.print(adattomb[1]);
      Serial.print("    ");
      Serial.print(adattomb[2]);
      Serial.print("    ");
      Serial.print(adattomb[3]);
      Serial.print("    ");
      Serial.print(adattomb[4]);
      Serial.print("    ");
      Serial.print(Celsius);
      Serial.println("    ");
      sensors.requestTemperatures();
      Celsius=sensors.getTempCByIndex(0);

lcd.setCursor (11,1) ;
      lcd.print(Celsius);    // még nincs programozva

//                   x . x - x -
      File dataFile = SD.open("goreny.txt", FILE_WRITE) ;

dataFile.print(adattomb[1]) ;
      dataFile.print(" - ") ;
      dataFile.print(adattomb[2]) ;
      dataFile.print(" - ") ;
      dataFile.print(adattomb[3]) ;
      dataFile.print(" - ") ;
      dataFile.print(Celsius) ;
      dataFile.println(" - ") ;
      dataFile.close();

delay(400);
       lcd.setBacklight(255);
        delay(400);
    }
  }
  else
  {
      Serial.println("Nem talált Rádiót" ) ;
  }
}

Prof Creative Commons License 2019.08.17 0 0 3523

Szia,

A vevő oldali kód nem lenne ártalom.

A zseb méretű szkóppal semmit nem fogsz érni itt. Egy valamilyen állapotanalizátor kellene (saleae például), amivel a SPI jelet tudnád bontani csomag szintre. Nem filéres holmi ugyan, de borzasztó hasznos. A kutya ott van elásva, hogy mindkét eszköz ugyanazt a fizikai sínt használja, így ha szoftveresen nincsenek elkülönítve (erre van a CS láb), akkor össze fognak akadni, és az erősebb kutya elvén az egyik elvérzik. Nem tartom kizártnak, hogy ide-oda kell majd őket élesztgetni, de ez attól függ, hogy a két alkatrész támogató könyvtárait hogyan írták meg.
Konkrét kapcsolási rajz is kellene.

Meg egy rendes szkóp...

Előzmény: kutya_moso (3522)
kutya_moso Creative Commons License 2019.08.15 0 0 3522

Fiúk ! Gyorsan leszögezem , hogy én okleveles hozzá nem értő vagyok. Angolul nem tudok és Turbo Pascalt is csak önerőből könyvből olvastam , plusz a  TaVir 60 napos oktatóanyagon rágtam át magam.

Szeretnék egy meteorológiai adatgyűjtőt készíteni, ami mérné:

udvari hőmérsékletet    Dallas 18B20

udvari fényerőt             fényellenállással , valamelyik analóg bemeneten

udvari páratartalmat     valami DH11.-el

és ezt egy Arduino UNO küldené be rádión a szobába kb. 10 méterről  NRF24L01

szobában hőmérsékletet és párát DH11.-el 

radiátor előremenő    Dallas 18B20  „ez még nincs a skiccen „

radiátor visszatérő     Dallas 18B20  „ez még nincs a skiccen „

itt venné egy Arduino UNO rádión az udvari jelet    NRF24L01

kijelzés lcd 16,2 kijelzőn I2C .-s megoldással

az adatokat 1-2 percenként SD kártyára mentené szöveg fájlba

egy óra is lenne benne  az adatrögzítéshez    

Itt a skicc , remélem , hogy áttekinthető .

A vevő részleteiben minden működik   , de  rádió   leáll ha az  SD kártya is megy  .

Az SD kártyával régen is volt gondom , ott Cseh Robi találta meg a hibát. Az SD kártya CS lába kevés meghajtást kapott és beítunk + egy sort , hogy kimenet határozottabb legyen

„  pinMode (10, OUTPUT) ;  „

Nézzétek meg, hogy ez így rendben van -e.

Csak ott van gondom, vagy rádió , vagy SD kártya , de együtt nem mennek, a rádió vétel leáll.

Elektroműszerész vagyok , de 70.-es évekből ez nekem új technika. Ez csak olyan játék, de nagyon élvezem.

1. Clok az Ardunon ki vagy bemenet ?

2. MOSI és MISO szerintem TRI STATE ez talán a három állapotú ?

Egy kis zsebszámoló méretű szkóppal néztem , hálózatit nem mertem rátenni,így aztán nagyon megbízhatatlan volt a mérés. Ezt a mérést ne is vegyétek figyelembe !

Csak az SD kártyával:

- CLOK      0V 1,5-2V tüskék csomagban

- CS          5V negatív tüske csomagok

- MOSI      5V     ""   ""   ""

- MISO      5V         ""   ""  "" 

SD kártya és RF24L01 :

- CE              mindig 5V

- CSN            mindig 5V 1-1,5V negatív tüske

- CLOK         0V max 1V  tüskék csomagban

- MOSI         5V    nincs tüske

- MISO         5V    nincs tüske

A rádió így veszi a jeleket :

Ezt úgy csináltam, hogy a poti jelét, rávittem A0 bemenetre és  hozzáadtam 20.-at és 40.-et , majd egy  másik Arduinoval rádión tömbben küldtem 10 méterről és 2 fal volt közte.

Vasárnap estig nem leszek gépközelben , de utána minden ötletet elolvasok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!