Ez a pálinkás megoldás mennyire jó! Engem mindig zavart, hogy az a víz ott áll és poshad hetekig és megtelepszik (elszaporodik) benne mindenféle izé, de a pálinka tök jól hangzik. A végén ki is lehet szippantani :-))
Más. Nem tudjátok, lehet-e valahol még kapni a 12 literes holland erjesztőt? Olasznál már nincs, máshol nem látom. Elég alacsony a fogyasztásom az utóbbi időben és gondoltam, inkább magasabb alkoholtartalmú italokat készítenék, ami akár évekig elállna. Egy rekesz - egy főzet :-)
Némelyik kotyogó kupak valóban elég paszentos. Érdemes egy kicsit lereszelni a kotyogó tetejének a külső széléből, amíg tud rajta egy picit mozogni és akkor jó. Ha nincs rajta a kupak, akkor egyrészt nagyon hangos tud lenni, másrészt valóban belemegy az a rohadt muslica.
Én egy kicsivel mindig az ajánlott alatt tartom, olyan 21-22 liter. Ez azért jó, mert a végén, mikor hozzáadod a cukrot (1-1,5dl vízben feloldva), nem hígul a söröd.
Az ajánlott hőmérséklet. Az az ideális az élesztőnek, ha magasabb, vagy ha alacsonyabb a hőfok, akkor lassabban vagy gyorsabban fog erjedni a söröd. Nem lesz semmi baja. :)
Bocsánat,hogy ilyen sokat kérdezek csak még Tanuló serföző vagyok :)
Vettem egy UK BREW Czech Star Pils sörsűrítményt. Az élesztőn az van,hogy 20-25 fok. Ti azt írtátok a lágernek az alacsonyabb a jobb. a net is azt írja. Most mi az igaz? :) HA 18-19 C on csinálom nem is lesz jó? Köszönöm :)
23 litert írnak rá ,hogy annyi készíthető el. Azt az infot kaptam inkább 20 literre koncentráljak mert akkor ízletesebb lesz a sör. Nektek mi a tapasztalat?Köszi előre is!
Ciki vagy nem, mi gyűjtjük a kávé mellé adott papírtasakos cukrokat amerre járunk.. ezek kb pont jó adagok a sörhöz :) Mivel egyébként nem cukorzzuk a kávét de gyakran kávézunk házon kívül (ráadásul sokszor ugyanott, tehát a mennyiség a tasakban adott) így elég sok összejön.
Azért ez még nem otthoni használatra való,de lehet hogy ez a jövő.Klór dioxid előállítása ,nátrium kloráttal akár szép bumm is lehet,úgy hogy maradok Star San és társai használata mellet.
Használhatsz kalkulátort is vagy kezdetben 2.5-4gr/ 0.5l cukor. Beer Priming Calculator .Hasznos olvasmány sörfórum blogon, Hogy kerül a bubi a palackba? Házisör készítés. Olaszspednél talán létezik különböző méretű cukor adagoló kanál.
A klór-dioxid szer az alkoholgyártásban Fertőtlenített sörfőző berendezések A higiénia betartása, a tisztaság és a fertőtlenítés a sörgyártás során nem csak az élelmiszer-biztonság szempontjából szükséges. A csíramentes eszközök és edények a sör minőségét, ízét és színét is befolyásolhatja, ezért a klór-dioxidos sterilizálás alapkövetelmény a gyártási folyamat során. Az erjesztőberendezéseket különösen nagy körültekintéssel és gonddal kell fertőtleníteni.
Ha sörsűrítményből főzők és használok hozzá sörfőző cukrot is az erjedéshez akkor utána palackozásnál mennyi cukrot érdemes még hozzá adni? Mondjuk 3 dl -es üvegekhez?
Sima csap víz általában jó,ion cserélt víz nem az igazi,RO az kitűnő. Amire érdemes figyelni, csap végén lévő perlátor tisztasága. Ott szeretnek mindenféle bacik stb. tanyázni. Élesztő csomagolásán rajta van az erjesztési hőmérséklet, ale-nek jó a 19 C ,valódi lágernek nem (8-14C).
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogyha sűrítményt használok akkor melyik vizet érdemes használni? A sima csapit vagy a vízlágyító utánit? (Sós vízlágyító rendszer van a házba)
A Másik kérdés pedig,hogy a pincében átlag 19-19,5 c fok van ha ezen a hőmérsékleten végzem az erjesztést az okozhat gondot vagy csak az erjedési idő lesz hosszabb? Köszönöm!
Koszonom a valaszt! ilyen tipusu buzat nem csinaltam, meg. Nem tudom pontosan milyen ize kene legyen. Van egy kis tulerjedt bukeja, de nem borzalmas. Korabbi soromnel is volt egyszer ilyen kis acetonos jelleg, de palackozas utan par hettel mar letisztult. Lehet megprobalom ezzel is.
Penész nem szokott erjesztőben lenni. Ahhoz levegő kell. Valószínűleg élesztő, egyes élesztők jobban szeretnek fent tartózkodni a sörön. Kóstold meg, ha jó az íze, akkor semmi probléma.