Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Az általam elkészített belimo vezérlés nincs ráhatással a gyári ERS 3000 vezérlő automatikára!
A kettő teljesen különböző feladatokat teljesít.
A gyári ERS 3000 azokat az előírt vezérléseket hajtja végre maradéktalanul, amiket a forgalmazó honlapján is tájékoztatásul leírt, azt én természetesen nem változtattam, hiszen az egy gyári automatika, és nem is értek hozzá.
Az összes Ladan faelgázosító kazánt a gyártó egy fixen beállított szekunder ablak beállítással szállítja.
Ezen a nyugati kazán gyártók már régen túlléptek, mert rájöttek, hogy a szekunder levegő adagolása függ a hőmérséklettől, a tüzelő anyag ( fa ) tulajdonságaitól ( lágy vagy keményfa, víztartalom stb.) és a belimo szabályozással jobban lehet az égés körülményeit optimálissá tenni.
Miután a belimo vezérlés pl. a Vigas kazánnál amelyiknél van olyan típus kb. 150 000 Ft.- ba kerül plusszba, sokan nem tudják, vagy nem akarják megfizetni. Pedig a belimo szinte folyamatosan változtatja az ablak nyitását-zárását a lambda szonda méréseinek megfelelően!
Azt nem tudom, hogy a Ladan készít-e ilyet, mivel a szlovák honlapjukon sem találtam róla semmit, ezért kezdtem meg a fejlesztést, melyet egy fórumtársunk talált ki, és sokáig kísérletezett vele, mire a vezérlés optimálissá vált.
Miután több fórum társunk használja, ezért bátorkodtam megkeresni, akinek segítségével kész lett, még egyszer köszönet neki!
Én annyit tettem hozzá, hogy kitaláltam a kazánomra (X40) az optimális beépítést, és az egész tuning nem érte el a 60 eFt-ot!
Ha van további kérdés szívesen válaszolok és segítek is.
próbáld meg úgy hogy kicsivel alacsonyabb füstgáz hőmérsékleten indítod vagy nem zárod el egyből a kémény csappantyút ha van rajta, kicsit szellőztesd meg a kazánt. Ha megnyugtat nekem is csinálja a kazánom ha túl sok benne a füstgáz
Köszönöm, hogy próbáltok segíteni. Először is nagyon nagy hibát követtünk el a vásárláskor, mert magyarban vásároltam és ausztriába hozattam ki a forgalmazóval! Azt mondta, hogy lerakódás után átnézik a kollegák, mert ezek előre beprogramozót kazánok, szóval ha minden működik akkor nem lehet vele gond. Kipróbáltuk üresen a ventilátor, szelep, adagoló csiga, pellet izzító is, szenzorok is kiválóan üzemelnek, szóval minden szuper. Most arra hivatkozva nem lépnek az ügyben mert a garancia csak akkor él ha kérek üzembehelyezést +10eft -ért(mellékesen megjegyzem hogy 800e volt a kazán amit Magyaroszágon belül ingyen házhoz szállítanak de mivel külföldre kértem ezért 90eft volt hogy kihozzák plussz megnézzék, hogy jól működik-e).A beszerelés szakszerűen megtörtént minden kritériumnak megfelelően! Az első begyújtás a könyvben leírtak alapján történt pellettel feltölteni a tartályt és megnyomni a gombot hogy pellettel fűtés! Először beindult a ventilátor az adagoló csiga és a fűtőszál. Leírás alapján a begyújtási folyamat(fűtőszál hevíti és szakaszosan adagolja a peletet a ventilátor az elején pörög utána leáll) addig tart míg a füst hőmérséklete 2fokot nem emelkedik utána kezdődik a fűtés. A begyújtás és a fűtés szakasz közt történik a baj, mert semmi jel nélkül robban! Talán pont akkor robban amikor a fűtési periódus kezdődne és újra indul a befújás. A robbanás után, amikor visszarakom az összes kémény ajtót, plussz visszacsavarom azt a csavart amit lelőt, utána tökéletesen üzemel. Sajnos már nem merek kísérletezni mert már megrepedt a kémény plussz a kazán is kapot!
Neked is megköszönöm, hogy segítettél a lambda szondás vezérlés elkészítésénél.
Egyébként a kezdés előtt végig olvastam a két évvel ezelőtti hozzászólásaidat, és abból is sokat tanultam, mint trakisbandi hozzászólásaiból, és utána határoztam el, hogy belevágok.
Egy kérdésem lenne, hogy a csengőtrafóm, amely pontosan olyan típusú, mint amit ajánlottál, nagyon melegszik, a kéz alig állja, szerinted ez megfelelő így? Egyébként szépen működik, de egy kicsit zavar.
Szeretném megköszönni, hogy segítségemre voltál a lambda szondás vezérlés elkészítésénél.
Elküldted az összes dokumentációt és a vezérlő összeállításánál is javítottad a hibáimat.
Sikerült teljesen összeállítani a rendszert a leírásaid alapján, és a szonda szépen vezérli a belimót.
A belimó majdnem folyamatosan forog kis lépésekben előre-hátra, ahogy a szonda vezérli, és nyitja-zárja a szekunder ablakot.
Azt nem tudom, hogy ez jó-e így, mert írtad, hogy lassítani kellett, annyira hektikusan mozgott?A belimo nem melegszik.
Sikerült a LADAN kazán működésével szikronizálni a rendszert, amikor indítom a kazánt a csengőtrafó is akkor kap feszültséget, és a kb 3,5-4 óra működés után a kazán kikapcsolja magát és egyúttal a csengőtrafói is megáll, tehát nem kell külön kapcsolgatni.
de mivel zárt rendszer ezért nem kap oxigént, és mikor beindult a ventilátor
Ha a ventillátor nem megy már induláskor, méghozzá magas fordulaton, az baj! A nagy huzat segíti a pellet gyorsabb belobbanását. Ezután áll be a ventillátor a szükséges fordulatra.
A leírás szerint automatikusan átáll pellet tüzelésre, ha elfogy a fa. Szerintem valamiért a vezérlés azt hiszi, hogy át kell állnia és nem a nulláról pellettel indítani, tehát szerinte megvan a szükséges hőmérséklet ahhoz, hogy a pellet önmagától begyulladjon, nem kell a ventillátoros rásegítés. A leírás szerint van egy szervós levegő csappantyú is, az is lehet hibás.
Szerintem ez garanciális probléma bőven, nem megfelelően működik, vizsgálja be szerelő, szakértő. Biztosan nem volt olcsó készülék, tréningezzen rajta a gyártó, szerintem.......
Ha bejelented hibaként, kikel jönniük, vagy marad a fogyasztó védelem(békéltető testület).
Egy kicsit nem illik ide de bízom benne hogy tudtok segíteni mert nagyon el vagyok keseredve! 2hete lett beszerelve egy vigas18dpa típusú fa/pellet kazán, ami fával jól működik, de pellettel majdnem minden begyújtáskor berobban a gáz a kazánban és repülnek a kémény tisztító ajtók! A kemény tiszta 200as átmérő kb.9m magas nagy huzattal. A pellet tiszta és kemény. Elképzelésem szerint valami hasonló játszódhat le a kazánban hevíti a pelletet ami már forró és gázosodik, de mivel zárt rendszer ezért nem kap oxigént, és mikor beindult a ventilátor megkapja az oxigént az izzáshoz addigra rengeteget gáz felhalmozódik és robban. A forgalmazó tanácstalan mert azt mondja ez teljesen automata nem tud állítani rajta. :(
A gázkazán kéményén nekem is visszahúzza a füstöt ha nem nyitok ajtót vagy ablakot begyújtáskor. Nálad is ez volt a hiba, hogy nem kapott levegő utánpótlást a kazán.
Az alsó begyújtást hogy sikerült elrontani? Én egy éve úgy gyújtok be és még egyszer sem volt sikertelen a módszer.
Nincsen még elég hideg odakint ezért a kéményben sincsen olyan huzat mint amikor odakinn 3-4 fok van.Késő este nálunk 17 fok volt odakinn!!!Csak kevés vékony gyújtóssal próbálkozz, aztán lehet rá tenni vastagabbat is, de most ha meleg van a kazán sem foglya úgy tolni mint hidegben, nincs huzat.
hello! Ma volt egy hmmm...visszapöffenésem(?) begyújtáskor a Vigassal. Tudom, hogy én rontottam el valamit,csak kellene a megfelelő sorrendezés
Szóval: begyújtottam "gravitációs" módon: megraktam a tűzteret, csappantyú nyit, alulról begyújtok, elindul felfele a füsthő, felmegy kb 140 fokra. Alsó ajtó zárása közben gyakorlatilag egy puffanással kinyomta az összes port és füstöt az alsó ajtón.
Ha nincs beakasztva az ajtó (mivel úgyis zártam) akkor valószínüleg ki is nyitja rám.
Tudom, hogy valószínűleg rossz volt a folyamat, stb csak mondjátok el, hogyan lett volna jó :)
(jelenleg a "maradékkal" fűtök, tehát a "csodabegyújtási" módszer most még nem játszik.)