Ez a topic olyan nőkről,házaspárokról,élettársi viszonyban élőkről szól akik TUDATOSAN nem/vagy még nem/vállalnak gyereket.Hogyan élnek,mit szól hozzá a környezetük,eddig miért nem vállaltak?A késői gyerekvállalás előnyei és hátrányai.Véleményeket,hozzászólásokat,tapasztalatokat várok.
sokkal fontosabbnak tartom az egyutt toltott ido minoseget,mint a mennyiseget..."
hamis dilemma. nem kell választani a minőség és mennyiség között szükségszerűen. továbbá nem árt a gyereket is megkérdezni erről. És nem kizárólag a nagyobb valószínűséggel hal meg vonatkozása miatt
"egesz egyszeruen nem engedheti meg maganak,hogy 40 evesen oregasszony legyen belole,mert annyi dolga van a gyerekkel,hogy nem er ra beteg lenni:)"
ez elméletben nagyon szép, amiről én beszélek, arra ez nem feltétlenül vonatkozik
De olvassatok utána, hogy a 80-at megérők közt, sokkal többen vannak azok, akik későn szültek , "
nem olvasunk utána, majd adsz linket forrásokra, amelyek igazolják, hogy a 40 felett, vagy afelett is szülők nagyobb valószínűséggel érik meg a 80-at.
"Köztudott, hogy a betegségek 70%-a a fejben kezdődik"
bizonyos betegségek 70 %-a nyilván:)
egyébként én olyat is hallottam valahol, hogy azok a fiatalok, akik sokat játszanak szerepjátékot, jóval kisebb valószínűséggel érik meg az 50-et, mint azok, akik nem
extrem esetetol eltekintve azert sokkal fontosabbnak tartom az egyutt toltott ido minoseget,mint a mennyiseget...Persze,en is szeretnek meg tancolni a kisebbikem eskuvojen,de az valoban igaz,hogy aki keson szul egesz egyszeruen nem engedheti meg maganak,hogy 40 evesen oregasszony legyen belole,mert annyi dolga van a gyerekkel,hogy nem er ra beteg lenni:)
Ha ez kivansagmusor lenne,akkor en nem ragaszkodnek egyaltalan a 80 eves korhoz...Ebben is a minoseget szeretnem,nem a mennyiseget:)
Barmelyik pillanatban meghalhat akarki,sajnos egy balesetben nem valogatnak,hogy kinek van kisgyereke es kinek nottek mar fel...
De olvassatok utána, hogy a 80-at megérők közt, sokkal többen vannak azok, akik későn szültek , és nagyon kevesen azok akik egyáltalán nem szültek.
Köztudott, hogy a betegségek 70%-a a fejben kezdődik.....gyerekek felnőttek, házasság laposodik....munkahely nem biztos....depi...jönnek a mindenféle nyavaják.
aki 40 fölött gyereket szül, nem ér rá ilyesmivel foglalkozni...Nagy séták a gyerekkel, játszótéren homokvárépítés, erdőben barangolás, mikor nagyobb....napi kb: 2 órát futsz utánna......délután egy jó alvás....
Mikor mégnagyobb, suli, tanulás, csomagolás, farsangra készülés...kerti parti az osztálytársakkal,stb...stb..stb.. szval egy kisgyerekes alapból egészségesebben él, és nyugodtabban, mint bárki más (vannak kivételek..vannak akik végiggörcsölik az anyaságot), És ezer a tennivaló, a törődés , nem leszel beteg....sokkal nagyobb esélyed van megérni a 80-at.
Nem hiába mondják, hogy ha nyugdíjjas leszel, szerezz be egy kutyát, mert az hogy van kivel törődni nap mint nap, hogy van kiröl gondoskodjál, az meghosszabbítja az aktív életet.
azt senki se tudja, h meddig él. pont 40-50 között pl rengetegen meghalnak."
ez így van, de jóval nagyobb valószínűséggel éri meg valaki a 45-öt, mint a 60-at, a 60-at mint a 80-at. Ezért igencsak elgondolkodtató, hogy amennyiben az általam leírt feltételnek meg óhajt az anya felelni, vajon mennyire ésszerű döntés 40, pláne 45 felett szülni.
az első bekezdésben írottakhoz nem teszek hozzá semmit, mintha én mondtam volna
biológia kockázatok is vannak nyilván, de jópár példa van 40 sőt 45 feletti szülésre, gondolom egészséges nő meg tudja tenni, az orvostudomány is fejlődik
arra gondoltam, hogy ha az anya nem egy önző, ostoba dög, akkor azért meg szeretné érni legalább azt, hogy a gyereke fiatal felnőtté válik, mondjuk 25-30 éves lesz. Továbbá azt is szeretné, hogy addig a gyerek megfelelő körülmények között nevelkedjen. Márpedig ehhez, ilyen korú nő esetén kell egy nem túl idős, relatíve stabil anyagi helyzetű társ, aki az anya esetleges halála esetén át akarja/tudja venni a gondozást, de még ekkor is kérdéses. Manapság sokan meghalnak pl. rákban, senki nem számolhat azzal, hogy 80 éves koráig él.
A könyvismertető jó, akár a könyv is az lehet. Azt gondolom,hogy az újságíró messze alatta marad az újságokban szokásos szubjektivitási, torzító szintnek. Láthatóan a hamburgi csaj könyve kiverte nála a biztosítót, de hát ehhez joga van, nem is tesz úgy, mintha nem ez lenne a helyzet. (Annak alapján, amit leír a könyvről, érteni vélem, hogy miért.)
Lényegileg ugyanazok hangzanak el, mint itt a topikon is, és éppen úgy - hol intelligensen, hol agresszíven, bután -, szóval nem okozott igazi meglepetést nekem.
nem tudom, nekem teljesen jó így is. sztem az ember (=én) vágyik vmire, de az nem biztos, h jobb lesz neki tőle, csak az biztos, h más, és szeretné megtapasztalni azt a mást.
meg hát mi az, h jobb? ha gyerekem lesz, nyilván kevesebbet fogok olvasni, egyedül lenni, aludni stb. uakkor lesz egy érdekes új élményem:) meg hát a kezemben lesz a lehetőség, h hozzásegítsek vkit a kibontakozáshoz, és nekem tetszik ez a lehetőség.
de ha úgy adódik, h nem lesz, akkor is tökéletesen boldog leszek (vagyok).
aki nem érzi jól magát a világban, az vsz nem akar gyereket, nem? bár lehet, egyesek pont ezért akarnak, hátha akkor nekik jobb lesz... hát ez utóbbi elég gáz hozzáállás.
pont, h biológiai kockázatai lehetnek a késői gyerekvállalásnak.
A könyvet meg is fogom szerezni, mert érdekes. Amit a másik könyvről írt az újságíró, az már nem túl objektív, nem is felejti el megjegyezni, hogy ő is anya. Mondjuk ennél a könyv ajánlójánál nekem is eszembe jutott, hogy a pszichológusok azért lettek azok, hogy a saját bajukra megtalálják a választ :) Lehetséges, hogy igaza van az újságírónéninek.
Nem mennék el politikai vonalra, de van itt egy érdekes írás: http://sasika61mondja.blog.hu/2009/01/19/csaladok_elleni_eroszak Mindegy, hogy mi a véleményem a családi pótlékról, ami érdekes, hogy a kommentek egy idő után elmentek a gyerektelenek szidásába. Basszus, ehhez aztán közünk nincs, de mégis, milyen jól köpködhető csoport vagyunk...
"Az egyetemes pesszimisták szerint erre a világra nem érdemes gyereket szülni. "
egyetértek velük
"Aki arra emlékszik, hogy szüleinek kevés volt a pénze, és nélkülöztek, s aki úgy látja gyerekkorát, hogy bár látszólag mindenük megvolt, de ma se érti, hogy lehetett olyan kevés pénzből kijönni – ők anyáik keserű sorsát akarják elkerülni. "
képesek gondolkodni, mérlegelni
"40 fölött is lehet kockázat nélkül szülni"
biológiai értelemben lehet, egyébként szerintem csak bizonyos feltételek fennállása esetén
egyébként nem rossz írás, érdemes elolvasni, jó hogy betetted
A cím ne tévesszen meg senkit, kissé lejjebb kezdődik a lényeg: Christine Carl: Az élet gyerek nélkül. – Ha a nő nem akar anya lenni.' c. könyvről szól. Sztem nagyon jó az összefoglalás, kár, hogy az újságíró érezhetően nem képes pártatlan maradni a kommentálás során.
én is azt gondolom amit te, örülök hogy leírtad. Egyébként mindkettő jellegzetesen angolszász elmélet, Amerikában nagyon népszerűek, az ő felfogásukhoz jól illeszkedik.
Nem vagyok pszichológus, de úgy hallottam, olvastam, hogy Maslow piramisa úgy járt, mint számtalan más dolog: baromi népszerű lett addigra, amikorra a szakemberek már túlléptek rajta. Tehát - amennyire én tudom - mostanra a sazktudomány már nem fogadja el, a népszerűsége ettől még sokáig növekedhet.
A flow-ról szigorúan magánvéleményem, hogy érdekes felvetés, de némiképp egyoldalú. Hangsúlyoz valami fontosat, de egyben túl is hangsúlyozza.
Maslow piramisa nagyon erdekes, majd toltok egy kis idot vele holnap, koszi. Ne tulajdonitsunk enenk az egesznek azert nagyobb jelentoseget, mint egy kicsi kerdes, topkikot tesztelni, megkerdezni valamirol, ami epp engem erdekelt, de nem annyira fontos am.
itt ez a két link az angol wikipediáról, az első a flow, a második a maslow-piramis. Többet nem linkelek ebben a hónapban:)
"en sosem gondoltam volna, hogy ez hely- vagy tarsadalomspecifikus."
pedig valamilyen értelemben az, nem csak biológia, és ez sokmindenre igaz, lásd pl. a topikcímet: 30 múltam nincs gyerekem, és?
nos akármilyen nyelvre fordítanák is le ezt a mondatot, azért nagyjából belőhető, hogy milyen kultúrában élő, milyen társadalmi osztályú ember írta, illetve hogy kiket érintő probléma ez
" En egeszen maskepp ertelmezem, mashonnan nezem. "