Szerintem nem kell kitörölni, csak átírni. :) Hogy akart menni egyetemi kurzusokra a 2008-as nagy turnésorozat után, de ebből egyelőre nem lett semmi. Májustól észak-amerikai turné, utána a nyáron európai fellépések. Azután meg már dolgozni kell az új albumon, ha 2010-ben valóban meg akarják jelentetni. Mike Batt mostanában keverte-kavarta az élő CD anyagát, ami nemsokára megjelenik, az O2 koncert lesz rajta. Hagyományos vinyl LP formában is kiadják, és ezen három extra track is lesz, ami a CD-n nem lesz rajta. Nem tudom, ennek mi értelme van, de ők tudják. :) A borító elég semmilyenre sikerült, nem tudom, ki tervezte.
És milyen jól! :)) ezt még nem láttam, de nagyon tetszik :) igen találó stílusparódia csak a hangjuk annyira más, hogy igazából mégsem érzem ott Dylan-t
Igen, és nagyon kedveli a "mestert", a példaképe, ahogyan Leonard Cohen is. Ennek ellenére Dylant volt képe kiparodizálni, még 2004-ben. :) Így énekelné Bob Dylan Katie dalát, a Belfast-ot:
Hm, kérdeztem már, hogy miért nem jön senki látogatóba a Polly Scattergood topic-ba? :)
link2]
Bár igaz, mostanában itt is csak páran lézengünk, ketten, hárman... Pedig Katie most indul neki harmadszor, hogy megismertesse magát Észak-Amerikában. Szegény Mike Batt, megint be kell raknia egy csomó pénzt, éppen a válság kellős közepén (vagy kezdetén?). Katie kis helyeken fog fellépni, "intim" akusztikus koncerteket ad, csak ő, egy (vagy több) gitárral, meg némi zenei alappal ahhoz, amihez mindenképpen kell. Beszélni fog közben, tűnődni, kommunikálni a (egy-két-pár száz fős) közönséggel. A nyugati parttól a keleti partig sok helyen, plusz Kanadában is. A májusi turné a Pictures ötödikei megjelenése előtt pár nappal indul, és átnyúlik júniusra. Azután júliusban jönnek az európai fellépések. Pedig tavaly még úgy volt, hogy Katie pihenéssel tölti az év jelentős részét, dalokat ír, olvas, egyetemi kurzusokra jár... Ebből a január-február telt el pihenéssel, azután márciusban már Los Angelesben is járt egy új producernél, dolgoztak kicsit, ismerkedtek, most meg nyilván készül az amerikai turnéra. Bár legalább most sikerült hazalátogatnia Grúziába, ez tavaly az augusztusi események miatt nem jött össze.
A korábban feltett két kép egy angliai - grúz témájú - kiállításon készült, Katie azt reklámozta a fotózással.
Nem találtam meg a neten az Emily Dickinson vers fordítását, amit Katie a repülőn hallgatott, így megpróbáltam magamnak lefordítani, hát ennyire sikerült:
"Egy temetést éreztem az agyamban, És gyászolókat, fel és alá, csak Meneteltek, míg úgy tűnt, Hogy a józan ész átszakad.
És amikor mind leültek, A temetési zene, mint valami tamtam Csak dübörgött, amíg azt gondoltam, Elzsibbad az agyam.
És akkor hallottam, felemeltek egy ládát, És a lelkemen átcsikorogtak Ugyanazok az ólomcsizmák, Azután a terek megkondultak.
Miként az egész égbolt egy harang volt, És a létezés csupán egy fül, És én és a csend, valami különös faj, Itt, hajótörötten, egyedül.
És akkor egy palló az ész alatt összetört, És csak hullottam alá és alá, És egy világhoz érkeztem minden lejjebb merüléssel, És megszűnt a tudás... azután..."
Drukkoljunk, hogy kint is megismerjék. :) Jobban. Tök jó, hogy most vidámnak tűnik Katie(?). Legalábbis, volt egy időszakban -a Meluaworldön is volt erre egy topic...- amikor nem volt róla hír
Valamiért egy héttel eltolták a "Pictures" tengerentúli megjelenését, az új időpont május 5. Ekkor Katie már Los Angeles után San Francisco-ban lép fel, csak gitár, egy-két dalnál zongora... kis helyeken, nem pedig stadionokban, mint amikor az Il Divo-val turnézott az USA-ban. Ha sikerülne őt betenni egy-két nagy nézettségű tévé showba... de ez eléggé reménytelennek tűnik jelenleg.
Katie végre rászánta magát, és majd' négy hónap után írt egy rövid blogbejegyzést. :)
"2009. március 24.
Sziasztok
Ma érkeztem vissza Grúziából. Egy hetet töltöttem ott, és éreztem, hogy ez nem elég idő arra, hogy ilyen módon megmártózzam a múltban. Hihetetlen dolog szemtanúja lenni annak, hogy egy ország ennyit változik, Tbiliszi városközpontja annyira bámulatosan néz ki, valóban elkezdték megóvni a régi architektúrát. Annyi üzlet van, és annyira megdöbbentő volt kis szupermarketben vásárolni a kis bódék helyett, amelyek régen magántulajdonban voltak, gyakran a szomszédodéban.
A nagyszüleim háza újjáépítés alatt áll, miután hat hónapja összedőlt. Eredetileg cölöpökön állt, és a közvetlen szomszéd nemrég túl mély alapokat ásott, egyik éjjel jött egy igazán komoly eső, és a föld megcsúszott. Hál' isten Nagymama érezte a föld mozgását röviddel a házuk ledőlése előtt, és a sikítására Nagypapa is lerohant a lépcsőn, miközben az épület összeomlott a háta mögött.
A leghihetetlenebb album jelent meg a múlt héten! Polly Scattergood saját nevét viselő albuma a kedvencem eddig ebben az évben. Hosszú ideje ismerem a munkáját, és már évek óta vártam erre az albumra.
Amikor a repülőn utaztam vissza Londonba, Emily Dickinson verseit hallgattam hangoskönyv formában, és ebbe a versbe teljesen beleszerettem:
I felt a funeral in my brain, And mourners, to and fro, Kept treading, treading, till it seemed That sense was breaking through. And when they all were seated, A service like a drum Kept beating, beating, till I thought My mind was going numb.
And then I heard them lift a box, And creak across my soul With those same boots of lead, Then space began to toll
As all the heavens were a bell, And Being but an ear, And I and silence some strange race, Wrecked, solitary, here.
And then a plank in reason, broke, And I dropped down and down-- And hit a world at every plunge, And finished knowing--then--
Emily Dickinson
A mielőbbi viszontlátásra.
Katie x x x "
* * *
:) :)
"The most incredible album came out last week! Polly Scattergood's self titled album is my favorite so far this year. I've known her work for a long time and have been waiting for this record for ages!" /Katie Melua, 2009.03.24./
Mike Batt és a Dramatico "Katie Melua live CD" kiadását tervezi (a 2008 novemberi londoni O2 Arena koncert dalaiból), minden különösebb hírverés nélkül. Gondolom, az energiákat inkább a "Pictures" amerikai megjelenésére fordítják, és az azt követő akusztikus turnéra. Az album egyébként nem az eredeti borítóval jelenik meg ott, hanem a "Ghost Town" single grafikájával (Katie a lila Gibson Les Paul Goddess gitárral). Katie valódi negyedik albuma, új dalokkal, majd csak 2010 tavaszán jelenik meg (a tervek szerint). Katie egyébként tegnap érkezett haza Grúziából, és megírta első, és a tartalomból ítélve talán utolsó twitter bejegyzését. Nem túl lelkes ugyanis ezzel az egész "twitter dologgal" kapcsolatban. :)
Április 28-án kiadják a "Pictures" albumot az USA-ban, ezután májusban Katie észak-amerikai akusztikus koncertturnéra indul, júliusban pedig Európában koncertezik, Norvégiától Portugáliáig sok országban. A tervek szerint Grúziában is lesznek koncertjei, ami azért érdekes, mert ugyan fellépett már a szülőhazájában egy-két dallal rendezvényen, de ezek lehetnek ott az első igazi koncertjei. Ezeket már tavaly is tervezgették, de az orosz hadsereg akkor kissé megkavarta a dolgokat.
Alakul Katie idei koncertnaptára, július folyamán, illetve augusztusban fellép Svájcban, Németországban, Norvégiában, Dániában, elmegy egy Portugál jazz fesztiválra is idén, és májusban az USA-ban lesz egy akusztikus koncert körútja.
* * *
Katie meghívott vendég volt egy vidámparkban (Thorpe Park), ahol az új attrakciót (valami hullámvasút-féleség) mutatták be hírességek jelenlétében. De kis fennakadás volt a dolgok menetében, és a vendégek 15 percen át a kocsi foglyai voltak, elég kényelmetlen és riasztó helyzetben, mert az egész berendezés megállt menet közben. Az számomra egyelőre nem derült ki, hogy Katie is odafent volt-e ekkor (van, ahol homályosan azt írják, hogy ő is, és Mutya Buena is fent volt a szerkezeten akkor), vagy éppen a földről nézte az egészet, de ha fönt volt, akkor biztosan élvezte, mert ő nagyon szeret "félni". :) Senki nem sérült meg, mindenkit épségben lehoztak.
Én remélem, hogy nem kapkodja el. Írjon meg legalább száz dalt a következő egy-másfél évben, abból válasszanak ki huszat, amit felvesznek, és a legjobb tizenkettő kerüljön rá az albumra, ami tőlem akár 2011 elején is megjelenhet. Ha az album jobb lesz, mint a PbP album volt, megéri várni rá. :)
Katie december másodika óta nem talált egy órácskát arra, hogy írjon valamit a blogjába. Kár.
Katie Melua és Mike Batt ma indul haza Los Angeles-ből, ahol Katie az új producerével dolgozott kicsit az új albumán, amit 2010-ben terveznek megjelentetni. Katie a 2008-as hosszú koncertturné után sokat akart pihenni, egyetemi kurzusokra járni, meg ilyesmi, de nyilván fontos volt neki az, hogy megtalálja a megfelelő producert, akivel a későbbiekben majd a lemezét készíteni fogja. Hiszen Mike Batt-el ezentúl már csak mint managerrel és executive producerrel dogozik, a gyakorlati stúdiómunkára mást kellett találnia. Akit ezek szerint megtaláltak, és most azt is kipróbálták, hogyan megy a munka együtt. Azért még biztosan nem állnak neki teljes gőzzel az új album elkészítésének, Katie ezt az évet biztosan lazábban veszi, koncertjei is csak július végétől vannak beütemezve egyelőre Németországban, Norvégiában, Dániában. Vagyis ez az év leginkább az új dalok írásáról szól majd. Az új producer személyét később fogják bejelenteni, amikor már teljesen biztos lesz, hogy Katie valóban vele fogja készíteni az új albumot. Nyilván ez az elmúlt pár nap tapasztalatai alapján dől el, és persze mindkét félen múlik. Azért kár, hogy Katie-t és Mike-ot nem hívták meg az Oscar-gálára, most mindenki LA felé utazik, ők meg pont most jönnek el onnan. :)
Ja, ja. A MeluaWorld-ön már meg is vagy gratulálva. :) Ltc meg megtisztelve érzi magát, hogy az általa készített fotó van most a magyar wikipedia nyitólapján.
A Wikipédia főoldalán (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap) ott virít Katie Melua :) Lehet örülni. :D
(Ez úgy van, hogy miután megválasztják kiemelt szócikknek, még várni kell sokat, hogy kikerülhessen a főoldalra-mivel előtte is vannak még várakozók. Katie Valentin-napra került ki! :D)