A hatóság az hatóság mindenhol. Németország vagy balkán, mindegy. Nem kell befeszülni, és akkor embernek vesznek.
Ismerősök gyűjtöttek szép fehér köveket a tengerparton. Horvát határon számon kérték rajtuk, mert hogy mi lenne, ha mindenki hazavinné a köveket, elhordanák az országot. Ezt persze nehéz röhögés nélkül megállni, úgyhogy ők is mondták, jó akkor itt hagyjuk Horvátországban (a határon), tartsák meg a köveiket. Na a rendőr itt is kétségbe esett, mert azt nem lehet, mert mi lenne, ha mindenki itt hagyná a köveket a határon.
Velem is történ pár mókás eset, már ide is leírtam. Bosnyák határon (Samac) kérdezik a szokásost, hogy hova, meg hogy turizam-e. Igen. Erre kirántja a hátsó ajtót, és büszkén emeli fel a fúrógépet, hogy ez akkor mi! Persze tele volt a kocsi mással is, mindenféle háztartási cucc, bútor is. (ez még az első bódénál, az útlevél ellenőrzésnél volt, csak a második bódénál kérdezik, hogy van-e vámolni való, így esélyem sem volt nyilatkozni). Kövessem. A parancsnok fogadott, semmi nyelvet nem beszélt a szerben kívül. Próbálkoztunk angol/német keverékkel. Mondja fizessek vámot. Jó. Mennyit? 100. Miii?? 100 Euró? Akkor inkább megyek körbe az autópályán, úgy nem kell vámot fizetni. Jó, jó... Akkor Magyarországon milyen pénz is van? Legyen akkor 100 forint? Ezt már röhögve kérdeztem. Erre zavarba jött, visszaadta az útlevelemet és jó utat kívánt.
Régebben ez bevett szokás volt, a szerb is megállított, lehúzott pénzre, piára, cigire, elkérte a bontott dobozt is. VOltam személygépkocsival kamion a fizetőkapunál, persze később derült ki számomra. A szerb fegyveres éjjel leállította a buszt (életemben 1x Görögo. busszal...) és levágta a söfőrt, majd adott neki egy nyugtát a bírság feléről...A határokon nemkülönben, a vámos egyben bontatlanul vitte vissza a karton italt a boltba, forgott a sok pénz, tárgyiasulva. Vittük a megvesztegetési cigit, piákat, mindenfélét, hogy ne pénzzel húzzanak le. Kb a román szint, szóval maga a Balkán.
A megvalósult szocializmus.
Azért van mókás történet is, egy barátom Dubrovnikban egy garázs elé tudott beállni, merthogy nem úgy nézett ki, mint garázs, és elvitték a kicsike autócskáját. (sose értettem, miért azzal a lendkerekessel ment ki, de nyván volt oka.) Naszóval olyan összeget mondtak neki, mennyiért adják visssza, hogy felállt és kijelentette, akkor itthagyja. Szem kimeredt, szó bennragadt... Na homok a gépezetbe, volt pánik: azt nem lehet... Végül jelképes összegért vihette, csak már ott se legyen...
Nekem vmelyik városkában a horvát rendőr gk ellenőrzést hajtott végre. Kinyittatta a motorház tetőt, majd közölte a motor megvan. És így tovább... Zöld kártya, felszerelés, mindenen átment, aztán elengedett. Miért volt ez? Sose tudom meg: "csak". Mindig volt egy bünti pénzes tárcám, ne lássa van több, mert akkor többet kér. Így ment ez.
Köszi a beszámolót. Máris elhatároztam, hogy nyáron a hazafelé úton inkább kerülök kicsinyt Tuzla felé, mint várakozzak az alagutaknál. Még ha időben nem is járok jobban, de legalább haladok.
Sajnálom, hogy megbüntetett a rendőr. Nekem ez az egyetlen félelmem boszniai útjaimon, hogy egyszer valamiért (bár igyekszem betartai a szabályokat) rám húzza a rend éber bosnyák őre a vizes lepedőt. Mivel nem igazán beszélek nyelveket, el sem tudom képzelni, hogy miként zajlik egy ilyen 100 Eur-ról 50 Márkára lealkudás. Belegondolok, hogy ha engem megállítana és valamit magyarázna, akkor azt sem tudnám miről van szó. :)
Tapasztalatom szerint este 10-ig mindig nagy a forgalom. Az éjszaka közepén valószínűleg meg lehet úszni a hosszú várakozást (de a lámpaváltást gondolom akkor is ki kell várni)
Sziasztok! Május 07-én indultunk kirándulni Visokora, ahol 2 éjszakát , majd továbbindultunk és 1 éjszakát Szarajevoban töltöttünk.
A határt Udvarnál léptük át és az Eszéki autópályán folytattuk, majd Samac, Doboj, Zenica, Visoko. Majd Visoko-Szarajevo.
A határon nem volt senki, gyorsan átértünk. Zenica előtt az alagutat felújítják, ahogy már előttem is írták.
Nekünk szerencsénk volt, mert pont az odavezető oldalt engedték, ezért nem kellett várakozni.
Visszafele nem volt ilyen szerencsénk és 1 óra várakozás után jutottunk csak át.
Dízelt tankoltunk, 1 liter=2,35 márka. 1 doboz sárga Camel = 5,5 márka. Lasko pivo a boltban = 4db fél literes = 4,35 márka. Az eurot 1,955830 árfolyamon váltották. A Konzum áruházban nem volt semmilyen alkohol a ramadán miatt, de a Bingoban volt.
Visokon nagyon jót kirándultunk. Gyalog elmentünk a RAVNE2 megnéztük. A nap piramishoz taxival mentünk, majd gyalog fel a csúcsra és gyalog vissza a városba. Jó kis túra volt. Ezután a jó kis csevap és sörike is jól esett.
Szarajevoban megnéztük a Bascarsijat majd a felvonoval felmentünk és megnéztük onnan a várost.
Szarajevoban sajnos megjártuk, mert a googl útvonaltervezőre hagyatkoztunk és befordultunk balra, ahol a rendőr szerint nem lehetett volna. Négyen ültünk az autóban, de egyikünk sem látta a táblát.
Persze, hogy ott állt a parkolóban és kiszedett csak minket az útról. Nagy győzködés után a 100 euros büntetésből 50 márka lett. Nem mentünk vissza megnézni tényleg volt-e tábla, elengedtük.
Mi nagyon szeretjük boszniát ennek ellenére. A hegyek, a környezet, az emberek vendégszeretete, a jó ételek, minden évben visszahúz bennünket.
na ja minden varakozas bosszanto DE bosznia nem schengen es ausztria is hiaba az ha jonnek a migrik beszelj Mr Sorossal ne hozzon ide migriket nekem/neked/senkinek
Nem a határról van szó, hanem a Vranduk alagutakról. :) Egyébként az elmúlt 3 évben még egyik Horvát-Bosnyák határon sem vártam többet 50 percnél. 8 óra alatt a seggem is szétülném. Ennyi idő alatt átautózok Bosznián. Gondolom ezt te sem kérdezted komolyan. Már az egy órás várakozás is bosszantó. Nem az idő miatt, hanem a várakozás ténye miatt. Valóban akár 8 óra időveszteség sem számít, ha nyaralni megyek, hiszen nekem az utazás is a nyaralás része. Kényelmesen végignézelődöm Boszniát úgy, hogy még Jajcéban meg is szállok, tehát plusz egy napot 24 órát és nem 8 órát dobok rá a nyaralásra, de azt nem várakozással akarom tölteni.
Ehe igaz, hogy mi hazafelé jövünk arra, de azt elfelejtettem írni, hogy júliusban. Így te hamarabb megtapasztalod a várakozási időt, mint én. De hátha az addig is arra kóricáló topiktársak tudnak majd valami infóval szolgálni. Mi valamikor szombat délidőben fogunk arra járni. Ha a hazai példákból indulok ki, akkor talán lesz annyi szerencsénk, hogy a hétvége miatt kisebb lesz a forgalom.
Június közepén megyünk arra, Szarajevó-Zabljak-Tivat-Mostar-Doboj(?) szállásokkal. Köszönettel venném, ha a topiktársak megírnák a tapasztalt várakozási időket, odafelé vasárnap érint minket a felújítás, visszafelé még rugalmas, de egyelőre a hétfő a legvalószínűbb.
Boszniai vonatmenetrend. Tavaly két ízben voltam Szarajevó-Mostar vonaton, ami májustól augusztus végéig jár. Rettentően fárasztó az esti járat. Mikor másodszor voltam, akkor bő 1 órát késett, és este 11-re értünk be Szarajevóba, majd onnan egyből Pécsre.
Most nézem viszont, hogy délután is van egy járat vissza, ami egész évben közlekedik. Talán elkezdik fejleszteni a vasúti közlekedést is az országban?! Jó hír ez szerintem mindnyájunknak! :)
Az északi végét Orasje - Zupanja - Vinkovci (külső) - Antunovac - Osijek (külső) felé vinném. Sokak által járt, jó út. A határ tán nyugodtabb, mint Samacnál. https://goo.gl/maps/5z3H91BAEbUmKrS7A
Valószínűleg teljesen rendben van ez az út is, Kladanjtól már sokszor jártam rajta (csak én dél felől Gorazde, Sokolac, Vlasenica, Kladanj útvonalon jöttem többször. Az egy kifejezetten szép út)
Érdekességként megemlítem, hogy a Szarajevó Szokolac közötti részt úgy hívják, hogy Romanija.
Ehe... most látom az itthoni gépemen, hogy a melóhelyi gépen tervezett útvonalat teljesen elbaxta a google. Tuzla felé akartam kerülni. Remélem most jól adja be. ÍME
Egyébként már negyedik éve megyünk odafelé Bp.-Udvar-Gradiska-Banja Luka-Jajce (itt a plivsko jezero kemping apartmanjában megalszunk)-Bugojno-Mostar-Metkovic (Gabela ploje fekvőrendőr javallatára) útvonalon. Hazafelé viszont eddig a Metkovic-Mostar-Szarajevó-Zenica-Doboj-Samac útvonalon jöttünk. Mert így reggel Blaceból elindulva délután kényelmesen itthon voltunk Lágymányoson. Ehelyett gondoltam a Tuzla felé kerülést, csak az a fránya google nem úgy gondolta. :eek: Egyébként szerintem az odafelé útvonalunk sokkal szebb, mint a hazafelé. Bár az sem utolsó szépségű.
Banja Luka után miért mennél Samac felé? Jól meg akarod szivatni magad (ez a rész ráadásul nem is érdekes)? Banja Luka - Gradiska között autópálya van, a horvát oldalon meg ott az A3 autópálya, ha esetleg vissza akarsz menni Eszék felé. De akkor már inkább Barcs (nem tudom honnan merre jó neked). A többi rész rendben van, és több szép szakasz van arra (esetleg Jajcát útba ejtheted, ha még nem voltál).
A Banja Luka - Doboj közötti autópálya még csak félig van készen.