Amúgy ajánlom mindenkinek legalább egy higrométer beszerzését! Vagy ha ez nincs, akkor a hőszigetelt ablakok alu távtartói is segíthetnek a megfelelő páratartalom eléréséhez adott külső és belső hőmérséklet mellett.
A legegyszerűbb megoldás talán a résszellőztetés lenne. Páramentesítővel nem lehetetlen lentebb vinni a páratartalmat 70 négyzetméteren, csak a kevesebb légcsereszám miatt ez egy lassabb folyamat.
Egy gyakorlati példa nálam, összenyitott ajtókkal, közlekedőben elhelyezett páramentesítővel, 2 órás üzemeltetés után: fürdőszoba 62%-ról 60%-ra, nappali 61%-ról 58%-ra, háló 59%-ról 57%-ra.
Ezt ugye egyszerű szellőztetéssel valószínűleg pár perc alatt el lehetett volna érni. Viszont amikor egyéb tényezők is közrejátszanak (pl. teregetés), akkor hasznos lehet.
Irtak a trotec ugyfelszolgalatanak és egyik ttk75-ös sem kapcsolja le a ventit ha eléri a beallitott paratartalmat, csak a kompresszort. Szoval sem a 75E sem a 75S.
Bár továbbra is halkabb es kevesebbet fogyaszt a trotect mint a midea...meg alszom ra egy parat :)
Egyedi árajánlatot kell kérni,így 53.000,-ft ért és ingyenes kiszállítással kapom.Tel.sz:79/420-300 - nagyon kedves a vevőszolgálatos ügyintéző!Nyugodtan hívd fel őket,a rendelést viszont a honlapjukon kell leadni!
Látom vannak szakemberek itt a fórumon, aminek nagyon örülök!
Nálunk az a helyzet, hogy 70 m2-es agyonszigetelt panelben lakunk és - bár szerencsére penész egyelőre nincs - nagyon nagy a pára a lakásban. 2 gyermekem van, sokat mosok, folyton itt lóg a nappaliban egy nagy adag száradó ruha, de sajnos nincs lehetőségem máshova teregetni (max nyáron az erkélyre). Az ablakokon folyik a víz, az egyik gyermekem pedig asztmás, ami sajnos egyre erősödő tendenciát mutat.
Ezekkel a paraméterekkel kellene nekem sürgősen egy nem túl drága (max 75e) és nem túl hangos páramentesitő gépet találnom, lehetőleg olyat, ami szükség esetén magától ki- és bekapcsol. Nézegettem már őket, és látom itt is a sok tanácsot, részletes leírásokat, de nem tudok választani, melyik lenne a legideálisabb a számunkra. Előre is köszönöm a hozzá értők segítségét!
"Profi gépek: nagyjából átmenet az ipari és az "otthoni" készülékek között. Nagy hatékonyságú páramentesítők kisebb műhelyekbe, laborokba, borospincékbe, mosodákba stb. Az ipari párátlanítókhoz hasonlóan ezek közt is vannak forrógázos leolvasztású, illetve kiegészítő légfűtéses készülékek."
Volt nálam javításon ilyen élelmiszer üzletes. Olyan szépen párátlanított ahogy kell és szép csendben is ment. Csak az elektronikája elromlott és szoftver hiba miatt nem lehetett életet lehelni bele szakszerűen. Csak barbár módon javult, mert Osztrák importőr olyan árat mondod alkatrészre hogy az gazdasági totál kár. Mivel 2-3 évet ment és aranyár az alkatrész így nem ajánlom. De mondom szemben áll vele hogy nagyon kulturáltan ment. Trükkös helyen van a csavarja ...
Sziasztok, egy elég problémás helyre keresek páramentesítési megoldást. Szüleim házánál van egy kb. 15nm-es leüvegezett terasz (egyrétegű üveg, vas portál), aminek nincs saját fűtése. Télen értelemszerűen tiszta víz minden a lecsapódó pára miatt. A portál teljes cseréje nem igazán megoldható, az üveget ugye önmagában nem lenne elég kicserélni hőszigeteltre, a vas vázat meg nem akarnák kidobni egy kevésbé masszív fa vagy műanyagért cserébe. Ráadásul sok növényt ott teleltetnek, tehát a folyamatos szellőztetés sem megoldás (plusz akkor a konyhaajtó lenne az "ütközőzóna", akkor ott folyna a víz.
Így arra gondoltam, hogy kellene oda egy páramentesítő gép. Télen alacsony hőmérséklet is előfordul ott, de 0 alá azért nem megy. Fentiek miatt elkezdtem nézegetni az adszorpciós gépeket, de elég vegyes véleményeket olvastam róluk, sok helyen említik, hogy ezeknek a megbízhatóság nem az erős oldala. A sima háztartási kompresszorosak eleve kiesnek (az alacsony hőmérséklet miatt), néztem az ipari (jellegű) kompresszorosakat is, gondolván hogy azok talán tartósabbak, másrészt azoknál előfordul a forrógázos leolvasztás, amivel alacsonyabb hőmérsékletnél is tudnak üzemelni. Viszont ezek meg egyszerűen túl nagyok és túl hangosak arra a helyre. És kb. itt van az a pont, ahol elfogytak az ötleteim, úgyhogy ha valakinek van valami használható tippje, akkor jöhet, köszi.
"Hasonló" szituációban faék egyszerűségű megoldást alkalmaztam, két azonos szellőztető motor a lakás "tengelyén", a két végponton, egyik fúj másik szív, mindkettőre időzítő van kötve, működésük kívánság-beállítás-időszak szerinti, napi hatszor egy óra, vagy kevesebb. A falaink nem voltak vizesek előtte sem, csak a család páraterhelése nőtt meg, mosás, szárítás...főzés stb Tökéletes lett, ha nem vagyunk otthon akkor is kellemes, száraz, szagtalan lakásra érkezünk... (a megfizethető elszívó motorok azért nem zajtalanok, ezek 17eft-ba kerültek darabonként , szóval olcsók) Az egész projekt kb 45ezer volt.... Szerintem ez egy motorral is működik...