Kösz, Shiro a történetedet! Persze igazad van, csodálom is a fegyelmedet, kitartásodat. Csinálom én is, csinálom, de azért még nem kell, hogy élvezzem, igaz? Kételyei, kérdései pedig csak az igazán ostobáknak nincsenek.
Az igazi döbbenet számomra az volt, hogy teljesen át kellett gondolnom az egészséges étkezésről vallott nézeteimet. Például megtudtam, hogy a müzli tejjel káros, ellenben a virslis tojásrántotta az tök rendben van.
Köszi a sok választ. Most mennem kell aludni, hogy fel tudjak kelni a 8 órás reggelihez (a 7 órásat nem tudtam vállalni).
tejtermékek közül igazából csak a tejet és az édesitővel készült tejtermékeket kell számolnod, a cukrozott tejtermékeket pedig száműznöd. Túrót, tejfölt, natúr joghurtot, kefirt, sajtokat szinte számolatlanul ehetsz. Ezekből, amit egyáltalán nem kell számolni, tehát akár több kg-nyit is megehetsz az a túró és a sajt. Húsokat szintén számolatlan mennyiségben lehet enni. Egyedül a máj az, amiben van valamennyi szénhidrát. Zöldségek közül azokat kell számolni, amiknek a szénhidrát tartalma több mint 5g. A többit szintén számolatlanul eheted. Éppen Szegeden fejlesztették ki a diabetikus zsemlét és kenyeret, amiben lényegesen kevesebb CH van és ráadásul a vele együtt fogyasztott ch felszivódását is gátolja. pl egy normál zsemlében 30g ch van, mig a diabetikus zsemlében csak 20g. Én végig azt ettem. Nem olcsó, de úgysem eszünk meg belőle nagy mennyiséget. Aztán sokan utálják Norbit, de én imába foglaltam nevét, mert egy csomó jó terméket kitalált: puding, túró rudi, készkaják, gyümölcsös joghurtok, gyümölcslevek... stb. Az ő termékein pl. tutira olvashatod a CH mennyiséget és könnyen be tudod illeszteni a diétába. S.
Igen! Mert alapjában véve egy naiv és jóhiszemű lélek vagyok.
De tényleg azt gondolom, hogy egy ilyen topik nem arról kéne szóljon, ki a nagyobb szakértő a terhességi c.betegség terén és ki a legjobb diagnoszta, mert valljuk be, egyikünk sem az. Legfeljebb nektek több a tapasztalatotok. Ez az, amiért írtam ide. Úgyhogy szerintem hagyjuk ezt a vitát. Mindenkitől bocsánatot kérek, akit megsértettem diabetes-es büszkeségében!
Például meg tudja mondani vki, honnan tudjam, mennyi fehérjebevitelre van szükségem? Mert én folyamatosan attól rettegek, hogy ugyan a CH-om szuperül rendben van, de nem jutunk elég fehérjéhez és kalciumhoz. Én ezelőtt szinte alig ettem kenyeret, viszont rengeteg tejterméket/húst fogyasztottam. Most nagy nehézséget okoz akár 4 deci tej beiktatása is. Például engem erről sem világosítottak fel.
Nekem aztán igazán nagy változással járt a GDM-es diéta, mert addig csokit tudtam volna enni keksszel, fagyit lekvárral és fehér kenyeret chips-szel... stb. tehát imádom(!) a szénhidrátot, mégis... Az első gyereknél egyáltalán nem lett magas a cukorértékem sem a 16. sem a 26. héten. A második gyereknél a 16. heti terhelésnél ugrott ki az eredmény, szerencsére megúsztam diétával (Margit kh., 180g-al kezdtem és 155 g-ra állitottak be, ezzel végig is vittem a terhességet és 38. héten született meg Zsófi 3500g-al. hathetes kontrollon normál értékeket mértek) A harmadiknál már a 10. héten csináltatott az orvosom egy OGTT próbát és ki is ugrott az eredmény. Próbálták ugyanúgy beállitani a diétát, de nem reagált a szervezetem, ezért végül inzulinoztam eleinte naponta kétszer, majd háromszor, végül négyszer szúrtam, háromszor napközben rövid hatásút és éjszakára pedig hosszú hatásút, mert akkor már az éhomi cukrom is magas lett. Összességében a terhesség végére 80 egység inzulint szurtam, ami a belgyógyászom szerint a normál cukrosok által használt inzulin több, mint kétszerese. Menyus mégis rendben született (császárral ugyan, de ennek nem a cukor, hanem a megelőző két csaszi volt az oka), 2920 g volt és 50 cm, tehát egyáltalán nem lett óriás baba. Már a születéskori vércukorértéke is jó volt, utána még néhányszor mérték óránként, majd nem is mérték tovább, mert annyira jók voltak az értékei. Én magam ellenőriztem a cukromat rendszeresen és még most is sokszor tesztelem. A 6 hetes kontrollra még nem tudtam elmenni, de a Margitos protokoll szerint ezt nem kell pont a 6. héten megcsinálni, a lényeg az, hogy legalább 6 hét teljen el a szülés után. És, igen, én kifejezetten túlsúlyos vagyok, de az én belgyógyászom pl. éppen ezen lepődött meg leginkább, mert terhességi diabétesze általában az arányos alkatú vagy méginkább a soványabb nőknek szokott lenni - állitása szerint. A normál diabétesz viszont már sokkal jellemzőbb a hozzám hasonló alkatú emberekre. Szóval az én meglátásom, hogy nyugodtan mérgelődd ki magad, lázadj és olvass el mindent a dologról, aztán törődj bele és fogadd el azt, hogy ez nyamvadt 9 hónap, illetve még annyi sincs, amit ezzel a diétával el kell töltened, viszont lesz jónéhány csodálatos éved egy egészséges kisbabával.
Úristen, piglet! Te most diagnosztizálni fogsz itt engem? Nem tudom eldönteni, most itt mit fitogtatsz: a műveltségedet (én középiskolai nyelvtanár vagyok két nyelvből, khm, de ez a topik, azt hittem, nem erről szól...) vagy a diabetes-edet? Kérlek, ilyenkor az embernek elsősorban támogatásra van szüksége, nem fensőbbséges letorkolásra! Vagy miért hoztad létre a topicot? Hogy eljátszhasd a belgyógyászt?
Azért vagyok para, hogy sikerül-e betartanom a diétát, kell-e majd inzulinnal lőnöm magam, be kell-e vonulnom hetekre a kórházba, és szülhetek-e természetes módon. S mert nem tudom, mi az igazság e körül a dolog körül, és mert a legjobbat szeretném a gyerekemnek. Például nem szeretném, ha egy legyengült, szorongástól kimerült, hospitalizációtól szenvedő anyával találkozna élete első napján.
De most komolyan: nagyon sokféle orvosi hozzáállásról olvastam itt a ti hozzászólásaitok között is. Nekem enyhén szólva úgy tűnik, ők sem mindig tudják, hol az igazság.
Azért örülök, hogy sikerült felpezsdítenem a topikot!
nekem is jelentős életmód változtatással járt, életemben nem számolgattam ch-ot, nem tudtam mennyi mondjuk 10dkg, mindig mérlegeltem, iszonyú volt. 1 hét és belejön az ember, szerintem.
Már megbocsáss, de ez amit ideírtál hibás. Ezek az értékhatárok a normál cukorbetegségre vonatkoznak. Hidd el én is lázadoztam sok minden ellen, pláne, hogy kétszer csináltam végig ezt a történetet. Elolvastam egy csomó szakirodalmat - nem a házipatikán, hanem német, angol oldalakat is. Beszélgettem Csákány M. György dr.-ral erről egyszer kb. 3 órán keresztül, vitatkoztunk is nem keveset.
én is diétáztam, Margit kh-180gr. Szenvedtem, főleg a végén, de megérte. Egyrészt, a szülés után -5kg-val jöttem haza, másrészt a babám egészséges lett (lehet, hogy egyébként is az lett volna, ki tudja, de ha valami baja lenne, soha nem bocsátanám meg magamnak) - amúgy 40+4napra született, 3610gr, harmadrészt meg tele van minden szénhidráttam, az ember nem is gondolná, hogy mondjuk a barackban, meg a gyümölcsökben is mennyi van. Szerintem néha picit lehet csalni, de csak NÉHA. Én pl. még karácsonykor sem ettem egy szelet sütit sem :( viszont megérte!
"Abban az esetben, ha az éhgyomri vércukorérték nagyobb vagy egyenlő mint 7,0 mmol/l (vénás vérből vizsgálva), vagy a terhelés utáni 2 órás érték nagyobb vagy egyenlő mint 11,1 mmol/l, akkor megállapítható a terhességi diabétesz. Ha az éhgyomri vércukor érték 7 mmol/l alatt van és a terhelés után 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l közé esik, abban az esetben csökkent glukóztoleranciáról van szó, ami a szénhidrát-anyagcsere enyhébb fokú elváltozását jelenti." Forrás: http://www.hazipatika.com/articles/Terhessegi_cukorbetegseg_2_resz?aid=20040123121708
Azt pedig én is tudom, hogy a baba érdekében történik. Gondoltad, hogy nem? Hidd el, felnőtt, felelősségteljes ember vagyok, nem kell kiokítani arra, hogy vigyázzak a gyerekemre. Pláne nem egy ismeretlennek.
Ha figyelmesen átolvassátok, amit írtam, látni fogjátok, hogy nem a diéta szükségességét kérdőjeleztem meg, hanem a mértékét, és azt, hogy helyesen állapították-e meg. (Az illető orvos még csak a testsúlyomat, magasságomat sem mérte meg, nem kérdezte, mennyi a fizikai aktivitásom, ránézésre állapította meg az adagot). Ezen kívül egy csomó alapvető dolgot nem mondott el, magamnak kellett utánajárnom.
Amióta megtudtam ezt a diagnózist, tiszta para vagyok, aludni is alig tudok. Nekem ez jelentős életmódváltoztatással jár (örülök, hogy nektek nem), amit bizony nem könnyű megvalósítani amellett, hogy még ezerféle félelemmel/tennivalóval is meg kell birkózni terhesen. Nekem ezzel kétszeresére emelték a szorongásomat. Ez az, amire azt gondolom, hogy árt.
A topicot olvastam, szinte minden oldalt. A hajlamról is tudok, köszi, hidd el, eléggé sokat tájékozódtam. Ha valami újat és megnyugtatót tudtok mondani, akkor írjatok.
ha egy kicsit lenyugodtál, olvasd át a topikot. Lehet, hogy ez az egész téma a terhesség alatt kicsit túl van spirázva, de nem lehetetlent kérnek, na meg ugye ez a mi érdekünkben van. A 75 gr cukor/szénhidrát pedig nem irreális, ez pl. két zsömle meg 3 dl tej. Egy normál felnőttnek ez egy reggelit tesz ki. (nézd meg a www.kcal.hu oldalt, ott majd látod, hogy egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott dolog a 75 gramm cukor - pl. 2,5 gombóc fagyi...)
Egyébként én mindkét terhességem alatt GDM-es voltam, 155gr-os diétán. És hozzá kellett szoknom, hogy keveset és válogatott cuccokat eszem, de nem volt azért megerőltető. Az első baba a 39. hétre 3300gr-al, a 2. a 38. hétre 3400gr-al született, mindkettő egészséges, szóval hidd el, hogy nem árt a diéta a babádnak. (Sőt, a sok zöldség miatt nem kellett vasat sem pótolnom...)
Szóval ne a dokinődre legyél mérges, nem ő tehet róla, hogy így jártál...
Bizony 7,8 mmol/l felett a TERHESSÉGBEN már terhességi diabéteszről van szó. Ha a cukrod kicsivel lenne felette, akkor azt mondanám, fuss még egy kört, csináltass egy ismétlést, de a 9,49 nem kicsivel van felette, hanem nagyon.
Azon vitatkozhatsz, hogy elég-e a 160 grammos diéta vagy sem. Ahány (kór)ház annyi szokás, pl. Pesten a Margitban 180 grammosat adtak meg, a Szt. Imrében pedig 150 grammosat. Egy biztos, diétáznod kell. Nem kalóriában, hanem szénhidrátban, és nem magad miatt, hanem a gyerek miatt. Ajánlanám a honlapomat, ahol írtam erről bővebben, de 1 hónapja megszüntettem.
A terhességi diabétesz egyébként nem egészen ugyanaz, mint a normáls cukorbetegség, viszont érdemes később is odafigyelni, mert jelezhet hajlamot a II. típusúra. Ha pedig visszaolvasod, hogy én miket írtam ebbe a topikba az egészről, akkor láthatod, hogy lázadó szellem van bennem is elég. (hovatovább én nyitottam a topikot kalvenault nick-en még anno).
Szerintem egyébként ez az egész egy hatalmas baromság. Normális körülmények között nem szoktam 75 gr szőlőcukrot elfogyasztani egy étkezésre. Sőt, ennyit egész nap se. Véleményem szerint ezt valami agyatlan állat találta ki 20 évvel ezelőtt a laboratóriumában. Patkányokon biztos remekül működött, ezért úgy gondolta, miért ne próbálnánk ki kismamákon is? Abnormális helyzetre nyilván abnormálisan reagál a szervezet. Ha valakinek 300 kilót ejtesz a lábára, az el fog törni. Ha megetetsz valakivel 7,5 deka cukrot, fel fog menni a vércukorszintje. Persze vannak olyan szerencsések, akiknek a szervezete egyszerűen jobban reagál az abnormális megterhelésre.
30 hetes terhes vagyok, néhány napja „diagnosztizálták” nálam a gestatios diabetes-t. (A 2. c.terhelésem 9,49 lett). Azért az idézőjel, mert én továbbra sem hiszem, hogy c.beteg vagyok. Orvosi honlapon olvastam, hogy ez az érték még nem c. betegség, „csak” csökkent c. toleranciára utal. Én is nagyon meglepődtem és elkeseredtem. Nem vagyok elhízott, eddig 7 kilót szedtem fel a terhesség alatt, családi hajlamom nincs. Mindenesetre a doki 1400 Kcal-os diétát írt elő (160 gr CH), ami szerintem nagyon kevés. Fogyókúráztam már életemben egy párszor, és tudom, hogy ez már annak számít. Számomra érthetetlen, miért kellene fogynom. Néhány napja csinálom a diétát, folyton éhes vagyok és kimerült. Nem hiszem el, hogy ez nem árt a babának. Biztos az orvosnő rajtam akart így bosszút állni, amiért ő maga megvan vagy 120 kiló… Ráadásul olyan tájékoztatót nyomott a kezembe, aminek a címlapján ez áll „inzulinnal kezelt cukorbetegek számára”. Nem hiszem el, hogy egy 60 éves, túlsúlyos, inzulinnal kezelt c. beteg diétája ugyanolyan kell legyen, mint egy egyébként egészséges kismamáé. (A másik szórólap, amit kaptam tőle olyan kismamáknak szólt, akik már a terhesség előtt is c. betegek voltak…) A diéta „betanítása” nem tartott összesen tíz percig. Szerintem egyszerűen egy lelkiismeretlen sarlatán kísérletezik rajtam/rajtunk. Ha tudtok Szegeden egy jó belgyógyászt, kérlek, gyorsan írjátok meg!!
Ugyan kicsit leült ez a topic, de azért megkérdezem hátha olvassa valaki.
Szóval jövő héten mennem kell 6 pontos cukorvizsgálatra, vinnem kell a saját ételemet (nem kell befeküdnöm), viszont azt mondták, hogy egész napos programra számítsak.
Ez mit jelent pontosan? Mikor szurkálnak majd?
Gondolom először éhgyomorra, majd 60 perc múlva????
Hazaértem a dokitól, és nagyon jó volt a vércukrom. Megdicsértek, és kaptam utasítás arra, hogy továbbra is csak így diétázzam.:-) Úgy tűnik nekem bejött a diéta szerencsére.
A dokim azt mondta, ha sikerül végig így megtartani, nem kell császárral szülnöm.:-))
Most nagyon boldog vagyok.
Köszönöm nektek a segítséget, nagyon sokat segítettek:-)
Én Accu-Chek Active vércukormérőt használok. Anyukámé, de most nekem is nagyon jól jön.
A múltkor elvittem a kórházba, és ugyanazt az értéket mutatta mint a kórházi. Úgyhogy kiderült, hogy jól mér. Ma megint mértem reggel és még mindig nagyon jó a cukrom.
Most már több forrásból hallottam, hogy simán is megszülhetek, ha tudom ezt így tartani a diétával. :-)
Kollina, mivel koracsászárom volt, nem a választott kh-ban szültem, és így ügyeletes doki műtött, valszeg ezért nem figyelt rám senki... Ezt a korai rákészülést akkor lassan el is kezdhetném... fú, de annyival nehezebb "ok nélkül" diétázni, mint amikor egyértelmű veszély van ha nem tartom be... jól rá kell szánnom magam.
Ja, akartam kérdezni, h ti milyen vércukormérőt használtok? Mármint márka/tipus?
Annyiban egyetértek piglet-tel, hogy ez nem betegség, és az orvosok a terhességi cukorbetegeket hajlamosak úgy kezelni mint a cukorbetegeket, pedig a kettő ég és föld. Én durvának tartom, hogy olyan szigorú határértékeket határoznak meg egyes helyeken, mint pl étkezés után 1 órával 5,5, hát nem hiszem el, hogy ez nem káros.
És a nem elegendő szénhidrát is káros, pl. kevés lesz a magzatvíz, ami szintén fejlődési rendellenességet okozhat, vagy a gyereknél szívritmuszavar léphet fel.
Például sokszor hallottam, hogy nem baj, ha a kismama nem eszi meg a napi 150 gr CH-t. Én ezt nem hiszem el.
Én is odafigyeltem, de megmondom őszintén néha bűnöztem. Amikor valamit régóta megkívántam akkor megettem. Ha megfáztam, ittam mézes teát.(Ezt engedte a dokim:-) ). És szülés után kaptam egy nagy szelet csokitorát a dokimtól.
Akkor megvárom, hogy mi lesz pénteken, milyen lesz az újabb eredmény. Eddig a múlt heti volt az első jó. Az előttelevők mind magasabbak voltak, mint a határ. Kb. 3 hét diéta után sikerült ezt az értéket elérni.
De az tény, hogy egyre nehezebb a diéta, és én egyre jobban kívánok másfajta ételeket is.
Izgulni meg azért izgulok, mert nem akarom, hogy méhlepényelégtelenség legyen, vagy bármiféle baja a babának.
Dr. Csákány M. György cikke a neten arról, hogy mi történhet, elég rémísztő volt a számomra.
A családunkban anyukám cukorbeteg és valószínűleg a nagypapám is az volt. Bár nem gondoltam rá, de amikor kiderült cukroslötty utáni 8.9-es értékem, és diétával is a kaja utáni 8.0-as, akkor szembesített vele a doki, hogy közbeszólt a genetika.
Szerintem mindenki aggódna, főleg így hogy eddig azt sem tudtam, hogy van ilyen.
Erre csak annyit mondok, hogy egy eredmény nekem ab ovo nem eredmény. Mindkét fiamnál bepróbálkoztak nálam ezzel a dologgal. AZ elsőnél a megismételt terhelés már kimutatta, hogy semmi bajom. A másodiknál a megismételt terhelés picivel emelkedett értéket mutatott, na persze korántsem akkorát, mint az első. Egy ideig diétáztam, mértem mint a kisangyal - 210 grammos diétán voltam, és nem is a szokásos 180-150-en. Aztán egyik reggel úgy döntöttem, hogy unom a banánt, és márpedig én akkoris azt eszem, amit akarok. sikerült 70 grammot ennem, kb. Majd egy óra múlva mértem 5,9-et. Felhívtam a dokimat, az is tény, hogy jó ismerős-barát, és közölte, hogy bátran abbahagyhatom.
A cukorértékeket befolyásolja az időjárás is, a frontok és még sorolhatnám. Van cukros ismerősöm, ő mesélte, hogy a dokik erről nem tudnak, nem veszik tudomásul stb. Pedig tény.
Én amúgy tiltakozom az ellen, hogy betegként kezeljünk egy kismamát, aki amúgy nincs elhízva, semmi egyéb baja stb. Nem beteg. De ezt én gondolom, mert sokan, akik ideírnak, és sokan akikkel beszéltem - és bocs mindenkitől, de ezt gondolom, az én véleményem, nem sértésnek szánom, hanem csak egy megállapítás tőlem - hogy elég jólfejlett kvázi betegségtudatot szedtek össze a cukorkérdésük kapcsán. ÉS szerintük ez húúúú de komoly, meg húúúúú de súlyos, meg úristen, ha 2 CH-val többet eszik valaki reggelire, meg csak a 150 grammos diéta a jó stb-stb. Szerintem a jó diéta az egyénre szabott, és nem pedig egy kaptafára készült.
Azért lettek kételyeim, mert eddig 3 nőgyógyásszal találkoztam és mindegyik azt mondta, hogy gestációs diabeteszeseket nem látnak el a városunkban és hogy majd át kell mennem a tőlünk 50 km-re levő kórházba.
Most pénteken pedig elég bizonytalanok voltak a tanácsadáson ezzel kapcsolatban, aztán az éppen rendelő nőgyógyász az eredményeim láttán mondta, hogy akár a mi kórházunkban is szülhetek, ha ilyen alacsonyan marad a cukorszint. Éhgyomorral 4.6, étkezés után egy órával 5.8.
Most csütörtökön megyek ultrahangra és kiváncsi vagyok annak a nőgyógyásznak a véleményére, aki a magas terheléses vércukoreredmény után elküldött a belgyógyászatra.
Én bizom bennük, de azért felmerült bennem az, hogy miért vagyok kivétel. Eddig még nem hallottam olyan diabeteses kismamáról, akit nem küldtek innen tovább.
Azt, hogy jó kezekben vagy-e, mi nem tudjuk megítélni. Gondolom a dokid nem először találkozik ilyen esettel, bízz benne. Ha nem bízol az orvosodban, vagy inkább helyesen kételyeid merültek fel, akkor próbálj meg más dokival - akár háziorvossal, akár diabetológussal, akár nőgyógyásszal - is konzultálni, és ha ugyanazt mondják, akkor legalább megnyugszol.
Nekem van olyan ismerősöm, akiken szintén magas volt a cukra, diétával megúszta, és nem küldték sehova, a saját dokijánál maradt, nála szült. Én a SOTE I-re jártam, onnan nem küldtek sehová. Igaz, ott sok speciális esetet kezelnek.
Nem mondtál mást. És nem kifejezetten neked válaszotam, csak a Te hsz-edre kattintottam. Írhattam volna külön is új hsz-ben. Csak azért írtam, mert Te pl napi többször is szúrtad magad, nekem pl csak egyszer kellett. Nehogy szegény "kezdők" teljesen megijedjenek attól, hogy mindenkinek naponta többször kell szúrni. :))))))
Igen, reggel nekem is étkezés előtt kellett beadni az inzulint.
Örültem a múlt héten mert nagyon jó lett a vércukoreredményem, ami a diétámnak köszönhető.
A nőgyógyászom azt mondta, hogyha ezt így tudom tartani, nem kell olyan kórházba mennem tanácsadásra, ahol terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamákkal foglalkoznak, és talán a császáros szülést is elkerülhetem.
Van egy-két cikk, ahol azt olvastam, hogy akinél már diagnosztizálták a terhességi cukorbetegséget, azt mindenképpen központba küldik és onnantól már jó kezekben lesz.
Most azon gondolkodom, nem lehet, hogy talán mégiscsak el kellett volna küldeniük?
Neked csak reggel kellett inzulin mert a napközbeni értékeid jók voltak.DE reggel is étkezés előtt ,mindig ugyanabban az időben adtad be igaz?
Akinek napi többször kell az is mindig meghatározott időben,étkezés előtt adja be magának a cuccot.Én azt akartam írni,hogy étkezés előtt adandó az inzulin és azért mert azt ad magának az ember attól még sajnos nem szabad a vásár CH terén,mert a kérdés erre vonatkozott.Remélem voltam félreérthető :)